21 juni 2008

Löpning på sandstrand

Jag har hyllat det. Sporty och Aerobics-Cia (hittar inte det rätta inlägget att länka till) har dissat det. Jag pratar om löpning på sandstrand! Men det är klart, det funkar inte på vilken strand som helst. Och inte vilken dag som helst. Även samma strand kan ha olika lutning olika dagar. Sandstrandslöpning kräver en någorlunda platt strand. Och en strand som är platt precis vid vattenbrynet, för här - i våt och kompakt sand - är det roligast att springa. Springer du i torr sand är det tokjobbigt (vilket förvisso är bra) och tokfrustrerande (vilket är irriterande och tråkigt). Alternativt kan man springa en bit ut i vattnet - då blir det jobbigare och blötare. Tylösand igår (midsommarafton) hade varit perfekt för sandstrandslöpning. Och Mellbystrand var perfekt idag (midsommardagen). Och stranden på Koh Samui (minns inte namnet) var perfekt för ungefär 2 år sedan. I stort sett platt!


Om inte stranden är platt är mitt nästa tips att tokrusa uppför en sanddyn. Det är ganska jobbigt. Gör det några gånger och bada sedan.

Lör 21 jun: Återhämtningspass

Efter en hård midsommarafton blev lördagen ren och skär återhämtning.

Best of the best

Efter grym(t rolig) fartlek igår var benen allt annat än explosiva idag. Jag har hört att det ska finnas en stentuff backe häromkring (någon mil norr om Halmstad) som jag vill köra backträning i, men det får bli någon annan gång. Istället blev det en tur till Båstad och Torekov idag. Vilken oslagbar kombination det var att powerwalka på stranden tillsammans med den första sommarprataren (Fredrik Lindström i P1:s sommar) i öronen. Solen tittade blygt fram tillsammans med en klarblå himmel men gömde sig ibland bakom en molntuss eller två. Vinden var frisk och jag verkligen kände att jag levde. Vågorna dånade och livet var sådär fantastiskt underbart som jag knappt kunde tro att det kan vara.

Vackert men blåsigt i Torekov

Jag vandrade runt i Torekov ett tag innan jag åkte vidare mot Helsingborg och Pålsjö Skog. Är man så nära en riktigt fin trollskog ska man passa på! Jag har aldrig tidigare sprungit i Pålsjö skog - men jag älskade att åka igenom området när jag som liten hälsade på farmor och farfar när de fortfarande bodde i Helsingborg.

Jag hade tänkt mig att powerwalka lite mer. Men jag kom på att jag kunde lika gärna jogga. Men långsamt, långsamt eftersom dagen skulle bestå av återhämtning. Jag valde 5-kilometersslingan som gick inne i bokskog och längs med en kohage. Sedan promenerade jag 2-kilometersslingan eftersom den gick förbi ett café och jag var törstig.

5-kilometraren i Pålsjö skog
bjuder på bokskog och kohagar...

och ett grönt, lummigt tak.

Här stötte jag på problem. Ett problem jag råkar ut för ganska ofta. Jag står med 0 kontanter i plånboken och en skylt vid kassan som säger "kort medges bara vid köp över 100 kronor". Här någonstans knyter systemet knut på sig själv. Man vill minska penninghanteringen men samtidigt går det inte att betala med kort...

Hur som helst, Pålsjö Skog får inte bara högsta betyg för att den bjuder på fantastisk natur. Här finns också en snygg och redig och fräsch(!!) toalett med vattenkran utanför. Ursvik och Hellas: titta och lär!

20 juni 2008

Fre 20 jun: Fartleksträning

Jag är frälst.

Lek med fart

Varenda gång jag springer Prins Bertilstigen mellan Halmstad och Tylösand blir jag lika förvånad. Det måste nog vara paradiset på jorden. Glöm alla Söderhavsstränder. Det är på Prins Bertilstigen som livet är underbart. Även om man springer fartlek med trötta ben. Eller kanske just därför.

