Kolhydrater till lunchen betyder sockersug till eftermiddagen.
Quick fix för sockersug
Min jobbrestaurang erbjuder varje dag 3-4 olika lunchrätter och en massa salladstallrikar på kyckling, lax, räkor eller parmaskinka. Jag siktar oftast in mig på salladstallriken. Själva salladen är ganska tråkig (billig grönsallad) så jag kompletterar med mina favoriter från grönsaksbuffén: champinjoner, exotiska salladsblandningar, krispiga grönsaker, keso, kikärtor, ananas, zucchinisallad och annat smått och gott.
Pastasalladen brukar jag hoppa över, trots att den ligger i underbar pestoblandning. Bulghuren går jag förbi. Couscousen ser jag inte ens. Potatis, vad är det?
Jag brukar hålla mig borta från de rena kolhydraterna, och det brukar gå bra. Tallriken är överfull ändå och jag blir proppmätt. Eftermiddagen brukar flyta på bra och ska jag träna efter jobbet fyller jag på med en banan eller en risifrutti om jag börjar känna mig trött.
Idag tog jag några pestosalladsskruvar till min kycklingsallad. Fyllde även på med en sked couscous, och så lite grann av bulghursalladen.
Skillnaden märker jag nu - vid 16-snåret. Oj vilket sockersug! Så till den grad att jag gick till jobbcaféet, kikade lite på de hemrullade chokladbollarna, kanelbullarna och risifruttiaskarna. Några dajmkakor låg där och väntade på att bli uppätna och havrebollarna kostade bara 4 kronor.
Jag smygkikade på gottesakerna men köpte en Cola Zero. Tillsatserna och sötsningsmedlet till trots känner jag mig nöjd. Inga kalorier men ändå en tillfredställelse i kroppen. Ett sug som mättades lika bra med en lightcola som med en chokladboll eller kladdkaka – men med 0 kalorier.
(I sig självt är lightläskedrycker inget bra val. Men relativt sett kan det vara det bästa valet. Vatten hade naturligtvis varit bäst, men vatten hade i det här fallet inte funkat.)
14 maj 2008
Bota sockersug
Upplagd av Puma kl. 5/14/2008 04:07:00 em
Etiketter: gott och blandat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
13 kommentarer:
Usch ja! Jag vet själv vilket sötsug jag kan få av att äta fettsnålt (även om det också är kolhydratsfattigt). Grillad kyckling är ett utmärkt exempel på magert kött som verkligen inte ger samma nöjda känsla efter en timme eller två. Även om jag är mätt (dvs magen är full) får jag ett sug, riktigt jobbigt.
Håller med dig om att zeron var det bästa att välja i det fallet. et hade jag med valt!
Passar på att tacka för din kommentar på bloggen också :) Tack tack! :)
Bra jobbat! Håller med om det där med att välja. Ibland är ett halvdåligt val det klart bästa! ( fast jag kategoriserar det inte som halvdåligt, det var mer du som gjorde det...)
kramen
"Kolhydrater till lunchen betyder sockersug till eftermiddagen."
Som utbildad biomedicinare och även att ha studerat idrottsfysiologi kan jag säga att det där är helt uppåt väggarna felaktigt. I alla fall rent fysiologiskt. Ett minimalt intag av kolhydrater ger inte ett sockersug.
Snarare är det en mental och fix ide. Man vet att man äter någonting man själv anser "förbjudet" och därför kommer de upplevda känslorna av allt eller inget - den s.k. ketchupeffekten.
Därför är det oftast lättare att äta lagom av det mesta, då slipper man också ovan nämnda effekt.
Dessi:
Har inte tänkt på fettsnåltsuget... däremot kommer suget aaaaalltid efter pastaluncher/middager även om jag är "fylld i magen". Jäkligt intressant det där!
Sofy:
Det är svårt att ta hänsyn till alla aspekter samtidigt. Tänker då på sockerersättningar etc.
Fredrik:
Ja det må så vara att teorin säger något annat. Men jag skriver alltid utifrån hur jag själv känner och jag är medveten om inbillningar utifrån fördomar och annat - men jag är också så pass smart att jag vet när det inte är så. Och nog är det så att teorin inte alltid stämmer i verkligheten. Däremot kan jag undra vad ett "minimalt intag av kolhydrater" är. För mig låter det som det jag brukar äta: tallrik med protein och sallad. Sallad innehåller ju också kolhydrater och är mer passande för beskrivningen "minimalt" än vad gårdagens lunchtallrik var.
