05 maj 2007

Följande text kommer från Aftonbladet:

Peak Performance – sämst i test

Den dyra sportbehån från Peak Perfermance var sämst i ett nytt test. Och många behåar tappar passformen efter några tvättar. Det visar ett laboriatorietest som Testfakta.se låtit göra.

Vanliga sportbehåar krymper och tappar passformen redan efter några tvättar. Det visar Testfaktas laboratorietest av nio sportbehåar. Många betalar 400-500 kronor för en vanlig sportbehå. Men det är viktigt att fundera igenom vilken modell och märke som passar bäst.

Skillnaderna är stora. – Inte minst när det gäller hur behån återhämtar sig efter aktivitet och tvätt. Idealet är naturligtvis att behån återgår till samma passform och storlek som tidigare. Men ingen var hundraprocentig, bara nästan. Däremot hade fyra stycken dålig återhämtning, säger Fyra motionärer på Friskis & Svettis fick prova de olika behåarna under ganska ansträngande fysisk aktivitet.

Ska sitta tajt

Tove Gordon, gympaledare på Friskis & Svettis ingick i testpanelen.

– Mycket handlar naturligtvis om tycke, smak och känsla. Men personligen har jag några tumregler. Dels tycker jag att en sportbehå ska sitta tajt och inte ha reglerband. I alla fall om man har stor byst som jag själv, säger hon till Testfakta.se.

Champion – en vinnare

Bara två av de nio modellerna lyckades få toppbetyg av testpanlen. Det var behåarna från Champion och Swegmark som fick en femma i betyg från den delen av testpanelen med stor byst. Dåligt betyg fick Röhnisch, Stay in Place och Better Bodies från de med liten byst. Laboratorietestet och testpanelens betyg vägdes ihop till ett slutbetyg. Solklar testvinnare blev Champions sportbehå med 4,4 i slutbetyg. Lika tydlig jumbo blev behån från Peak Performance.

Varför ska man använda sportbehå och inte träna sin vanliga behå?

– Det är inte funktionsmaterial i en vanlig behå, så man blir blöt och kall när materialet inte andas. Vanliga behåmodeller är inte byggda för att träna i och därför ger de inte det stöd som man behöver, säger Josefina Haraldsson, sportansvarig på Stadium.

Vad ska man tänka på vid köp?

– Om man har stor byst så ska man se till att resåren under bysten sitter åt och inte glider upp. En annan viktig sak är att behån ska täcka hela bysten, annars riskerar brösten att hoppa ur.


Pumas kommentar:

Jag håller med. Champion har en skitbra sport-bh (jag använder den som är ganska lik en vanlig bh, den sitter stadigare än de som är som toppar tycker jag). Jag är nojjig med det här med sport-bh och använder faktiskt dubbla bh:s, speciellt om jag ska springa eller träna något där jag hoppar mycket. Då brukar jag ha den stadiga från Champion eller Shock absorber (level 4) och sedan en lite mjukare från Casall ovanpå. Då sitter bysten som berget och jag kan koncentrera mig på själva träningen än att oroligt kolla i spegeln så att inte bysten hoppar för mycket.

04 maj 2007

Skrivträna

Det är lite mycket nu. Därav avsaknaden av aktivitet på denna blogg. För att vänta med inläggen i hela 2 dagar är inte min stil!

Mycket på G

Jag försöker just nu landa ett jätteprojekt på jobbet samtidigt som jag måste bli klar med min avslutningsartikel på en journalistkurs tills på måndag. Jag som inte ens har en vinkel på artikeln än. Den kommer att handla om simhallar på något sätt, eftersom det genomgående temat för hela klassens avslutningsprojekt är "Stockholm Vatten". Jag strävar efter att min artikel kommer att ha med träning att göra, och det är hög tid att bestämma mig för hur. Paniiik!

Till det positiva hör att samtidigt som vi alla blev lite smått nedtrycka av Aftonbladets redaktör på ett seminarium igår, så fick jag en jäklans massa energi av en underbar tjej som idag frilansar med samma journalistkurs som jag i bakfickan. Så när jag väl går i hamn med den här utbildningen är det dags att påbörja nästa: nämligen att bli fotograf (hon var fotograf i grunden, därav mitt nyväckta intresse). Hittills i mitt liv har jag hunnit avverka utbildningar för ett internationellt bartendercertifikat och internationell skidlärarlicens tillsammans med min BA Economics. Om nu sedan journalistutbildningen snart är avklarad och fotograferandet är på G - vad kommer sedan?

Och träningen?

Det blev ingen träning igår. Byter ut den mot kvällens vila istället. För någon gång, innan eller efter fredags-AW:n så ska jag hinna med att rusha kroppen på lite adrenalin!

Bränn fett

Samtidigt som jag absolut inte hinner, så läser jag ändå boken Bränn Fett av en författare jag aldrig minns namnet på. Grymt bra bok! Visst, det är mycket man kan och känner igen, men den är skriven på ett bra sätt och ger många aha-upplevelser. Rekommenderas starkt!!

