17 augusti 2007

Let´s dance!

Inspirerad av dansvågen som sköljer över oss vill jag också shaka loss!

I wanna dance with somebody

Det är mycket jag skulle vilja kunna dansa. Som salsa till exempel. Eller att vara en riktig fena på bugg. Men för detta krävs det en bra partner och även om grabben inte är helt oäven på att haka på och gå en kurs så krävs det engagemang från oss båda.

Jag skulle kunna dansa själv också. I senaste ToppHälsa finns en dansguide och igår damp kurskatalogen från Medborgarskolan och Studiefrämjandet ned i lådan. Folkuniversitet finns också, på nätet. Och här kan man välja och vraka mellan danskurserna. Vad sägs om reggeaton (en riktig bootyshaker!!), latin jazz eller motionssamba? Jag viiilll! Det lutar åt reggeaton eller motionssamba... någon som provat på?

16 augusti 2007

Påse?

Att ha en påse, väska eller ryggsäck. Det är frågan!

Påse? Väska? Ryggsäck?

När jag morgontränar och sedan går till jobbet släpar jag runt på en stoooor North Faceryggsäck med mina kläder, handduk och grejer. Och en tung datorväska. Och min ganska stora handväska. Det är ganska otympligt.

När jag morgontränar och jobbar hemifrån stoppar jag ner mina träningsskor, vattenflaska och handduk i vad jag hittar. Senast blev det en påse från Indiska. Inte särskilt chict.


Men jag har precis köpt en sådan där gympapåse man hade på lågstadiet. En sådan där som har snören. Den är rosa och har pumaloggan i grått. Sötsaken kostade 99 kronor på Ellos. Den är perfekt när man har lite grejer men ändå så pass att man måste stoppa det i något.Även om Pumapåsen är snygg är den ganska begränsad i storlek. Och jag skulle behöva något som var mitt emellan den och min gigantiska ryggsäck. Där kommer ICA och Whyred in. För det kan väl knappast ha undgått någon som läser modebloggar att Whyred har designat en shoppingbag åt ICA som lanseras i höst (där några slantar dessutom går till WWF). Det är ju inte så sportigt, men rymligt och snyggt!

Tor 16 aug: Biceps, triceps, mage och spinning

Hela dagen har jag gått och väntat och längtat.

Spinning

Jag läste ett fenomenalt härligt inlägg om spinning imorse och sedan dess har jag gått och längtat efter mitt inplanerade pass ikväll. Små rusher av adrenalin har läckt ut under dagen och jag känner mig galet löjlig. Kan man verkligen gilla träning såhär mycket? Det gäller att passa på att njuta av den enorma träningsglädjen medan den faktiskt infinner sig.

Jag hade hoppats på dagens pass så mycket, men det blev en liten grop i min motivation och träningslust när jag insåg att den tjej som skulle hålla i passet inte är en av mina favoriter. Fast sedan tog jag mig i kragen och påminde mig själv att jag faktiskt kan påverka mitt eget pass trots att dröminstruktören inte sitter framför mig. Som killen bredvid. Han körde verkligen sitt eget race och stod upp i stort sett hela tiden.

Body Shaper Low Carb Protein Shake

Under de sista minutrarna kurrade magen av hunger och på vägen ut köpte jag min favoritshake (BodyShaper Low Carb Protein Shake). Kollade extra noga med en a PT-tjejerna som stod i receptionen angående sockerhalten. Det finns 2g kolhydrater i den och enligt PT-tjejen utgör den en bra påfyllnad efter ett träningspass.


Biceps och triceps och lite mage

Jag var på SATS (Telefonplan denna gång) en timme innan passet. Körde lite biceps (med stång och i kabelmaskin) och triceps (kick backs med hantlar och i kabelmaskin) och funderade på att musklerna svarar på olika sätt. När jag gör bicepscurls går det ganska bra under hela setet men istället känns muskeln trött efteråt. Men när jag kör triceps så bränner det liksom under tiden - på det där obeskrivbara sköna sättet. Till sist blev det 180 situps i olika variationer. Hade siktat på 200 men hann inte alla...