Jag och grabben hade bestämt träff med Ultra-Fredrika strax före lunch idag. Jag föreslog fartlek och den övriga duon verkade nöjd med förslaget. Tanken var att springa 3-4 kilometer bortåt och sedan vända hem. Men det blev 5 kilometer bort och lika många tillbaka. Vi turades om att bestämma hur fartlekarna skulle se ut. Från ruscher på 30 meter till 1-2 minuters tempoökning. Både underhållande och roligt.

Bredvid oss dånade havet med vågor som slåg hårt mot klippor och stenar. Rhododendronparken (min favorit) erbjöd ett stilla lugn och intrycket av att springa mitt i en regnskog och den karga strandremsan med klippor och stenar bjöd på känslan av dramatik och äventyr. Prins Bertilstigen kan aldrig bli tråkig - bara jobbig!

Platsen gud glömde

Jag har bestämt mig.

Varför finns det inget vettigt alternativ?

I eftermiddags bestämde jag mig för att styra kosan mot Halmstad efter jobbet. Jag hamnade mitt i rusningen och snittade 30 kilometer i timmen från city till Södertälje. När jag åkt runt 30-talet mil kom jag på att jag var hungrig och funderade över mina alternativ: käka på Mc Donken, äta på Max, köpa plastig macka eller sallad på bensinmack eller stanna vid en vägkrog. Inget lockade.

Driving in my car...

Men jag stannade till på Preem med tillhörande vägkrog och motell strax efter Braehus (ja den där ruinen som ändå ser lite snygg ut längs med E4:an precis innan Gränna). Oj vilket ställe. Det var nog något som gud har glömt. Jag hade siktat in mig på en färdigpaketerad sallad eller smörgås men salladerna letade jag förgäves och i mackväg fanns där en dassig sak med gammalt löst gladpack för omkring för 47 spänn. 47 kronor för en trött smörgås! Nej tack. Jag köper lätt lax och jordgubbar för alla mina slantar men inga trötta mackor. Istället blev det en rulle med choklad, en liten godispåse med surt Gott & Blandat och en drickyoghurt till middag - till lägre pris än smörgåsalternativet. Det var en riktigt dålig urbota kass middag men jag vete sjutton om det inte var bättre än mackjäkeln ändå.

Middagsmaten på sätet bredvid mig.
Middagen igår, med lax och keso, var långt mycket bättre...

Det är i stort sett alltid samma sak när jag åker bil - det finns aldrig några bra ställen att äta på. Snabbmaten blir som tegelstenar i magen och de flesta vägkrogar jag varit på har sett sina bättre dagar. Vad gäller matalternativ längs vägen skulle jag vilja se hälsosammare alternativ, något som både lockar magen, midjemåttet och ögonen.

18 juni 2008

Ett riktigt svårt beslut

Under hela veckan har jag har vridit och vänt på ett beslut jag ännu inte kunnat fatta. Ska jag åka ner till Halmstad under midsommarhelgen (d.v.s. imorgon) eller ska jag stanna i Stockholm. Jag har funderat, jag har vägt fördelar, jag har letat magkänsla och jag har kollat SMHI. Oavsett vilken ände av landet blir så kommer helgen snarare bestå av superträning än midsommartårta (däremot kommer jag äta många jordgubbar). Fredrika planerar nämligen intensivträningshelg på Sveriges riviera (grabbens tjat om att Halmstad är sååå fantastiskt har smittat av sig på mig) till helgen, medan Coola Karin (och kanske Funrun?) springer 54 km med Team Fakta i Stockholm på söndagen. För egen del verkar beslutet omöjligt. Jag måste nog våndas lite till och sova på saken till imorgon bitti.

Superfoods

Övertid på jobbet ger stora cravings!

Det jag vill ha det köper jag

Jag gick till jobbet rekordtidigt imorse. Eller gick och gick. Jag åkte buss. En intensiv förmiddag väntare. Sedan blev det 2 timmar lunch på Berns vilket var generöst med tid för att vara lunchpaus men det spelade ingen roll för jobbet höll mig kvar till sent, sent på eftermiddagen.

