05 juni 2008

Tor 5 jun (forts.): Att springa fortare

Jag är sämst på att springa fort.

Övning ger färdighet(?)

Jag minns knappt 60-metertävlingarna när vi hade friidrott i skolan. Förmodligen fejkade jag håll, en sträckt muskel eller en stukad fot. Jag var så jäkla dålig. Höjdhopp har jag aldrig ens provat på och längdhoppen blev mest jämfotahopp. Däremot var jag ganska bra på kula. Och jävligt bra på handboll och basket. Men vad hjälpte det när det var friidrottstävlingar mot andra klasser och skolor?

Jag är framförallt dålig på att springa snabbt. Och då menar jag snabbt. Inte på en kilometer, utan snarare 30 eller 6o meter. Jag har inte tekniken. Jag blir stel och låst och får inte med mig vare sig ben, överkropp, armar - eller någon fart.

Grabben var med som coach när dagens intervallpass på grusplanen vid Stadshagen skulle genomföras. Han gav tips och råd och förbättrade nog min teknik ganska mycket på bara några minuter.

Coachen håller koll på tiden.

Den första lilla intervallen sprang jag i stort sett sittandes. Efter lite tips blev fotisättningen bättre - rappare. Efter några fler tips blev armföringen mer aktiv - högre. Jag fortsätter jobba på att inte luta bakåt med överkroppen, men det är svårt att springa mer framåt. Det mesta jag lyckas göra är att tippa ner hakan...

Min löpstil ser likadan ut oavsett vad jag springer. Jag ser alltid ut som jag springer långpass. Jag är oaktiv. För att kunna springa snabbare på halvmaran, milen eller fem kilometer måste jag få till en mer aktiv löpteknik. Jag har börjat öva på 60 meter.

Jag känner mig som en älg när jag springer fort.
Men hur känner sig en älg?

Tor 5 jun: Träningsvärk på 20 minuter

Effektivitet is the shit.

Min lunch

Sprang ner till gymmet klockan 11.36. Bytte om fort som fan, sprang förbi spinningsalen där några få tappra själar satt och svettades och gick in till min egen styrkeavdelning. Idag var den just det - min egen.

I min tidsoptimism brydde jag mig inte om att värma upp (jag fattar ändå inte varför man ska värma upp på cykeln när det är översta överkroppen som ska träna) på något konditionsredskap utan tog en lättare hantel i antikt utförande som man inte kan se vikten på och körde axellyft åt sidan. Min favorit vad gäller axelövningar (de andra avskyr jag). I takt med att jag blev varmare ökade jag vikten, fortfarande utan att kunna avläsa hur mycket jag lyfte, laddade på med superset och körde axelpress över huvudet.

Grunnade lite på själva utförandet av övningen. Det är ju längst upp - när armarna är nästan 90 grader från golvet - som det tar. Varför kör man inte bara här uppe med små rörelser?

Körde sedan några hanteldrag åt sidan i cc men kom på mig själv att ha oerhört svårt för att stabilisera armen så jag grabbade en ny hantel och gjorde samma övning och fick till den bättre.

Sedan var det dags för tyngre hantlar. Fällde upp en bänk så att ryggstödet blev lutande och körde axelpress åtföljt av flyes. Kände redan i femte reptitionen (av 12) på första setet på axelpressen at det sved...

Mycket mer än så behöver jag nog inte göra för att känna av lite träningsvärk imorgon. Jag känner fortfarande av bicepsen från i tisdags. Det finns en slags surhet i vänster arm som jag inte tror är helt bra faktiskt. Det är en sådan där extrem träningsvärk som faktiskt inte är så skön. Sådan träningsvärk jag fick en gång av bröstträningen. Inatt hade jag sovit med vikt arm och det gjorde både ont och tog tid att veckla ut den helt lodrät. Träningsvärken sitter nere i muskelfästet...

Lunchmatsalen bjöd på lax så jag tog några extra minuter och lassade tallriken full med lax och champinjoner och andra grönsaker. Jag vet inte vad som var bäst, träningen eller laxen?

Torsdagstankar

Äntligen helg!

