08 augusti 2008

Fre 8 aug: träning i källargym

På fredagar är jag som ett schackbräde.

Fredagsträning

På fredagar har jag två lägen: av eller på. Antingen är jag superpeppad till att träna, eller så har jag ingen lust alls. Det finns inget mellanläge. Ingen gråskala á la höstmodet 2008. Det är av eller på. Svart eller vitt. Precis som ett schackbräde.

Idag var träningsknappen ganska av. Off. Men jag gjorde som det stod i planeringen ändå. Jag gick ner till gymmet på källarplan på jobbet under lunchen, förvånades över att det var fullt som aldrig förr och tänkte att jag egentligen ville köra styrketräning på balansplatta som jag fattat tycke för. Men på dagens planering stod det inte något om någon balansplatta. Det stod bara lastdrag i cc, sittande rodd i cc och så övningen utan namn. Ja alltså, den där man ligger på mage på golvet och roterar en viktplatta runt och förbi sig längs med golvet.

Jag gjorde det jag skulle men nothing more. Tappade lusten när jag knappt fick plats att ligga på golvet under sista övningen. Det var så många fötter i vägen.

Här står jag och knyter av mig skorna.

Efter jobbet hade jag bokat in mig på en spinningklass på ett annat källargym. SATS Fridhemsplan. Källaren till trots fick jag cykla på en sprillans ny body bike. Den var ungefär som vilken annan fullt fungerande body bike som helst, den var bara lite mer polerad.

Klassen var okej, men jag körde den utan den där sprakande gnistan. Mest okej var den eftersom Mitternacht spelades på slutet. Då tände jag till. Då glödde det lite. I övrigt har jag svårt att tända till när det är raksträcka fyra låtar på rad. Jag gillar verkligen inte raksträckor på spinningen. Det händer ju ingenting!

Nu ska jag ta min 1.5-liters Chapel Hillflaska och åka och göra något roligare.

Fyrverkeri i Stockholm

Medan jag ska träna dubbelpass ska Grabben ladda fyrverkeri i 12 timmar. I regnet. För fyrverkeri blir det trots regn. Det enda som inte är tipptopp med regn i samband med fyrverkeri är att pyroteknikerna blir så blöta. Och att det är synd om publiken. Därför hoppas jag att det blir uppehåll framåt kvällen. Vad gäller regnuppehåll för Grabben & Co har jag gett upp hoppet.

Grabben med schemat för kvällens fyrverkeri...

Förberedd för regn:
med plastpåsar på fötterna.
(Skorna sätts utanpå)


Information om fyrverkeriet ikväll:

Idag är det 8 augusti - 080808 - och Stockholm Stad ställer till med fest. En av aktiviteterna Stockholmarna bjuds på är ett fyrverkeri i samma storlek som under Vattenfestivalen.

Fyrverkeriet skjuts från en pråm i vattnet utanför Stadsgården cirka 22.30.

Bästa åskådarplatsen är vid tullhusen med Gamla Stan i ryggen - då står du rakt framför fyrverkeriet och ser när pjäserna skjuts i vinklingar. Fyrverkeriet kommer också att visas på storbildsskärmar i city.

07 augusti 2008

Tråkig träning

Det har tagit några månader för mina kollegor att förstå att jag faktiskt tränar en del.

Tröttnar du aldrig?

Mina kollegor tränar. Ibland. En av dem springer ganska ofta och gör hyfsade tider på Lidingöloppet och Stockholmsmaran. Vi brukar träna tillsammans på lunchen. Hon springer intervaller på jobbgymmet och jag gör något annat. Svettas på crosstrainern eller lyfter skrot. På jobbgymmet är det verkligen skrot jag lyfter. Järnskrot. Eller vad det nu är.

Jobbgymmet.
Skrotet syns inte.
(Maskinerna använder jag inte)

Hur som helst, löparkollegan undrar om jag inte tröttnar på träningen. Men hur skulle jag kunna göra det? Min träning är ju lika varierad som fingeravtrycken på en människohand. Jag avskyr rutiner och kan aldrig köra samma klass eller samma pass vecka ut och vecka in. Jag blandar friskt mellan olika upplägg inom spinning, löpning och styrketräning. Det är intervaller och det är terräng och det är backar och det är tunga pass och det är lätta pass och det är korta pass och det är långa pass och det är supersets och det är få reps och det är allt det där som går att blanda och variera i all oändlighet.