När jag kom hem var jag trött och hungrig och det stod fortfarande lika många barnvagnar i min trappuppgång (idag även en dubbelvagn...). Jag drabbades av stora cravingssuget och följde drömmarna till Konsum. Jag tänkte minsann köpa precis det jag ville, kosta vad det kosta vill:

  • Tunna skivor med rökt lax
  • Färska laxfiléer
  • 1 liter jordgubbar
  • Ekologiska ägg från frigående höns som får leka utomhus
  • Keso
  • Dushcréme

Superfoods är matvaror med bra näringsinnehåll. Bra näringsinnehåll hade i stort sett allt i min nedbrytbara shoppingpåse. Ja, kanske inte duschcrémen då (den var dyr ändå)... och keson? Nja. Keso är visserligen bra men en ren och skär superfood är det nog inte. Men keso är gott till allt det andra som är super på alla sätt.

Middagen idag bestod av några tunna riskakor med rökt lax och keso och så några ägg till. Jag hade ju tidigare grundat med den där proteinshaken som tydligen inte är optimal för mig (men oj så god!).

Lean Dessert Proteinpulver

Jag har fått en ny favorit!

Chokladpudding i flytande form

Idag fick jag hem proteinpulvret Lean Dessert i smaken "chocolate pudding". Naturligtvis var jag tvungen att mixa ihop en proteinshake på stående fot. Jag blandade med ett glas lättmjölk och smaken var ljuvlig. Som len chokladdryck. Mer som Pucko än O'Boy. Helt klart en ny proteinfavorit!


Jag måste slå mig själv på fingrarna för att inte genast beställa hem de andra två smakerna choklad-kokos och "banana cream"!

Samtidigt höjer jag ett varningens finger för mig själv. För min PCOS är det långsamt som gäller, både vad gäller kolhydrater och protein, och på innehållsförteckningen läser jag om whey på flera ställen. Inte helt optimalt alltså. Så Susanne, eller någon annan kostexpert, kan man säga att Lean Dessert är av ungefär samma typ som Double Pro proteinpulver?

Coca Cola med vitaminer

Ville man träffa brudar som bloggar var det till Berns man skulle gå.Och så några av dem en gång till med en Puma i mitten.

Functional lifestyle

Sporty totaldissade det. Men var några andra som gick. Ja, på Coca Colas event på Berns med tema funktional lifestyle. Vad begreppet functional lifestyle handlar om är högst individuellt. För en av deltagarna på eventet handlade det om att ha ett läppstift med inbyggd lampa (och spegel) så att man kan sminka sig i nattmörker medan Felicitas ropade ut att det också kunde vara sportkläder med olika funktioner (typ Nike +). Bästa exemplet på functional lifestyle gav Terese när hon i en panel på ett podium tipsade om att sitta på en pilatesboll istället för stol framför datorn. Något som även inredningsstylisten Isabelle Halling tidigare tipsat om i något inredningsprogram i våras. Functional lifestyle är hett, vilket Coca Colas ambassadörer ivrigt påpekade.

Jag blev förvånad när näringsfysiologen Anki Sundin pratade sig varm om drycken under en lång stund i början av eventet. Tycker hon verkligen att Coca Cola med vitaminer och grönt te är bra... eller är hon köpt?

Jag har inte läst så noga på baksidan av burkarna, men ska man ändå dricka en Cola Light kan man ju köpa en av de nya sorterna. Jag gillade varianten med grönt te bäst, den smakade lite annorlunda. Vitaminsorten smakade inget särskilt men kanske kunde man ana sig till en smak av citron.

17 juni 2008

Nyttig snabbmat

Nötfärs + wokgrönsaker.
Nothing else needed.

Mums!

Ilsken och arg och trött och slut

Finns det något som gör en tröttare än ilska? Ja det skulle vara intervaller då.

Crash boom bang

Mina underbara träningsplaner totalhavererade i eftermiddags. Jag såg fram emot att inte behöva stressa till SATS Tulegatan. Jag hade ju en hel timme på mig att ta mig dit från jobbets slut. Jag skulle köra 30 härligt underbara korta men tokjobbiga minutrar på spinningcykel. Sedan skulle jag tillverka mitt eget snabbcorepass eftersom jag hellre pusslar ihop egna övningar för att trimma degmagen. Och efter det, som kronan på verket, skulle jag utmana mig själv på ett PT-cirkelpass tillsammans med Nilla.

