08 juni 2006

7 juni: Blodomloppet

Så var det upp till bevis för min del. En mil blodomlopp (med snabba steg) var det jag hade att se fram emot idag.

Djurgården

Det verkar som att de flesta av Stockholms lopp går ute på Djurgården. Så även detta. Det känns som att man har varit därute en miljon gånger och varenda gång jag är där (på Djurgården) får jag ont i fötterna.

Själva loppet arrangeras av Blodcentralen och IFK Lidingö och är ett trevligt men ganska litet arrangemang.

Loppet

Min start gick 18.45. Då hade det precis börjat duggregna. Bra för mig (eftersom jag gillar det). Synd för dem som tittade på.

Första halvan av loppet gick rätt bra. Det var inte mycket uppför och jag höll god fart med pigga fräscha ben (tacka sjutton för det då jag inte tränat på två dagar). 5 km avverkades på dryga 27 min. Perfekt, tänkte jag!

På andra halvan av loppet kom uppförsbackarna och det blev motigare. Jag tror jag inte sprang om en enda deltagare på denna del. Själv blev jag omsprungen av typ alla. Jag försökte tänka attt va fan, det är ju bara i 60 min som jag ska hålla på och jag ska försöka bli hur trött som helst. Jag kan ju inte gå i mål och tänka att jag egentligen kunde ha sprungit snabbare.

De sista 3 km fick jag jäkligt ont i två tånaglar. Och så var jag kissnödig också. Det är inte lätt att hålla ordning på alla muskler. Jag var tvungen att knipa när jag kämpade uppför backarna, och tvungen att knipa när jag försökte springa fort och kontrollerat nedför backarna.

Målgång

Mitt mål var att springa under 60 min och efter 5 km fick jag en klar signal om att det skulle gå. Det höll ända in i mål även om jag tappade rejält på slutet. Måltiden blev ganska precis 58 min.

Under loppet tänkte jag att jag aldrig skulle springa igen, men ganska snart efteråt så tänkte jag att jag skulle träna mera så att det blev roligare och mindre jobbigt att springa... så imorgon blir det nog träning av!

Pojkvännen stod utmed banan och hejade på mig. Snäll som han är sa han att jag sprang duktigt, men jag tror nog att han velat se mig springa med ännu lite mer fart under fötterna.

07 juni 2006

6 juni: Vilar mig i form

De senaste dagarna har jag vilat mig i form. Precis så ska man nämligen göra enligt Aftonbladets Viktklubb...

Vila dig i form

Viktklubben skriver att det egentligen är logiskt. Musklerna växer mellan träningspassen (har vi hört den förut?) och för att de då ska växa måste det ju finnas uttrymme att vila på ockå. Detta uttrymme = tid.

Om vi inte vilar når vi inte de resultat vi önskar: vi övertränar och vi tappar motivationen.

Fast man kan inte fuska och bara vila utan att träna förmanar Viktklubben. När vi tränar bygger vi muskler och då förbränner vi mer även när vi vilar. Men om vi bara vilar, ja då byggs inga muskler och då förbränner vi inte mer utan förblir otränade.

Viktklubben avslutar sin predikan med att hälsa att lagom är bäst och att du ska lyssna till din kropp.

Inget nytt under solen med andra ord!

05 juni 2006

Mål

Nej, fotbolls-VM har inte startat än och Sverige har inte gjort mål. Dagens blog handlar inte om andras mål, den handlar om mina mål!

Mina mål

Folk förstår inte att mina mål inte handlar om tider och placeringar. De handlar om prestationer.

Mina mål består tex av Tjejmilen, St Eriksloppet och Stockholm Marathon. Varje steg på vägen dit är ett delmål i sig. För mitt fokus ligger inte på slutmålet. Nej mitt fokus ligger på resan dit. Träningen inför själva maran är viktigare än maran i sig.

Folk som inte tar mig och mina mål på allvar är folk som inte förstår själva anledningen till min träning: att må bättre.

4 juni: Kungsholmen Runt

Det är synd om min pojkvän. Inte bara har han typ ont överallt, nej han har även en tjej som blir jobbig och frustrerad när hon inte kommer sig för och tränar...

Nära

Idag var det nära att det inte blev någon träning. Inte för att jag inte ville, utan för att det inte höll på att det bli av. Vad, eller vem, ska man skylla på då?