Telefonplan

SATS Telefonplan är lite likt Sickla. Ganska litet. Ganska gemytligt. Men det bästa är att det är nytt och fräscht! Det har lite vardagsrumskänsla över sig. Me like!

Träningsmusik och för många inlägg

Jag har hittat mer örongodis från ToppHälsa som dessutom har en superbra site som jag inte ens brytt mig om att kolla in tidigare.

ToppHälsaredaktionens tips


För många inlägg

Grabben tycker jag skriver för mycket i min blogg (men jag har ju så många tankar!). Då syftar han på för många inlägg. Men vad han egentligen menar är att ni kära läsare inte orkar läsa allt - och då i synnerhet det inlägg som handlade om just honom och hans motivationsdilemma. För samtidigt som han tycker att jag har en övertro på hur mycket han tränade innan vi träffades, så vill han hitta tillbaka till löpningen. Därför är alla era tips och idéer väldigt uppskattade.

Halmstad

När jag ändå håller på så lägger jag in lite hälsotips från Sveriges skönaste stad också. Halmstad. Dit går vårt flyttlass om ett år. Lägenheten håller på att byggas just nu (jag ska bara fixa jobb också, host host) och jag har ju redan godkänt både Galgbergets löpstigar och Tylösands löpomgivningar...

15 augusti 2007

Ons 15 aug (forts.): Ben!

Kände mig riktigt stolt när jag gick hem från SATS Söder ikväll.

Rätt mental inställning

Det är rent förskräckligt fantastiskt vilken skillnad det gör med inställning, planering och fokus. Ikväll visste jag precis vad jag skulle göra på gymmet. Jag hade till och med skrivit upp det i min sedan tre veckor nya träningsdagbok (där jag också skriver ned hur träningen kändes och så vidare).

På träningslistan idag stod 10 minuter uppvärmning på cykel. 20 minuter intervall på skridskomaskin. 10 minuter intervall på crosstrainer. Utfall: 12x3. Liggande benpress 12x3. Abductor + adductor 12x3 och bäckenlyft 20x3.

Hade jag inte skrivit vad jag skulle göra hade jag gått runt lika planlöst som igår och gjort några halvset. Nu var jag fokuserad, motiverad och lite envisare än vanligt. Min rätta mentala inställning var liksom aktiverad.

Bra maskiner

Att cykla på en "vanlig" gymcykel brukar vara sådär. De är ju inte alls lika smidiga som spinningcyklar utan brukar kännas ganska klumpiga. Men på Söder fanns skitbra cyklar. Det var främst styret som var annorlunda. Man kunde sitta lite mer framåtlutat på ett bekvämt sätt, vilket gjorde att jag använde benen mer när jag trampade. Helt klart bra!

Skridskomaskinen har jag skrivit om förut. Den är minst sagt annorlunda. Och minst sagt jobbig. Jag körde intervaller och var tvugnen att köra på intensitet 2(!!!) mellan intervallerna. Det känns ganska bra i benen efter dem, och det var ju ben som var i fokus ikväll.

Vad är det för skillnad på en crosstrainer och en rotex förresten? Mer än att man jobbar med armarna också på en crosstrainer men inte på en rotex. Om det är den enda skillnaden, vad är då poängen med en rotex?

Apropå ben

Apropå ben är det tydligen den nya urringningen (tror det var Glamour eller Plaza som skrev det). Här är några snygga par, och lite tips på hur man kan få dem (från Glamour).

Själv har jag inga högre drömmar om att få sådana slanka spiror. Jag kommer vara fast med mina skidåkarben för evigt. Men det är okej. Jag har förlikat mig med den sanningen. För det är faktiskt rätt coolt hur starka de är... och på något sätt känns det viktigare. Fast inte när man helst vill gå runt och vara cool i en kort kjol förstås.