Men en fotografering på jobbet kom i vägen och förstörde tidsplanen med ett gigantiskt brak. Själva plåtningen är inte förrän imorgon men det ska riggas och stylas och fixas och vi meckade med ljuset i 4 timmar. När jag jobbat över några timmar var jag faktiskt inte så arg. Jag vet med mig att jag har förhandlat mig till bra arbetstider på detta konsultuppdrag som kräver sina undantag. Dessutom betyder övertidstimmar övertidspengar.

När jag kom hem möttes jag av en trappuppgång med 9 barnvagnar varav hälften står parkerade mitt framför min dörr. Det var nog det som egentligen gjorde mig ilsken och arg och trött och slut. Så fort jag bara samlat mina argument ska jag skriva ett fint brev till bostadsrättsföreningens styrelse. Jag tycker om barn och jag tycker att det ska finnas ett bra ställa att parkera barnvagnar på. Men inte i portar eller trappuppgångar. Det är förbjudet och det är livsfarligt.

Utsikt från min lägenhet

Jag är lite för arg och därmed lite för trött för att ge mig ut och springa. Jag gör mig själv en otjänst genom att projicera min ilska åt fel håll istället för att göra något konstruktivt av den. Som ett backpass till exempel. Det hade varit jäkligt konstruktivt. Jag får se om energinivåerna stiger. Om regnet tar vid igen kanske jag ger mig ut på ett agressionspass. Ja, du läste rätt: om regnet tar vid. Det finns inget bättre än att springa i regn. Speciellt när man är lite småilsk!

Tis 17 jun: Svettigt på lunchen

Snabba puckar!

45 minuter från skrivbordet och tillbaka

När klockan slog 11.30 rusade jag ner till källargymmet. Bytte om fort som fan och blev glad när jag såg att alla konditionsmaskiner var lediga. Upp på crosstrainern, tog det halvlugnt i några minuter och sedan vroooom. Efter en kvart kom självaste VD:n för företaget och undrade om jag tänkt köra länge till och jag kände att jag kanske borde dela med mig av crosstrainern eftersom det i stort sett var självaste kungen som stod framför mig. Men ingen skada skedd. Det var bara att sätta sig på Monarken och cykla på som tusan. Jag växlade mellan skön men svettig cykling i 30 km/h till tokrus och än svettigare cykling på över 40 km/h. Det är kul att se hastighet och tävla mot sig själv. Den där antika Monarken är inte så dum ändå.

Sedan, snabbt in i duschen och snabbt ut igen. Ingen tid för att vänta på eftersvettningen. Nu sitter jag här dryga 45 minuter senare och har inte ens gjort hälften av dagens träning. There will be more!

16 juni 2008

Träningstips

Det ska tydligen vara bra att sova, har jag hört. Gärna i typ 8 timmar eller så. Jag ska testa det tipset. Nu med detsamma. Klockan är 21.28.

Mån 16 jun (forts.): Konditionsträning på gymmet

Jag har sett mycket av jobbgymmet idag.

2 timmar i källaren

På lunchen fick jag samsas om det begränsade utrymmet i källargymmet på jobbet med 5 killar. De körde tunga bänkpressar med böjda handleder, kastade upp bicepscurlstången och körde rodd med rygg som en katt som sträcker på sig. Till råga på allt spelade de för jäkla dålig musik. Jag stod ut i 5 uppvärmningsminutrar på cykeln, 3 superset med tricepspushdowns och omvända tricepspushdowns i cc och 3 set axellyft åt sidan ståendes på balansbräda. Sedan hade jag fått nog.

När jag kom ner till gymmet efter arbetsdagens slut delade jag det med en kille och tjej från Italien. Medan han gjorde crunches struttade hon mest omkring och kollade på sig själv i spegeln innan hon gjorde några booty shakes och sedan satte sig för att studsa på en pilatesboll. Jag å min sida valde att köra 75 minuter konditionsträning på den där antika motionscykeln från Monark med väldigt modern cykeldator och intensitetsstege på crosstrainern.

