12 maj 2007

Snygga spiror

Eftersom det går skit för the Ark i omröstningen i Helsingfors så passar jag på att scanna av Viktklubb för bra träningstips.


Snygga spiror

Jag gillar inte att styrketräna med lätta vikter och många repetitioner. Det är enformigt och tråkigt. Men Viktklubbs Petra Thorén hävdar att det är just med lättviktsträning som man får "slanka lår". I alla fall om man styrketränar. Konditionsträning, till exempel jogging, är också bra, men man ska undvika explosionssporter typ spinning(!) och tennis. Suck.


Om skidåkning står det inget. Inte heller om musklerna i rumpan (jag vill inte ha en slank och platt rumpa - jag vill ha en rund, putig "uppåtrumpa"). Och eftersom jag vill ha starka ben tänker jag fortsätta med mina tunga vikter och min spinning. Så det så.


Pauline Nordin

Vissa bloggar surfar jag in på dagligen. Andra besöker jag ibland. Pauline Nordins (ni vet, den stentuffa svenska tjejen som var coach i amerikanska Biggest Loser) blogg läser jag då och då, men hittade idag en del av ett inlägg som jag bara måste dela med mig av eftersom det var så härligt:

"I did cardio this morning. Darn was it hard! I don’t “just do it”, i cannot, because I refuse to do those meaningless 45 minutes cardio sessions twice a day at a nice comfortable level where one can read a boring magazine to make time fly less like with cut wings. Nope, my workouts are like “run for your life” or ” cannot get more oxygen down to my lungs, come on INHALE supersuperINHALE!!!!” it’s watching the clock go down second by second, just one more little second and keep pushing, it’s huffing and puffin and finding a spot anywhere where I can focus on, it’s cannot drink, will lose the momentum, it’s just 3 more minutes, no can do, yes can do, want to do a personal best, just raise the little heart rate one more beat, come on, one more calorie to burn and you’re a WINNER!!!!!!!!!"

Pauline Nordins BLOGG

Varvet

Just nu springs det på Götets gator och torg.
Göteborgsvarvet

Med ett deltagarantal på runt 40 000 personer är Varvet ofantligt stort. Jämför till exempel med Maran i Stockholm som maxar på cirka 12 000 löpare. Men Varvet brukar ha ett stort bortfall, på runt en tredjedel ibland. Jag undrar vad som fick dessa drygt 10 000 personer att ändra sig, eller att ens anmäla sig?

Den första juni i sommar kan man börja anmäla sig till 2008 års Varv. Och det är nog bäst att göra det i tid, eftersom det blir fullt tidigt på vårkanten.

Vadslagning

Grabben är ju som sagt nere i Götet och springer. Och jag höll koll på honom genom loppets SMS-service som gav mig hans tider vid 5, 10, 15 km och målgång.

Vi hade en deal, grabben och jag. Om han springer under 1 tim 23 min, ska jag bjuda honom på middag. Men springer han över denna tid, så är det jag som får nöjet att bli bjuden. Och efter att precis ha fått SMS-meddelande, så är det dags att han börjar planera var han ska bjuda mig på middagsdate. Me like! (Han missade tiden med någon ynka minut...)

Lör 12 maj: Relalalaxa

Medan grabben är nere i Götet för att springa Varvet planerar jag för en totallugn helg. Inget springa runt bland människor i stan och köa till provrum eller trängas bland caféer. Inget åka fram och tillbaka och hinna med ditten och datten. Istället bara vara.


Yoga

Min helg började ju igår. Med antioxidanter (läs vin) i lugna vänner lag. Och lagomt tidigt imorse var det dags för 90 minuter skön svettig yoga. Jag är fortfarande betagen i bikram yoga som yogaform.


