20 december 2006

"Gåing strong"

Det är lite småhalt på gatorna efter gårdagens snöflingor. Men det är ingen ursäkt för att hålla sig inomhus.


Gå mer - och tjäna pengar

Jag hade tänkt gå ut och jogga ikväll men småhalkan rådde mig till annat. Istället blev det en väldans lång promenad - fram och tillbaka till jobbet inklusive ett ärende (vilket betydde en lång omväg såklart). Något som jag dessutom tjänade pengar på. Ja - jag valde ju att färdas med fötterna istället för med buss och tunnelbana och behövde ju inte köpa någon biljett. Billigt och bra.

Det blev ganska långt att gå. Först från Hornstull via Slussen till Hötorget och sedan från Hötorget via Fridhemsplan ut till Stadshagen och sedan tillbaka till Hornstull igen. Men det var skönt (jag har några lussebullar att "gå av") - och dessutom tjänade jag ju pengar på det.

Såhär mörkt och "mysigt" (och ganska halt) var det vid Rålis:

Visste du att...

Jag läste i en träningstidning (har glömt vilken...) att "citybor" (utan bil) går upp till 15km per dag. Den beräkningen är nog inte gjord på en stadsbo som åker buss och tåg...

Det bästa du gör med 1kg morötter!

Har du en knippe morötter som ligger och ruttnar i kylen? Ta ut dem illa kvickt och koka en god soppa på dem!

Världsgod morotssoppa!

Jag är ganska lat av mig i köket. Det ska gå snabbt och vara lätt att laga. Och numera får det gärna även vara superbilligt! Jag har vid flera tillfällen ätit en supergod morotssoppa som det egentligen var en massa ingredienser i. Igår gjorde jag min egen variant på bara 3-4 ingredienser och upptäckte att det var minst lika gott!

Koka upp 1 kg morötter så att de blir mjuka (jag skar mina i skivor så det skulle gå snabbare). Mixa med kokvattnet så att det blir flytande. Tillsätt en buljongtärning eller lite citronpeppar eller lite ingefära och lite salt. Voilá!

Kan det bli enklare? Kan det bli nyttigare??

Jag la lite kikärtor i min soppa vid serveringen för att det skulle bli matigare. Lite kyckling skulle också funka utmärkt.

19 december 2006

Julnyttigt!

Julgodis ger lätt ångest. Tänk bara: grädde som blandas med smör, socker och blockchoklad med hög fetthalt. En sådan julpralin sätter ju sig på bilringarna direkt! Men tänka sig, igår gjorde jag nyttigt julgodis! Ja - sådant finns!

Träningstidningar

Det är främst träningstidningarna som inspirerar till julnyttigheter. I senaste Fitness Magazine och Runner´s World hittade jag mycket smarrigt! Även om jag hade hoppats kunna skriva om träning idag, så känns det ändå ganska bra att dela med mig av några bra recept.


Mandelkula med en touch av aprikos

Detta är ett recept som jag modifierat lite. Egentligen heter det kokosrullade frukt- och mandelkulor men jag tyckte att det passade bättre att doppa dem i mörk, mörk choklad istället för att rulla dem i kokos...

Ca 30 st
100g mandel
7-10 torkade aprikoser
3 torkade fikon (vilket jag inte hade hemma)
1/2dl fruktsocker (vilket jag heller inte hade hemma)
1 msk citronsaft
1 äggvita
2 dl kokos att rulla bollarna i - eller mörk choklad att doppa dem i.

Skålla och skala mandel och riv i matberedare (jag valde att mixa den i matberedare med kniv - vilket också funkade bra). Om du inte gjort det, sätt i kniven i matberedaren och lägg i den torkade frukten, sockret, äggvitan och citronsaften. Mixa tills massan "gått ihop" och är tillräckligt blandad. Rosta kokosen och rulla bollarna i den - eller - smält blockchokladen på vattenbad och doppa kulorna!


Frö- och flingruta

Dessa fungerar långt efter julens bäst föredatum. Supergoda och nyttiga (ja, förutom chokladen kanske)!

8 stora eller 16 små
1dl fiberhavregryn
1dl solrosfrön (vilket jag inte hade)
1/2dl hasselnötter
2msk krossat linfrö
1dl torkade aprikoser
finrivet skal från en citron
1-2tsk honung
2 äggvitor

dekoration: 50g mörk choklad, 3msk sesamfrön

Sätt ugnen på 100grader. Mixa ihop allt utom ingredienserna till dekorationen till en jämt blandad massa. Tryck ut på plåt till lite drygt 1cm tjocklek. Grädda i ca 20min. Låt kallna i kylskåp, gärna över natten. Ta ut och skär i bitar innan du brer över chokladen (som du smält). Strö sedan över sesamfrönen.


Jordnötshavrebollar

Ett annat supersmarrigt recept som jag inte provat än är havrebollar där havregrynen blandas med jordnötssmör (köp den på hälsokosten så finns inte alla de där onyttiga tillsatserna vi inte behöver. Alternativt kan du ta en näve jordnötter och mixa själv så blir det till slut en smöraktig massa faktiskt. Det tar lite tid dock men kan vara kul att prova). Sedan tillsätter du lite muskovadsocker, en matsked honung och lite lite mjölk.