Lateral Thigh Trainerlycklig?

Det är hemskt hur den lömska TV-shopreklamen kan skapa ett sådant begär.


Lateral Thigh Trainer

Jag vet inte hur jag hamnade framför TV-shop. Men jag tror det hände på hotellet i Norrköping förra veckan. Jag blev fast. Och än värre, jag fick det där "jag måste ha-begäret". Om jag bara köper den där Lateral Thigh Trainermaskinen så kommer jag bli välskapt och lycklig. Det tar ju ingen tid alls. Den tar ju ingen plats alls. Den är ju så rolig och man blir ju så smal och perfekt. Allt det där har inslaget om apparaten lovat. Och det är så svårt att inte gå på.

(Lateral Thigh Trainer säljs bland annat på www.tvshop.se och kostar runt 1200 kronor. Den skiljer sig från en traditionell stepmaskin eftersom man även tränar i sidled)

Gymtrender

De senaste gymtrenderna från ToppHälsa:

Ons 15 aug: Tidig spinning

Hann knappt till morgonens spinning och med jäkten i halsen försvann flytet.

Spinning

Jag lämnade lägenheten 06.05 och tyckte att jag hade gott om tid. Spinningen började ju först 06.30 och jag skulle bara några stationer. Men när jag kom ner till tunnelbaneperrongen lyste det med feta, röda bokstäver i ögonen på mig: nästa tåg går om sju minuter. Och sedan var jag tvungen att byta tåg, och vänta även där. När jag klev av på Hötorget stod klockan på 06.29 och plötsligt var det jäkligt bråttom.

Jag blev tre minuter sen. Men när man jäktar och har bråttom så blir saker och ting lite på halvsniskan. Så träningsbyxorna satt inte riktigt rätt och cykeln blev inte så jättenoga inställd och jag hade bara halvgammalt vatten i flaskan. Så det blev ingen vidare spinning. Det mentala fokuset var för jäktat...

Men jag har i alla fall lite träningsvärk i ryggen för igår. Alltid något!

14 augusti 2007

En fråga...

Detta kommer att låta som en relationsfråga. Men är egentligen en motivationsfråga.

En falnande talang?

Jag är tillsammans med en supertalang. Han har en riktig löpargen. För vem kan springa några fåtal långpass och sedan göra runt tre timmar på maran? Men han fattar det inte. Eller jo, nog vet han det allt, i alla fall lite grand, men han vill liksom inte ta reda på sin talang. Och jag blir alldeles frustrerad.

Sedan jag och grabben blev ihop har han löptränat allt mindre. I alla fall på egen hand. Och mer med mig. Men det blir ju inte han bättre av. Och ju mer jag försöker pusha (tjata?) honom till att träna "själv", desto mer turned off verkar han bli på det. Hur är man uppmuntrande utan att vara tjatig? Hur mycket kan man pusha innan man blir jobbig?

Tis 14 augusti: Spinning

Idag blev det spinning med SATS mesta kärlekspar.

Spinning - morgon

Det blev en tidig morgon idag. Jag fick ett hurtigt sms av Pernilla som sa att hon bokat in en morgonspinning och jag var inte sen att hänga på. Men jag glömde sms:a henne tillbaka och då trodde hon att jag inte skulle gå och så sov hon istället och det hela blev en väldig soppa. Men jag var ju där i alla fall. Jag önskar att jag kunde skriva att jag spinnade för henne också, men det kändes liksom inte så. Det kändes faktiskt ganska segt. Men, det blev av. Och jag blev svettig.

Det var Teres som körde morgonpasset. Ett rätt så lagom pass. Inte för lätt, inte för hårt. Liksom just lagom.

Packat och klart?

Jag tog bilen till träningen imorse (en bra sak med morgonträning är att det alltid finns lediga parkeringsplatser - överallt). Det hade inte gått att ta tunnelbanan. Jag hade med mig så mycket saker!