Hitills är du Calme på Birkagatan den enda studion i Sverige, men till höst öppnar även en studio på söder i Stockholm. Jag kikade in, inte bara på www.bikramyoga.se utan www.bikramyoga.com, och här finns alla studios i världen listade. Inte nog med det, här finns också alla träningsscheman. Emilia har fel när hon sjunger "it´s a big big world". Såhär på nätet är världen fjuttig.

Jag har bara varit på Bikram yoga runt fyra gånger, men jag har känner redan hur jag gör framsteg. I vissa poser kan jag sträcka lite mer, lite djupare, och i andra börjar jag hitta hur det ska kännas. Det i sig är väldigt sporrande!

Ekologisk mat

Idag ska jag inte göra någonting alls. Bara vara. Det är en underbar känsla som jag ler åt hela dagen. Jo, en sak ska jag göra förresten. Det är att kolla Eurovision ikväll. Tillsammans med ekologisk lövbiff och sötpotatis.


Jag är ingen trädkramare med hampakläder, piercade hudflikar och dreadlocks. Men jag köper gärna ekologisk mat ändå. För miljöns skull, javisst. Men framförallt för hälsans skull.

Enligt Mark Hyman (och boken Bränn Fett) är det värt att betala lite extra för ekologiska varor. Ekologisk mat innehåller inte de höga halter av bekämpningsmedeler, hormoner och antibiotika som man hittar i koventionellt odlad mat. Enligt forskning innehåller ekologisk mat mer näring än konventionellt odlad mat. Därför ser jag till att försöka köpa framförallt mjölkprodukter som är ekologiska. Och till ikväll slog jag faktiskt på stort och köpte ekologisk lövbiff.

Även om Mark Hyman uppmanar att köpa ekologisk mat, så finns det vissa livsmedel som är hälsosamma även om de inte är ekologiska:
Ananas, Avokado, Bananer, Blomkål, Broccoli, Gröna ärter, Kiwi, Lök, Mango, Papaya, Sparris.

Apropå antioxidanter

Antioxidanthalten i livsmedel brukar kallas ORAC-värdet. Detta är en process som fortfarande utvecklas, men enligt Mark Hyman ser antioxidanttopplistan ut såhär:

1. Små röda bönor (torkade)
2. Vilda blåbär
3. Röda kidneybönor
4. Pintobönor
5. Odlade blåbär
6. Tranbär
7. Kronärtskocka (kokt)
8. Björnbär
9. Katrinplommon
10. Hallon
11. Jordgubbar
12. Äpplen (Red Delicious)
13. Äpplen (Granny Smith)
14. Pekannötter
15. Bigarråer
16. Mörklila plommon
17. Potatis (Russet, kokt)
18. Svarta bönor
19. Plommon
20. Äpplen (Gala)

11 maj 2007

Ett glas rött, tack!

Jag har druckit vin hela kvällen. Och nu längtar jag efter att styrketräna. Vem var det som sa att det inte var bra att dricka vin, va?

Rö´tjut

Det har dividerats fram och tillbaka huruvida det är nyttigt med lite rödtjut nu och då. Forskare är eniga om att rött vin innehåller antioxidanter som är bra för hälsan, och Fitness School håller med. Men, samma Fitness School säger att det inte är någon ursäkt för att dricka vin varenda dag. Och det kan nog de flesta förstå. Jag dricker vin typ en gång i evigheten. Som ikväll till exempel då jag hade en vinprovarkväll med vännerna (det är jobbigt att diska tjugotalet vinglas för hand, hur många kalorier bränner man då?). Så jag känner mig enbart hälsosam. Och inte alls onyttig.


Men - däremot känner jag en stark längtan till hantlarna på gymet. Jag har börjat uppskatta arm- och axelträningen mer och mer, och benmusklerna har nu fått tuff konkurrens som min favoritdel av kroppen att styrketräna. Anledningen är nog att jag ser hur armarna förändras mer än jag ser hur benen förändras. Kan det ha att göra med att arm- och axelmuskelgrupperna är mindre? Det får något proffs svara på om de känner sig manade, jag ska bara sitta här med mitt sista vinglas och längta till gymmet!