Kort sagt: det är väldigt få pass som är det andra likt. Hur kan man då tröttna? Om man tröttnar, vad är det man tröttnar på? Att svettas? Att duscha?

Jag fascineras också av hur man kan skriva en väldigt nischad blogg - och aldrig tröttna på den. Grabben förundras över hur jag aldrig får slut på idéer. Efter varje löppass har jag en känsla att förmedla, efter varje styrkepass något nytt att berätta, efter varje spinningpass en ny idé.

Sköna spinningskor

Här ligger jag med spinningskorna på soffkanten. I horisontellt läge är de grymt sköna. De är faktiskt rätt så sköna även när jag står i dem. Imorgon hoppas jag att de är sköna i klipsen på cykelpedalerna. 55 minuter är allt jag begär.

Återhämtningspass

Dagens pass går av stapeln i tvättstugan.
Jag kallar det återhämtning.
Och uppladdning.

Imorgon är en ny träningsdag.

Inga träningskläder
så långt ögat når.

Motionslopp

Du som snart ska springa ett motionslopp ska inte läsa detta. Risken finns att du kommer bli irriterad.

Att springa lopp

Jag har så smått avvecklat tankarna på motionslopp. Att jag inte ville fortsätta springa Tjejmilen & Co bestämde jag mig för redan för 2 år sedan. Att jag inte skulle åka Vasaloppet i någon form kom jag framtill i vintras. Jag har kommit fram till att jag inte gillar att göra saker i loppform i storformat.

När Nilla undrade om jag inte var sugen på Tjejklassikern, eftersom dess deltagande går som en löpeld genom träningsbloggosfären, svarade jag nej. Det är inte det att jag inte simmar särskilt ofta och därmed anser att jag inte är så snabb. För det kan jag stå ut med. Cyklingen verkar kul, det är kul att springa, och 3 mil på längdskidor klarar jag också. Det är bara det att jag inte vill göra det i kommersiell form. Jag gillar inte trängsel. Jag tycker inte om hets. Det är därför jag inte gillar att motionstävla i stora folkmassor. Det är för bökigt helt enkelt. Och så är det dyrt.

Jag kan inte komma på någon anledningför mig själv att betala 3-400 kronor för att springa en mil på Djurgården. Eller betala det dubbla för att simma 20 minuter i en iskall sjö. Springa på Djurgården kan jag göra alldeles gratis hur länge jag vill. För att inte tala om att simma i den där sjön.

Det där med att bli extra peppad av stämningen köper jag inte. Och att servera sig själv mat och dricka är lätt ordnat på egen hand. Under en mil behövs det inte ens. Att betala för att få springa en mil eller simma en kilometer, verkar ganska knäppt.

06 augusti 2008

Ons 6 aug (forts.): För lång spinning

Vanligtvis är jag alldeles lyrisk efter ett spinningpass. Well, not today.

90 långa minutrar

I frånvaron av riktigt bra spinninginstruktörer (alla verkar vara på dåligt tajmad semester) chansade jag och River på ett 90-minuterspass på Söder. Efter 50 minuter längtade jag till att klassen skulle vara slut.

Jag kan tycka att housemusik är bra. Men jag gillar inte låtar på 15 minuter som låter likadant alla 15 minutrarna igenom. Och jag gillar inte när hela klassen består av sådan musik. Enbart musiken gjorde klassen störttråkig. Dessutom krånglade min sadel. Den var vickig och tippade antingen framåt eller bakåt vilket gjorde det frustrerande att sitta ner och cykla. Flera gånger var jag tvungen att banka tillbaka sadeln i det vanliga mittenläget.

Efter en timma hade jag ganska ont i fötterna på grund av de nya skorna. Killen i affären sa att det förmodligen kommer göra lite ont i början eftersom dessa är så mycket hårdare än mina gamla, men han sa också att det inte brukar göra så mycket eftersom spinningpass är ganska korta. Jag nämnde aldrig att jag skulle köra 90 minuter direkt efter köpet...

River var inte heller något fan av passet. Men av andra anledningar än mig. Han upplevde passet genom instruktörssynvinkel och var kritisk gällande några tveksamma teknikinstruktioner och själva upplägget av klassen. För egen del har jag en förmåga att stänga av när instruktörer "instruerar" teknik. Alla säger olika. Alla tycker olika. Alla verkar instruera sin egen teknik. Jag har hört att man ska ha relativt hög sadel, relativt låg sadel och som ikväll: "knäna pekandes inåt".

