14 april 2007

Proteindrink?

En snabb fråga till alla er goa och kunniga bloggläsare!

Proteindrink?

Mitt proteindrinkspulver (TwinLab) tog precis slut och det är således dags att köpa nytt. Men när det gäller tillskott så är det en djungel där ute tycker jag. Vilket proteinpulver/drink kör du med (och är det bra/gott?)?


Ha en fortsatt bra helg!!

Lör 14 apr: Djurgårdsjogg

Stadium hade en härlig annons i en av dagstidningarna idag. "Belöna dig själv med en löprunda ikväll" stod det. Och en härlig joggingtur i kvällssolen var precis vad det blev!


Djurgårdsjogg

Om man springer ett lopp i Stockholm är sannorlikheten stor att hela, eller delar av, rundan går på Djurgården (Blodomloppet, Tjejmilen, Vårruset, Maran, Springcross, Premiärmilen...). Därför har just Djurgården för mig länge varit enbart varit associerat med motionslopp. Men det är faktiskt rätt schysst att springa på Djurgården utan att ha en massa snitslar, folk längs banan och vätskekontrollträngsel. Det är lugnt, skönt och avslappnat.

För mig som bor en bit från Djurgården blir det ett projekt att ta sig dit. Antingen buss eller tunnelbana. Men det är det värt (kanske inte varje dag, men i alla fall någon gång ibland)! Idag började jag springa vid Bergwallshallen och följde strömmen tills denn rann ut i "havet" och sedan rundade jag en udde och sprang tillbaks, fast på andra sidan (7 km enligt www.lopning.se). Grusväg nästan hela tiden - mjukt och skönt för fötterna (men mina nästan sprillans nya och finvita skor har nu blivit grådaskiga av damm). Fast inte bara skönt för mina fötter. Jag hämtade nämligen ut mina inlägg på Runners Store härmodagen och de tar nog ett tag att vänja sig vid (det blev lite skavsår...).


Glassdag

Förutom joggingen så har jag även hunnit med lite promenader ute vid strandkanten i Nacka. På vägen dit passade jag på att prova den nya Solerosmaken (banan och björnbär... eller om det var några andra bär?). Väldigt god för att bara innehålla 99 kcal! Fast den smälte fort och efter ett tag trillade den av pinnen och hamnade i min hand istället, det blev rätt så kladdigt...

13 april 2007

Fre 13 apr: Crosstrainerträning och möra ben

Jag har ändrat om rejält i mitt schema denna vecka. Gårdagens planerade benträning blev till axlar och dagens spinning blev till crosstrainer och axlarna till ben.

Crosstrainer

Inspirerad av ett blogginlägg om crosstrainerträning (och tävlandet mot sig själv) bytte jag ut dagens lunchträning mot kvällsträning på Zenit. Oavsett när man tränar på en fredag så hänger det en känsla av "fredag" i luften, en slags förväntan, och det gör att träningen blir extra skön (och roligare).

Vi var några stycken som körde kvällspass på gymmet. En ganska lagom skara faktiskt. Jag körde igång på min crosstrainer med målsättningen att köra 50 min (inkl uppvärmning och nedvarvning) och ha det som en utgångspunkt för min crosstrainertävling (mot mig själv). Alltså att varje gång försöka köra lite längre (distansmässigt).

Dagens pass resulterade i 2.60 i km. Men då gick också 10 minuter åt att värma upp i början och nästan 7 minuter lugnt tempo i slutet, och det var ju kanske lite onödigt långt om man ska se till resultatet. I övrigt försökte jag ha ett upplägg på 5 minutersintervaller i början med level 12 och 15 och sedan 2 minutersintervaller på level 18 och 20. Alla med 1 minuts aktiv vila. Sjukt jobbigt! I slutet råkade schlagerballaderna spelas i min mp3 vilket inte var riktigt lyckat eftersom det var då jag körde som hårdas. Sorry Marie och Sarah. Men - The Arks låt är skitbra till crosstrainerträning i lite snabbare tempo!

Möra ben

Började styrkedelen med min favorit benpressen. Körde 3 set (12 reps) på 100, 110 och 120 kilo. Benen kändes ganska pigga med andra ord! Sedan blev det abductormaskinen 3 set (15 reps) på 70 kg och adductorn 2 set (12 reps) på 50 kg. Adductorn kör jag inte så ofta, tycker nog att den är rätt så trist i ärlighetens namn. Förmodligen för att jag är relativt svag där... Till sist var det dags för mina älskade hatade kissande hunden övningar. Brukar köra 20 stycken men gjorde 2 set på 25 stycken idag. Och det brände rejält kan jag säga!

Hälsomat?

Nu har jag precis varit och handlat åt mig och grabben hade beställt lite junkfood så här till fredagen. Jag langade upp keso, snacks från naturdiet, cola, chips och biskvier på bandet. Jag undrar vad kassörskan tyckte om den blandningen!

