16 mars 2008

Lör 15 mar: 6 timmars löpning i Skövde

Skövde är fint. I alla fall Bolougnersparken. Det känns som att jag kan den nu.

Ultralopp

Man hinner tänka ganska mycket under 6 timmars löpning. Ändå kunde jag inte tänka på något. Det gick en gräns efter en tid, efter ett antal kilometrar, då hjärnan fick det svårt att fokusera. Vi såg på en skärm, vid varvningen på den 1.2 kilometer långa banan, hur långt vi hade sprungit. Ändå försvann sifforna ur huvudet tre sekunder efter jag tittat på skärmen. Jag kunde inte hålla kvar tankarna i huvudet. Jag visste hur långt jag sprungit, jag visste hur lång banan var, ändå kunde jag inte förmå mig räkna ut hur många varv jag hade kvar till mitt mål. Att fokusera tanken gick inte. Hjärnan var bortom all räddning. Det är därför jag är en urdålig tävlingsmänniska. Att vinna, att nå målet, blir helt plöstligt inte så viktigt. Att uppleva är större.

Jag nådde inte mitt mål på 42 eller 45 kilometer eller vad det nu var jag satte det till (jag tror jag kom runt 40 kilometer). Jag är helnöjd. Låter det konstigt? När jag sprang där, på varv 30 eller så, kändes det liksom inte värt det att pressa mig själv över smärtgränsen. Det var inte därför jag var där. Jag var där för att vara ute och kämpa i 6 timmar - och det gjorde jag.

Jag sprang, i stort sett hela tiden, tills det var 40-45 minuter kvar. Då hade jag 3 eller 4 varv tills jag var hemma: i mål. Det var ingen omöjlighet att klara det, om jag bara stått ut med att det skulle göra lite ont. Främst i vänster höft- och rumpmuskel som inte tyckte att springandet var något kul längre. Min "lilla" trötthet och känningar var dock ingenting jämfört med gubben som fullkomligt skrek ut sina gula sportdrycksspyor efter 3 timmar. Eller gubben (det är många gubbar på långlopp) som efter målskottet skakade så att han inte kunde dricka ur den mugg han höll i handen.

Jag sprang ingen mara. Men vet ni vad, jag - en tjej på BMI 30 - var ute och sprang i nästan 6 timmar på en medelpuls av 84%. Jag skulle vilja se de snabba marathonlöparna göra om samma sak. Jag utmanar er: grabben, Allan, Nix, Masse eller vem som helst! Kanske under 6-dygnsloppet på 400-metersbana i Hallsberg i sommar? Att vara ute och springa i 3-4 timmar är väl ingenting...

Nummerlappsutdelning i Volvohuset i Skövde

Några minuter innan loppet, precis vid varvningen.

Många gubbar är det...

Coola Karin och jag med våra medaljer!


Stämningen på gårdagens ultralopp är precis vad den borde vara på Tjejmilen, Vårruset eller TSM-träningarna. Här var det gemenskap. Folk, snabb som långsam, hejade på varandra och allas armbågar var mjuka som bomull. Det var en familjär gemenskap och alla var välkomna: ung som gammal, tjock som smal. Både tjejer och killar. Gubbarna dominerar. Det är de som håller ut. De unga killarna sprang sina snabba race och försvann sedan någonstans efter 3-4 timmar. Lämnade kvar kämparna. Det är lite coolt - när det kommer till löpning är det gammal som är bäst.

En stor eloge till Coola Karin som nådde sitt mål på 52 kilometer. Hon har den grymmaste envisheten jag vet. Jag beundrar henne för den. Precis som hon säger så sitter halva loppet i huvudet. Dock gör samma envishet att det förmodligen är hon som har ondast i benen just nu... Jag känner mig också ganska stapplig. Stel framförallt. Jag har inte ont någonstans men samlade på mig en blåsa som lägligt nog sitter precis under foten.

De löpare vi sprang med igår är en imponerande och erfaren skara. Några av dem har nog inte gjort annat än sprungit i hela sitt liv. Vi tror att vi kändisspottade Rune Larsson och med på loppet fanns en tjej (okej då - dam) som slog något slags rekord i och med att hon sprang över 70 kilometer.