Sprillans bra dag

Träningsväskan är laddad idag. Här ska det nämligen bli åka av! Intervaller står på schemat och eventuellt gör jag dem the old fashioned way - på en grusig fotbollsplan. Det är tokvarmt och jag ser fram emot att bli svettig och dammig och sådär nöjd man bara kan bli när man just tränat jäkligt hårt och träffat på herr maxpuls.

Både Funrun och Orienterar-Sofia har kommit med två mycket bra förslag på galenskaper. Funruns favorit Fjällräven Classic har jag gått och tänkt på väldigt länge - men den blir inte av i år (nästa år kanske?). Däremot - att springa galet långt på 2 dagar, det vore något. Läs själva Sofias kommentar, låter det inte fantastiskt roligt?

"Angående äventyr kan du planka vårt. Vi sprang 84 km på Bohusleden på två dagar och landade på hotell natten mellan. 2 marathon på 2 dagar. Grymt härligt med grymma vänner. Finns säkert fler bra leder men vi sprang Munkedal-Udevalla (44 km) . Udevalla - Backamo (40 km)"

Now we're REALLY talking!

04 juni 2008

Träningsmusik

Jag skulle gärna träna till det här just nu:Ge mig ett galet upptåg!

Ett frö har landat och slagit rot. Jag har börjat filura på nästa galenskap. Jag vill göra något som är helt från vettet. 24-timmarslöpningen i sommar är redan på banan, men det känns inte som att jag får nog. Jag vill ha mer!

Protein online

Det händer inte så mycket på jobbet idag så jag tar tillfället i akt att shoppa protein.

Gymgrossisten

Tack Gymgrossisten för att ni finns. Medan jag fastnar i snåret hos Budo Fitness intetsägande onlineshop blir jag glad och lycklig när jag surfar runt på Gymgrossisten. De får mig att vilja köpa allt, dessutom charmar de mig även med deras nyhetsbrev som är bra och personliga. Siten är lättnavigerad och informationen tillräcklig med personliga omdömen från deras "expert" och öppen kommentatorsfunktion. Det enda minustecknet är att Lean Dessert är totalslut - i alla smaker!

Jag har beställt några Paulunbarer i choklad- och nötsmak, en till proteinshaker, ett nytt långsamt protein och en (!) Starbar i blåbärssmak. Frakten är gratis över 500 kronor och min beställning slutade på lämpliga 503 kronor.

Så fort Lean Dessert kommer in köper jag det också. Frågan är i vilken smak? Choklad-kokos, chokladpudding eller vaniljglass? Någon som testat?

Idag ska jag bli stark

Vad står på schemat idag?

Onsdag

Idag ska jag träna ingenting. Det blir ett mycket bra pass där jag inte behöver bli särskilt svettig. Ömma muskler får jag inte heller men det gör inget för det har jag redan. Bicepsen grymtar lite från gårdagens curls och framförallt vänsterarmen bits när jag försöker sträcka på den. Vänster vadmuskel fick tydligen jobba mer än högern på måndagens spinningpass för den envisas med att vara hård och tjurig. Mellan skulderbladen finns en annan muskel som gett sig till känna. Men jag ska prata fint och lent med musklerna under dagens ingentingpass.

Det är under ingentingträning mellan annan träning som musklerna växer sig snyggare. Och starkare. Under min ingentingträning ska jag planera annan träning, äta min utsökta tomat- och kycklingmiddag och kolla grabbens inomhusfyrverkeri. Idag ska bli en bra dag. Idag ska jag bli stark.

03 juni 2008

Snyggast i sandlådan!

Jag gillar Carolina Klüft.
Jag gillar att hon tar sig an nya utmaningar
och jag gillar hennes nya frilla.
Den är snygg!


Now we're talking!

Jag har precis lagt in dagens mat på Viktklubb och känner mig lika nöjd som jag är mätt (jag är proppmätt).

Dagens!

Jag är tillbaka på banan. Dagens matregistrering skvallrar om en fördelning på 42% protein, 30% fett och 28% kolhydrater och 1690 kalorier. Det är så gott som mitt i prick! Det var med dessa siffror jag tappade kilon. Det är med dessa siffror jag ska ta upp kampen på nytt.

Frukost:

2 dl minikeso, 1.5 dl hallon och inte mindre än 3 ägg!