Jag tyckte för egen del att det var ett knepigt upplägg. Vissa block var bra, t.ex. långa backar på 5 minuter. Men ibland var instruerandet otydligt och vi skulle helt plötsligt köra kortkorta rusher mitt i backen vilket jag inte hängde med på. Var kom de ifrån? Hur många? Hur långa? Men det är väl bara att inse att alla instruktörer inte är topp och framförallt att smaken är som baken.

Jag transporterade mig hem till fots efter passet. Helt plötsligt invaderades jag av träningsvärk i magen som åtföljde träningsvärken i rumpan - och i benen. Jag känner även av ryggträningen från början av veckan och axelträningen idag. Dessutom har jag träningsvärk i tricepsen - från dagens cykling. Jag ska nog återhämta mig imorgon.

En träningsvärksinvaderad Puma tar sig hemåt.
Eller är det en bag lady?

Posten flög förbi mig ikväll.
Nu förstår ni kanske varför
breven ibland hamnar på villovägar...

Nytvättat hår och middag på lövbiff och jasmineris.
Efter 3 timmars träning kändes snabba kolhydrater ganska bra.

Köpa spinningskor

Tidigt i våras skrev jag att jag ville ha nya spinningskor. Nu har jag köpt dem. De är hårdare än de "trekkingspinningskor" jag hade innan. Jag vet inte vad det är för modell. Jag vet bara att de är svarta och blå och kostade runt 900 spänn på Cykelcity. Jag vet ännu inte om jag är nöjd. Den 90 minuters spinningklass jag nyss kört var nog inte rätt tillfälle att bedöma det. En kortare pass hade nog suttit bättre för inkörningen av de nya skornas skull...

Ons 6 aug (forts.): Styrketräning på balansplatta

Morgon, lunch, kväll. Jag snackar träning - inte måltider!

Lunchträning

Det blev ett styrkepass på lunchen. Som jag skrivit förut har jag börjat köra några övningar på balansbräda. Sporty Spice tyckte att jag skulle göra övningarna ståendes på ett ben dessutom.
Det har jag provat nu. I början var det vingligt och det brände mest i benen - men på slutet fick jag ett skönt flow och jag kunde koncentrera mig på axelträningen vilket var min egentliga muskel i fokus.
Frågan är nu, Sporty, om jag ska stå på ett ben, vad gör jag då bäst av det andra? Ska jag hålla det sträckt utåt sidan, eller böjt 90 grader rakt bak. Spelar det någon roll? Vad är bäst?I övrigt kan man kanske tycka att jag tränar lite mycket just nu. Jag menar, trippelpass, hallå liksom? Men det är ju trots allt ett faktum att när jag inte tränar sitter jag i stort sett still. Då är 3 timmars rörelse på en dag inte så mycket...

Ons 6 aug: Spinning på morgonen

Det gäller att maxa träningen när tillfället bjuds.

Morgonträning

Jag och River tog tillfället i akt att träna med Terese nu när hon äntligen kommit hem från semester på lyxbåt och blivit friskare från halsont. Det betydde spinning och core med start klockan 06.30 på SATS Stureplan.

Det var en halv evighet sedan jag tränade spinning sist och det kändes både lite smårostigt på cykeln och lite stelt i lår och rumpa från bootyklassen igår. 30 minuter var en lagom spinningstart och följs upp av mer än dubbel så lång spinning ikväll. Det gäller att ta med River på så många träningsklasser som möjligt innan han åker norröver för att köra myrlöpning á la Kalla, eller nåt.

Efter spinningen var det coreträning. Det behövdes nog egentligen inte, eftersom vi även tränade core igår kväll, men det var skönt att ligga ner på en matta även om jag var tvungen att köra lite crunches och annat.

River spottade en kändis när vi käkade frukost på Espresso House efter rekordsnabb dusch och fixande av mig. Jag kände inte igen kändisen. Inte heller kan jag påminna mig om att ha sett någon kändis på de gym eller klasser jag varit på. Men så kände jag inte heller igen Ingemar Stenmark trots att han gick rakt förbi mig på Drottninggatan en gång. Har ni tränat "med" någon kändis någon gång?

