16 december 2006

Vitaminkick

Inspirerad av de goda frukshaksen från min Thailandsresa är jag nyfiken på att göra egna vitaminkreationer.

Kiwikick

Kiwi känns alltid fräscht och fruktigt (och borde de inte vara proppfulla med c-vitaminer och andra antioxidanter?), men det är sällan jag äter det annat än i enstaka fruksallader. I förrgår köpte jag mig i alla fall en korg med mörkgröna små kiwifrukter.

Ok, det är lite knepigt att skala kiwis (men med en vanlig morotsskalare, eller alternativt med kniv går det ganska bra) men det är det värt. Jag mixade till en shake/smoothie på 4-5 kiwis, 1/2 lime, 1 banan, 1 dl kallt vatten (några isbitar kan också användas om du vill ha den extra kall) och några sockerkorn. Det blev 2 glas och var underbart gott och fruktigt fräscht. Tur för mig att jag har minst halva lådan kvar med kiwis!


Sportigt värre

Det är sportigt värre framför TV:n ibland!


Sportig lördagsförmiddag

Det var mycket sportutövande under lördagsförmiddagen (16 dec). Det fina är att ibland behöver man inte stå för utövandet och svetten själv. Nej framför TV:n kan man ta det lugnt och titta på prestationerna och framförallt - inspireras till egna. Det är just det som är så fint med sport på TV!Skidor och Susanna

Det var längd för damer, alpint för damer, längd för herrar och så alpint för herrar. Skidfantast som jag är så njöt jag fullständigt under dessa sändningar! Och så, en överraskning - Susanna Kallur i TV-soffan. Med supersnygg frisyr dessutom! Hon är en härlig tjej och vilken längre intervju som helst med henne är värd att titta på.

15 december 2006

Gå mer Gå ner

Devisen är enkel: gå mer och gå ner!
Att gå är nog den enklaste motionsformen av alla. Inte nog med att man bara behöver sätta den ena foten framför den andra, det kan också göras när som helst och var som helst. Som imorse då jag var tvugnen att ta mig till banken. Jag valde fötterna framför tunnelbanan. Visst, det tog några minuter längre men jag fick frisk luft, lite vardagsmotion (dvs automatiskt bättre samvete) och promenaden fungerade som en ypperlig destresser.

Gå till jobbet

Jag skulle gärna gå till jobbet. En 40 minuters promenad skulle det bli. Men då måste jag se till att köpa en bra datorryggsäck. Att gå ska visserligen vara lite småjobbigt - men inte pga av att armarna blir en halv meter längre för att datorn väger som en telefonkatalog.

Smygnyårslöfte

Att gå mer ska nog bli ett av mina nyårslöften...

14 dec: Borta med vinden

Jäklarns vad det blåste ikväll. Högst upp på Västerbron fick man verkligen koncentrera sig på att inte vingla dit vinden knuffade en.


Jobbig Jogg

Det är jobbigt att jogga i motvind, det märkte jag verkligen av igår. Jobbigast var det nog uppför Västerbron. Där tog vinden tag i en ordentligt. Men det var rätt så häftigt ändå. Jobbigt, javisst - men det blev ju i alla fall inte tråkigt.

Älskade backar

Det blev rundan kring Riddarfjären. Det vill säga en skön start nedför Hornsgatan (det sluttar fint där) och sedan uppför (och nedför också visserligen) Västerbron, min älskade bro, och hela långa (och ganska tråkiga) Norr Mälarstrand. Väl framme vid Stadshuset tar vinden tag i en igen och viner och piskar hela vägen över till Slussen. Där kommer sista och nästan jobbigaste utmaningen i form av backen från Söder Mälarstrand upp till Mariatorget. Den backen är både frän och fräck men otroligt skön på något sätt. Man vet att det är sista backen innan man är hemma och vågar ta i lite grann. Dessutom har den både en skön lutning och längd. Tillsammans med Västerbron är den en av mina favoritbackar (ja, jag gillar backar!).

14 december 2006

11 + 12 dec: Back 2 Basics

För att vara helt ärlig har jag längtat hem lite. Längtat hem till den svala luften, längtat hem till att få jogga i ett lugnt kvällsmörker...

