28 januari 2009

Puma goes shopping

Det är svårare att äta rätt när jag bor i Stockholm än hemma i Halmstad.

I min varukorg

Här i Stockholm är det inte jag som handlar. Därför står jag oftast som ett frågetecken när jag öppnar kylskåpsdörren. Ska jag äta ägg eller ägg, frågar jag oftast mig själv. Ägg finns nämligen alltid här. Men inte allt det där andra. Så idag tog jag shoppingkorgen i egna händer, och beslöt mig för att köpa precis det jag ville ha.

Som vanligt när jag handlar mat utan lista blev det ett osammanhängande urval av grejer. Ingenting man direkt lagar heller. Men så var jag inte heller på oxfiléhumör idag.

Jag köpte:
Ägg
(längst ner): går alltid åt! Men det var med en klump i halsen jag inte köpte de ekologiska.
Ricottaost: I love! Äter det som keso ungefär.
Mascarpone: Bara för att det lät gott. Fetthalten är på 40%!! Kanske kan blanda med keso?
Tonfisk: Blanda med creme fraiche, dill och majonäss - det blir super!
Makrill i tomatsås: kommentar är överflödig.
Keso: Vad är väl en kyl utan keso?
Creme Fraiche: Behövs ju till tonfisksröran.
Avokado: Nästan högst upp på topplistan!
Mozarella: Funkar bra som snacks.
Cola Zero: Min enda sötsakslast!

Ja ni ser ju själva att det där inte är något man slänger ihop en middag på. Men av alla grejer som fanns på Willys var det detta jag köpte. Det jag ville ha mest. Det säger nog en hel del om mig.

23 kommentarer:

Sofy sa...

Mascarpone. I love!

Anonym sa...

Mascarpone är underbart! När jag väl har det hemma kan jag ta en tesked och äta direkt ur burken :P

Men det är jättegott att blanda med grädde och hallon :)

Anonym sa...

Utan att ifrågasätta och enbart för jag inte kan ett dugg om LCHF-kost, men räknar man inte kalorier överhuvudtaget? Dvs. anser man att energibalansen inte spelar någon roll? Det är ju ganska så kaloristinna varor du räknar up... hur funkar det?

Em Löfgren sa...

godsaker! nyttiga godsaker! GODsaker alltså! GOTT för kroppen alltså =)

Anonym sa...

Jag undrar också det. Hur många kalorier ska man äta per dag om man är man eller kvinna?

Magda Gad sa...

river: vill man gå ner i vikt ska man äta ungefär 500 kcal mindre än man gör av med, vilket är individuellt (en tränande kvinna kan göra av med mer än en icke-tränande man)

Anonym sa...

Frrdrik, grundtänket i LCHF är hormonell viktnedgång. Många underskattar insulinets påverkan på kroppen och kroppsvikt. Höga insulinnivåer förhindrar fettförbränning. Låga nivåer främjar fettförbränningen och kroppens signaler normaliseras.

Man ska kunna äta sig mätt, men ändå gå ner i vikt. Själv kan jag äta mer mat och gå ner i vikt nu än då jag kaloribantade (LFHC). Jag her mer energi, ett jämnare humör, en lugn mage och halsbränna som jag led av dagligen förr har jag inte haft sedan starten för 1,5 år sedan :)

Anonym sa...

Tillägg: Vårt huvudsyfte är inte att räkna kalorier. Många upplever ändå att de i slutet av dagen ligger på ett litet energiunderskott då fett & protein mättar väldigt bra.

Om viktnedgången efter ett tag avstannar kan man prova att ta bort mjölksockret och/eller minska lite på portionerna. Men man bör inte skära ner på maten så pass att man går hungrig! Det är inte hållbart i längden. Hungern vinner alltid.

Anonym sa...

Allt gott...Saknar lite Kycklingfile, Limeaioli och ruccola i ditt kylskåp.. Men annars ser det likande ut som hos mig

gullfot sa...