05 augusti 2008

OS på TV

Snart börjar det. Dagarna, och veckorna, då vår TV kommer stå på oavbrutet - dag som natt. Orsaken heter OS. Och Grabben. Han är en nästintill fanatisk OS-anhängare. Grabben kan allt om alla årtal, alla namn och vem som hoppade vad och när. Om vi är i en OS-stad måste vi alltid besöka arenan. Han har varit och känt av atmosfären i Montreals gamla OS-arena tre gånger. Trots att det såg likadant ut alla gångerna såhär några decennier efter det att Kanada faktiskt var värdland för OS (vilket var 1976 där Järderud vann guld på 3000 meter hinder, något jag fått höra många, många gånger...).

Grabben och några av alla OS-bilagorna...
(Vi måste tydligen ha allihop)

Tis 5 aug: World Class Kungsholmen

Stockholm har fått kungligt besök och vi har varit på kändisträning!

Booty, core och lite annat...

Det blev ingen power walk till jobbet imorse. Det spöregnade. Naivt hoppade jag på bussen med kortärmad tröja och inget paraply. Efter 500 meters småspringande från busshållsplatsen till jobbet var jag genomblöt. Jag såg ut som jag badat med kläderna på. Men Grabben var snäll och åkte tunnelbana till mitt jobb med ombyte. Snacka om att vara räddaren i nöden!

Det blev ingen lunchträning heller. Det var panik med en lämning på jobbet så jag fick offra passet. Det kändes rätt okej. Jag var alldeles för hungrig för att kunna träna vettigt ändå.

Men på kvällen smällde det! Stockholm har fått kungligt besök: River gästar staden! River hör kanske inte hemma på slottet men han är kungen av spinning i Göteborg. Tror jag. Jag har avsikt att bekräfta detta vid mitt nästa besök i Göteborg.

Riviga River
(sorry, kom inte på något annat ord på r...)

Tillsammans gjorde vi World Class på Kungsholmen. Klockan 17.30 när jag kom dit var det fullpackat. Jag stod i kö ett tag för att få en plats på crosstrainern men... de har i alla fall snyggt mosaikkaklade duschar.

World Class Kungsholmen

45 minuters crosstrainande med en pulsnivå på 75% av max framför dokusåpan Pussycat Dolls gick segt på slutet. Luften var varm och fuktig och energin tröt under slutspurten. Jag tog mig ändå i kragen och fick till några riktigt bra set bicepscurls med stång och halvdana hammercurls med hantlar efter konditionsträningen.

Efter det väntade höjdpunkten - kändisträningen! Nämligen 30 min bootyträning och 30 min coreträning med Gym Glam. I stort sett bestod det av 30 minuter mördande knäböj och 30 minuter sveda i magmusklerna. Väldigt bra och framförallt effektivt. Carro: jag gillade de där benböjarna där man även skulle stå på tå bäst, det sved väldigt skönt! Passet fick mig att för andra gången på två dagar inse att här behövs mer benträning...

Grymma GymGlam

Nu sitter jag här med ganska darriga armar (från bicepscurlsen) och en föraning om att jag även kommer ha träningsvärk i benen imorgon (från bootyn). Jag har just packat upp träningsväskan men ska packa den igen. Om åtta timmar ska jag spinna för första gången sedan före sommaren.

04 augusti 2008

Träningstest

Är du lurad?

Mån 4 aug: Dubbelpass (och ett pass motion)

Styrketräning på lunchen. Terränglöpning i störtregn. Och så en powerwalk till jobbet imorse.

Måndagsträning

Jag gick till jobbet imorse. I snabb takt. Svettdropparna vilade på överläppen medan jag knatade uppför Västerbron så fort jag kunde. De sista 100 metrarna innan jobbet hade jag "nedgång". Då gick jag lite långsammare. Det kändes nästan som ett träningspass. Men powerwalking hamnar ändå i kategorin motion.

Här ska det vara en bild,
men jag har glömt kameran i Sofys bil.
Dumt va!

Expressträning på lunchen. Styrketräning för ryggen. Skönt att bara koncentrera mig på en muskelgrupp. Det blir mer ordentligt då. Jag känner mig mer trött i muskeln. Jag körde tre set vardera (á 12 reps) av:
  • Sittande rodd i cc
  • Lastdrag i cc
  • Stående rodd med stång
  • Övning där man ligger på mage på golvet och för en vikt runt framför sig och bakom sig över ryggen. Typ.
På kvällen hade jag tänkt springa runt Långholmen och sedan springa intervaller uppför trapporna bakom Lundagatan. Men så ringde Sofy och helt plötsligt var planen att springa milspåret på Lidingö.