Lite senare kom en kille och körde några riktigt intressanta ryggövningar på cc:n. Han gjorde dem väldigt omsorgsfullt dessutom. Jag gjorde mitt bästa för att inte stirra men ville samtidigt memorera dem för att kunna köra dem själv. Vi har nämligen inga bra ryggmaskiner på jobbet. Då kan rodd i cc och latsdrag i cc vara ett mycket bra alternativ.

Planering är A och O

Eftermiddagens träning, på en post it:

Min vikt!

Det var ner jag skulle, inte upp...

Min vikt

Förra veckan var den första riktiga veckan då jag åter kunde ta tag i viktminskandet efter alla utsvävningar som GöteborgsVarvet och Stockholm Marathon innebar (vilka känns som en evighet sedan). Tyvärr visar vågen uppåt istället för nedåt. 0.8 kilo för att vara exakt. Under veckan var jag uppe på allt från 0.1 till 2.0 kilo plus. Därför tar jag det med en känsla av godan ro. För kroppen spökar just nu på flera olika sätt. Men det hindrar mig inte från att säga till mig själv på skarpen denna vecka. Bättre träning och framförallt stenkoll på maten ska leda mig framåt denna spännande vecka. För spännande är just vad det är. Jag lever i min egen dokusåpa och den får mig ibland att vilja skrika och sparka på närmsta stackare, den får mig ibland att vilja krama och och bli bästa kompisar med alla och den får mig ibland att känna hopplöshet och ibland tillförsikt men allt som oftats en enorm lycka trots små ynkliga perioder av helveten. Tänk vad tråkigt livet hade varit utan en utmaning. Går det ens en gång att leva utan utmaningar? Vad ska man då fokusera verkligheten på?

Mån 16 jun: Löpning på morgonen

Grabben gick upp 05.10 för att åka till Göteborg. Jag gick också upp 05.10. För att springa!

30 min

Klockan är 06.15 och jag har redan tränat, tvättat håret och ätit halva min frukost. I vanliga fall skulle jag gå upp om dryga timman. Så det är klart att man mår lite halvrisigt när man går upp 2.5 timmar än vanligt. Men det där illamåendet som sitter i magen och de där ögonen som är så små så små när man först vaknar och går upp, det försvinner allt av sig självt så fort man kommer ut.

Pippifåglarna rabblade ivrigt sina hejaramsor nere i Tanto men jag hörde inte på det örat. Jag var nämligen ute och sprang med Serena Williams. Ett 30-minuters program med 3 fartökningar på 4 minuter var. Men ingen sprint - bara en "hustle" och det tyckte jag kändes skönt och lagom jobbigt. Klockan var ju trots allt bara halv sex på morgonen...

15 juni 2008

Bästa boken om hälsa?

Kan det vara någon av böckerna skrivna av Jonas Colting. Efter några minuters snabbläsande på bussen är jag benägen att tycka det. Jonas Colting verkar vara den vettigasta galna människan på jorden. Och han lär dessutom se jäkligt bra ut naken också...

Tack Karin för böckerna!!!

Stora träningsdepressionen

Jag var och träffade Coolaste Karin idag. Sedan dess har stora träningsdepressionen drabbat mig. Det beror på enorm avundsjuka. Jag vill också uppleva underbara 30 mil på cykel! Jag vill uppleva 30 mil på cykel även om de är allt annat än underbara. Men jag får ge mig till tåls. I juli ska vi i alla fall springa tillsammans i 24 timmar och det är ju alltid något. Tills dess, eller i alla fall ikväll, ska jag deppa lite i soffan. Är inte alls taggad att gå ut och springa backpass runt Årstaviken. En timmas backintervaller går inte att jämföra med 12 timmar cykling. Inte 2 timmar spinning heller. Så imorgon skippar jag faktiskt Pia-spinningen och gör något annat. Som en allt annat än lågintensiv morgonjogg med Serena, eventuellt styrketräning på lunchen om jag hinner och sedan ett svettigt stationspass på gymmets konditionsmaskiner.

Såhär glada är de i Coola Karins kvarter...