Vaknade ganska sent. Någon jämrade sig bredvid mig och jag tyckte synd om invaliden (ehm, pojkvännen alltså) och erbjöd mig att fixa frukost. Han fick en trerätters frukost som övergick till brunch eftersom han åt i slow motion.

Jag hade en tanke på att springa ut till Saltsjöbaden men vi tog tåget. Sedan funderade jag på om jag skulle springa från Saltsjöbaden hem till mitt kära söder, men då hade jag precis ätit en tung middag så vi tog tåget igen.

Arg och frustrerad satt jag i soffan. Vips hade klockan hade passerat 21.

- Fn, ska det inte bli något idag heller, tänkte jag med sammabitna tänder.

Men sedan, av någon underlig anledning, drog jag på mig löpardojjorna och stack iväg. Om det var pojkvännen som sa något eller om det var något annat, det vet jag inte. Men efteråt var jag oerhört nöjd!

Kungsholmen Runt

Att springa runt Kungsholmen är riktigt kul. Kanske är det lite platt men man får chansen att öva upp lungkapaciteten rejält på Västerbron (2 gånger till och med!).

Jag gick ut i lite för snabbt tempo och hade maten i halsen under i stort sett hela rundan, vilket var lite irriterande. Men det var roligt och inspirerande att jogga över Västerbron och tänka att här har en jäkla massa tusen fötter passerat bara dagen innan.

Idag var förresten första dagen som jag tränar inför marathon nästa år!

04 juni 2006

3 juni: Stockholm Marathon

Denna dag, och dagens blog, är helt tillägnad min pojkvän som med nummer 224 sprang sitt nionde Stockholm Marathon.


Mat

Denna vecka har min pojkvän ätit ungefär 200% mer än han brukar. Det har varit gigantiska lass med kolhydrater, en och annan gainerdrink och en jäkla massa välling. Enligt min åsikt hade det logiska varit att träna lite mer innan men det tyckte han nog var för jobbigt. Hur snubben lyckas vara så äckligt vältränad som han är, ja det övergår mitt förstånd.

Väder

SMHI hade dagarna innan varnat för regnväder men verkligheten visade sig från sin bästa sida och bjöd på gassande solsken - och kraftig blåst. Om det var värmen eller blåsten som tog kål på löparna vet bara de själva. Men enligt deras utsago var det ett av de tuffaste marorna som Stockholm bjudit på under de senaste åren.

Pojkvännen

Pojkvännen som brukar springa ganska duktigt stod i det första startledet efter de inbjudna löparna. Han trivs där och säger att det är mindre trångt än i de större startfållorna längre bak.

Starten gick kl 14 och jag stod vid Fältöversten på Valhallavägen strax efter 1km-skylten och såg täten springa förbi. Det var som väntat en hel drös som kom på en gång så jag hann inte se pojkvännen. Lite dumt kanske, att inte känna igen sin egen pojkvän. Men va fasen, de sprang ju så fort! På bilderna här brevid ser ni Valhallavägen innan armén av löpare kom, samt täten.

Efter starten tog jag tunnelbanan och stod halvvägs upp på Västerbron. Då hade de löparna jag mötte varit ute i runt 45 minuter, eller ca 12km. Här såg jag iaf pojkvännen som kämpade på uppför bron.

Här på bron såg jag också svenska tjejen Anna Rahm som till slut vann på grymma tiden 2.32 någonting, eller om det var 2.33...

Nästa hållplats att stå och kika på både täten och pojkvän var i Kungsan, så med bråda steg begav jag mig dit.


Efter att ha skådat pojkvännen på en bra tid här så var det dags att bege sig till målområdet kring stadion för en sista blick innan han slutligen skulle gå i mål. Det var knökfullt med familjer som skulle möta sina respektive vid målområdet - tåget var fullproppat och det tog en evighet att komma ut från stationen. Det var säkert mycket jobbigare än att springa själva maran!

Jag försökte heja på pojkvännen så gott jag kunde från Valhallavägen in till stadion. När han väl kom i mål var det på starka 3.02 och efter sig hade han väldigt många tusen löpare! Det var duktigt jobbat men efteråt var han väldigt trasig. Men för fan, det är väl bara att träna lite mer inför nästa år? Han kan ju börja redan nu!

2007

Vet ni vad! Nästa år, 9 juni 2007, har även jag bestämt mig för att prova på kraftprovet och springa marathon. Det ska bli en spännande resa dit, och jag ska bannemig börja träna redan nu!