Jag menar, det går ju inte att lämna lägenheten för en hel dag inklusive jobb och träning utan 1) handväska inkl alla småsaker som finns i och ett litet paraply (man vet ju aldrig...) 2) datorväska innehållandes ganska stor almanacka (där finns mitt liv!) och andra jobbdokument och 3) träningsryggsäck med duschhandduk, träningshandduk, ombyte, spinningskor, jobbskor, sminkväska, schampoo och balsam, hårmojsprodukter och en massa annat som tillsammans väger ett ton.

Tillsammans blir det rätt så mycket. Och att smita inom någon butik mellan jobb och träning går inte. Då skulle man knuffa ner hela butiksinnehållet i otänksamhet (för man är ju inte så smidig med väskor på ryggen och över axeln).

Spinning - kväll

Jag började inlägget med att snacka om kärlekspar. För SATS-Teres är ju tillsammans med sin Glenn, och lustigt nog var det han som körde passet ikväll. Ett pass som även Pernilla hann till. Och som vi både tyckte gick ruskigt fort (tiden går fort när man har roligt).

Jag tycker Glenn är bra. Riktigt bra till och med. Jag satt och funderade på det där medan vi körde, varför jag tyckte passet var bra. För det är inte så att han pratar särskilt mycket, eller är en sådan där hurtig typ som norrlands-Caroline är, eller ens särskilt hård och tuff.

Jag kom fram till att hans pass är väldigt straight forward. Ett typiskt killpass. Det är enkelt och straight forward och "nu kör vi två låtar backe och jag tänker sitta första låten och stå andra låten". Jag gillar sådant. För då kan jag köra som jag vill utan en massa krångel och man vet vad som väntar.

Styrketräning

Efter spinningen kom grabben och så styrketränade vi lite. Jag körde mest rygg men fick inte till motivationen för att känna mig speciellt nöjd. Gamla, trista maskiner (SATS Hötorget) kombinerat med att jag glömt min "styrketräningsplan" blev två irritationsmoment för många.

50 timmar med PT på SATS?

Jag är inte typen som gnäller. Men om det är befogat, så ifrågasätter jag gärna. Vi är för dåliga på det i Sverige.

50 timmar = saftig nota

Jag förstår inte hur SATS tänker. Man går ut med kampanjer som ska locka kunder att köpa 30 eller 50 PT-timmar, men så kräver man envist att man ska lassa upp med stålarna och betala allt på ett bräde. I´m sorry, men jag går inte runt med 20 000 kronor i byxfickan som bara vääääntar på att bli spenderade.

Receptionisttjejen på Zenit håller med. Enligt henne är det många PT:s som har kunder som gärna skulle köpa många fle PT-timmar men som nu inte gör det på grund av SATS oförmåga till flexibilitet.

Själv blir jag mest irriterad. SATS hade lätt kunnat tjäna många tusenlappar på mig eftersom jag är en sådan som skulle kunna gått och köpt en massa PT-timmar och tyckt att det faktiskt var värt det och till exempel betalat månadsvis. Men ska man betala på ett bräde får det vara. Så jäkla desperat är jag inte.

Jag inte bara tror, utan jag är väldigt säker på, att SATS missar rätt många kunder och väldigt många tusenlappar, på att vara så okundservicefokuserade i PT-betalningsfrågan.

Service?

Det där med service, det är något som ligger mig varmt om hjärtat. Och som jag blir galen på varenda dag... När jag betalar för något, så förväntar jag mig att jag ska få en tillfredsställande produkt eller service. Det ska väl vara så att företaget är där för kunden, och inte kunden för företaget. Egentligen. Men, det har inte alls med träning att göra så jag ska sluta nu. :-)

13 augusti 2007

Ont i höften av jogging?