10 maj 2007

Busskit & Bikini

Jäkla busskit.

Grr

Jaha. Så blev det ingen yoga idag trots att jag trodde att jag var ute i god tid. Buss nr 4 försvann in i evigheten på Valhallavägen mot Odenplan. Varför ska hela stans bilar vara där kl 16?? Då slutar man väl inte jobba heller. Yogastudion ligger vid St Eriksplan och där var jag en kvart efter att passet börjat. Så jag klev inte ens av bussen. Jag åkte hem. Och gick en rask promenad på 40 minuter istället. Inte lika bra som yoga, men va fasen!

Bikini

Det sägs ofta att om man är modell lite större så ska man ha bikini (eller baddräkt) med hög skurning. Det är ett råd som jag tycker är helt fel på mig. Jag tycker faktiskt att jag passar bäst i en snygg boxertrosa. Det ger ett sportigt intryck, och håller in lite mer än mini-trosor. Dessutom gömmer en trosa med lite ben de värsta celluliterna.

Jag har sett till att undvika den provrumsångesten och beställt mina bikinis online. Resultatet blev en orange bikini (jag gillar halterneck, det drar blickarna till sig uppåt och gör att jag ser proportionerligare ut) så att jag ska få sol på magen, och en svart tankini (heter det va?) om jag skulle få för mig att simma.


09 maj 2007

Ons 9 maj (forts.): Spring time!

Jajamen. Jag hann med en snabbjogg mellan näst sista Top Modelavsnittet och den inte så rafflande American Idolhalvtimman. Jag håller schemat - so far so good!

Spring time

Ikväll var en repris av den gågna sommarens vanor. Sköna joggingturer längs Stockholms vattendrag sent, sent på kvällen. Det är något visst med att springa på kvällen, när mörkret lagt sig, luften är klar och allt är stillsamt. Hellre en jogg i ett folktomt Stockholm klockan 23, än bland stressade storstadsmänniskor som ska hem från jobb och annat klockan 18.

Det blev en snabbis. 5-kilometarn runt Tanto, Eriksdalsbadet och Ringvägen. Lagom takt med lugna fartökningar. Men ändå svettades jag som en gris. Det känns som om jag gör det mer nu än förr. Ja svettas alltså. Men det gör mig ingenting. Förutom att jag säkert svettats ut en jäkla massa liter hitills denna vecka. Fast jag dricker nog mer nu än förut, och det gör jag automatiskt. Förut har jag försökt påminna mig om att dricka. Nu går det av bara farten.

God natt Sverige!

Rumpras

Amelia damp ned i brevinkastet idag (provprenumenrerar mest för att få mutpresenten).

Mediatips

Tidningen ägnar en joggingguide några sidor och blir därmed en i mängden som hoppat på löparboomen. Men på hälsosidan hävdas också att rumpan sjunker i genomsnitt 10cm under en livstid! Tydligen har Victoria Silvstedt fattat galoppen och har hörts säga "I keep training to get my rumpa up".


Som förebyggande hängrumpaövning ska man enligt Amelia göra följande (och så att det faktiskt känns): Ligg på sidan med höften böjd. Lyft knäet så högt du kan. Sänk det men behåll spänningen i ben- och skinkmuskler. Gå inte ända ner utan låtsas att du har en ballong mellan låren. Upprepa 3x15 ggr på varje sida.

Ons 9 maj: Yoga på riktigt

Idag var det dags för yoga på riktigt. En riktig yogaklass - och inte bara 3 timmar yoga-workshop med prat emellan (vilket i och för sig är trevligt det med).Oj oj

Jag vet inte vad det är som händer. I måndags var jag dödstrött mellan intervallerna men fortsatte. Igår var jag som i träningstrans och hela dagen såg jag fram emot marathonpasset på spinningen. Och imorse var jag supertrött och låg i sängen och funderade på om det verkligen, verkligen var värt att gå upp för ett tidigt yogapass och kom fram till att svaret var ja. (Boven i dramat var det dubbla avsnittet av American Idol som slutade efter midnatt, plus att jag efter det skulle massera grabbens söndersprungna ben så att han kan kuta sönder dem lite mer på Varvet på söndag. Resultatet blev att sänglampan släcktes några minuter före 02.00).

