03 mars 2007

Ättiksprit luktar gott

Ättiksprit luktar gott. Ja faktiskt. Läs och lär! (Det har jag gjort! Tips och bild kommer från Spin Spirit)

Tvätta med ättiksprit

Spin Spirit skriver att svettlukten ibland sitter i träningsplagg (ofta de av syntet) oavsett hur mycket man tvättar dem. Jag är benägen att hålla med. Jag använder mina favorittröjor ofta och det har ju sina nackdelar...

När man tränar hårt (och svettas mycket) och börjar förbränna proteiner bildas ammoniak som en av slaggprodukterna. Det har en ganska frän lukt - vilket kan "fastna" i kläderna.

Känner du att svettlukten sitter i dina kläder? Häll upp vatten i en hink (eller annat lämpligt), slå i en skvätt ättika. Lägg i kläderna och låt dem ligga i 15-30 min. Ättikan neutraliserar odören. Tvätta sedan som vanligt. "Vips doftar dina kläder som en äppellund en majdag i Kivik" skriver sedan Spin Spirit och det måste jag nog testa om jag ska tro på det. :-)Tvätt

Ättiksprittipset kommer väldigt lägligt. Jag har precis fått hem en rörmokare som installerat min tvättmaskin. Så nu, såhär vid midnatt på lördagskvällen, tvättar jag min första tvätt! (Ja alltså, jag har ju tvättat förut också... men då i tvättstugan i källaren i min brf...) Sällan har jag varit så glad för så lite.

3 mar: Härlig utejogg

Idag har det blivit ett bra slut på en dålig början.

Lördag 3 mars

02.05: går och lägger mig efter en vinprovarkväll med ett par kompisar. Har diskat 20 glas för hand och svurit över att jag inte har någon diskmaskin.

07.00: vaknar av att pojkvännen svär över att han inte vaknat 05.15 då det var något skidlopp från VM i Sapporo. Jag suckar, undrar om det var jag som stängde av väckarklockan i sömnen och somnar om.

12.10: vaknar igen, omedveten om att halva dagen gått. Vi skyndar oss upp och bestämmer oss för att ge oss ut på stan på direkten. Jag måste göra en del ärenden och dessutom ekar kylen tom.

Jag går förbi Geocity på Hornsgatan och köper ett halsband som jag spanat in sedan jul. Det är en kedja med amuletter. Man kan välja sina egna ord på amuletterna och jag väljer två stycken: strength och vision. Något som jag tycker speglar min personlighet och min drivkraft, både när det gäller träning men också mycket annat.14.00: dags för dagens första mål mat. På Tullys på Götgatan. Jag beställer in en underbart god chailatte (smakar vetebulle) och en stooor bit med morotskaka. Ingen bra frukost men i min enfald resonerar jag att det är bättre med bara morotskaka än både frukostfralla och morotskaka. Råkar även dela pojkvännens underbart goda chokladboll (han är smartare och käkar också en frukostmacka)...

15.00: vi har skyndat oss hem för att inte missa alltför mycket av friidrotts-vm. Vi bänkar oss i TV-soffan och ser bland annat Kallur springa in sig på final på 60m (inte häck denna gång, den har hon redan vunnit).

17.15: TV:n är slut och vi bestämmer oss för att dra på oss joggingskorna - den dåliga uppladdningen till trots (kanske har friidrotten inspirerat).

Härlig utejogg

Det var skönt ute ikväll. Milt. Isen har smält bort men det är lite småslaskigt på sina ställen. Jag, som precis börjat knapra antiflammatoriska piller för min höft, bestämmer mig för "den korta rundan", dvs Årstaviken-Eriksdalsbadet-Ringvägen-Zinkensdamm. Ca 5km.


Jag och pojkvännen gör sällskap längs Årstaviken. Takten är lugn och behaglig men ändå rätt så bra. Jag springer mest och känner hur höften mår. Det känns, men det gör inte ont. Det är många joggare ute och det känns bra med lite sällskap.

Den enda lite sega biten är backen upp från Eriksdalsbadet till Ringvägen. Jag funderar på att stanna men överlägger med mig själv och kommer fram till att jag inte har något att skylla på. Jag har varken ont eller är trött, så förnuftet vinner över latheten och jag springer på.

Från SöS till Zinken går det lätt utför och ju närmare hem jag kommer, desto bättre mår jag. Det är härligt att jogga. Lugnet och harmonin sköljer över en och allting är hur bra som helst!