Morgondröm

Det är sommarvärme i luften - även fast klockan nästan är 21. Just nu drömmer jag om att gå upp tidigt imorgon bitti och ta en vacker morgonrunda på Djurgården. Vi får väl se hur den drömmen faller ut...

Gymbakterier

På äkta kvällstidningsvis skriver Aftonbladet att det finns 100 gånger mer svamp och mögel i en träningssko än i en toastol, och att gymmet således är en stor bakteriehärd.


Så här ska du göra - enligt Aftonbladet

Aftonbladet har fått sin story från brittiska Daily Mail (men förmodligen är inte svenska gym renare än de brittiska) och menar att man ska se upp för bakterier på gymmet.

Träningskläder som tvättas för sällan kan leda till acne och hudirritationer. Aftonbladet skriver att man bör tvätta sina kläder i 60 grader efter varje träningspass (oj då, jag själv brukar köra dem i 40. Vågar inte tvätta i varmare med risk för de ömtåliga material som finns i dagens kläder).

En yogamatta kan innehålla 10 000 bakterier per kvadratcentimeter och kan ge dig magsjuka. Aftonbladets tips är att skaffa din egen matta och att tvätta den en gång i månaden.

Man ska heller inte torka sig i ansiktet med handdukar som använts till redskap.

Inte heller träningsväskan är bakteriefri. Aftonbladet råder läsaren till att packa upp den så snabbt man kommit hem (vilket jag är dålig på) och hänga upp den på en krok (gör jag heller aldrig) och att tvätta den helst varannan vecka (bakläxa för mig!).

Orkar man inte göra detta, kan man ju alltid leva efter devisen "lite skit rensar magen". Detta skriver dock inte Aftonbladet något om...

Skynda fynda!

Det kom ett mail...

REA

Gymgrossisten har skickat ut ett mailmeddelande till sina medlemmar om att de erbjuder 50% rabatt på alla Casallkläder i webshoppen. Erbjudandet gäller enbart fram till måndag morgon! Så om du vill ha något skönt att träna i så bör du skynda att fynda!

Stiletto Run?

Tycker du att det är för tråkigt med vanliga löpartävlingar?



Stiletto Run

På Glamours hemsida kan du just nu anmäla dig till deras stiletto run. Ett lopp där du springer 100 m i högklackat. Och inte vilka klackar som helst. Skorna måste vara minst 7 cm höga och klackarna får vara max 1.5 cm breda. Det låter fullkomligt livsfarligt! Eventet går av stapeln den 16 maj i Kungsträdgården i Stockholm.

12 april 2007

Tor 12 april: Skön styrka & schysst spinning

Jag är på G igen!


Skön styrka


Jag tror att det står benstyrka på dagens program, men det blev armar, axlar och mage istället. Jag kände att det var bättre att jag tog igen den biten (skulle ju kört armar och axlar härmodagen men då blev det ju inget) eftersom det partiet släpar efter mer än benen.


Det blev Zenit idag. Ett av mina favoritcenter! Nere i styrketräningsrummet (bottenplan) har jag aldrig varit faktiskt. Jag tränar hellre min styrketräning bortom yogarummet, i "PT-hörnan". Här är det fräschare och lugnare och dessutom kan man använda kinesismaskinerna som är precis bredvid.


Körde 3 set med hantellyft åt sidan (12 reps, 6 kg), hanteldrag (12 reps, 9 kg - bränner skitbra!), bicepscurls med stång (8-12 reps, 17 kg) och tricepsdrag (testade att göra dessa i kinesismaskinen så testade mer än presterade), deltsmaskin (12 reps, 30 kg) och till sist en sådan där pectoral maskin (10 reps, 25 kg). Sedan situps såklart - dels raka situps, crunches och åt sidan. Totalt blev det nog runt 80 stycken. Brände bra i magen även det...


Det låter kanske konstigt, men ibland känner man att musklerna är piggare på styrketräning än annars. Vissa dagar känns det som om man utför rörelserna bättre, som att de tar mer och att musklerna är mer mottagliga för träningen. Idag var en riktig magdag! Jag kände nästan på en gång att musklerna jobbade (istället för vissa dagar då rörelserna bara känns "fel") och det är en så skön känsla!


Schysst spinning


Åh vad jag älskar pulsspinning!! Det är så förbaskat roligt så man vill aldrig sluta. Att se sin puls på den neddragna skärmen bredvid instruktören peppar en verkligen till max. Man har något att kolla på, och att fokusera på.


Det var gurun proffset Andreas som körde idag. En instruktör som inte ser ut som den typiske instruktören eftersom han är modell större. Men han är skitbra! Vi körde runt 12 min uppvärmning och sedan intervallträning: 9 stycken 3-minutersintervaller på runt 85% av maxpuls och sedan 1 minut aktiv vila. Svettigt och flåsigt men alla i salen verkade tända på att ge gärnet och när Andreas frågade om vi var med, nästan lyfte taket när vi alla skrek "jaa!".