02 maj 2007

Ons 2 maj: Kondis och en triceps

Jagharsåjäklansmycketattgörapåjobbetsådetkännsomattalltgårsåhär. Det där var lite jobbigt att läsa va? Men det är så det känns just nu. Jag har tusen och en grejer att göra och vet inte när jag ska hinna med allt. Det är ju helg hela tiden!! Men, det var skönt att komma iväg till gymet ikväll och svettas ut lite stress!

Kondis

Det var rätt så lugnt på gymmet. Jag pluggade i min Ipod i öronen och försökte hitta takten på en crosstrainer. Det är rätt skönt att ändra intensitet beroende på musiken. Snabba låtar = lättare level och snabbare "tramp". Långsammare låtar med mer beat = tyngre, tyngre, tyngre och mer tryck på "pedalerna" men inte så snabbt. Med variation så tröttnar man inte.

Skridskomaskin!

Jag testade en ny maskin som de har på SATS (söder), Technogym Cardio Wave. Det är en skridskomaskin och är sjukt jobbig för benen. Och är den jobbig - ja då är den hur bra som helst!

För demonstration på YouTube, klicka här.


Triceps

Jag avslutade med lite styrka. Det blev en muskelgrupp. En enda. Men - hela 3 set faktiskt. Och det var mina arma triceps som blev prioriterade.

Supervickan

Under helgen har jag guidat en släkting från USA runt bland våra kungligheter och passat på att både beskåda slottet "i stan" inifrån, palatset Drottningholm utifrån och vinkat till kungen på hans födelsedag. Så det är inte mer än rätt att jag skriver några ord om supervickan.
Tränad kunglighet

Expressen skriver idag att Victoria har blivit stark. Och att det syns. Som bildbevis har det en suddig och dålig bild på Victoria när hon håller hårt i sin väska. Men tränat det har hon, fem gånger i veckan enligt "en vän". Även kändistränaren D-flex intygar att kronprinsessan måste ha tränat, eftersom det syns på hennes armar och axlar. Vill man ha en Vickankropp så ska man styrketräna och köra yoga. Dessutom ska man gå raska promenader, äta ofta och dricka mycket vatten. Allt enligt D-flex.

29 april 2007

Matkorn

Hittade ett nytt livsmedel på Viktklubb. Det har kanske funnits ett tag, men då jag numera undviker pasta- och rishyllorna har jag undgått att se det. Kanske vore det något att prova!

Matkorn

Följande är saxat från Viktklubb:

Matkorn kan användas istället för ris, couscous, bulgur eller quinoa. Kolesterolsänkande, mättande och klart på 12 minuter.

Korn är ett av våra äldsta sädesslag som vi gärna skulle äta mer av. Landskapen Dalarna och Hälsingland har använt mer korn än andra delar av Sverige eftersom det ingått som en av huvudingredienserna i tunnbröd. Kungsörnen har tagit fram en produkt som de kallar för Matkorn. I korn, liksom i havre, finns en olöslig kostfiber som kallas för betaglukan. Om man äter mat med mycket betaglukaner har man sett att kolesterolnivåerna i blodet sänks och på så vis minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

En portion (35 g) Matkorn innehåller 1,4 g betaglukan. 3 g betaglukan per dag behövs för att sänka ett något förhöjt kolesterolvärde.

En skillnad mellan korngryn och Matkorn är koktiden, Matkorn behöver bara kokas i ca 12 minuter och korngryn behöver i regel kokas i 30 minuter. Till en portion räknas 0,5 okokt Matkorn som sväller till det dubbla i kokt form. 1 dl Matkorn kan tyckas låta lite som en portion, men Matkorn ger en väldigt bra mättnadskänsla.

Matkorn kan användas istället för ris, couscous, bulgur eller quinoa. Konsistensen är som råris.
Produkten är märkt med det gröna nyckehålet.


Tillagning: Låt kornen koka upp tillsammans med vattnet.
Koktid: ca 12 minuter.
Förvaring: Rumstemperatur
Namn: Matkorn
Producent: Kungsörnen
Pris: ca 20 kr
Vikt: 425 g
Näringsinnehåll per 100 g
Energivärde: 320 Kcal
Protein: 9 g
Kolhydrat: 66 g
Fett: 2 g
var av mättat fet: 0,5 g
Kostfibrer: 8 g
varav betaglukan: 4 g
Natrium: 0,005 g

"Löpningstider"

Nyhetstorka eller allvarlig trend? Söndagens Svenska Dagbladet har "Löpningstider" som fet rubrik på första sidan!


Löpningstider

Det är löparboom enligt SvD:s journalist Ann-Louise Larsson. Ja inte bara enligt henne, utan också enligt de branschrepresentanter hon pratat med. Löparklubbarna växer, det säljs mer löparprylar och framförallt så är det fler kvinnor som springer.