Back 2 Basics

Jag kunde inte hålla mig. Redan dagen efter kvällen föra (då jag kom hem) var jag tvugnen att dra på mig joggingskorna trots att klockan var rätt så sent. Det låg regn i luften och det blåste. Pojkvännen ville absolut inte gå ut men han ville heller inte att jag skulle springa själv. Så efter lite suckande fick han också på sig träningskläderna.

Fram till nyår råder en period av back 2 basics. Av att bara "jogga" utan krav på prestation. Målet är att få in flytet, inte att bli snabbare eller kunna springa längre (det är bara bonus).

Jag gillar listor. Det är skönt att kunna "ticka av" saker. Så jag har fått en "back 2 basics träningsplan". Innan nyår ska jag ha klarat av följande joggingpass:

2-3 ggr: 10km (65-75min)
2-4 ggr: 7-8km (45-60min)
2-3 ggr: 5-6km (30-40min)

Måndagskvällen bestod av ett 7-8km-pass och tisdagseftermiddagen resulterade i en kortis på runt 5 km. Eller ca 60min respektive 30min för att vända på det.

Härliga Höst!!!!!

Folk klagar så mycket. Främst på vädret. Det är kallt, det är blött, det är mörkt, det är blåsigt. Ja kanske är det så. Men det är ju underbart!! Perfekt träningsväder! Känslan efter en joggingrunda i höstrusk är nästintill oslagbar. Man känner sig så jädrans duktig!

Ledaren i nr 10 av Runner´s World beskriver det rätt så bra:

"Dygden är sin egen belöning heter det, och det gäller alldeles särskilt ifråga om vinterlöpning. När vinden viner och tränger genom märg och ben och underlaget är moddigt och slaskigt, kort sagt, när de yttre omständigheterna är så vidriga att man helst av allt önskar ligga kvar i sängvärmen, ja just i den situationen är löpningen som mest tillfredsställande.

Det jobbigaste i den processen är att sätta på sig skorna. Men sedan, när man väl är ute och fått upp värmen, känns det nästan underbart.

Tänk att man var viljestark nog att genomföra det man föresatt sig! Tänk vilken kämpe man i alla fall är!"

Träning Thai style!

6 veckor i Thaikand, utan vare sig SATS eller det gamla vanliga joggingspåret och med ständiga restaurangbesök. Har det satt sina spår?

Handlingsplan och verklighet

Jag åkte iväg till Thailand med mina jogginskor i packningen. Min plan var att jag skulle fortsätta träna som vanligt även när jag var nere på sydligare breddgrader. Faktum var att jag bara använde dem ett par gånger... för att jogga på stranden, det gör man bäst utan skor för att få den där äkta paradisträningskänslan! (Att dessutom jogga en bit ut i vattnet gör träningen jobbigare - och roligare)

Jag höll igång rätt så bra faktiskt. Det blev ganska många strandjoggar eller ofantligt långa (och ganska jobbiga) promenader mellan olika stränder och bland skog och berg. Det gjorde att jag inte behövde ha så dåligt samvete för att ständigt äta min Pad Thai (nudlarna steks nog i rätt så mycket olja) eller dricka underbart goda fruit shakes (verkliga sockerbomber - tyvärr).

Även om jag är nöjd med konditionsträningen var det lite sämre med styrketräningen. Gummibanden åkte fram någon enstaka gång och av de där utfallen jag drömde om att göra blev det nog bara 10 stycken...

Resultat

Att åka på solsemester till Thailand behöver inte betyda att man går upp i vikt, det är jag ett levande bevis på. Jag gick nämligen ner 3 kg och fastän jag inte märkte det då, så känner jag hur kläderna sitter bekvämare nu när jag kommit hem.

Liten snabbguide

Bästa träningen: Jogging på stranden, utan skor och i några dm djupt vatten.
Bästa joggingstranden: Chaweng, Koh Samui
Bästa tidpunkten för att träna: Strax före 07.00
Bästa öarna för att hitta gym: Koh Phangan, Koh PhiPhi, Phuket
Bästa relaxen: Att få thaimassage på stranden med utsikt mot solnedgången...