26 augusti 2006

Inför Tjejmilen

Jag vet. Jag skulle ju inte springa Tjejmilen. Men ett under skedde och jag fick ta över en nummerlapp. Jaja, jag vet att det inte är tillåtet och att nummerlappar är personliga och allt det där, men medelmåttig som jag är spelar det ju ingen roll egentligen.

Gratis och jättedyrt i bastuhetta

Jag hämtade nummerlappen i förmiddags. Det var kommers redan klockan 11. Lokalen på Östermalms IP där lapparna delades ut och vi försågs med gratisprover av allt från tidningen Tara till toalettpapper vad het och kvav som en bastu. Svetten rann, och än hade vi inte avverkat en endaste meter.

Stadium hade en liten minibutik där det såldes kläder. Allt från Nike. Riktigt dyrt. Jag höll på att köpa på mig ett par capritights (grå-röda) och en tillhörande t-shirt samt en jacka från Nike men räknade på att det tillsammans skulle gå loss på 1500 spänn och de slantarna har inte jag lust att lägga på hutlösa jippopriser. Jag är ju inte ens förtjust i Nikegrejer! Så efter att ha köat till provrummet, lyckats få av mig mina kläder och krängt på mig träningsgrejerna och konstaterat att de satt rätt så ok, så bestämde jag mig i alla fall för att inte köpa dem. Det känns bra att ha sparat 1500kr!

Tidningstips

Jag fick med mig en Runners World (gratis) och en Fitness Magazine (köpt för 49 spänn) och sitter nu och läser mig till hur jag ska komma i toppform. Jag hoppas att min kropp har lärt sig tills imorgon.


Ett av tipsen är att starta i lugnt tempo de första 5km. Att inte låta sig dras med i det hektiska starttempot utan att se de första 5km som uppvärmning. Sedan kan man springa om alla andra under andra halvan av loppet och springa i tävlingstempo. Lättare sagt än gjort - men jag ska försöka!

Gossip & Wissman

Gossip och Wissman var det ju, men... vi tar Wissman först!

Johan Wissman

Han är ju så snygg! Speciellt när han springer! Det är något speciellt med den 24-åriga skåningens stil och hans löpsteg som är väldigt attraherande. Eller så är det hur han ser ut och det faktum att han ofta pryds med den snygga pumaloggan.

(Wissman tog f.ö. silver på 200m i Göteborg, kom sist i gårdagens Golden Leaguetävling i Belgien men vann i dagens Finnkamp)


Gossip

Mitt skvaller handlar om syskonen Hargin (Jeanette och Mattias). Vi bor grannar här på söder (ok, inte riktigt grannar kanske... men vi bor iaf i samma stadsdel) och de tränar båda flitigt på Energiverket vid Hornstull! Coolt tycker jag, som faktiskt åkte samma buss som Jeanette i somras. Hon såg alldeles vanlig ut, inte riktigt så som jag tänkt mig en tvättäkta idrottsstjärna.

25 augusti 2006

24 augusti: Spinning och Yoga

Aj aj aj! Har världens träningsvärk i rumpan! Men då kanske lite uppvärmande spinning passar bra? Och sedan skön yoga som kanske kan funka som lite stretching också...

Spinning

Körde pulsspinning som vanligt. Dock med ny instruktör denna gång. En manlig sådan. Förut föredrog jag alltid manliga instruktörer. Inte för att de fungerade som ögongodis medan man satt sina 60 minutrar på sadeln, utan för att de var lite tuffare, lite hårdare och krävde lite mer. Men så tycker jag inte längre. Denna kille var ganska trist och mesig faktiskt. Trots att han stoltserade med att skriva artiklar för tidningen Fitness Magazine (till detta nummer har han visst skrivit något om kondition).

Dessutom kom jag inte upp i puls så som jag ville. Låg rätt stadigt på 75-85%. Konditionen förbättras ju även kring dessa siffror men jag hade nog velat komma upp strax över 90-strecket för att känna mig helt nöjd.

