28 september 2007

Proteinpulver

Jakten på det perfekta pulvret fortsätter.

Budo Fitness

Igår gick jag och grabben och köpte pulver. Vi behövde inte gå så långt, Budo Fitness-butiken ligger bara några kvarter bort från jobbet på Sveavägen. Trots det har jag aldrig varit där innan.

Grabben var ute efter gainerpulver och mellanmålsersättningspulver. Jag vill ha proteinpulver som är både snabbt och långsamt. Han i butiken pekade lite halvhjärtat åt en proteinpulverhylla. Hyllan var halvtom men två smaker fanns kvar: banan och jordnöt eller en kokosblandning. Jippie, tänkte jag dystert. Ok, det är inget fel på de smakerna någon gång då och då, men att ständigt - under den tid påsen varar - bli förpassad till banan- och jordnötssmak är väl inte alltför lockande.


Jag köpte påsen ändå, trots att jag inte var imponerad av vare sig smak eller service. Och jag tänker att det nog är med fitnessfolk som det är med florister och guldsmeder som jobbar i butik. De är inte där för att de tycker det är roligt med kunder, eller för att de tycker det är roligt att sälja. De är bara där för att de gillar fitnessprylar, blommor och blader, eller guldsmide. Ur försäljningssynpunkt och varumärkestänkt är det helt fel. Men men.


På det hela taget så får Budo Fitness betyg två av fem. Knaper service och skittrist butik. Men pulvret smakar faktiskt bra och jag har redan testat både som shake och i gröt och det smakar inte så mycket banan och jordnöt. Det smakar mest gott faktiskt.

27 september 2007

Tor 27 sep (forts.): Starka ben

Det var med darriga ben jag tog mig hem från SATS Zenit.

Benträning

Inspirerad av GymGlams benpass tog jag mig an just benen ikväll. Jag tränade ofta ben förut. Sällan nu. Men all konditionsträning jag gör har med benen att göra så jag känner att det är en svår balansgång det där. Hur träna benen mycket utan att slita på dem.


Hur som. Det blev några set med utfallsgång. Benpress i maskin med lite olika lägen för fötterna så att det tränar olika delar av benen (gillar varianten bäst med hög och bred fotposition så att det tar ordentligt i rumpan). Bäckenlyft. Och så skidåkaren (sittandes mot väggen).

Rygg

Tanken var att det skulle bli lite ryggträning också. Men jag var så hungrig så efter att ha gjort några roddset med stång och ett set ryggresning på boll åkte jag hem och käkade knäckebröd med makrill i tomatsås istället.

Tor 27 sep: Spinning på lunchen

Det var det tuffaste 45-minuterspasset han gjort, sa han. Det kändes.

Lunchspinning

Jag gillar min lilla torsdagstradition: lunchspinning för Glenn. Det är lite mer stuns i hans 45-minuterspass än i 55-minutrarna. Och speciellt nu när han ändrat upplägget så att det blivit ännu tuffare (så Terese, säg till grabben att det var skitbra!).

Uppvärmningen började lite lagomt lugnt. Sedan kom utmaningen: 27 minuter kondition. Mest backar men också några raksträckor och intervaller. Visst låter det härligt (grabben tycker mest jag är knäpp när jag beskriver hård träning som underbar).

Jag gillar Glenns pass för att det är mycket stå. Mitt mission har blivit att "stå igenom" hans första block på konditionsträningen (tre låtar). Det gjorde jag nästan idag. Bakom mig var det någon hopperitossa som också stod. Men där hoppades det så fasligt. Jag är tvärtom. Är nog lite för stel egentligen. Lite för stilla. Men det är något som jag har med mig både i löpningen och i skidåkningen. Jag är en stilla person helt enkelt.

Eftermiddag

I eftermiddag blir det styrketräning. Åt thaimat (jasmineris förstås) från underbara Bee's (som blivit mitt lokala lunchställe) så nu är energidepåerna fyllda.

Benträning

Ibland blir jag sådär otroligt inspirerad.

Benträning

Träningsinspiration kan komma vid vilka tillfällen som helst. Det kan vara en riktigt bra låt man hör. En fräck musikvideo. Ett bra TV-program (ja faktiskt). Eller blogginlägg.