För bara några månader sedan fick jag ont i höften när jag joggade. Det kom från ingenstans och försvann också lite märkligt. Efter att ha läst runt på några bloggar upptäckte jag att jag inte var ensam med mina höftsmärtor. IForm bjuder på både fråga och svar om höftont som jag hoppas kan vara till lite hjälp:

Smalare, starkare

En riktigt bra fråga! Ett riktigt bra svar?

Måndag

Veckan började inte med morgonträning som det var tänkt.

Mensvärk from hell

En gång om året känns det som att jag ska dö. En gång om året har jag the mensvärk from hell. Sådan som liksom inte finns. Det gör så ont så ont i magen att jag inte vet var jag ska ta vägen. Förra året låg jag på golvet i en halv dag inlindad i filtar. Idag låg jag på soffan och vred och vände på mig och försökte komma undan den pulserande värken. Tog en värktablett men då började jag må illa och sedan kom den ut där den kommit in, så att säga.

Men sedan, efter lunch, var krämporna som borta och jag kände mig som en människa igen. Men så värst träningssugen var jag inte. Istället gick jag och köpte mig en bit mörk, mörk choklad och en strachiatellayoghurt...

SATS PT

Såg att SATS har en PT-kampanj. Svag som jag är för kampanjer så blev jag riktigt sugen. Kampanjen innefattar 50 PT-timmar (man får 3 på köpet) och en Polar pulsklocka som "present". De där 50 timmarna kostar ju en slant men kan man dela upp betalningen så kanske... fast då jäklar ska det vara en bra pulsklocka också...

SATS bokning

Jag gillar att man nu kan boka sina klasser på SATS. För min del så är bokad klass = obligatorisk närvaro. Jag kan alltså inte smita undan. Inte känna "nää jag är lite trött så jag går nog hem efter jobbet". Har jag bokat så måste jag gå. Så är det bara. Så funkar jag i huvudet. Så nu har jag bokat hela veckan full...

12 augusti 2007

Lör 11 aug: Jogg i Norrköping

Åkte till Norrköping för att jogga. Och se på fyrverkeri.

Norrköping

På onsdagen åkte jag med familj 30 mil för sju minuter. För ungefär så lång tid varar ett musikfyrverkeri på SM i Norrköping. Eftersom de skjuts fyra kvällar i rad och jag dessutom ville se både fredagen och lördagen, så bestämde jag och grabben oss för att göra en liten miniweekend av det hela. Fyrverkeri och jogg var obligatoriska inslag. Sena ciderkvällar och glass kom att bli det också...

Jogg

Det var en het helg som förestod oss i Norrköping. Som allra varmast var det på lördagseftermiddagen då vi bestämde oss för at ta råd av hotellreceptionisten och hitta en motionsslinga några mil utanför stan. Vi åkte och letade den där motionsslingan i 45 minuter. Sedan gav vi upp. Eftersom vi ändå var ute i bushen parkerade vi bilen vid en skogsväg och sprang rakt inåt skogen i tre kilometer för att sedan vända och springa tillbaka. Det funkar det också.


Jag hade tänkt mig en effektiv intervallaktig typ av jogg eftersom den var så kort. Första kilometern avverkades i 6 min/km-fart och nästa i 5.30-fart. Men fy fasen vad backigt det var. Så det blev inga intervaller... (det var väldigt svettigt ändå)

Fyrverkeri

Och vad hände med fyrverkerierna då? Jo, grabben som sköt för Göteborgs FyrverkeriFabrik på onsdagen vann - såklart (för sjätte året i rad). Så jag är stolt SM-vinnarflickvän. Jag ska försöka lägga upp en länk på högerkanten så att ni kan se ungefär hur det såg ut. Att se det på en skärm blir ju liksom inte samma sak...

Fler bilder från helgen:

Dansanta barn i parad på Norrköpings Augustifest:


Det är svårt att gå med stilettklackar på detta:


Glass i stora lass i Söderköping: