23 augusti 2008

Kenenisa Bekele


Kenenisa Bekele har många fans. Berglund är en av dem. Grabben en annan. Grabben är kär i mig - och i Kenenisas löpsteg. Idag fullbordade Kenenisa Bekele sin dubbel: OS-guld på 10 000 och 5 000 meter (han har världsrekordet på båda distanserna).

Lör 23 aug: Terrängspår i Ursvik

Jag har sprungit. Och sprungit. Och sprungit lite till.

15 kilometer

Jag brukar ge mig in i det mesta utan särskilt mycket eftertanke. Allting löser sig, brukar jag tänka. Det gäller Halmstadflytt och det gäller galna utmaningar och det gäller terränglöpning. Coola Karin bokade för några veckor sedan in Ursviklöpning i kalendern och vi visste båda att det var 15 kilometer som gällde. Jag tänkte inte mer på det, trots att jag inte sprungit mer än en mil sedan Hallsberg (och då sprang jag ju inte ens en mil sammanhängande) och dessförinnan inte sedan före sommaren. Att det går att springa kortare än 15 kilometer terräng i Ursvik verkar vi inte ha förstått.

Grötladd med blåbär och hallon

Coola Karin i första riktigt branta uppförbacken.

Vi fick i alla fall väldigt soliga 15 kilometrar. Jag svettades som i en bastu de första 3 kilometrarna för att sedan svalna av och vara tacksam för att jag hade jacka på mig som skyddade mitt ontsinta axelparti mot kall svett och vind.

Det var med tunga ben jag gjorde Ursvik. Karin däremot var i fin form och sprang lite före mig för att sedan stanna och plocka upp mig. Sådär fick hon hålla på, tills hon runt efter 10 kilometer antog utmaningen att psykiskt dra mig runt de sista 5 kilometerarna. Kilometer 10-13 gick väldigt bra. Jag gillade den delen i skogen, förmodligen för att det var ganska flackt och lättsprunget och jag hade bra flyt i benen och i huvudet. Jag visste att det inte var så långt kvar. Värre var det innan. Det var backe efter backe som bjöd på pulstoppar trots att vi gick uppför. För att inte tala om nedförsbackarna. Vilka stup!

Efter rundan var allt jag kunde tänka på att få dricka. Vägen till bensinmacken kändes evigt lång och när vi till slut kom fram och köpte Powerade i guldflaska smakade den himmelsk. Så jag köpte en till. Jag tror inte jag druckit något godare.

En trött och törstig Puma.

Jag ser trött ut. Karin ser pigg ut.

Butik i Hallonbergen.
Hur tänkte man här?
"Nightmare outlet"??
"Alltid bäst pris!?"?? (varför frågetecknet?)

22 augusti 2008

4 månader

4 månader går fort.
Jag längtar.
Snart är det vinter!


Fre 22 aug: Simskola för vuxna

Jag har varit på simskola!

Att andas rätt

Eftermiddagen har inte varit min. Medan jag väntade på min simlärare Coola Karin satt jag med en latte vid Ringen och funderade på livets stora gåta. Just nu består den i att få banken att fatta att vi visst kan ha tre lägenheter. Att vi visst har ordentligt med pengar kvar efter att lån och avgifter är betalade och att vi inte alls har för hög belåningsgrad. Och när jag skulle öppna lägenhetsdörren hem ikväll hittade jag inte nyckeln. Den låg innanför fodret i väskan - men jag hittade inget hål. Jag höll på en halv evighet med att pillra ut nyckjäkeln medan alla mina träningsgrejer och simkläder låg utspridda på golvet i trappuppgången. Eftermiddagen har inte varit min.

Men simningen gick bra. Så bra den kunde gå. Jag har försökt lära mig andas samtidigt som jag simmar. Både bröstsim på det dära sättet när man har huvudet under vattnet, och frisim. Jag har typ aldrig tagit ett crawltag i mitt liv. Hade noll kunskap om hur man tar rätt armtag. Hur man andas. Men snälla simläraren hade tålamod och förklarade på många sätt hur jag skulle göra. Och nog gick det lite bättre efter ett tag. Då fanns det stunder jag kom in i andningen riktigt bra. Då jag även försökte tänka på tekniken.

Simläraren!