Tycker att du gjorde ett utmärkt val med tanke på vad du egentligen ville ha!
Vad har du i din "sockerkaksblandning"?
Om jag då säger såhär. För att kolhydrater ska ha effekten att ge ett fysiologiskt svar som sockersug (märk väl att detta inte är upplevt/mentalt/psykologiskt svar) så är det om du äter godis ena dagen, kladdkaka med grädde nästa dagen och du dagen efter det känner ett ökat behov att få i sig mer socker (celladaption).
Ett fysiologiskt sockersug uppstår inte av en vanlig portion potatis, ris, sallad eller annat - oavsett vilken kropp man än har.
Fredrik:
Har du en analys för personer med PCOS också? För jag kan tänka mig att detta är ett exempel då teorin kanske skiljer sig lite...
Eftersom PCOS kan öka (det gör det inte i varje enskilt fall) kroppens insulinkänslighet är det högst osannolikt att något sådant föreligger. Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln som en direkt effekt av en måltid och signalerar både till kroppens fettväv och muskler att ta upp glukos från blodet.
Saken är dock den, vanlig mat med vanliga kolhydrater som finns i ris, potatis osv är helt andra typer av kolhydrater än vad man finner i raffinerade sockerarter. Kolhydrater i mat är långa och relativt sega vilket inte orsakar höga insulinnivåer som kan driva fram ett "sötsug", även om man har PCOS med förhöjd insulinkänslighet eftersom det handlar om mer 'näringsriktiga' kolhydrater. Att man sedan kan reagera mer ordentligt om man äter mycket snabba sockerarter (ex godis, bakelser etc) är det förstås klart man reagerar på sockret. Det gör vem som helst. Det som också är viktigt att komma ihåg är att man måste få i sig ordentligt med kolhydrater, framför allt eftersom det är den enda energiformen som hjärnvävnad kan ta sig till.
Fredrik:
Varför får jag som PCOS-are då rådet från sjukvården att minska på kolhydraterna?
Att äta för mycket kolhydrater är självfallet inte bra, oavsett om man har PCOS eller inte. Ett för högt intag av kolhydrater ger högre insulinproduktion och har man dessutom ökad insulinkänslighet är det därmed också viktigare att ha lite mera koll på kolhydratintaget.
Det som blir viktigt här är att se upp så man inte får i sig för LITE kolhydrater! Sjukvården idag är så otroligt grundad på att människor överlag är ganska onyttiga, överviktiga osv och i många fall ser man faktiskt förbi individen och generaliserar för mycket (rekommenderad läsning "Fettpaniken" för en bra vinkel om detta). Du, som redan har rätt bra koll på kost och dess innehåll samt tränar extremt mycket måste få i dig nog mycket energi. Får lågt energiintag innebär att kroppen går i sparläge, lagomt energiintag ger en bra utväxling av intag vs uttag och för mycket ger som sagt för högt insulinpåslag och för hög lagring av energi. Den ekvationen håller oavsett förutsättningar.
Det blir alltså intressant att veta om din läkare känner till din träningsmängd, hur du redan äter osv för att kunna bedöma hur viktigt "minskandet av kalorier" är för dig. Mycket träning ger kroppen automatiskt bättre koll på insulinet i form av minskad produktion (mindre risk för utveckling av diabetes, hjärt-kärl sjukdomar etc som är delvis förekommande inom PCOS) och att cellerna är mer responsiva på små mängder insulin.
Nu är inte jag en utbildad läkare och inte heller någon som ska säga åt dig att göra si eller så, det är inte min plats och man ska lyssna på yrkesverksamma proffs. Det viktiga är bara se till att de som ska göra en bedömning gör en bedömning baserat på ens egna personliga kriterier och inte enligt en förutbestämd ram. Jag har sett det alltför ofta för att inte kunna blunda för det uppenbara.
du är ju helt sämst, typiskt 08:or.. WISE UP FFS
Skicka en kommentar