Jag tänker särskilt på ett speciellt blogginlägg. För igår träffade GymGlam kolossalt rätt i mitt träningshjärta när hon la upp ett benträningsprogram på sin blogg, och dessutom kompletterade med en video med rörelserna.

Programmet ser tufft ut. Toppenbra. Perfekt för mina skidåkarben som jag hoppas kunna ta till mina gamla Whistlerhemtrakter i vinter.

26 september 2007

Ons 26 sep: Backträning

Älskade hatade Västerbron, tack för att du finns!

Backträning

För ganska många inlägg sedan skrev jag några hyllningsrader till Västerbron. Västerbron är förmodligen det bästa verktyget för bra backträning jag kan få.

Västerbron ser inte ut att luta så mycket. Uppför alltså. Fast det gör den nog ändå. Men det bästa - och det jobbigaste - är att bron är lång. Längre än man tror.

Bra lutning tillsammans med bra längd gör att jag kan komma upp i både fart och puls. Det blev 95% som mest ikväll. Det var fantastiskt. Fantastiskt jobbigt också.


Problemet med träning

Jag har stött på ett problem. Ett lyxproblem i och för sig. Men fortfarande ett problem. Det finns helt enkelt för mycket jag vill träna.

Under en vecka skulle jag till exempel vilja träna tre styrkepass, ett långpass (löpning), två fartlekar (löpning), en backträning (löpning), en 90-minutersspinning, en backspinning, en snabbhetsspinning och sedan tre eller fyra morgonträningspass. Och då har jag ändå inte räknat in crosstrainerträning, rotexträning eller annan gymcardioträning. Plus två vilodagar. Just det, gärna ett eller två boxpass också. Och så helst två yogapass. Bikram yoga för att det ska vara helt perfekt. Hmm, har jag glömt något nu?

Hur snickrar man ihop alla de där passen på en vecka? Det går ju inte. Ni inser väl vilket gigantiskt problem jag har!!

Hur många kalorier ska man stoppa i munnen?

Kollar siten Vinnande Form och räknar ut antal kalorier jag borde äta. Mitt basbehov (basic metabolic rate) är enligt testet 1800 kcal och med stillasittande jobb och mycket träning på fritiden borde jag äta 2900 kcal för att gå plus minus noll på vågen.

Katastrof!

Men åh!

Katastrof

Jag var på väg till gymmet efter jobbet (hade ju laddat med muffins och allt) när jag kom på att det enda jag skulle komma ihåg imorse var att ladda min IPod på jobbet. Tror ni jag hade kommit ihåg det? Nej.

Att springa intervaller på löpband utan något i öronen, när jag ställt in mig på att lubba loss till bra musik, går liksom inte. Jag är skitkass på att ställa om mig när det gäller träning

Jag kan inte köra ett bra cardiopass på konditionsmaskin om mitt tänkta gruppass skulle vara fullt. Inte heller kan jag spontantköra ett bra styrkepass eller köra stenhårt utan att jag tänkt ut vad jag ska göra - innan. Och att gå till gymmet utan den tänkta musiken är som att gå till gymmet utan skor och sport-bh. Helt värdelöst helt enkelt.

Det får bli lite löpning utomhus istället. Om några timmar när IPoden är färdigladdad... Jag tänker mig ordentliga fartlekar eller lite backträning. Jag vill ha puls!

Muffins

Jag sitter och äter en kardemummamuffin från 7 Eleven.

Mat

Jag tycker det är lite dumt att sådant jag gillar är det absolut sämsta. På min topplista finns muffins (höga muffins med krispig yta och mjukt, mumsigt inre), jasmineris (äts med fördel som det är - tillbehör, dvs sås och sådant, behövs inte) och tortellini (utan tomatsås. Jag måste vara den enda i världen som avskyr tomatsås).

Nyttigt? Nä. Verkligen inte.

Visst, jag gillar kikärtor, babyspenat och kyckling också. Men de tar inte hem några pallplatser hos mig. Jag gillar kolhydrater som är snabba som sprinters. I'm sorry.

Eller nä. Jag är inte ledsen. Och jag tänker inte i "unna mig"-perspektiv. För jag tycker det är självklart att jag ibland ska kunna äta det som jag tycker är gott (både babyspenat och jasmineris alltså). Lika självklart som det är att träna ofta och mycket.