Gårdagens 6-timmarslopp var så hemskt och underbart och fruktansvärt och fantastiskt att vi nog ska försöka göra det igen. Förmodligen i Borlänge i april. Någon som vill följa med? Det bästa är inte milen man springer eller kalorierna man förbränner. Det bästa är upplevelsen. Ett 6-timmarslopp är något speciellt. Något galet coolt.

Highs

1. Coola Karin har blivit coolare!
2. Jag fick i mig 1dl cola eller sportdryck vid nästan varje varvning!
3. Gemenskapen och upplevelsen - obeskrivligt.

Lows
1. Pucko-Puma fattade inte ljudboken och kom sedan på att IPoden var inställd på shuffle.
2. Min icke-existerande tävlingsinstink - men jag har accepterat den.
3. Att jag glömde plånboken i Skövde...

31 kommentarer:

Anonym sa...

Ni är grymma :) bra kämpat!

TheLoonyNail sa...

Starkt jobbat, jag blir imponerad, som vanligt!!!

Ebba sa...

Jäklar vad grymma ni är!! Superbra gjort. Jag är imponerad!

Tiny sa...

Jättebra kämpat, grattis.
Jag har läst din blogg länge men är dålig på att lämna kommentar. I vilket fall som heslt så kommer du till Borlänge ska jag komma och heja fram dig.

Stina sa...

Vilken prestation, fantastiskt bra kämpat! Stort grattis och tack för kul läsning!

Anonym sa...

Otroligt imponerande. Kunde för övrigt inte heller låta bli att lägga märke till att du är en riktig skönhet.

Mikael
http://www.jogg.se/default.asp?sida=tdbok&todo=showall&id=18522

Pia sa...

Vilka kämpar!! Bra jobbat, oavett om det blev 40 km eller 52, 6 timmar eller 5,5. Vilken grej!

Löpning & Livet sa...

Vad duktig du var! Vilken prestation! Nästan så att jag blir lite sugen på att testa :)

Prralin sa...

Fantastiskt bra jobbat - igen! Du är inspirerande som få, nu ska jag se till att få fart på fläsket här också... :)

Slow-Eva sa...

bra jobbat! NI är så jävla coola!

Anonym sa...

Låter på nåt galet sätt helt underbart. Har dock en bit kvar innan jag kan srpinga i sex timmar

Anonym sa...

Kul att du varit i min hemstad Skövde :) Ja boulogner är ganska fint men ingenting mot löparspåren runt sjön uppe på Billingen, DÄR är det fint! :) Härligt jobbat!!

Karin sa...

Bra jobbat coola Power Puman! Du var superduktig som höll ut i 6 timmar! Nu får vi planera nästa utmaning....tjihoo!! =D

Susanna sa...

Haha, gud vad roligt det där med ljudboken på shuffel var! Jag kan verkligen tänka mig in i hur det var, du springer där helt trött och kan knappt tänka, och så fattar du till råga på allt ingenting i boken, men tror att det beror på att du är trött :)

Anywho, härligt jobbat!

Anonym sa...

Grattis, grattis grattis till ännu en fantastisk prestation! Ni är så roliga och tuffa båda två, jag blir glad av bara att tänka på vad ni må hitta på för bus härnäst. Toppen!!

Anonym sa...

Grattis, det var riktigt bra gjort!

Karin sa...

Fantastiskt bra kämpat, mental styrka när den är som bäst! Jag är så otroligt imponerad, du och Karin är mina superhjältar nu :-)
Och du har helt rätt; vad är en marathontid på 3:39 mot ett ultralopp på 6 timmar? Jag tvivlar på att jag fixar 6 timmars löpning mentalt... Superstrongt gjort, tjejen! :-)

Anonym sa...

ni är mina idoler.
SÅ starkt jobbat!

Puma sa...

Ann-Sofie:
Det var ju kul - trots slitet.

Vargungen:
Tack tack :-)

Ebba:
Ja lite bra känner jag mig allt. Det borde man göra oftare.