Löptränaren Mårten Westberg tror att löpning blivit hett igen eftersom det passar in så bra i vår vardag. Vi är stressade idag men det är enkelt och inte så tidskrävande att gå ut och springa. Mårten säger också att även om det är fler som springer, så springer vi kortare sträckor. Förut sprang de inbitna runt 10-12 mil i veckan, nu är det kanske runt 3-4. Samtidigt lägger vi ner pengar på löpningen. Det är till exempel inte ovanligt att vi har runt 4 par skor.

Vill du läsa artikeln i sin helhet finns den här.

Sön 29 apr: Ljuvlig yoga

Om jag inte blev frälst igår så blev jag det definitivt idag!

Ljuvlig yoga

Jag tror inte man kan svettas mer än vad jag gjorde idag. Med risk för att låta yogaflummig så kan jag inte annat än säga hur fantastiskt det var i förmiddags under mitt andra och sista yogapass för helgen. Igår mådde jag lite illa under vissa poser, men idag påminde jag mig själv om att andas och det gick mycket bättre. Och när man riktigt känner hur man verkligen lyckas med en rörelse, så känns det alldeles underbart och man vill bara göra mer och mer och mer. Instruktören sa att hon fastnat just för bikram eftersom man såg resultat så snabbt, och jag känner likadant. Bikram är något helt annat än ashtanga. Det här är riktigt roligt! (Men jobbigt!)

Du Calme

Studion på St Eriksplan heter Du Calme och är den enda bikram yogastudion i Norden. Instruktören, och grundaren, Kim, sa att medan många bikramstudios utomlands ofta är ganska sunkiga så har hon satsat på att göra sin studio lite lyxigare eftersom det är en helhetsupplevelse för både kropp och själv.

Jag kan mycket väl tänka mig att fortsätta med bikram. Det kostar en ganska bra slant (ett dagkort går på 1200 om du väljer pass mellan 9-17 och är giltigt i en månad) , men det kan det vara värt. För jag mår verkligen bra såhär efteråt. Och när jag sitter där på ålderns kant med stela anklar och inte kan ta på mig strumporna, ja då kommer jag ångra mig.

Mat

En annan grej med yogan är att jag längtar efter nyttig mat. Och då menar jag inte vattnig sallad utan hälsosam mat som är nära källan. Bort med alla halvfabrikat och "processed food", jag vill ha riktig mat utan gifter!

Lör 28 apr: Het träning

Dagens träning var en riktig upplevelse!

Bikram Yoga

Jag gillar ovanligheter. Ju mer utmanande och spontana reaktioner såsom "nej men gud!", desto bättre (ja oftast i alla fall, men ett ultramarathon på 10 mil, till exempel,skulle även jag hålla mig borta ifrån). Bikram yoga är extremt. Och kanske är det därför som jag i flera år varit så nyfiken på det.

Jag anmälde mig till en helgsession i bikram yoga. 3 timmar idag och 3 timmar imorgon. Studion ligger vid St Eriksplan i Stockholm och är fantastisk. Det var som att komma någon helt annanstans. Miljön är delikat med och inredningen väldigt smakfull och genomtänkt, från draperier i damernas omklädningsrum till val av kakel i duschrummet och eleganta handfat. Dessutom var den personliga omsorgen i allra högsta grad närvarande då vi efter passet bjöds på nötter, torkad frukt och jordgubbar. Och precis som instruktören sa, så kändes det verkligen hur kroppen sög åt sig av alla nyttigheter efter passet.

Bikram yoga är en serie rörelser (hathayoga), 26 stycken, som man utför i 40 graders värme och hög luftfuktighet. Det är en fysisk yoga och man försöker bland annat att bygga musklerna "på längden". Anledningen till värmen är att komma djupare in i kroppen. I början, låg temperaturen på 32 grader. När passet började ökade vi till 40 grader. Svetten rann utan att vi gjorde någonting, men det är också tanken. För svetten rensar också ut "skiten" i kroppen, vilket är en ytterligare anledning till värmen.Jag har yogat en gång förut. Då i en liknande helgsession på 3 timmar under 2 dagar på Stationshuset i Saltsjöbaden. Den gången var det Ashtanga yoga och jag gillade det inte riktigt. Rörelserna kändes obekväma och olustiga. Visst var rörelserna obekväma på bikram yogan också, men på ett mer lustfyllt sätt. Det var roligare helt enkelt! Jag kände verkligen hur kroppen blev trött under passet, men samtidigt så full av energi efteråt. Det låter kanske paradoxalt men jag kände mig väldigt vital efter passet vilket är en härlig känsla!

Men det var inte bara en dans på rosor. Alla armarna-över-huvudet-och-sträck-hit-och-dit-rörelser som vi gjorde i början av passet gjorde mig lite lätt svimfärdig. Ett tecken på dålig blodcirkulation enligt instruktören... men det var bara att komma tillbaka, och i de övriga serierna och poserna så kändes det mycket bättre (jag märkte definitivt i vilka muskler jag hade mina styrkor och svagheter)

Det ska bli väldigt roligt att se hur yogan känns imorgon, nu när man provat på den en gång!