Visserligen var jag för morgonmedvetslös för att orka upp till 07.00-passet, men jag kom upp till det pass som gick några timmar senare (thank God för flextid på jobbet!). Vad som hänt vet jag inte, mer än att jag är "on a roll" och att det faktiskt har blivit riktigt roligt att förvåna mig själv med hur min lathet slätas ut bit för bit (i alla fall just nu - så det är bäst att ta vara på det medan det varar).Yoga

Yogan var lika bra idag som den var förra helgen. Skitjobbigt under de 90 minuter som vi kör, men oj oj så skönt efteråt. Den obligatoriskt megastora vattenflaska på nästan 2 liter som de flesta har med sig är helt tom i slutet av passet och den mängden vätska behövs. För det är verkligen svettigt. Men så skönt! Jag hoppas jag tycker så även i fortsättningen för jag har investerat i ett månadskort på du Calme (som studion heter) och därmed blivit av med en halv förmögenhet (något som jag hoppas få tillbaks i form av ökad smidighet och en massa annat hälsosamt för både kropp och själ. Nu låter jag som ett riktigt yogaflum...).

08 maj 2007

Tis 8 maj: 7200 sekunder spinning

Idag stod det spinning på schemat. 7200 långa sekunder. Gissa hur många minuter det tar att räkna de sekunderna. Svaret är 120. Långt. Tufft. Svettigt. Den här veckan är ett prov på målmedvetenhet. Dedication.

Michel is the man!

Jag älskar fortfarande Michel. Ni som läste min blogg för exakt två veckor sedan vet att jag var lyrisk redan då. Han var precis lika bra idag. Det är något visst med hans pass som jag inte kan sätta fingret på. Men något som gör att jag verkligen tar ut mig. Något som får mig att tända till det där lilla extra. Förmodligen är det en kombination av allt från hans karisma till musikval. Och så har han otroliga muskler. Var han har fått dem ifrån är jag inte kaxig nog att fråga men han har nog spenderat några timmar på träning eftersom han tydligen har en tröskelpuls på drygt 90%. Det är sjukt.


2 timmar

Två timmar är långt. Hur pigg och fräsch man känner sig går upp och ner under passet. I början var jag pigg, hade en dipp runt halva passet och kom sedan igen. Ont i baken hade jag efter halva passet, men sedan gick det över. Och på något sätt varade spinningen under två långsamma snabba timmar. Mot slutet kände jag hur gårdagens tricepsträning började kännas i armarna. Och kanske kommer jag imorgon att känna av den rygg och axelträning jag hann med idag (jag bytte plats på muskelgrupperna). Men det gör inget, för då ska här yogas!! Men först ska jag äta grabbhalvans korv stroganoff och faktiskt för en gångs skull skita i det här med GI. För när det inte är jag som gör maten vet jag att det blir vitt ris.

07 maj 2007

Mån 7 maj: Kick start!

Så har veckan dragit igång. Härligt!

Typiskt en måndag

Tokigt väder + snart beach 2007 + måndag + kl 18.30 + gym mitt i stan = Ett SATS Zenith helt utan luft där man måste stå i kö (!) för att få springa på ett av gymmets runt 20 löpband. Men jag var taggad som tusan och stod snällt i kö. Sedan var det åka av! Nej, springa menar jag.