Dessi, tack för ditt svar, jag har hört ungefär det du säger men jag skulle ändå gärna vilja veta hur det fungerar med energibalansen. De livsmedel som Puma räknar upp är ju mycket energirika, och man lär ju snabbt komma upp i ganska höga kalorinivåer på små volymer av dessa (oberoende av om man räknar kalorier eller inte). Så det vore intressant att veta vilka kalorinivåer vi pratar om i praktiken. Återigen, jag är inte ute efter att ifrågasätta, utan jag är verkligen nyfiken och vill veta.

Magda Gad sa...

fredrika: när man utesluter kolhydrater i kosten följer en period då man snabbt tappar vikt eftersom kolhydrater binder vätska och glykogen i kroppen. efter ett tag upphör denna "viktnedgång". för att fortsätta gå ner i vikt måste man göra det som gäller för all typ av viktnedgång - dvs äta mindre kalorier än man gör av med. vissa finner det enklare att göra detta genom att äta protein och fett då det mättar bättre än kolhydrater samt ger mindre sockersug. däremot finns en mängd nackdelar med denna kost såsom undermåligt intag av fibrer, vitaminer, mineraler samt att man får mkt sämre återhämtning/immunförsvar/muskeltillväxt eftersom kolhydrater/insulin är en mkt viktig återhämtnings- och tillväxtfaktor. på lång sikt finns även risker med hjärt/kärlåkommor eftersom man äter mkt fett (mättat fett).

problem med uppblåst mage, halsbränna, insulinpåslag osv osv kan man istället motverka genom att välja RÄTT sorts kolhydrater, RÄTT sorts protein och RÄTT sorts fett och äta på regelbundna tider. det är enligt mig det enda som håller i längden för hälsa och optimala tränings- och viktresultat. men alla får bli visa på sin fason, eller vad det nu heter.

Anonym sa...

Roligt att få se vad du äter. Har som du fått rådan av min PT att äta enligt LCHF men är helt grön. Undrar om det finns någon proteinbar med lite kolhydrater, någon som är bättre än annan. Hur är det med morötter, okej att knapra på istället för frukt?

Ska bli intressant att testa även om en utmaning att tänka helt om och förbereda en del så knäckebrödet inte får hoppa in.

Anonym sa...

Magda: när du säger att mättat fett kan vara farligt i längden förutsätter du att personen ifråga intar mer energi än denne gör av med. För fett fastnar inte i kärlväggar om du förbrukar det.

Puma sa...

Kul med diskussion!!

Sofy & Dessi:
Jag har nog aldrig ätit förut men det var ganska nice! Vad mer kan man blanda med? Keso??

Fredrika:
Jag räknar kalorier just nu. Inte för att jag vet om man måste, men mest för att hålla koll och för att det är intressant. Visst är det energistinna grejer, men jag har aldrig kommit över 2000 kcal - och jag är nästan aldrig hungrig mellan måltiderna. Oftast hamnar jag på runt 1700-1800 kcal. Vilket kanske är i minsta laget då jag lätt tränar bort 1000kcal på en dag. Jag gick inte ner i vikt när jag åt mer än 1700 i vanlig mat. Har inte experimenterat klart med hur det funkar med LCHF-mat än. Så vi får väl se.

Emliscios:
Japp. Gott åt alla håll!

River:
Helt individuellt ju...

Ofelia:
Japp, håller med! Och lax!!

Magda:
Jag tycker det mesta här i livet är alltför generellt...

Frida:
Vet inte hur det ser ut vad gäller proteinbarer men enligt vad jag förstår är morötter itne helt optimalt. Man ska tydligen undvika grönsaker som växer under jord. Låter lite konstigt kanske och vet inte om det stämmer. Testa att ha ost- och skinkrullar som mellanmål. Man kan bre smör på dem också, även om det låter knasigt så mättar det mer.

gullfot sa...