När vi satt i bilen på väg ut mot Grönsta gärde började det regna och väl framme öste det ner. Det var ju bara vatten konstaterade vi och började springa ändå. Efter någon kilometer valde vi att göra trekilometersspåret eftersom Sofys knä krånglade. Inte det första knät, för det är helt. Nu är det andra det knät som spökar. Tur att hon bara har två!

Här ska det vara en bild,
men jag har glömt kameran i Sofys bil.
Dumt va!

Efter tre kilometer var vi dygnsura men inte färdigtränade. Sofy föreslog långa intervaller på "målrakan" och vi gjorde några stycken innan jag tyckte vi skulle springa backintervaller. Uppför den långa backen i starten på milspåret alltså. Efter två stycken var jag ganska slut i benen. Sofy var pigg och tyckte vi skulle köra fem. Jag kompromissade och körde fyra och en halv. Ändå var benen helt döda de två sista spurterna och jag kom knappt uppåt. Jag måste benträna i höst (jag tror jag skrev det förra året också...)! Till sist sprang vi två korta intervaller. Typ 100 meter. Sedan åkte vi hem i blötan.

Här ska det vara en bild,
men jag har glömt kameran i Sofys bil.
Dumt va!

Regnet störde inte särskilt mycket, förutom mascaran som var i upplösningstillstånd. Men vinden var lite kall på slutet... tack Sofy för att jag fick åka bil ända hem till ytterdörren.

Måndag.

Det är måndag och allt är på riktigt.

Verkligheten

06.30 ringde telefonen. Ja väckarklockan alltså. Jag snoozade i 10 minuter. Förtjänade det. Sedan var det upp och hoppa och sätta på morgonradion så att jag skulle vakna på riktigt. In och rota i garderoben för att hitta träningskläder och jobbkläder eftersom jag inte är en sådan som är speciellt bra på att förbereda. Klockan 07.00 ställde jag mig vid spisen och stekte på lite lövbiff och gjorde en tomatsallad med fetaost. Inte till frukost, men väl till lunch. När lunchlådan var klar åt jag min före detta vanliga frukost på hallon och keso och två kokta ägg. Och så slog klockan 07.40 och jag satte hörlurarna i öronen och begav mig iväg till jobbet: powerwalkandes över Västerbron.

Nu sitter jag här och har en halv miljon mycket brådskande saker att göra men jag minns knappt vad det var eftersom semestern slog till med dunder och brak. Några mail i inboxen uppdaterar mig om verkligheten. På lunchen tänker jag ändå gå och träna. Det ska bli ryggstyrketräning idag. Och i eftermiddag är det jag som powerwalkar hem igen. Via Systemet: jag ska köpa rosévin och njuta av sommarkvällarna som varar hela augusti och nästan hela september ut. Och ikväll blir det löpning. Mitt inne i city som omväxling till vad som varit under semestern. Förmodligen med backrusher och trapplöpning. Svettigt! Och roligt!

Hur ser er måndag ut?

03 augusti 2008

Slutet gott - allting gott!

Jag är hemma igen. Hemma i min oas på Söder. Jag har nyss packat kylen full med nyttiga livsmedel. Jag ska precis köra igång en tvättmaskin. Posten ska sorteras och ikväll kommer Grabben hem från västkusten. Lite senare ska kommande veckas träningspass planeras. Imorgon börjar jag jobba igen. Detta är slutet på semestern. Men början på något nytt. Och det ska bli så spännande!

Ingenting är omöjligt

Jag är imponerad.

Ni är så jäkla bra allihopa!

Det går ett sus genom mina bloggkontakter just nu. Alla överträffar de sig själva på ett eller annat sätt. Det inspirerar. Inspirerar mig till att faktiskt förstå att ingenting är omöjligt. Ultra-Fredrika springer marathon mellan två konferenser som den naturligaste sak i världen. Funrun gör 10 mil på ett bräde. Klokaste Anna springer 6 mil bara sådär och jag har nyss snackat med Coola Karin som genomfört en väldigt lyckad iron man. Och jag tror det finns fler där ute som gör alldeles väldigt stora saker - och det är så jäkla grymt!