02 mars 2007

2 mars: Tuff träning på cykel

Kanske känner du igen den där känslan när man inte riktigt känner för att träna. Man är kanske för trött, för orkeslös, och man tvekar och tvekar in i det sista. Men så till sist, så ger man sig själv en spark i baken och går ändå iväg till gymet fast det tar emot. Man känner sig trött även i omklädningsrummet. Det känns segt. Och man ser inte alls fram emot nästa timme. Men så kommer man in i träningssalen och instruktörens leende och den inspirerande och taktfasta musiken sköljer över en som en energikick och med ens ser man faktiskt fram emot det som komma skall. Man ser fram emot att få jobba, ser fram emot svetten och tycker att det är ohyggligt skönt att flåsa. Och sedan efteråt. Den där mäktiga känslan av stolthet. Den känslan är man verkligen värd - och den ska man ta till sig och plocka fram ur minnet nästa gång man inte "känner för att träna".

Tuff träning i spinningsadeln

Jag är trött idag. Var på jobbet redan klockan 06.30 eftersom det var några "grejer" som måste "fixas". Jag hade med mig träningsgrejerna i väskan (hade jag inte packat dem igår hade jag antingen inte orkat ta med mig dem eller säkert glömt något viktigt plagg hemma) men allt eftersom det blev förmiddag blev jag tröttare.

Jag vet inte vad det var som fick mig att faktiskt ta mig i kragen och gå till lunchspinningen. ...eller jo, det vet jag visst det. Det var den där känslan av stolthet som jag beskrev ovan som jag plockade fram. Och jag är så glad att jag gjorde det och nu känner jag mig faktiskt piggare!

Det var ett tufft pass. Instruktören, Caroline, vet hur man kör hårt! Inte en enda vilolåt utan bara backe och backe och intervaller och så mer backar. Härligt! Klassen var nästan full och det var en skön fredagsstämning där alla var peppade till att ge gärnet. När instruktören växlade mellan låtarna och det blev tyst kunde man höra hur vi alla flåsade av ansträngning. Det är en häftig upplevelse!
Byxor

Jag skulle vilja passa på att tipsa om att skaffa bra byxor när man kör spinning. Tidigare har jag kört med vilka byxor som helst, men sedan julas kör jag med sådana där tightare 3/4 (trekvarts)-byxor som många har. Eftersom tyget är lite tjockare än mina vanliga byxor i jazzpantsstuk så skaver det inte lika mycket att sitta på sadeln så länge. Byxor med inbyggd "dämpning" i baken har jag ännu inte provat. Det är säkert skönt men ser ju inte så kul ut...

28 februari 2007

28 feb: Gym på nytt sättEtt gym ska inte bara vara ett gym. Det ska vara mer!

SATS Regeringsgatan

SATS på Regeringsgatan bjöd på mer än träning idag. En av deras PT höll i ett seminarium om fat loss och body sculpting - vad man bör göra och vad man bör undvika. Jättenyttigt! Även om jag kanske visste en hel del från början så var det bra att få det färskt i minnet igen. T.ex. så ska man inte glömma bort att äta proteiner (t.ex. en proteinbar tillsammans med frukten) eftersom protein bygger muskler (som i sin tur bränner fett - enkelt beskrivet), man ska träna kondition på låg- till medelintensiv nivå för att göra av med fett (minst 20 min brukar vara ett bra riktmått) och matintaget representerar 60-70% av nyckeln till lyckad viktnedgång.

Jag hoppas på fler liknande grejer. Det borde egentligen vara en återkommande aktivitet och ger ett otroligt bra mervärde!

Spinning

Körde ett blått spinningpass på kvällen. Jag hade en massa energi i kroppen och blev både tröttare och svettigare än på länge. Det var helt fantastiskt underbart att cykla skiten ur sig för att tala klarspråk! Inget ger mig en större feelgood-känsla än att köra riktigt hårt på ett pass. Det är skönt!!

Höftont

Jag har lite ont i höften efter igår men det känns mest i trappor och när jag går och inte alls när jag cyklar. Jag har fått rådet (av sjukgymnast) att fortsätta röra på mig eftersom det ökar blodgenomströmningen men också att käka nåt antiinflammatoriskt eftersom det troligen är en inflammation i en muskel.