Tiny:
Kul att du kommenterar. Jag hoppas på Borlänge. Mellsta tror jag det heter?

Stina:
Tack - jag hoppas bjuda på mer rolig läsning framöver!

Anonym/Mikael:
Haha tack. Håller du mest till kring milen?

Pia Plupp:
Ja det var en riktigt kul grej. Maradistansen kommer. Även 50-kilometersdistansen. :-)

Andréa:
Klart du ska testa!

Prralin:
Inspiration är det bästa!

Evasleva:
Tack detsamma :-)

Maria:
man kan gå också. Det är det som gör en 6-timmarstävling så kul - man får ta den precis hur man vill. Man kan ha picknick i mitten till exempel... :-)

Sofie:
Åh, dit kom vi aldrig...

Nike:
Jajamän

Susanna:
ja snacka om puckat. Det dumma var att ljudboken hann gå ett par kapitel och jag förstod liksom inte att den var så osammanhängande. jag trodde det skulle vara så.

Fredrika:
Bus är roligt. Vi har några utmaningar på g. den som lever fpr se :-)

Elin:
Tack

Karin:
Hörru, du får följa med och testa. Till Borlänge kanske?

Emma:
Åh, tack. Ni alla som läser min blogg är min inspiration!!! :-)

Nix sa...

Starkt jobbat!!
Men blanda inte in mig i dina galenskaper ;)
Eller i gruppen "snabba löpare" ;)
Jag får ju prestationsångest, ju!

Tror inte att jag skulle greja att springa ett sextimmars - skulle troligen knäcka mig efter 3-4 timmar med alltför hög fart i början.

Anonym sa...

Boulogner-SKOGEN, Puma, SKOGEN. F ö Skövdes oas där jag varit o sett Lundell spela några gånger. Jag är ju uppväxt fyra mil från Skövde ;-)

Annars: Ni är otroliga. Jag hade aldrig grejat det.

Anna (Orka mera) sa...

Grymt bra jobbat! Grattis!

Karin sa...

Nja... inte Borlänge kanske, men Skövde nästa år är nog nästan planlagt. Kanske ;)

Unknown sa...

Fasen vad impad jag är! Först löpbandsmara och nu detta. Själv är jag ju - just nu - nöjd om jag tar mig fram en mil utan att halta omkull... ;)

Em Löfgren sa...

du är så grym!! det är ni båda två. jag är verkligen impad!! 6 timmar är en grym prestation!!!

Anonym sa...

Jomen jag skulle gärna springa ett 6-timmars, men inte nu i år. Kanske nästa höst.

Jag är sjukt impad av dig och Karin...

MarathonMia sa...

Toppenjobbat! Härligt att slippa tävlingsinstinkten och fokusera på upplevelsen! Det kan man ta lärdom av!

Anonym sa...

Bra jobbat! Vi tog en liten paus från jobbet och gick ut och tittade på er runt timme fyra nån gång. Tror jag såg dig passera och hejjade lite men det såg ut som det var lite IPod-problem vid det tillfället oxå. Nu får du köpa en cykel till nästa sommar och känna på gemenskapen i Vätternrundan - kul i kanske 12 timmar! :)

Anonym sa...

kvinnan med barnvagnen kom hon längre än dig?

Anonym sa...

God morgon och grattis!
Så där dagen efter, hur känns det i spirorna? Håller helt och fullt med om stämningen på och omkring banan, tjejerna på elskåpet gjorde en prestation de med... Tycker inte att det spelar så stor roll hur långt man kom, vi sprang i 6 timmar (ungefär) och sökte och fann gränsen där vi inte klarar av mer. Hur många känner sina gränser? Jag gjorde min debut på distansen och fann helt klart gränsen där fötterna satte stopp.
Jag tror dock inte att distansen som sådan faller in under vad läkarkunskapen skulle kalla för folkhälsa :-)
Arrangören skall ha all heder av ett mycket snyggt upplägg, en löpartävling för löpare av löpare.
Lycka till i fortsättningen!
Mvh. Niclas

Anonym sa...

Найти лучшее: umanetto скачать swf