Utomhusbassängen vid Eriksdalsbadet

Jag kan mycket väl tänka mig att simma igen. Övning ger färdighet. När man väl kan crawla och bröstimma riktigt ordentligt så att det blir effektiv träning kan det nog vara ganska kul. Och jobbigt. Det var ganska jobbigt idag också. Men det berodde mest på att jag inte hann andas mellan simtagen.

Gott & Blandat

Äntligen har jag fått styrketräna. Och fy fasen vad kul det är!


Mixad blandning

Jag hade bestämt mig för att träna överkropp på gymmet. Mer specifierad än så var inte min planering. Därför blev det också en påse gott och blandat. 30 effektiva minutrar som gav mersmak. Jag vill träna mer styrka!

Detta hann jag med:

  • Axellyft åt sidan på balansbräda
  • Hammercurls på balansbräda
  • Enarmshammercurls med tung vikt (orkade bara 4 reps)
  • Bröstpress + flyes på bänk (superset)
  • Sittande rodd i ccAxellyft med hantlar (pisslätt vikt, de andra var upptagna)
  • Axeldrag med tung stång (orkade bara 4 reps)

Den perfekta dagen

Det är inte min födelsedag idag - men den är i antågande.

En alldeles egen dag

Grabben har frågat mig flera gånger vad jag vill göra på min födelsedag. Och jag vet inte. Jag vill bara att den ska bli bra.

Alternativ 1 är att åka bort. Alternativ 2 är att vara hemma. Alternativ 2 är billigare än alternativ 1 (notan hamnade på dryga 7 000 kronor för två år sedan) vilket är bra om vi ska köpa en hel uppsättning möbler (inklusive allt) till en sprillans ny 3:a i höst.

Jag ser framför mig att vi går upp runt klockan 8 och springer en morgonjogg på runt en mil innan vi äter lyxfrukost (vad som innefattas i en lyxfrukost vet jag inte ännu).

Det är ungefär så långt jag kommit i min planering. Vad fasen gör man sedan? Ska man träna lite mer?

Hur skulle ni lägga upp er perfekta drömdag?

21 augusti 2008

Dagens middag

Fräst köttfärs + generöst hackade tomater + fetaosttärningar
= lika god som enkel middag!

Träningskläder på Stadium

Idag gick jag till Stadium för att köpa baddräkt. Jag kom ut med lite annat (och en baddräkt).

Shopping

Det ligger tre "20%-rabatt"-checkar från Stadium i min väska. Eller låg. De låg där bara för att. Just in case, liksom. Just in case jag råkade få syn på något ovärderligt när jag råkade kliva in i en Stadiumbutik.

Idag råkade jag inte besöka Stadium. Det var faktiskt planerat. Planerat var också att köpa en baddräkt. Planerat var inte att köpa två träningströjor och en löparjacka. Det bara råkade bli så. Plaggen passade bra med mina rabattcheckar. Och som tjej resonerar jag som så att jag faktiskt sparat pengar på att köpa det jag köpte. De två tröjorna var dessutom på REA. Så med REA-avdraget plus 20% rabatt har jag sparat skitmycket pengar och är två träningströjor rikare. Det förstår väl vem som helst. Ja, alla utom Grabben då. Han förstår inte den logiken alls. Men så är han ingenjör också. De förstår inte logiskt tjejshoppartänkande.

Hur som helst. Det var en baddräkt jag skulle ha. Och en baddräkt fick jag. Ja, om jag betalade för den alltså. Jag kollade runt bland alla Speedos och Nikes men valde en SOC för 199 kronor (minus 20% rabatt). Jag behöver en baddräkt. Jag ska nämligen lära mig crawla. Jag offrar min badhusbacillnojja för träningens skull. Lite plåster och piss i vattnet har ingen dött av.

Jag ska lära mig crawla.
Man gör väl nåt sånt' här?

Jag ser fram emot crawlandet - men inte att visa mig i baddräkt. Simbaddräkter med klassisk simskärning är inga smickrande saker. Men jag har inget val. Att lära mig crawla i knallgul halterneckbikini känns inte som ett professionellt alternativ.

Jävligt snygg i baddräkt...

På Stadium hittade jag enkla men snygga funktionströjor från Nike. Förut 299. Nu 199. Minus 20% rabatt också. De fanns i rött/vitt och svart/vitt. Jag visste inte vilken jag skulle köpa så jag köpte bägge två. Nu när jag känner att jag faktiskt har rätt så många schyssta träningströjor kanske jag kan kassera några av mina gamla...