Tills vidare smörjer jag även in mig med den Thailändska dunderkrämen jag nämnde igår:

27 februari 2007

27 feb: Step & Box

Idag har det gått som planerat. Det är få dagar som blir så!


Dagen

Började dagen med ett stooort glas fullkornsvälling samtidig som jag såg Kalla spurta i mål som femma i dagens VM-lopp i Japan vid 7 imorse. Några timmar senare blev det en smoothie som mellanmål. Sedan - dagens gastronomiska höjdpunkt: sushi till lunch! Efter jobbet bar det av till träning och ett steppass följt av ett boxpass och så lite påfyllnad i form av keso när jag kom hem. Nu sitter jag och vilar benen och snart blir det middag: kyckling och kikärtsbiffar med dipp på svarta bönor, mums!

Step

Step är roligt även om det där med koordination inte är min grej. Inte bara koordination förresten - man ska ju komma ihåg en massa serier och stegföljder också. Och då går jag ändå bara på gul step, dvs. basic step. Kanske är det pga att man "tänker" så mycket som gör att stepklasser inte blir så jättejobbiga. Man måste fokusera på annat än flåset helt enkelt. Men - de är bra träning ändå. Som en lite intensivare - och längre - uppvärmning liksom.


Box

Jag tog med mig pojkvännen till boxklassen och fick tillfälle att slå lite på honom. Det var roligt. Men instruktören var sådär. Det finns bättre kan jag säga... han var liksom inte så inspirerande.När vi körde en stafettgrej och sprang i salen smällde det till i höften precis i en vändning. Jag brukar ju få ont när jag har sprungit den senaste tiden, men det har aldrig smällt till såhär. Och nu gör det ont att gå, speciellt i trappor. Nåt vajsing är det - bäst att kolla upp! Tills vidare ska jag smörja in med en Thailändsk mirakelsalva.

Supergod smoothie

Jag brukar testa olika fruktblandningar i mina smoothies. Idag provade jag en variant som går in som en självklar etta på min topplista!

Smoothie

Jag mixade 1 mango, 2 kiwis, 1 banan och Brämhult blodapelsinjuice. That´s it! Supergott!

(Kan tänka mig att den skulle bli lite mer pikant med en pressad lime i, så det ska jag prova nästa gång)

26 februari 2007

26 feb: Aktiv vila

Efter en massa (nåja, bara 5...) dagar på gymet är jag värd en vila


Bullvila

Dagens vila innebar bland annat 3 underbart goda bullar. Inte bra.

Aktiv vila

Dagens vila innebar också en lång senkvällspromenad hem från mina föräldrar utåt Nacka till mig på söder. Det är ganska långt. Det blev 70 min i snöslask. De första 60 min var ganska roliga men på slutet blev det lite småtråkigt. Och väldigt blött i skorna. Men - man tänker bra när man är ute och går (och joggar). Jag träffade på några harar utanför Eriksdalshallen (lyckades bara fånga en suddig en på bild) och en naken segelbåt i snön. Annars hände det inte så mycket ute i snöslasket.Imorgon

Imorgon blir det gymträning igen. Och inga bullar...

25 februari 2007

25 feb: Mushjulsträning

Det blev träning idag med!


Mushjulsträning

Det blev träning idag med. Riktig träning med marathonögon sett - nämligen jogging. För några år sedan var jag helsåld på löpband. Jag kunde gå till gymet flera dagar i veckan och med lite bra musik lätt döda en timma på löpbandet. I dag känns en halvtimma på löpban som en evighet. Som mushjulsträning. Det tickar bara på och på liksom.


Det är nog den första halvtimman som går långsammast. Sedan fortsätter jag automatiskt, påhejad av mig själv för att jag känner mig duktig och har klarat av det så länge, klarat av tristessen.

Zenith

Det blev Zenith idag igen. Mest för att de har schyssta rullband där. Och för att de har bra TV-apparater. Jag ställde mig på ett band med sin egen inbyggda tv-apparat. I 65 minuter höll jag på, mycket tack vare Johnny och Mattias Hello Africa. Eftersom jag inte sprungit på ett tag tog jag det lugnt. Värmde upp ett tag med att gå på 6km/h och sedan sprang jag i en jämn snigelfart på 9km/h. Fick trots det ont i en muskel i höften. Det är något jag dragits med hela vintern - trots att jag vilat, trots mjukt underlag, ja trots det mesta. Jag hoppas att det inte ska sätta några käppar i hjulet för mig...