Yoga

Folk älskar yoga. Men jag har aldrig förstått varför. Jag har provat yoga förut. Betalat dyra pengar för att gå en intensivkurs. Det ska vara så "skönt" och så "härligt" säger folk. Jag tycker mest att det är tråkigt. Och obekvämt. Den där hundställningen till exempel. Man får ju bara ont i handflatorna! Nä, kvällens yogapass var ingen hit. Dessutom är jag tveksam till om passet verkligen brände de 280 kalorier som Viktklubben bedyrar.

23 augusti 2006

23 augusti: PT-cirkel och vanlig, hederlig jogg

Jag har alltid velat prova på Boot Camp. Blod, svett och tårar. Fråga mig inte varför. Men för mig finns det en lockelse där. Kanske för att jag ibland, eller ofta, ger upp för lätt och innerst inne vill jag inte det. Jag vill bli tvingad till att pressa mig till mitt yttersta!

PT-Cirkel

SATS PT-cirkel är en väldigt snäll variant av boot camp. Men det är så nära jag har kommit. Instruktören står inte och skriker på oss, nej han är vänligt påhejande. Men det är tufft ändå! Det är främst uthållighet vi jobbar med. Vi kör olika stationer (30 sek x 2) blandad med gemensam träning. Det påminner lite grann om skolgympan, men med mer disciplin så det blir lite tuffare. Dessutom kör vi igenom hela kroppen på ett effektivt sätt. Ett bra alternativ till body pumpen!
Jogg utan konstigheter

Kvällen avslutas med vanlig jogg. Inget långpass, inga intervaller - inga konstigheter. Joggen går via klarabergsviadukten eftersom jag ändå ska posta ett brev där (lådan tömmes sent på kvällen). Det känns bra att avsluta kvällen med att springa bort lite kalorier...

(totalt sett har mellan 800-900 kcal försvunnit ut i luften idag. Jag undrar vart de tar vägen?)

22 augusti 2006

22 augusti: Kinesis och intervallträning

Idag blev det annan träning än spinning. Det sägs ju att man ska variera sig!

Kinesis

Träningspasset började med kinesis/pt-cirkel. Vi jobbade på olika stationer (med "kinesismaskinerna" och vanliga övningar med kroppen eller vikter som redskap) i 45 sekunder och sedan bytte vi station utan vila mellan dem. Totalt var där 8 stationer och när vi gjort ett set fick vi vila i någon minut. Totalt gjorde vi 4 set.

Rätt kul pass faktiskt. Jag blev varm och svettig men kände inte direkt någonting i musklerna. Kinesis är uthållighetsträning och alltså inte optimalt om man, som jag, vill bygga muskelmassa. Men nog är det ett bra komplement till min vanliga styrketräning!

Intervall

Efter kinesispasset kom min löptränare till gymet och vi körde lite intervaller på löpbandet. Han pratade - jag sprang. Och sprang. Och sprang. Visserligen bara en halvtimme men tur var väl det. Trots att det var jobbigt som fn (rent ut sagt) så var det superkul!

Vi körde intervaller på 12 och 13 km/h i två respektive en minut.

Sammanlagt försvann där runt 800 kcal ikväll. Rätt bra jobbat. Jag firade det med en skål havregrynsgröt på kvällen (med mormors urgoda skogshallonsylt).

Dundertabbe

På listan över motionslopp för i år står Tjejmilen.

Tjejmilen

Det är svårt att springa ett motionslopp om man inte är anmäld. Och det har precis visat sig att jag inte är det. Vilken miss! Jag anmälde mig till mina lopp tidigt i våras men av någon anledning har jag missat det största av alla - Tjejmilen.

Men det gör inget. Just nu är jag ganska anti-tjejmilen ändå. Deras träningstillfällen har varit under all kritik (ni som läst tidigare inlägg vet detta) och ringer man kansliet är de avsnäsande och allt annat än service minded. Dessutom har de noll koll på telefontider vilket bidrar till min irritation. Nej Tjejmilen verkar tro att de är lite förmer, och det är inte en nyttig sits att vara i. Jag kommer förmodligen inte att efteranmäla mig för runt 350 spänn utan springer min mil någon annanstans!

Snyggaste kroppen i Hollywoodvärlden tillhör, uhm nej förlåt - tillhörde! - utan tvekan Beyoncé.

Bootylicious

Ja, tillhörde. Inte tillhör. Beyoncé har nämligen bantat ner sig rejält (inför filmen Dreamgirls).