En svart tröja.
Och en röd tröja.
Om man inte kan välja köper man båda.

Och så var det den där löparjackan. Jag har länge fundera på att fylla på löparjacksförrådet. I dagsläget har jag bara två stycken. En vit som jag haft i några år, och en neongul som jag bara använder när det är mörkt. Och så har jag en tredje som jag kan ha när jag gått ner fem kilo till. Jag har rätt mycket kläder jag kan ha när jag gått ner fem kilo faktiskt... den nya löparjackan ska hjälpa mig dit. Dessutom är den snygg, och så var den billig. 349 kronor minus 20% rabatt. Löparjackorna från Nike & Co är snäppet vassare men mer än dubbelt så dyra.

Löparjackan är viktigaste höstplagget alla kategorier!

Växjö Marathon

Att springa eller inte springa, det är inte frågan. Frågan är när det ska springas.

Direktrapport från resonemang i Pumas huvud

Den 18 oktober kan man betala för att springa 42 kilometer i Växjö. Det är Växjö marathon. Jag kan tänka mig att betala för att springa 8 varv på den 5-kilometer som påbjuds loppet. Men jag har noll lust att springa långpass inför loppet. Jag har inte sprungit ett riktigt långpass sedan mitten av maj. Jag vill hellre löpträna med pulstoppar och fartökningar. Jobba på att bli snabbare på 10 km.

Hade det varit något annat marathon den 18 oktober hade jag inte varit så intresserad. Men nu råkar jag tycka om flervarvsbanor (mentalt sett känns det inte så långt) och jag vill springa Växjö bara därför. 8 varv är dessutom en perfekt siffra. Varken för få eller för många varv.

Dock skulle jag kunna hitta vilken annan 5-kilometrare som helst och springa mitt eget marathon när jag vill. Slå ihop det med långpasset liksom. Göra en och samma grej av det. Då slipper jag det långpasstråkeri jag just nu upplever, men uppnår också den härliga självförtroendehöjdaren som kommer på köpet med ett marathon. Att det är totalt oförnuftigt skiter jag i. Det var inte förnuftigt att springa 24 timmar heller. Det är egentligen inte förnuftigt att springa något som helst ultralopp.

Hur ska jag göra? Jag vet! Jag ska testträna långpassmarathon på egen kilometerbana. Jag ska bara hitta en tid som passar. Det är ont om lediga helgdagar fram till Växjöstart. I och för sig skulle en fredagskväll också fungera. Efter mitt 42 kilometers testpass ska jag utvärdera min nya ståndpunkt inför Växjö Marathon.

20 augusti 2008

Trendig träning

Triathleten Coola Karin har fått en ny konkurrent. Är detta början på en ny trend?

Puma presenterar:

En av Stockholms bästa trappträningstrappor:

Trappan finns vid Münchenbacken upp mot Skinnarviksberget.

Jag har två trappor till på gång.
Hela stan är full av träningsredskap!

Ons 20 aug: Långpromenad

Man spar inte mindre trött av att gå långsamt. Man blir bara ännu tröttare...

Promenad med sällskap

Jag hade en kär gäst som väntade när jag kom hem från jobbet. Hunden Trixa mötte mig glatt och ville både ut och leka och ligga på sin filt och bli kliad. Helst på samma gång.

Trixa

Jag tog med Trixa på en promenad runt Långholmen. Vi gick inte särskilt snabbt men oj vad man blir trött av att gå långsamt. Jag blev såsig och helt energilös! En rask promenad är förmodligen ett säkrare kort för att bli pigg och energisk. Nej tacka vet jag en timmes tuff spinning. Eller löpning...

Puss på Puma!

Det är omöjligt att fota en sprallig hund med långsam mobilkamera...

Dagar av förfall

Sedan Grabben åkte "sydvästerut" har mitt matintag varit förödande.

Uppryckning

Grabben åkte till Västkusten för exakt en vecka sedan för att jobba med fyrverkeriuppdrag och sitt vanliga 9 till 5-jobb. Sedan dess har jag bara ätit Frödinge ostkaka. Till frukost, lunch och middag. Okej, kanske inte alltid - men det känns nästan som så. Nu får jag ta och skärpa till mig.