Det är bra om inte annat än för oss nyfikna andra att du räknar kalorier :-)

Nämen skämt åsido, tack Puman för info, jag har verkligen velat veta eftersom man aldrig verkar höra några siffror från LCHF-håll. 1700-2000 innebär troligtvis ett underskott för dig med tanke på hur mycket du tränar. Det enda jag undrar är då om inte portionerna blir ganska små? Kanske inte spelar någon roll om de mättar bra ändå.

Anonym sa...

Magda Gad, "rätt sorts kolhydrater" finns tyvärr inte i min värld. Jag har både ätit fullkornspasta och fullkornsbröd utan några positiva effekter. Då alla kolhydrater blir till socker i blodet är det också möjligt att även långsamma kolhydrater ger upphov till sötsug bl.a.

Det finns vidare inte en enda studie som stödjer hypotesen om att mättat fett skulle ge hjärt-kärlsjukdomar. Det är en gammal myt som lever kvar sedan Ancel Keys tid, ni vet han som fifflade med sina resultat?

Fibrer irriterar mest tarmen och tillför enligt mig ingen nytta. Äter man mycket kolhydrater kan det ev. vara bra med fibrer, men fet- och proteinrik kost smörjer tarmen och därför behövs inte dessa.

Varför skulle insulin behövas för optimal muskeltillväxt och återhämtning? Om kroppen får mycket kolhydrater blir den bra på att använda dessa som bränsle, och får den mycket fett använder den fett som bränsle. Enkelt och logiskt.

Jag undrar hur naturfolk som lever som jägare/samlare klarar att fälla djur efter många timmars jakt utan en enda kolhydrat?

Näringsbrist förekommer inte heller, det är en vanlig myt. Det finns studier som jämfört olika bantningsmetoder (bl.a. Atkins som är likt LCHF) och funnit att inga av dessa medför vitamin- eller mineralbrist:

http://www.nutritionj.com/content/7/1/25

Anonym sa...

Tillägg: De flesta som äter såhär får bättre blodvärden och blodfetter, oftast med detsamma. Märkligt om just mättat fett ger hjärt-kärlsjukdom.. ;)

Magda Gad sa...

dessi: bröd och pasta är INTE bra kolhydrater, oavsett om det är fullkorn i dem eller inte.

BRA kolhydrater kan t ex vara frukt, grönsaker och spannmål.

och jo, det finns studier på att mättat fett leder till hjärt-kärl-sjukdomar. från 2008 faktiskt.

och jo, en överdrivet fettrik kost innebär problem på lång sikt även om man äter mindre än man gör av med (eller kanske speciellt då) eftersom man äter obalanserat.

och javisst, SJÄLVKLART kan man leva utan kolhydrater, det råder det inga som helst tvivel om. människor kan anpassa sig efter det mesta! därmed är det inte sagt att det är optimalt för kroppen. speciellt inte om man tränar.

fibrer är cancerpreventivt för tarmen. det handlar inte bara om att få ut avföringen och smörja tarmen...

och nej, muskeltillväxt och återhämtning handlar INTE om förbränning utan tvärtom om UPPBYGGNAD. insulin är ett starkt anabolt hormon. varför tror du insulin används som doping?????

att folk som börjar äta medvetet och mindre kolhydrater får bättre värden beror på att de äter mindre och förbränner mera, inte på att de äter mer fett. många gånger görs såna mätningar också på personer som går från inaktivitet till ett mer aktivt liv. ju mer man tränar desto bättre värden får man, det är med avhängigt av motion än av kost.

och givetvis förlorar du näring när du utesluter en näringsgrupp. om man sedan hamnar i "brist" eller inte beror på hur aktivt man lever dvs vad kroppen kräver och hur optimerat du vill att din kropp ska fungera. det är inget man avläser efter två månader.

testa själv och registrera din mat i ex hälsovakten så får du se vad du får i dig i näringsväg och inte. där har du svaret.

Anonym sa...

