01 november 2008

(No) business as usual

Hallå! Det är helg och jag önskar att den varar för evigt. Lägenheten är jättefin och det kommer bli svårt att åka tillbaka till Stockholm. I torsdags kväll hade vi 10 gäster på besök som hjälpte till med flyttlass och flyttstök med tillhörande flyttskumpa och flyttpizza. Jag och pappa anlände sist. Det var snökaos på vägarna i Småland och det kändes som om vi aldrig skulle komma fram. Men det gjorde vi. Då var tomtefabriken här i Nissastrand i Halmstad redan i full gång. Flytten tog hela gårdagen också. Vi väntade från morgon till sen eftermiddag på att transporter med möbler skulle komma. Klockan 17.00 kom de (typiskt). Då satte tomtebyggarna åter igång. Nu är det jättefint (vi har till och med slängt allt möbelemballage). Det återstår fortfarande mycket att göra men det är finlir. Idag har det varit minusgrader och strålande sol. Vi bjöd mamma och pappa på motsatsen till Tylösand: en promenad på Östra Stranden. En väldigt fin strand men med ett annorlunda klientel. Jag hoppas på sol imorgon också och kanske en joggingtur på Galgberget.

Badgalna hunden Trixa gillade stranden!

...det gör jag och Grabben också.

...och mamma och pappa!

Här bor vi!

Och vi är nöjda med utsikten...

...från båda balkongerna!

Fast just nu är det skönare att sitta inne...

30 oktober 2008

Min vikt!

Idag går jag i mål i 10-dagarsutmaningen. Eftersom jag spurtat så bra blev det målgång redan imorse.

Resultatet då?

Det känns som om de senaste 10 dagarna varat i en evighet. Det enda jag har gjort är att uppdatera bloggen med vad jag ätit. Känns det som. Det har varit 10 inte alltid optimala dagar. 9 om man ska se krasst på det eftersom det idag är dag 10 men jag räknar på morgonens resultat. 7 dagar blir det om man bortser från det galna Rosa Bandet-dygnet med 13 timmars spinning och en massa kanelbullar. Egentligen är det bara 2 eller 3 dagar som har varit helt perfekt ur både energi- och energifördelningssynpunkt.

2-3 perfekta dagar och några fler mindre perfekta dagar funkar. Resultatet är -1.2 kilo. Jag är nöjd (men nöjdare ska jag bli).

Och fortsättningen?

Vågen åker ner tillsammans med mig till Halmstad igen. Den stannar kvar där trots att jag själv åker tillbaka till Stockholm på tisdag. Jag kommer att vara i Stockholm i 14 dagar, dels för jobb men också för helgträningskonvent och 10-milslöpning. Det bästa av allt är att jag kommer göra dessa 14 dagar till en ny utmaningsperiod! Fast... jag kanske inte uppdaterar matintaget här på bloggen. Det blir lite tradigt...

Tor 30 okt: 40min morgonpromenad

Jag bestämde mig för att gå upp 5.40. Så då gick jag upp 5.40. Hade jag inte bestämt mig hade det inte gått. Morgonpromenaden var inte mysig till en början - men det blev det sen. Allt morgonmörker och all morgonkyla blir go och mysig i en Power Houdi.


29 oktober 2008

Dietdag 9/10 (slutspurt)

07.10: 2 finncrisp med 1 ostskiva och 2 skinkskivor. 1.5dl keso med 1.3dl hallon
11.30: fiskgratängsliknande mat med vitkålssallad och annan blandad sallad
15.00: en minienergibar med choklad på
(17.00: 55min spinning)
19.00: varmrökt laxsallad, 1 cola light
21.00: 250g kesella med 1.3dl hallon
22.30: en stoor proteindrink på minimjölk

Summa: 1678kcal fördelat på 35% protein, 36% fett och 29% kolhydrater.

Slutsats: Jag är nöjd med min nya frukostvana (som jag hållt 2 dagar i rad). Jag blir hungrig exakt 11.20. 10 minuter senare brukar vi äta lunch. Däremot får jag alltid en dipp klockan 15. Jag glömde kesellan hemma idag så det fick bli något annat. Jag var dumsnål och köpte det billigaste jag kunde hitta. En dum bar med choklad. Kanske inte bästa valet men jag åt salladsmiddag på café och är grymt nöjd med att jag stod emot alla underbara kladdkakor och gräddiga pastarätter. Nu inser jag att jag ätit alldeles för lite idag. Därför drickr jag en proteindrink storlek större ikväll.