11 april 2007

I've been bad



Jag har lagt in ett duktigt träningsschema för denna vecka, men...


Ooops...


...ingen träning har blivit av som planerat. Kvällarna har liksom bara försvunnit. Jag har kommit hem från jobbet vid 8 (ok då, ikväll var jag på bio men kom hem ännu senare bara för det. Såg den härliga filmen Se upp för dårarna - rekommenderas) och har inte haft någon energi över. Men imorgon, torsdag, sådär i slutet av veckan - ska jag allt se till att träna. Så det så!

10 april 2007

Att läsa sig till den rätta formen

Inspirationsböcker låter lockande. I nästan lika stor utsträckning som inspirationstidningar.

Att läsa sig till formen

Ibland händer det att jag köper böcker om träning, motivation, kost och mentala bitar så som motivation och välbefinnande. Men de förblir olästa. Framsidan lockar liksom mer än innehållet. Jag letar fortfarande efter en bra inspirationsbok som verkligen håller vad den lovar.

Fast nu ljuger jag lite. För jag har faktiskt hittat en bok som är väldigt bra och inspirerande. Men den är en väldigt otraditionell bok. Den är mer som ett magasin i bokformat. Layouten är spännande med tipsrutor och mycket färg och bilder. Bara det inspirerar mycket mer än långa svartvita rader med ord. Boken heter "Spring för Livet" och är skriven av springaren Sam Murphy.





En bok som också verkar intressant är "Bränn Fett" av Mark Hyman. Men eftersom jag bara sett den på bild och på nätet är den en riktig chansning (om ni läst den får ni gärna bjuda på en recension). Boken handlar om hur man kan minska i vikt utan att banta på traditionellt vis i allmänhet och näringsgenetik i synnerhet. Eller till exempel varför kolhydrater ibland är bra, varför man kan gå upp i vikt av mer motion och mindre mat och hur man kan öka sin ämnesomsättning även när man sover.




Löparfrossa!


Det ska springas i vår.

Special K

Jag har tidigare berättat om Adidas running-kampanj och de tips och coachning de erbjuder på sin site. Häromdagen sprang jag på Special K-siten. Också här är det löpning för hela slanten! Här finns löpartips, information om kost och motion och så kan man utforma sina egna löparprogram. Antingen själv eller med hjälp av en coach (vilket dock kostar lite pengar).

Självfallet pushas det lite extra för Special K-flingorna när det gäller kosten men ett av deras tips är faktiskt att inte äta något alls. Ja inte alltid förstås. Men, enligt siten så bör du vänta med att äta i en eller två timmar efter ett löppass om du vill gå ner i vikt. Efter löpningen skriker kroppen efter energi men väntar du med maten så tvingar du kroppen att ta av fettdepåerna. Om du däremot vill öka din prestation och komma i bättre form så bör du mata kroppen med kolhydrater efter träningen.

På siten kan man också anmäla sig till nyhetsbrev och få info om kost, motion och annat (typ flingor gissar jag). Dessutom finns här en hel del klädesinformation. T.ex. olika färger, former och "figurer". Och en jeansguide.

Tävla med mig!

På Kellogs-siten finns en tävling som jag gärna vill delta i: "starta ditt eget löpteam med väninnorna". Men man får gärna medverka i lag och jag är således på jakt efter tre "väninnor"! Tävlingen pågår under fyra veckor och funkar lite som en kom-igång-grej. Jag tycker att det verkar vara en kul grej - inte minst för motivationens skull. Tillsammans kan vi vinna en varsin pulsklocka från Polar. Vad sägs? Om ni vill vara med i laget - skriv in er mailadress som en kommentar till detta inlägg så skickar jag ut ett mail.

08 april 2007

Sön 8 april: Utför på tvären

Idag har det varit en riktig glassardag i Åre.

Utför...

Morgonen började lite småmulet men det sprack snart upp och solen lyste på oss små galna varelser som åker nedför berg på träpinnar. Det var kanon! Fin-fin snö och fint preparerade pister. Enda smolket i bägaren var - igen - köerna till liften. Men det är bättre att stå i kö i solsken än i snöblåst. Idag känns det faktiskt i benen att jag använt dem!

...på tvären

Eftersom det var så fint och soligt och vi inte ville trängas på en överfull och svettig skidbuss för att komma hem så gjorde vi vad vi (ibland) brukar göra - vi stakade oss hem från Åre (Ullådalen) till Tegefjäll. Helt galet, enligt de flesta. Men ganska kul, tycker vi. Fast det är klart, lite (ehrm, mycket - faktiskt) jobbigt är det. Speciellt när det går uppför. Men det är det värt. För när man kommer hem och sätter sig i solgasset på balkongen med en kall dricka i handen så känner man sig väl värd den!