Lunch:

Världens största lunchtallrik.
Det är så kilona ska bekämpas!
Kycklingsallad utan pasta men med oliver,
avokado och keso bland annat.

Mellanmål:

En shake på Night Pro-protein
tillsammans med vatten.
Inte jättegod ska jag erkänna...

Senare mellanmål:

1 banan på väg till träningen.
Sedan blev det en energibar eftersom
jag kände mig ganska trött i kroppen.

Middag:

Jag älskar mina middagar med rena och enkla smaker.
Jag blandar inte i en enda krydda, inte en enda sås.
Kyckling steks tillsammans med lite morötter
(ville egentligen riva dem men hittade inget rivjärn),
paprika, cashewnötter och ananas.

Tis 3 jun: Plan B

Det skulle blivit pump och box. Det blev något helt annat!

Tisdagsträning

Jag var på väg till pumpklassen på SATS Zenit imorse bara för att i sista sekund komma på att den var imorgon bitti. Istället planerade jag för ett styrketräningspass på lunchen men det dök upp alldeles för många saker att göra så det blev inget av det heller. Efter jobbet mötte jag upp med Nilla för att slå på varandra under en boxklass men ingen av oss kände för det. Så det blev inget boxpass.

Vad blev det då?

Jo, det blev styrketräning för rygg, biceps och triceps med ett begynnande skavsår i högerhanden. Det var bicepscurlsen med stång som orsakade det. Jag ska nog badda med den ljuvligt doftande handcrémen från Cake.

Vi tränade nog rygg bara för att Nilla ville jävlas vet mig. Hon vet att jag inte kan med ryggträning. Jag tycker det är så förbaskat svårt med tekniken och att få de rätta musklerna att jobba. Lastdragen funkar fortfarande bara halvdant men den sittande rodden kändes förvånansvärt mycket.

Bicepsträning är rolig träning, mest för att muskeln är snygg. Det är svårt att få till den där svidande känslan i muskeln som hellre bara vill tokdö helt utan förvarning. Det blev bicepscurls med stång och hammercurls med hantlar.

Och så triceps. Mina triceps syns inte. Inte nog med det - mina triceps känns inte heller. Men någonstans under gäddhänget döljer de sig och det är min uppgift att få fram dem! Hederliga tricepspushdowns i cc varvade med omvända tricepspushdowns i cc som har blivit min nya favorit eftersom det svider så fantastiskt.

Efter sista setet tricepspushdowns träffade vi på instruktörs-Terese. Eftersom hon blivit något av en kändis nu när hon bloggar på VeckoRevyn får det bli en kändisbild. Kan jag få den signerad, Terese? Sommarens bästa nyhet är att Terese kör spinningpasset efter Pia på onsdagkvällar. Snacka om att onsdagkvällar kommer bli heliga i sommar!

Hon ger dig en spark i baken!

Som en liten klick grädde på moset gick vi hem från gymmet. Det kändes rätt så skönt att inte anstränga mina ganska trötta ben (sedan igår, i förrgår och i förrförrgår) mer än så.

02 juni 2008

Mån 2 jun: Högtryck i källaren

Post-maralivet har börjat - och invigts med dubbel Piaspinning.

Intervallträning

Det var evigheter sedan jag var på ett Piapass sist. Och även om musiken ändrats lite var det fortfarande fullt ös medvetslös som gällde. På vissa ställen tänkte jag att jag skulle hålla igen men när det dyker upp låtar som Prelude och Mitternacht går det inte att spara på krafterna.

Lika mycket som benen pinnade på i frenetiskt ursinne, lika väl kände jag tröttheten utvidga sig i musklerna. En trötthet jag inte känner särskilt ofta. Mjölksyran är inte obekant men att musklerna drar ihop sig och nästan tvinnar runt sig själva är en känsla jag inte är helt van vid.

Spinningpasset bestod av lång uppvärmning följt av 4 loopar. En loop bestod av 2 minuter backe och 4 60/30-intervaller. Sedan avslutade vi med drygt 3 minuter backe med 3 fartökningar. Sedan lite stretch och så hela valsen igen.