Ons 29 okt: Inte utan min träningsglädje

Provade på något nytt idag. Tuff och bra spinning men utan träningsglädje. Jag gillade det inte.

Not good enough

Det var fullt på spinningen på Hötorget idag. Men jag hade säkrat en plats. Dock blev det en plats på kanten trots att jag inte kom sent. Jag gillar inte kanter. Man är utanför gemenskapen. Jag vill vara lagom mycket i mitten.

På ledarpodiet satt bästa instruktören Pia och en annan väldigt vältränad och väldigt duktig cyklist. De skulle teama klassen. Kul med något som är annorlunda. Mindre roligt är att det var sämre än vanligt.

Man kan inte sätta världens bästa cyklist på en instruktörssadel och tro att det blir världens bästa spinningklass. Att vara en bra instruktör handlar om så mycket mer än att vara bra på det man ska instruera. Man ska vara bra på att instruera också - och det är en hel vetenskap i sig.

Den otroligt vältränade och duktiga cyklisten hade inte en ledarstil som passade mig. Det var en bra klass med ett tufft upplägg - som jag gillade. Men träningsglädjen nådde inte ända fram. Då kan det vara hur tufft som helst. Det är bara det att det inte är kul och då känns träningen rätt så meningslös.

Mix Megapols bloggtävling

Gry Forssell från Äntligen Morgon söker Sveriges nya kvinnliga bloggare. Jag är nominerad - av pappa. Faktum är att vem som helst kan nominera vilken kvinnlig bloggare de vill. Så jag tycker att ni alla ska gå in och nominera er favorit! Dessutom har du chans att vinna en fräck rosa dator och mobilt bredband från Telia.


Nu ska jag surfa in och nominera några av mina favoriter. Det står nämligen inget om att man inte får nominera flera...

28 oktober 2008

Dietdag 8/10

06.50: 1.5dl tinade hallon blandat med 1.5dl keso. 2 finncrispskivor med 2 ost- och skinkskivor.
12.00: 2 bitar köttfärslimpa, 4dl pizzaliknande sallad, 8 champinjoner, 2 msk lingonsylt
14.00: 3dl latte
15.30: 250g kesella med jäkligt mycket kanel
(18.00: 45min promenad)
19.00: 0.75dl stekt köttfärs och 3 tomater och efterätt på 250g kesella och 1.3dl tinade hallon
22.00: proteindrink på 0.5dl proteinpulver och 2.5dl minimjölk

Summa: 1663 kcal fördelat på 45% protein, 33% fett och 22% kolhydrater.

Slutsats: Nu börjar det likna något. Det är såhär det ska vara - varje dag. Fast med lite mer träningförstås. Skitbra frukost! Mättande lunch (trots att den blev försenad). Bra att jag kom ihåg att ta med kesella till mellanmål. Enda önskemålet är lite mer köttfärs till middag. Men jag fick ju plats med efterätt och allt!

Tis 28 okt: Låg- och lyckointensiv träning

Det blev en hundrunda efter jobbet.

45 minuter mörkerseende

Jag mötte mamma och hunden Trixa i hallen när jag kom hem från jobbet. De skulle ut på promenad och jag var inte sen att hänga med.

Mamma, yngsta brorsan och hunden Trixa

Stackars Trixa har varit sjuk i borrelia ett alldeles för långt tag men är nu så pass frisk att hon kan vara ute och gå igen. Det är inte lätt för en sprallig flat coated retriever att inte få springa.

Mamma fick välja runda och valde den som gick genom skogen. I bäckmörker. "Jag tror att stigen går här" sa hon ibland och gick först. Oftast gick den där hon trodde. Ibland inte. Jag följde efter och försökte att inte tänka på spöken och vampyrer. Jag fattar inte var min mörkerrädsla kommit från.


Mörker!

Mamma torkar en badglad hund...

Det är rätt skönt att blanda ickenaturlig träning (typ spinning) med en alldeles supernaturlig promenad. Variation är faktiskt det bästa som finns. Jag blir alldeles salig när jag tänker på hur otroligt många olika sätt man kan "röra sig" på.

En annan gång ska jag berätta om vad jag tyckte om att röra på mig förr i tiden. Things have definately changed! Nu ska jag äta köttfärs och zappa mellan Rosa Bandetgalan och Packat och Klart som åker till Thailand.

Min hälsa, min lycka och min mening med livet

Jag har hittat mitt recept för lycka, hälsa och svaret på meningen med just mitt liv.