Från och med imorse är jag tillbaka på det spår jag bör köra mitt tåg på. Till frukost åt jag 1 dl hallon och 2 dl keso 2 perfekt kokta ägg. I frysen ligger singelfördelade före detta storpack av köttfärs, lövbiff och kyckling - perfekt för mig att ta ut, tina upp och steka tillsammans med wokgrönsaker eller servera till en enkel tomat- och fetaostsallad.

Jag ska gå ner i vikt, springa snabbare och köpa snyggare jeans. Så är det bara.

19 augusti 2008

Dejt med Johan Wissman

Skulle du tacka nej till en dejt med Johan Wissman? Enligt Expressen och E-kontakt är han den hetaste svenske OS-deltagaren tjejerna på hemmaplan vill dejta. Jag är benägen att hålla med. Men tvåan och trean håller jag inte med om lika mycket...

Drömdejten bland tjejer heter inte helt oväntat Sanna Kallur. Det kunde lika gärna varit Jenny...

(Varken Johan, Sanna eller Jenny är dock singel...)

Träningshöjaren

Det är härligt och en riktig träningshöjare att sätta på sig rena träningskläder som doftar gott och nytvättat. Visst kan man använda en tröja eller ett par byxor två gånger på rad eller så, men doften av "been there, done that" är ändå omisskänlig. Även om det är miljövänligt.


Tvättar ni era träningskläder efter varje träningspass?

Tis 19 aug: Body Pump

Jag var inte alls motiverad innan pumpen. Men nöjd att jag genomförde det.

Gymträning

På väg hem från konferensen stannade jag till på SATS Söder. 30 minuter på konditionsmaskinerna genomfördes i snabb takt (bokstavligt talat): 10 min på skatemaskin, 10 min på rotex och 10 min på konditionscykel. Jag trodde att jag skulle dö av tristess - trots friidrott på TV:n framför mig och ganska bra musik i lurarna. Det som fick mig att fortsätta var att jag visste att det jag gjorde där och då faktiskt gör skillnad.

Det jag egentligen var på gymmet för var ett body pumppass. Salen var megastor och överfull och jag såg bara instruktörens huvud lite nu och då. Sådana lägen får mig att undra vad jag sysslar med. Jag hade lika gärna kunnat styrketräna på egen hand. Jag kunde inte låta bli att gäspa under uppvärmningen och trots att upplägget byts ut efter hand känns det som att passet alltid är likadant. Jag vet alltid vad som kommer, det är alltid samma typ av musik och instruktören går alltid igenom den där frivändningsövningen som något nytt. Å andra sidan spelar det då ingen roll att jag inte ser instruktören...

Efter passet blev det kaos när alla i den överfulla salen skulle lämna tillbaka grejerna. De två ställningarna med vikter stod på samma plats och över-effektiv som jag är kan jag inte låta bli att undra hur man tänkt här. Det vore väl bättre att ha viktställningarna på två olika ställen så sprids deltagarna ut mer och behöver inte trängas så förjäkligt.

Ett sista konstaterande från min sida är att jag går på body pump för sällan för att komma ihåg vilka vikter jag kör på. När jag inte kommer ihåg tittat jag på de andra istället. Men det blir ganska fel. Så, note to self: du fixar lätt 5 kg på bröstövningarna och bicepsen och lägg för bövelen på i tricepspressen också!

Mån 18 aug: Träning på Nynäs Havsbad

Jag är tillbaka. För er som inte vet så har jag varit borta.

Konferens

Jag har varit på konferens med jobbet & co på Nynäs Havsbad. Nynäs Havsbad (som jag skrivit om tidigare) bjuder på en av de vackraste miljöer man kan tänka sig och skulle definitivt vara paradiset på jorden om maten bara var snäppet bättre och internetuppkopplingen inte kostade 80 spänn. Gratis internet borde vara en ren självklarhet. En bonus med konferensen är att jag sett ytterst lite OS dessa två dagar vilket varit bra. Annars hade jag deppat ihop i takt med Sveriges nederlag...

Att finna plats för träning på en konferens är inte speciellt svårt - om man bara försöker. Ofta är man dessutom flera som har träningskläder med sig och tänkt smygträna. Så var det på konferensen i metropolen Motala i våras. Så var det nu.

Efter en spännande brännbollsmatch där mitt lag vann efter hård kamp var vi fyra stycken som valde att springa längs med vackra Strandvägen innan vi gick ner till de andra i utomhusjacuzzin och återhämtade oss med öl och cider. Just vätskepåfyllningen var kanske inte optimal...