Ikväll ska jag till exempel lubba gärnet någonstans. Då kan det vara bra med muffins, väl? Och notera vattenglaset på bilden. Jag tänker minsann på både kolhydrater och vatten!


Jag är varken först eller sist med att skriva om unna-mig-syndromet och matvanor. Jag läste nyss Fredriks take på det hela. Och håller med!

25 september 2007

Tis 25 sep: 130 min på gymmet

Boot camp, släng dig i väggen!

90 minuter Michel

Det märks direkt att Michels 90-minutrare på Odenplan är något utöver det vanliga. Schlager och trallåtar hittar man inte här. Det är som att jämföra stämingen på en Finlandsfärja och stämningen på ett hard core tranceparty. Det är serious business. Michel är serious business.

Passet ikväll var långt ifrån fullt. Men kraften vibrerade ändå. Många som var där verkade vara stammisar. De visste vad som väntade. Snabbhetsträning: 24 tuffa intervaller. 90 minutrar nära mjölksyran. Visst låter det fullkomligt, underbart härligt!

Jag gick på några Michelpass i våras. Och blev fullkomligt förälskad i dem. Så för er som kör SATS-spinning i Stockholm har jag bara en uppmaning (ok, jag har några fler - men de tar jag någon annan gång): testa spinningen på Odenplan, tisdagar klockan 19.00! (Jag har också testat andra Michelklasser, men av någon anledning är de inte lika bra som tisdagsklassen)

SATS Odenplan

Odenplan hör till de "ruffigaste" SATS-gymmen i Stockholm enligt min åsikt. Men här tränar de snyggaste Stockholmarna jag sett. Ikväll var det knökat med folk, och då märktes det än mer.

Blondiner med tvåmetersben trängdes bland hantlarna tillsammans med brunbrända killar med grunk i håret och tighta biceps. Killarna sneglade lika mycket på tjejerna som de gjorde på varandra (snyggast biceps vinner?). Men det är ingen otrevlig köttmarknadsstämning. Nej här får folk faktiskt se ut som de vill . Som den inte speciellt vältränade medelålders damen med sport-bh och ingen tröja, och jag med sällskap (läs: valk kring magen).

Jag trängdes jag med. Jag hade ju några muskelgrupper att klara av. Biceps, triceps och bröst.

Bröst har klättrat upp som min nya styrketräningsfavorit och jag gjorde flyes på bänk och några olika varianter av bröstpressar. Sedan bicepscurls med stång, bicepscurls med rep i kabelmaskin och hammercurls. Och så tricepsen, som inte alls ville samarbeta idag. Visst gick det som smort att köra mina pushdowns i cabelmaskin men det kändes liksom ingenstans, trots att det var jobbigt.

Havregryn efter träning

Läser i IForm att man ska käka havregryn efter träning för bästa effekt. Men då undrar jag: hur ska jag äta dem? Knapra dem som de är? Mixa tillsammans med mjölk, och dricka? Vad tror ni?
24 september 2007

Mån 24 sep: 12 km i motvind

Varför blåser det alltid motvind vilket håll man än springer?

12 km

Jag sprang rundan om Hammarby Sjöstad ikväll. Tillsammans med halva Stockholm. Och i konstant motvind.


Det var mycket folk ute som sprang. Lite överraskande. Visst, vädret var fint, men ändå förvånande - det blåser ju och är kallt!

Om man ser till antalet joggande skulle det lika gärna kunna ha varit en sju tusan till vårkväll ikväll. Extra överraskande var det att det var så många tjejer som var ute. Det kryllade av dem (oss!)! Kul!


Hammarby Sjöstadsrundan är skön och flack. De uppförsbackar som finns märks knappt och det är ett snabbt underlag. Me like. Jag ska lägga till den till mina favoriter. Det var 12 sköna kilometrar.

Soffan hägrar

Nu ska jag slänga mig i soffan, kolla Idol (kolla på Sam snarare...) och sedan kika på Victoria Beckham. Sedan väntar sängen - för jag är fortfarande sjukt jäkla trött.

SportGuiden

Gratistidningen SportGuiden har förutom en helkass website, en väldigt bra artikel (skriven av Kenneth Gysing) i det senaste numret. Läs och njut:Mitt Val Sport & Mitt Val Amino

Mitt val. Rätt val?

Piller

Jag äter inte piller. Jag försöker inte ens. Jag vet nämligen att jag kommer att glömma stoppa dem i munnen efter tre dagar.