Under den första klassen var det svårt att få fart på benen även om jag pinnade på rätt så bra. Det var på klass nummer 2 under den andra loopen som jag började få fart på pedalerna - samtidigt var det nu som musklerna började bli trötta. Energiflödet pendlade upp och ner likt en hjärtfekvensmonitor på sjukhus. Jag kunde ha ett enormt flyt i en intervall för att vara död i nästa. Men jag kom tillbaka.

Det är skönt att vara tillbaka i den roliga varierande träningen igen. Jag vet att jag inte borde träna imorgon men passen är inbokade sedan länge. Så det får bli som det bli. Att springa ett helt marathon på 1 dag sliter ändå mer på kroppen än 2 löppass, 2 spinningpass, 1 pumppass och 1 boxpass på 4 dagar. Så sett i det stora hela går jag med "vinst".

Live the brand!

På mitt jobb ska det vara okej att träna på arbetstid.

Rubrik (kommer inte på något vettigt att skriva här)

Jag minns när jag träffade strip aerobicsinstruktören Petra på en miniutbildning i ledarskap. Hon jobbade på Adidas och berättade att varje fredag samlades hela kontoret, från personalen på golvet till högsta chefen, för att tillsammans springa runt Årstaviken. På Adidas lever man nämligensitt varumärke - eller "live the brand" som uttrycket heter på utrikiska.

På mitt jobb (affärsutveckling) har vi också en uttalad tanke om att leva vårt varumärke. Vi pratar ofta om att vi ger "mod och metod" och jämför gärna våra kompetensområden med offpistskidåkning. Skidor åker vi förvisso allihop, men eftersom tanken med varumärket är att det ska associera till "aktivitet" och genomsyra känslan av att ligga i framkant, vill det till att vi är aktiva även under andra säsonger än just vintern.

I eftermiddags tar jag således med mig chefen och tränar. Vi ska leva vårt varumärke! Samtidigt som jag vill pusha måste jag hålla igen - chefen är precis tillbaka i "fighting mode" efter några års allvarlig sjukdom och den träningsvärk som gör mig lyrisk gör henne sängliggande. Men - man måste börja någonstans och vi börjar på en spinningcykel.

01 juni 2008

Sön 1 jun: Jogging i hetluften

En tredjedels marathon igår kompletterades med nästan resten idag.

Skam den som ger sig!

Det var en sargad Puma som gav sig iväg på förmiddagen. Klädd i samma kläder som igår var jag fast besluten att avverka fler kilometer. Gärna under stekande solglass. Jag ville inte att någonting idag skulle vara lättare än igår. Jag ville inte känna av några skador, men jag längtade efter den där genomslitna känslan i kroppen som jag mer än allt annat på jorden så gärna vill dela med alla "marathon finishers" från igår.

Jag bestämde mig för att springa ut till mina föräldrar i Saltis. Det är en bit. Tåget hade gått långt snabbare men jag hade ingen brådska. Målet för dagen var att springa och ingenting annat. Jag fullkomligt sket i att vanliga människor hellre hade velat ta vara på solen och stekt sig röda på en handduk eller suttit och skvallrat på en uteservering. Jag satte på mig min bandana, min ryggsäck och min IPod.

Det var inte många joggare ute idag. De jag såg mötte jag längs med Årstaviken. Däremot var hela Nacka fullt av cyklister. Var och varannan meter susade de förbi med smala racingdäck och färgstarka tröjor. Jag undrar om de var ute på ett av de sista långpassen innan Vätternrundan?

Solen gassade på rätt så starkt och drickan jag hade med mig - och ofta stannade för att köpa - svalkade bra men räckte inte långt. Precis hade jag tagit några klunkar innan jag blev törstig på nytt.

Efter 15 kilometer började jag få hemskt ont i fötterna. Skönt! Det är såhär det ska kännas när man springer långt. Och långt och länge blev det - efter 160 minuter var jag ganska nöjd. Nu några timmar senare sitter jag här och är lycklig över mina lite lätt trötta lårmuskler. Fast det är klart - jag hade helst av allt velat vara långt mycket tröttare...

Paus

Vätskestation

Svalka

Lör 31 maj: Stockholm Marathon

Det var en gång och den blev grusad...