Den annars så snyggt kurviga bootyliciousbruden är fortfarande snygg, men de där sexiga kurvorna som bara hon kunde bära upp är numera ett minne blott. Nu ser hon ut som vilken annan stjärna som helst. Ganska tråkigt faktiskt.

Liquid Diet

Beyoncé själv rekommenderar ingen att gå ner på samma sätt som hon gjorde. Genom att bara dricka vätska. Rättare sagt någon slags lönnsirapsvätska enligt amerikanska skvallersiter.

Står inte för vad de säger

De är ganska många nu. Kändisar som inte står för vad de säger. Beyoncé har alltid prisat sina kurvor men nu övergav hon dem för en film. Kate Winslet har också uttryckt stolthet inför sin kropp men tydligen har detta bara varit ljug eftersom hon sedan både bantat och låtit sig retuscherats. Även Mariah Carey och Jennifer Lopez är kvinnor med kurvor som smygretuscherar sig själva och som vill bli mindre och mindre trots att de öppet förkastar det beniga idealet.

Varför?

21 augusti 2006

21 augusti: Pulsspinning

Pulsspinning är så kul så jag kan inte hålla mig från cykelsadeln...

Pyramiden

Körde ett till pass idag. Ja ni som läser denna blog vet vilket pass det blev. Pulsspinning. Som vanligt! (Men det är ju så sjukt roligt)

Instruktören har lagt upp passet på ett nytt sätt. Enligt pyramidmodellen. 55 min effektiv konditionsträning med enbart en vilopaus på två minuter. Klassen börjar med dryga 10 minuters uppvärmning och sedan körs det på stenhårt i 22 minuter. Var femte minut ökar vi pulsen med 5% tills vi når maxpuls under några minuter. Efter denna stegring kommer det jobbiga - att inte släppa på pulsen utan att långsamt sänka den. Det är jobbigt att ligga på 85% i fem minuter när man just varit uppe på en tuff syretopp och kört järnet för att komma upp i 90% eller något mer. Sedan - den välbehövda vilan och därefter ytterligare 10 någonting minuter med tuff träning.

Det är en sjukt svettig klass! Rekommenderas! Jag mådde bättre än igår och pulsen reagerade som den brukar även när jag tränade. Det betydde att jag kom upp i röd zon (närmare bestämt 92%). Duktigt jobbat, eller hur!

Startskottet

Idag går startskottet av för många skolor och dagis, kurser och utbildningar och framför allt för SATS nya höstschema! Så mycket kul!

Det finns så mycket roligt på deras schema att min kommande vecka är alldeles fullmatad med träning. En massa härlig gym- och inomhusträning trots att jag kanske egentligen borde satsa på kvalitetsträning inför Tjejmilen på söndag... men äh, jag får klämma in lite sådant också... hmm... någonstans...

Måndag: Pulsspinning (favoritpasset!)
Tisdag: Morgonjogg (om jag kommer upp...)
Kinesis (aldrig provat så det ska bli kul)
Intervallpass (kort men koncist)
Onsdag: PT-cirkel (härligt tuff bootcampträning kanske?)
Jogging (för att få ut mjölksyran ur musklerna)
Torsdag: Pulsspinning
Fredag: Morgonjogg (host host)
Box (har velat prova box så länge!)
Lördag: 90 min spinning...
Söndag: Examen: Tjejmilen!

Ok, jag vet med mig att planen är en smula orealistisk så det kommer garanterat att bli bortfall men denna plan ger definitivt utrymme till det!

20 augusti: Pulsspinning

Idag lät jag viljan gå före förnuftet. I efterhand kan jag tänka att det var dumt, men jag är ju så förbaskat envis!

55 min pulsspinning

Med en mils midnattslopp, högintensiv spinning och annan styrketräning i benen kände jag mig inte jättefräsch i dag. Faktum är att jag kände mig ganska trött och seg. Men jag vet ju hur kul pulsspinning är så jag valde att hoppa upp på spinningsadeln ändå.