Men jag vill ju gärna ha den utlovade effekten av piller. Om det nu är antibiotikapiller (inte ens de kommer jag att ta när jag behöver det) eller vitaminer och mineraler.

Kanske borde jag försöka komma ihåg?

Jag läser om de olika pillerna från Mitt Val (säljs på apoteket) och tycker att Mitt Val Amino och Mitt Val Sport låter lockande. I alla fall låter effekten bra. Om de nu "funkar". Är det någon av er som är pillertrillare? Som kan hissa eller dissa?

Vill ha: Asics spinningskor

Det är dags för nya spinningskor.

Asics

Jag tycker det är svårt med spinningskor. Vet liksom inte vad jag ska leta efter. Vilka kvaliteter en bra spinningsko ska ha.

De Shimanoskor som jag har nu är ok (förutom att mina tår ibland somnar under passet...). Mest är de ok för att jag inte testat något som är bättre och därför inte vet vilken skillnad ett par riktigt bra spinningskor kan göra. För jag tar ändå för givet att det gör skillnad.

Helst skulle jag vilja ha ett par skor som ser fräcka ut. Med lite färg och så. Eller så vill jag ha ett par snygga, sofistikerade helt i svart. Som dessa från Asics:

23 september 2007

Friidrott

Grabben sitter framför TV:n som ett barn på julafton.

GP-final


Grabben sitter klistrad framför GP-finalen i friidrott som visas TV:n. Han sitter på fötterna. I min värld är det bara barn som sitter på fötterna. Men det är klart, är man löparatletisk och lätt som en fjäder så är det nog en barnlek att sitta på fötterna.

Han kollar in sina fjäderlätta "kollegor" på TV:n. Analyserar löpsteg och löpteknik. Imponeras av en del men dissar andra: "XX har ju sprungit fortare än dem på 800 meter", och undrar varför Sverige inte kan få fram några 1500-meterslöpare när vi ändå lyckas ok på både 800 och 3000 meter.


Jag håller med om att det är kul att kolla på friidrott. Det är liksom idrott på riktigt. Men roligare är det att kolla på alpin skidåkning. Jag längtar tills i vinter!!

Jobbjobbjobbjobb...

Jag har jobbat konstant i fyra dagar nu. Förutom igår kväll då jag sov 14 timmar.

Veckan som var...

Snart ska jag tillbaka till jobbet igen. Då är det hela avklarat. Avslutat. Finito. Ja, till nästa gång det vill säga - i slutet av januari. Det är faktiskt jäkligt snart. Vad det är jag pratar om? Mässan för Klockor & Smycken som jag är PR-ansvarig för...

Jag har inte ens hunnit tänka träning sedan TdF-passet i onsdag. I torsdags hade jag femtioelva saker att göra och gick och la mig klockan 02.00 (i en hotellsäng). Men jag var så speedad att jag inte kunde sova och lite drygt en timma senare, klockan 04.00 gick jag upp för att förbereda innan vi tog emot TV4 klockan 05.00.

Det var skönt att det inte var jag som var tvungen att stå framför kameran och prata. Jag var väldigt nöjd med min plats bakom kameran. Dessutom tyckte jag att vår representant som pratade om smyckes- och klocktrender skötte sig bra mycket bättre än reportern och kameramannen (ni som såg inslaget runt 06.45 i fredags morse vet nog vad jag pratar om).

Och så gick det i ett. Journalister, intervjuer (t.ex. sidan 3 i lördagens Metro) och all annan ruljans åt upp alla timmar på dygnet och helt plötsligt var det lördag kl 17.00 och äntligen fick jag sova i min egen säng. Jag sov 14 timmar i sträck. Men snart ska jag ut till mässan igen för att ta hem allt det som jag tagit dit...

Veckan som kommer

Kommande vecka ska jag verkligen njuta av träningen. I och med att mässveckan är över har en bautasten lyfts från mina axlar.

Jag ska styrketräna, löpträna (mitt mål på 40 km förra veckan gick åt skogen. Jag sprang 0 km. Haha) och spinna - just nu känner jag väldigt mycket för ett Michelpass så jag ska försöka boka in mig på någon av hans spinningklasser.

Kanske kanske blir det en sväng ner till Halmstad helgen som kommer och då blir det springa av. Yey.