Vackra Strandvägen i Nynäs.
Och jag.

Förutom naturliga pulstoppar tack vare en väldigt kuperad väg med "snabbasfalt" (slät, fin asfalt) fanns det styrkemaskiner nere vid vattenbrynet vid sidan av vägen. Då menar jag inte timmerstockar man lyfter för att träna överkroppen utan nya fina maskiner dessutom helt utan rost. Sådana borde planteras ut längs med Årstasidan av Årstaviksrundan!

Ball styrketräning i det fria!

18 augusti 2008

God morgon!

Det blir kanske en god morgon. Vi är några som är uppe redan nu klockan 04.00 för att undersöka saken. Hoppas ni mår bra där ute i landet - Grabben (i Halmstad), Anna, Karin och River? Framförallt hoppas jag att Lisa Nordén mår riktigt bra.

17 augusti 2008

Skadad!

Jag sitter här och känner mig skadad. Benen gör ont när jag sitter. Jag har nog suttit för mycket i soffan. Suttit och sett för mycket OS. Benen vill inte sitta. Benen vill röra på sig. Men de får vänta lite. OS är inte över än. (Däremot är helgen snart över, vilket i sig innebär mindre OS...)

Med OS i bakgrunden har något väckt ett gigantiskt vill ha-begär. Jag letade egentligen efter om man kan beställa de Pumasponsrade kläder svenskarna har under OS - men hittade något annat. Något är i detta fall klockorna från Puma. Jag har inte sett någon live (ännu) men på siten gillar jag modellen "fluctuation" (svart) bäst. Eller kanske "vitality" (svart). Eller kanske "indikation" (svart/chromo). Star Dust är ganska häftig också men hur man ska se tiden förstår jag inte...

Helsvart Puma vitality

Puma Star Dust - finns också i rosa...

Helsvart Puma fluctuation

Sön 17 aug: Jogg runt Hammarby Sjöstad

Tack för räddningen Rugby-Mela!

En mycket grå söndag

Dagen började med en två timmar lång japansk tecermoni på knä i tehuset utanför Etnologiska muséet och fortsatte med en vända in på H&M för att köpa de svarta favoritbyxorna jag redan har två par av. Sedan fanns hela dagen kvar för mig att träna på. Det var bara det att tanken på att träna tedde sig lite jobbig. Inte träningen i sig. Utan steget dit. SATS-anläggningarna kändes för långt bort för att vara bekväma att ta sig till i söndagsrusket och jag hade inte heller någon joggingrunda jag direkt längtade efter att springa.

På väg ut.
Ser ni vad jag har gjort, förresten?

Då hände det!

Jag fick ett sms från Rugby-Mela som undrade om jag skulle följa med henne och Sofy till Lidingö och springa. SMS:et blev min räddare i nöden. Det blev visserligen inte Sofy eller Lidingö men det blev Rugby-Mela och det blev jogg till SATS Söder och 50 crunches på pilatesboll innan det blev en tur runt Hammarby Sjöstad. De 15 första minutrarna var snabbdistansfart för mig innan kraften sinade och tempot blev lite lugnare de sista 15 minutrarna. Sedan tackade jag för mig och tog mig hem via Tantolunden.

Hela sträckan genomfördes i envist regn och jag hade mascara på fler ställen än ögonfransarna när jag kom hem. Snyggt! Dessutom har jag lite ont i höften. Kanske kan det vara en bra idé att stretcha lite.

Regnblöt version av sotiga ögon...

OS och andra galenskaper

Inatt är det OS-marathon.
Ni missar väl inte TV-sändningen med start snart?

(Typ klockan 01.30)


Coola Karin har varit här hela dagen. Vi har gottat oss i OS-sändningar (och lite annat) medan gatan nedanför oss varit full med Midnattsloppsfolk. Vi har hittat den perfekta marathonloppet för oss i USA nästa vår och vi har planerat in gemensamma helträningsdagar. Vi har planerat in en massa annat också. Här kommer hela listan:

Helträningsdag i min regi: 31 augusti (denna dag kommer inte bli att leka med)
Helträningsdag i Karins regi: 11 oktober
3 terrängmilar på 1 dag: när? ont om lediga dagar t.o.m oktober...
2 marathondistanser på 2 dagar: i höst
Ultralopp (6-timmars tidslopp) i egen regi: i höst
Växjö marathon (på 5k-bana): 18 oktober (eventuellt)