Alltså. Än en gång har jag insett hur viktigt det är med rätt mental inställning. Tack vare att jag var så inställd på att jag skulle körta hårt på intervaller så gav jag inte upp trots att jag var trött i benen efter första intervallen. Inte heller gav jag upp när jag bytte löpband och bara hade 10 minuter kvar. Inte heller gav jag upp fastän det kändes så lockande att bara sluta och sätta sig ner på en bänk och ta en klunk vatten. Jag höll ut. I alla mina planerade 40 minutrar (plus de 15 minutrar på crosstrainern som jag inledde träningen med). Och fy fan vad jag är stolt över mig själv. Att jag faktiskt slutförde min planerade träning gör att jag är riktigt taggad inför fredagens intervallpass. Vilken bonus!


Jag är rätt kass på att springa snabbt. Men jag tycker att det är roligt ändå. Jobbigt - men roligt. Mina intervaller gick på 13.5km/h som max. Det är en hastighet som min löptränare brukar värma upp på. Mot slutet av intervalltiden kom faktiskt tränaren till gymmet och gav mig lite instruktioner. Tekniktips typ "armarna mer in mot sidorna, du pendlar med dem bra men du kan ha en mindre vinkel i armbågen". Många skulle säkert bli sura över att få en massa pekpinnar när man bokstavligt talat springer och dör, men teknikfreak som jag är älskar jag sådant!

Matkorn

Har testat matkorn nu. De liknar sådanda där pufflingor och smakar inte så mycket. Finns nog inte mycket mer att säga om dem än så. De lämnade mig ganska oberörd.

06 maj 2007

Söndagsfunderingar

För mig innebär alltid söndagar slutet på en vecka, och samtidigt början på en ny. Ibland kan söndagskvällar nästan kännas som en nyårskväll. Jag brukar utvärdera veckan som varit, och ge mig själv löften och målsättningar inför kommande vecka. Det är sällan jag möter en ny vecka utan mål.


Nästa vecka


Nästa vecka fyller bloggen 1 år. Förutom att eventuellt fira det med en vaniljpuck om vädret i veckan blir lika fint som idag, så använder jag 1-års-firandet till att prioritera veckans träning lite mer än jag gjode veckan som var. Då låg fokus på jobbet. Nu är det dags att omprioritera. För hur stressad jag än är, så hjälper det inte att stressa över att jag är stressad, och på så sätt bli fast i en destruktiv spiral. Det kan vara bra att stänga av stressen för en stund, och istället fokusera min energi och mina tankar på något annat. Som träning. För det är en riktig "destresser", en avstressare. Men det är inte alltid lätt att komma ihåg när man är som mest uppe i varv och fast i stressens klor.Därför tränar jag inte här


Att springa runt Kungsholmen är fint. Längs Norr Mälarstrand och Karlbergskanalen. Det är vackra promenadstråk och man behöver inte springa bredvid bilar och skränande motorcyklar. Men området är off limits för mig under dagtid, speciellt på helger. Det är jobbigt att behöva sicksacka mellan hundar, barnvagnar och fyra-i-bredd-sällskap på strandpromenaderna, och att skrika "ursäkta" var femte meter för att kunna komma fram. Då är det bättre att bli en med den gående skaran under dagen, och låta istället låta joggingskorna vara sällskapet under morgnar och kvällar. Det blir enklast så.


Söndagsmiddag


Jag trodde jag hade mycket nyttigt i mina köksskåp i kolhydratsväg. Men jag hittar bara bulghur och fullkornspasta. Visst är detta två nyttiga livsmedel, men det har kommit så mycket nytt på de långsamma kolhydratshyllorna och jag har inte hängt med. Därför låter bulghur och fullkornspasta lite tråkigt.

Det blev en wok á la Puma ikväll. Frästa kycklingfiléer i bitar tillsammans med wokade grönsaker med sesamfrön, soja och en tesked sesamolja. Till det en lagomt stark och pikant sås egenimporterad från Thailand. Serverad med bulghur till. Det blev inte så tråkigt, trots allt.