28 september 2006

28 sep: Träning x 3 - Hallelujah!

Idag nådde jag nirvana. En av mina tre träningstimmar bestod av en boxklass. Hallelujah vad rent ut sagt skitskoj det var!

Lunchträning

Den mesta av min träning sker på kvällen. Idag var dock ett undantag. Jag var faktiskt ute och lunchjoggade/powerwalkade. Det blev ett varv runt Årstaviken: start vid Liljeholmsbron, sedan följde jag Årstaviken på södermalmssidan, till Eriksdalsbadet, över Skanstullsbron och så över till andra sidan Årstaviken och grusslingan som går uppför branta backar - och nedför lika branta backar. Rejält kuperat med andra ord!

Jag vet varför jag inte är ett fan av lunchjogger. Det går inte så bra. Orken, eller snarare viljan, finns inte riktigt där på samma sätt som på kvällen. Jag är för loj helt enkelt. Därför förvandlades lite av joggingen till powerwalking. Men det bränner ju kalorier även det.

Muskel

Efter jobbet hade jag planerat in två SATS-pass efter varandra. Muskel och Box på SATS Stureplan. Stureplansanläggningen känns lite trång trots att den är på tre plan. Och det var rejält trångt i omklädningsrummet.

Muskelpasset var ingen hit det heller. Det kändes som en lite lamare variant av body pump. Instruktören sa envist att man kan köra så tungt man vill, men det vet jag inte om jag vill hålla med om. Inte när den tyngsta hanteln väger 4 kg eller 8 kg för den tyngsta body baren...

Box

Sista passet ut för min del ikväll var boxpasset. Fy fasen säger jag bara. Skitkul! Skitjobbigt! Skitvadjagvillgöradetigen!! Det var hur roligt som helst! Och jag behövde aldrig känna mig obekväm för att jag inte kom dit med en partner (man gör de flesta övningarna två och två) eller för att jag inte kört SATS box förut. Det var lätt att komma in i rörelserna och det var hur jäkla kul som helst att slå på mitsarna och att verkligen ta i för allt vad man är värd.

Glass


Ok... jag ska berätta en hemlighet. Innan träningen råkade jag ta en sväng förbi Gallerian på Hamngatan. Där finns sveriges godaste glasställe (säkert sveriges dyraste också) - Montis. Eftersom jag visste vad som väntade så unnade jag mig en glass med choklad/hasselnötssmak och kiwi. Underbart! Men shhh - säg inget till någon! Säg inte heller att killen bakom disken sa:
- Men hej, vad kul att du kommer förbi igen. Som om han tyckte att jag varit där ofta förut...

27 september 2006

27 sep: Galet upptåg

Som om ett pass på gymet tidigare idag inte vore nog...

Galenskaper

Jag gillar galna upptåg. Som i vintras när jag drog med pojkvännen och gick hem från Åre Holiday Club till Tegefjäll - 7 km i minus 20 grader. Eller när jag envisas med att jogga hem till Saltsjöbaden från Stockholm City. Eller springa ett varv på marathonslingan tidigt en lördagsmorgon. Eller när vi åker i längdspåret med slalomskidor istället för att ta skidbussen. Allt detta får min pojkvän stå ut med (för jag vill ju inte göra det själv). Ikväll fick han vara med om en galenskap till.

Stureby - Stockholm

Vi hade ett ärende till Stureby på kvällen. Jag sa till honom att vi kunde kanske jogga hem därifrån. Han hade inte vett nog att säga nej. Sagt och gjort, lite smått vilsna joggade vi hem. Vi hade ingen karta med oss och visste inte riktigt vart vi skulle. Vi bestämde oss för att följa vägarna längs med tunnelbanespåret så gott det gick och det tog oss sakta men säkert hemåt.

Det var lite jobbigt det måste jag erkänna. Benen var inte särskilt pigga efter dagens steppass men samtidigt var det otroligt skönt att få komma ut och andas lite höstluft.

Dagens totala träningskaloriförbrukning landar på dryga 1200 stycken.

Vatten

Hur kan något så genomskinligt, så vardagligt och så till synes smaklöst vara så otroligt gott, läskande och fullkomligt underbart?

Vatten

När man tränat riktigt hårt och svettats riktigt duktigt så finns det inget som är så underbart gott att dricka som vatten. Jag tänkte på det idag när jag tränade - vatten är sjukt gott! I alla fall när man är som törstigast!

Detta bloginlägg är min lovsång till vattnet - världens bästa törstsläckare!

27 sep: Step på nytt gym

Det är skönt med lunchträning - att få röra på sig istället för att sitta på en stol framför datorn!

Regeringsgatan

Jag provade på en ny SATS-anläggning idag. SATS Regeringsgatan. Jag trodde att den skulle vara ganska sunkig. Fördomsfullt - javisst! Jag har nämligen aldrig tyckt att SATS Regeringsgatan ser speciellt skoj ut från utsidan. Det är fullt med folk på trottoaren utanför (vad det nu har med själva gymet att göra vet jag inte) och gymet delar ingång till ett parkeringsgarage. Det känns som att SATS har legat här sedan tidernas begynnelse och på så sätt blivit sunkigt.

Jag hade fel! SATS Regeringsgatan är mysigt! Ok, det är lite rörigt att veta vilka maskiner som tränar vilka muskelgrupper eftersom sorteringen av maskinerna inte är sådär jätteuppenbar men gymet känns mysigt och gemytligt. Gymet känns som en gigantisk "studio". Här finns "balkonger" som blickar ut över det stora rummet. På ena balkongen kan man stretcha och på den andra finns cyklar och roddmaskiner.

Träningssalen är stor och utan pelare och spinningsalen är stor och bra utformad den med. Det vore skoj att få köra ett tufft spinningpass när alla dessa cyklar används. Jag kan tänka mig att det blir bra stämning!

Step

Jag körde step idag (med instruktören Anna). På golvet fanns sjuttioelva tjejer och två (!) killar. Bättre två än inga. Det var svettiga femtio minutrar! Det känns som att step är lite sisådär lagomt låg- till medelintensiv träning. Man svettas, men man flåsar inte. Och ärligt talat så blir det lite småtrist efter runt 30 minuter. Man kör stegkombinationerna och bygger på dem så att de blir längre och längre, men roligare än så blir det inte.

Step bränner inte speciellt många kalorier. Jag fick det till att bli runt 300 på 50 minuter. 300 kalorier bränner jag annars bort på 30 minuter jogging... men men, variation is the spice of life heter det ju...

26 september 2006

26 sep: Gym för hela slanten

Jag gillar gym. Det är ofta ganska trevlig stämning på gymmen. Folk är glada, avslappnade och tar sig tid för sig själva. Idag gillade jag gymet så mycket att jag spenderade nästan två timmar där!

Intervaller

Jag började med intervallträning. Jag ville se hur fort jag kunde springa 5 km, men det började knäppa i baksidan av mitt knä så jag testade bara hur snabbt jag kunde springa 1 km. Men dålig på siffror som jag är tappade jag räkningen bland alla minutrar och bortsprungna hundrametrar. Klantigt! När jag kom hem så fick jag bannor av min löptränare. Han tycker inte att jag ska köra intervaller på farter upp mot 14 km/h. Nej han säger att det ger mer om jag håller mig till max 12 km/h och istället övar upp tiden som jag kan hålla den farten. Han har nog en poäng.

Spinning

Efter 20 min på löpbandet upptäckte jag att ett spinningpass snart skulle börja. Jag bytte joggingdojjorna mot mina spinskor och satte mig på sadeln för ett SATS blått pass. Det var lite halvtrist faktiskt. Ingen bra musik och jag kände mig väl inte helt laddad för det heller.

Styrka

Avslutade med lite styrketräning. Jo jag vet, styrkan ska man lägga in först! Dels för att skaderisken är mindre i början av passet (musklerna är fräschare då) och dels för att det är bättre för att förebygga träningsvärk (mjölksyran som man riskerar att samla på sig under styrkedelen "försvinner" när kroppen får lite cardioträning). Men jag körde lite stående och liggande benpressar i alla fall. Och några bicepscurls.

Sen, snygg och svettig, åkte jag iväg på en pressvisning och bebandlade mig med celebriteter såsom Bingo Rimér och nån toppmodeltjej (de var de enda två jag kände igen, men så känner jag å ena sidan inte ens igen Ingemar Stenmark ens när han går mitt framför mig). 800 kcal lättare släckte jag törsten med några glas mousserande vin.

25 september 2006

Uppladdningen

Jag har precis hittat en toppensite: Uppladdningen!

Energibehov

Förutom en massa bra info finns här ett ganska kul test - beräkna ditt energibehov. Prova!

Min uträkning gav ett behov på runt 3500 kcal, och då har jag räknat in att jag satt och körde bil i 4 timmar och och satt på ett stillasittande arbete i 5 timmar... jag tror att jag fått en liknande energibehovssiffra någon annanstans så kanske är de inte helt fel ute ändå.

25 sep: Stapplig jogg i uppförsbackar

Äntligen var det dags. Efter dagar med för mycket jobb har jag äntligen fått lite tid att fokusera på träningen. Jag har längtat och längtat!!

Stapplig jogg

Jag såg fram emot min eftermiddagsjogg redan i morse. Vädret var perfekt. Lite smådisigt och blyertsfärgade halvtunga moln. En riktig höstdag men med mycket värme!

På mitt inför-hässelbyloppetschema står det inte att jag ska träna något idag. Men eftersom jobbet gick före träning under helgen så passade jag på att ta igen några kilometer i joggingskorna idag.

Det kändes lite stappligt. Fotisättningen kändes lite tung och klumpig. Ja förutom de sista 15 minutrarna då det riktiga flytet började komma. Men det är så dags då...

Uppförsbackar i Saltis

Jag sprang ute i Saltsjöbaden. Vackert (men inte lika bedårande som ute vid Nynäs Havsbad)! För er som känner till Saltsjöbaden så kan jag berätta lite mer om slingan: jag startade vid Igelboda station och följde "stora" vägen förbi Neglinge och Ringvägens station. Sedan förbi pampiga Grand Hotel och några steg längs vattenbrynet tills sjukhuset. Sedan kom de rejäla uppförsbackarna. Ja, egentligen börjar det gå så smått uppåt redan vid Grand men före Solsidans station kommer två rejäla backar. Och de slutar inte där. Nej det går uppåt hela vägen förbi Solsidan och Carolas lilla radhusvilla och till "slingan" och Samskolan.

Kalorikollen

Det blev nästan prick 60 minuter. Och runt 800 förbrända kalorier. Inte illa!