Varför inte testa själv? Jag och tusentals andra har fått en förbättrad hälsa tack vare att vi gick en annan väg än och vi vågar ifrågasätta auktoriteter. Auktoriteter som ofta får sin lön från livsmedelsindustrin.

Jag föreslår att du läser en bok av Gary Taubes som heter Good calories, bad calories.

Magda Gad sa...

dessi: oj oj jag har gått på diet utan kolhdyrater vid otaliga tillfällen, den första för över 15 år sedan, och det funkar skitbra när man snabbt behöver bli tajt men är inget jag skulle rekommendera mig själv eller andra att göra PÅ LÅNG SIKT. och är man idrottare så rekommenderar jag det aldrig numera.

jag har jobbat med träning och kostrådgivning i över 10 år och det enda som funkar i längden för både mig själv och för de klienter jag haft (allt från överviktiga icke-tränande till tävlande i fitness) har varit en balanserad kost där man äter bra av allt utan att utesluta varken kolhydrater, protein eller fett. däremot inte sagt att man kan sluta äta pasta, ris, bröd, godis, socker, kakor osv och äta en högprotein kost.

Magda Gad sa...

och nej - jag får inte min lön från livsmedelsindustrin ;-)

Anonym sa...

Hoppla, får biokemisten flika in här och påpeka att insulin är ett livsnödvändigt hormon som behövs för upptaget av aminosyror och fett också. Rätt ska vara rätt.

Dessi, jag håller med om att det inte är någon idé att gå hungrig, och om LCHF-kosten kan vara till hjälp att hålla ett energiunderskott under en viss tid pga. goda mättnadsegenskaper så ser jag inga problem för den som vill testa.

Det innebär dock inte att en varierad kosthållning baserad på naturliga, ursprungsnära råvaror skulle vara sämre.

Det sämsta argumentet för LCHF-kost tycker jag är "artriktigheten". Vi har antagligen aldrig haft så god tillgång till (fett) kött som nu, och ost, smör, grädde etc är lika sena påfund som spannmål. Ja man kan leva på i princip enbart fet, animalisk föda, men det är en extremkost som folk under extrema förhållanden tvingas till. Vårt ursprung är liksom inte ett isflak i arktis utan på sydliga breddgrader med mycket rik flora och fauna.

I övrigt förespråkar jag också en kosthållning med begränsat intag av just de stärkelse- och sockerrika kolhydrater som dominerar mycket av kosten idag (hit hör även fullkornspasta om du frågar mig). Och gärna ett stort inslag av fetter från nötter, fina oljor, avocado etc.

Träningsmässigt följer jag för närvarande själv metoder som bygger på tanken att låta kroppen gå på fettförbränning istället för socker. Men det innebär inte att det är något fel med kolhydrater i kosten, tvärtom.

Nu är ju mitt mål inte viktnedgång utan hälsa och prestation. Men i alla fall. Jag tycker det är en sund inställning att vara kritisk mot de råd man får oavsett från vilket håll de kommer, livsmedelsverket eller LCHF-kretsar.

Och jag tycker det ska bli spännande att se hur det går för Puma, särskilt eftersom hon också loggar kcal och man kan se lite mer nyanserat på resultaten än typ Aftonbladets "jag gick ner femtio kilo på att hinka smör och grädde".

Magda Gad sa...

fredrika: jepp. insulin -> upptag av aminosyror = muskeltillväxt. insulin -> inlagring av glukos = återhämtning.

insulin lagrar givetvis även fett, men äter man bra fetter och mindre eller lika många kcal som man förbrukar blir man inte fet.

jag tror att ett vanligt missförstånd gällande kritik av fett-protein kost är att de som förespråkar den dieten tror att man istället vill att de ska hinka i sig flingor, pasta, bröd och ris. vilket givetvis inte är fallet! välj istället de finaste råvarorna av ALLT - fina fetter, fina proteiner, fina kolhydrater. då blir det hela fin fint!