Min lycka är min hälsa

För några veckor sedan diskuterade jag och en vän livets stora och små frågor. Vad är meningen med livet? Är vi lyckliga?

För mig är meningen med livet en dynamisk fråga. Jag kommer svara annorlunda på vad som är meningen med livet om 20 år än jag gör idag. Men jag hoppas däremot att jag alltid kommer tycka att meningen med livet är att göra det jag blir lycklig av. Det är definitonen av lycka som förändras. Vad som gör mig lycklig kommer inte att vara statiskt.

Många menar att meningen med livet är att få barn. Många säger att de lever för sina barn. Jag kan förstå att folk tycker att det är "livsmeningsfullt" att få barn, även om jag själv inte gör det (ännu). Men jag hoppas verkligen inte att mina föräldrar lever för mig och mina bröder. Lev för er själva istället! Pappa, att ni lever för era barn gör verkligen inte mig och mina bröder lyckligare! Lev istället för er själva men med omtanke om oss! Det kommer att gagna oss också.

Att vara hälsosam och att få göra det jag faktiskt vill, har stor del i min lycka. Därför flyttar jag till Halmstad. Valet stod mellan Halmstad och Åre, men det var den halländska rivieran som vann. Jag trivs i Halmstad. Det är lugnt och skönt och underbart här. Varför skulle jag då inte flytta hit? Det finns inget som hindrar mig. Flyttlasset går på torsdag.

På grund av jobb och den inkomst jag har valt att ha, kommer jag att jobba kvar där jag är nu och därför pendla en del mellan Stockholm och Halmstad. Jag ser det som att jag får det bästa av båda världar. Pias spinningpass i Stockholm och den vackra utsikten i löparspåret i Halmstad. Vi har valt att köpa en förhållandevis dyr lägenhet, och därför valt en högre månadskostnad - men för det får vi golvvärme precis där vi vill ha den och schysst utsikt mot vattnet. Det ger mig lycka. Att bara se till kostnader, att alltid sträva efter billigast, är inte alltid bästa valet. Förnuftet måste få råda på många sätt. Jag vet att jag är en typisk 80-talist med detta synsätt, men vem har rätt att tycka att det är fel?

Kollektivtrafiken har utvecklats till att bli något av det värsta jag vet. Att ta Saltsjöbanan in till Slussen på morgnarna, och sedan stå helt still i trängseln i trappan upp till perrongen för att knappt få plats på tunnelbanan (vassast armbågar vinner) och i slutändan komma för sent till jobbet eftersom ett av tågen var inställda, är en mardrömsstart på dagen. Jag vill inte bäva för detta varenda vaken minut på morgonen. Därför väljer jag bilen. Jag sitter mycket hellre i en bilkö på Essingeleden i 15 minuter och lyssnar till P1 morgonssändning än knuffas runt på ett tåg. Jag vill gärna vara miljömedveten. Jag vill gärna välja tåget. Men jag vill också göra det bästa valet för mig. Jag lägger hellre mina miljöinvesteringar på andra saker än att offra min hälsa på stress och trängsel. I slutändan vinner miljön ändå på mina val. Jag tror inte jag är ensam om dessa tankar. Att höja trängselavgifterna får inte mig att välja tåget. Men fler avgångar, fler tåg och bättre komfort skulle däremot få mig att välja tåget. Det är synd att något så enkelt är så svårt att förstå.

Någon frågade mig en gång under en arbetsintervju om jag ser till detaljerna eller helheten. Jag svarade att det är detaljerna som gör helheten. Det var inte bara ett intervjusvar till en tjänst som managementkonsult. Det är också mitt svar på lycka och meningen med livet.

Mån 27 okt: Styrketräning för biceps och mage

Det sa dunk dunk i huvudet. Träningen blev därför kort - men trevlig och effektiv.

Kort och koncist

Det var bam bam bam på övningarna när jag och Nilla träffades på SATS Stadshagen igår. Det dunkade frenetiskt i mitt huvud när jag satt framför TV:n i repan och kollade på Amerikanska "Doctors" medan jag väntade på mitt gymsällskap. Jag har typ aldrig ont i huvudet. Jag kan bara minnas en enda gång då jag haft det förut.

Nilla hade kanske ännu mer ont i baken än vad jag hade (mitt ont avtog under dagen) så vi koncentrerade oss på överkroppen. Bicepscurls med stång (jag körde på lagom mellanvikt) och sedan hammercurls med hantlar (jag ökade och ökade och viktpersade till slut trots dunkandet i hjärnbalken). Sedan gick vi över till magövningar på pilatesboll och en massa övningar i magmaskinen (Lisebergsmaskinen). Enkelt, snabbt och effektivt.

Jag kastade mig in i bilen, bjöd Nilla på en kort färd till tunnelbanan och begav mig av hemåt. Svor över köerna på Essingeleden. Det hade varit en olycka - på mötande körfält. Efter olycksplatsen flöt det på som vanlig igen. Jäkla tittköbilister. Titta på er egen vägbana istället!

Dietdag 7/10

07.00: Gröt på 45g fiberhavregryn och 1 banan, 6dl mjölk
11.30: Sallad på lax, salladsprylar, champinjoner, majs och guacamole
15.00: 1 liten brownie, 3dl chailatte
(30min styrketräning)
18.00: 2 baconinlindade kycklingbitar, 2dl nudelwok, 1dl gino, 2msk vispgrädde

Summa: 1634kcal fördelat på 22% protein, 39% fett, 39% kolhydrater

Slutsats: Jag höll mig i alla fall inom kalorigränsen! Hade megaont i huvudet hela dagen. Brownien och chailatten var en ren och skär livräddare!

27 oktober 2008

Reebok i Aftonbladet

Reebok är smarta och använder traditionell redaktionell plats som annonsplats i Aftonbladet. Väldigt många av de träningsrelaterade artiklerna som finns publicerade på Aftonbladet.se har Reebok som avsändare. Smart eller förkastligt? Mina känslor är blandade. Vad tycker du?

Nästa utmaning

One down.
One more to go.
Ni vet väl att jag har en till utmaning på g? I november ska vi springa 10 mil längs med Göta Kanal. Jag är skräckslagen. Tur att vi har 2 dagar på oss! Och tur att jag har sällskap i form av sådana jag känner (ultradebuterande Grabben, Coola K och Ultraschmultran) och sådana jag inte känner (36 andra galningar som inte har något bättre för sig än att springa, springa, springa...)

Dietdag 5+6/10

09.00: 1.5 frallor, 1.5 port. äggröra, 3 skivor skinka, 2msk philadelphia, 3 pannkakor, 1.5msk sylt, 2dl apelsinjuice, 1 liten bit vetelängd
13.00: 2 mandariner
(14-16: spinning)
16.00: 1 bulle, 1 brämhultsjuice
(17-19: spinning)
19: 2 bananer
(20-21: spinning)
21.30: pastasallad med dressing, cola zero
(23-00: spinning)
00.00: 1 brämhultssmoothie
(02-04 + 1 vinternattstimme: spinning)
04.00: 1 korv med bröd, 1 fralla med ost
(07-08: spinning)
08.00: 1 fralla, 1 bulle
(09-10, 11-13: spinning)
13.20: 1 fanta, 1 bulle
15.00: Miami Melt på McDonalds med cola zero
17.00: 1 påse TuttiFruttigodis, 1 Cola Light

Summa: 2400 kalorier (+/- 50 kalorier) per dygn. Fördelningen består av mestadels kolhydrater och en mindre del protein och fett. Jag har inte registrerat den sportdryck jag drack. Jag uppskattar mängden sportdryck till 3 liter vilket ger runt 900 extra kalorier under de två dygnen.

Sammanfattning: Inga dietdagar precis, men det var inte heller tanken under denna helg trots att den ingår i mitt 10-dagarsexperiment. Mitt intag har legat på 5700 kalorier under denna helg. 13 spinningpass har förbrukat ungefär 4550 kalorier (13x350). Jag åt när jag kände mig sugen eller hungrig. Jag kände mig aldrig trött eller matt på grund av energibortfall. Störst hunger kände jag efter 3-timmarspasset klockan 04.00. Då slog jag på stort och åt både 1 varmkorv och 1 fralla. Annars känns det mest som jag ätit bullar. Matutbudet var begränsat och det fanns ingen kesella i kyldisken...

Kari Martens

24-timmarspinningen var grym. Grymmare ändå är Kari Martens som cyklade några av timmarna. Den 16 november ger han järnet 10 gånger om. Då åker Kari Martens till Mexico för att köra iron man 10 gånger i rad. Ja det är sant!

26 oktober 2008

Stefan Manning

The man. The myth. The legend.


Stefan Manning klev inte av cykeln
en enda gång

under
Rosa Bandetdygnets 25 timmar.

Sön 26 okt (forts.): Målgång, pass 12-13 av 13!

Jag höll på att snubbla på mållinjen. Men jag grejade det.

Mål!

Det sista passet på 24-timmarsspinningen var ett tufft dubbelpass. Jag bönade och bävade. Jag hade nyss överlevt ett enkelpass. Hur sjutton skulle jag komma igenom 2 pass på raken? Jag funderade ett slag på om jag bara skulle köra sista timmen, men bestämde mig för att försöka mig på båda passen.

Salen var full och stämningen grym. Men efter 20 minuter var jag tvungen att hoppa av cykeln. Det gjorde ont överallt. Jag gick upp till omklädningsrummet och satte mig där ett tag omringad av en massa dystra tankar.

Pain is temporary.
Quitting lasts forever.

Men så gick jag in på toaletten och då hände något. Det var som om jag blev indragen i en adrenalinkick för helt plötsligt tänkte jag att nu jävlar. Tanken bara kom. Och viljan. Jag försökte inte ens framkalla den.

Så jag sprang ner till spinningsalen igen, hoppade på cykeln (okej då, klev) och bedövad av adrenalinets rus kändes mina knän och min rumpa som pånyttfödd. Det gjorde inte ont någonstans. Jag var inte det minsta trött. Det var en repris av den adrenalinkick jag upplevde under de sista minutrarna av Hallsbergs 24-timmarslopp.

Jag grejade de 2 timmarna. Den sista timmen kom runpontet tillbaka och jag försökte cykla ståendes så mycket jag kunde. I stort sett allt. Spurten varade för evigt och den var grym. Det var jäkligt skönt att vara i mål och grymt jäkla skönt att faktiskt ha gjort de 13 timmar jag planerade att göra - trots att jag höll på att snubbla på mållinjen.

En kille sprang nästan 11 mil
på löpband medan vi spinnade.

Nu sitter vi i bilen på väg hem. Jag har ont i knäna. Jag hoppas de kurerar sig snart. Jag har en ny träningsvecka att ta tag i!

Duktiga arrangörer

Jag och Coola K skålar i rosa bubbel efter målgång.

Sön 25 okt (forts.): 24-timmarsspinning, pass 10-11 (tror jag)

Jag börjar tappa räkningen nu. Och all känsel i rumpa, knän och tår.

Om man inte kan sitta på sadeln...

...så står man. Det var så jag resonerade på det 11 passet. Det gjorde så förbövelens ont i rumpan att det inte gick att få fram armarna över styret. Därför bestämde jag mig för att stå. Hela passet igenom. Att stå var också skönare för knäna (ologiskt nog). Jag satt vid en gemensam vilopaus på 3 minuter där i mitten.

Otroligt nog är jag fortfarande pigg i benen. Jag känner mig inte trött alls. Jag har bara jäkligt ont. Jag funderade till och med på att skippa pass nummer 11 för att helt sikta in mig på dubbelpasset 12 och 13. Men sen var det något som fick mig att bestämma mig. Jag vet inte vad. Men nu är jag både nöjd och stolt över att jag pinat mig igenom det. Nu återstår bara de sista 2. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra där. Jag har nämligen inga som helst planer på att stå och trampa i 2 timmar. Det finns gränser.

En glad nyhet är att vi fick uppskattat sällskap på spinningen klockan 07.00 (pass 10). Då kom Power-Sus förbi. Fin och fräsch som en nyponros. Tack för sällskapet Sus!

25+26 okt (forts.): 24-timmarsspinning, pass 6-9

Bara 4 pass kvar nu.

Franskt Hollywoodsex på Kilimanjaro

Det går upp och ner med statusen på rumpskavet. Ibland är det ourhärdligt. Ibland känns det inte alls. På Hollywoodklassen gjorde det ont. Allt jag kunde tänka på var när fan passet skulle ta slut. Men så fick jag två timmars vila och fika med River. Sedan körde jag två skitbra pass där ingenting kändes och ingenting gjorde ont. Ett "sexpass": Sex and the city exclusive. Skitbra - långa block. Och skitbra musik. Sedan samma instruktör och ett pass där alla låtarna var på franska. Fortfarande samma skitbra långa block. Fjärde passet var mest olidligt. Och långt. Nu sitter jag här i loungen och funderar på hur jag ska bota min trötthetsillamående. Sova har jag inte tid med. Jag har 4 pass kvar först.

Sportlifes stolthet: River