Så gick det

Det känns inget särskilt inför start. Jag går hemma och väntar likt ett barn på julafton. Tiden går oändligt långsamt och när vi inte orkar vara hemma längre åker vi iväg till Östermalms IP. Där är det fullt av folk som äter, vilar, irrar runt och förbereder sig. På slutet får jag det stressigt. Måste hämta vatten och stå i påsinlämmningskö och gå på toa en sista gång samtidigt som speakern hetsar om att startfållorna snart stängs.

Vi märker knappt när starten går, men märker det eftersom folk sakta börjar gå framåt. 8 minuter senare aktiveras chippet när vi stegar över den röda (nja, mer orange) mattan. Karin drar iväg i sitt utmärkta tempo men jag tar det lugnt och undrar hur sjutton jag ska hitta Fredrika, min rygg, i den här massan av vita kepsar.

Det är trångt de första 2 kilometrarna. Vissa vill framåt och sicksackar precis framför fötterna. Vi är som en tjockflytande smet som sakta breder ut oss där det finns plats.

Plötsligt dyker någon upp bakom mig och hejar - det är Fredrika! Hur hon har lyckats hitta mig vet jag inte men jag blir glad - och de nästkommande 5 kilometrarna det korta varvet flyter på fort. Vi hoppar över trängseln vid de första vätskestationerna eftersom vi bär med oss det vi behöver själv. Men på Strandvägen stannar vi till, och mitt i tumultet tappar jag bort min andra hälft för de kommande 35 kilometrarna. Oroligt blickar jag både bakåt och framåt och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Stannar jag finns risken att hon är före mig, och försöker jag öka och se om hon sprungit före finns risken att jag senare får en dipp. Fan tänker jag och springer på i min ensamhet trots att det är löpare runt omkring och överallt.

Jag tänker inte så mycket på att det är varmt men när det nalkas vattenduschar springerjag in i dem. Bad mistake. På Söder Mälarstrand springer jag genom två stycken och på Västerbron känner jag hur ryggen låser sig. Det går bra uppför men nedför är värst. Det känns som att axeln sitter fast samtidigt som överkroppen vill trycka den nedåt. Jag springer förmodligen långsammare nedför Västerbron än uppför. Jag har bara sprungit 13 kilometer.

Jag försöker 1 kilometer till, men när jag har ont redan efter knappt 1/3 av loppet fanns det bara en vettig sak att göra - att kliva av. Och just som jag stannat kommer Fredrika. Åh vad jag önskar att jag kunnat följa med henne vidare. Hela kvällen, natten och morgonen önskar jag att det var så min marathonsaga slutat. I sällskap med Fredrika runt hela banan. Istället slutade den i taxi till Östermalms IP där massörer från Axelssons knådade min rygg och min axel.

Ironiskt nog känns det ganska bra i just axeln idag. Lite stel, javisst, men inte som igår klockan 15.30. Det är klart att jag är besviken över att det gick som det gick. Främst är det två saker som grämer mig:

1. Jag var ledsen för de som stod utmed banans skull. Mina föräldrar kom dit, men för ingenting.
2. Jag var arg över att all den extra mat jag ätit var tuggad och svald i onödan. Hade jag vetat att det skulle bli 14km kunde jag skippat pastan och fortsatt min kilojakt.
3. Jag hann aldrig bli trött och sådär härligt utmattad.

Att jag sedan inte sprang 4.2 mil är en smärre förlust. Springa kan jag ju faktiskt göra när som helst. Och idag tänker jag faktiskt ta de där sista 28 kilometrarna. Men utan kallvattensduschar! Jag har för avsikt att springa ut till Saltsjöbaden, som en revansch på det som aldrig blev igår. Då har jag i alla fall sprungit en mara på 2 dagar.

Vad gäller axeln ska jag nog gå till den där Anna. Felicitas räddare, Sofys helare och Melas fixare. Jag har redan varit hos ett otal naprapater, sjukgymnaster och allt vad de heter. Problemen har hetat allt från whiplash till dålig muskelmiljö. Själv vet jag inte. Däremot vet jag att det aldrig blir till att hälla kallt vatten på sig, eller springa genom (sköna) vattenduschar på några lopp i framtiden.