Slet och slet men kom ingen vart

Jag brukar inte ha några problem att komma upp i puls. Men idag var det omöjligt. Det kändes som att jag jobbade mer än vanligt för att komma upp i lågintensiv träningszon, jag fick slita för att orka dra upp pulsen till måttligt intensiv zon och jag fick jobba gärnet för att komma upp i högintensiv träningszon. Trots att jag stod upp långa stunder med ganska tung belastning - så kunde jag inte komma över 87%. Jag hade ingen kraft i benen och ingen ork i kroppen så en dags vila hade nog gjort mig bättre...

19 augusti: Midnattsloppet

Så var det dags för dagen DSen start

Starten klockan 22.15 (för mig i startgrupp 4) var perfekt. Jag har ju övat ordentligt på det här med sena starter.

Det var mörkt och mysigt och knökat med folk vid Zinkensdamms IP under lördagskvällen. 17 000 par förväntansfulla fötter laddade upp till sambatakter. Eller, så förväntade jag mig att det skulle vara efter att ha läst alla posters och flyers om Midnattsloppet. Men det var mer dunka-dunka än samba faktiskt.

Rätt coolt var det i alla fall att vi alla sprang i likadana t-shirts. Dock hade jag önskat att det stod namn på tröjan. Inte startnummer, utan namn. Det skulle ha varit coolt. Nu stod det endast startgrupp.

Med tröjan på (om än inte perfekt passform) började jag min milrunda nästan prick 22.15. Det var backe upp och... backe upp. Nerförsluten lyste med sin frånvaro. Ok, där fanns kanske ett och annat men det kändes inte så.

Inte speciellt jobbigt...

Det var inte speciellt jobbigt. Nej det var skitjobbigt. Och det var inte bara knökat med folk i startgrupperna utan knökat med folk under en mil söderasfalt. Trångt men glatt dock. Det var otroligt kul att springa detta lopp och speciellt roligt med alla påhejande människor!

Mardrömsbacken upp mot Katarina kyrka var nog inte det värsta. Det som var jobbigt var alla sega uppmotslut och att dessa kom på slutet. Målraken längs Hornsgatan var jobbig men underbar men däremot var tiden inget att skryta med. Dryga 62 minuter. Jag skyller på trängseln, på uppförsbackarna och på en konstig och lång uppladdning. Men - tiden har jag redan glömt och istället är det den härliga stämningen jag minns!

18 augusti: Lunchspinning

Idag provade jag på en ny klass på en ny tid

Lunch

Att träna på lunchen är bra. Tidseffektivt inte minst. I alla fall om man hinner klämma in sin träning inklusive dusch på sin lunchrast. Jag tror att jag ska göra detta oftare!

SATS Hötorget

Jag provade inte bara på att träna på en ny tid, jag provade också en ny anläggning. SATS Hötorget ligger väldigt bra till. Kommer man till hötorget med tunnelbanan behöver man inte ens gå ovan jord innan man kan sätta sig på spinningcykeln. Effektivt!

Spinningsalen här är dessutom gigantisk. Jag uppskattar den till ungefär 2-3 gånger så stor som Zenith och dubbelt så stor som Söder.

Vi körde med en spinningvikarie idag. En ganska tråkig sådan vilket var lite synd. Instruktörerna är verkligen oerhört viktiga för hur kul - och jobbigt - ett pass är. Jag lyckades dock bli duktigt trött ändå.

16 augusti: Svettigt mitt i natten

Det var en sådan där skön kväll. Och jag satt hemma i soffan, trött i musklerna men full med energi i benen...

Intervallträning med start kl 00.00

Jag hade siktat in mig mot någon typ av konditionsträning under dagen. Men allt som bjöds var en PT-timma som tröttade ut mina överkroppsmuskler men som inte satte fart på mina ben.

Jag är inte galen. Jag gör bara vad jag vill när jag vill. Så när jag, som nu, kände att jag ville ut och jogga trots att det var långt efter CSI-tid (ni som kollar CSI vet att de programmen går sent) så gjorde jag det.

Min löpartränare hade varit ute på ett evenemang tidigare på kvällen men jag var bara tvugnen att fråga två gånger om han ville med och coacha mig så tackade han ja. Snacka om bra coach!

Vi körde intervaller längs Årstaviken, mellan Liljeholmsbron och Skanstullsbron. Roligt men väldigt svettigt och väldigt jobbigt. Jag hoppas att det ger positiva bieffekter inför Midnattsloppet.