24 mars 2007

Jakten på kilona

Jakten på kilona pågår för fullt. Och nu med en jäkla energi och jävlar anamma!


Snabbvarianten


Läser en blog om en kille som fastat i runt två veckor. Genom att bara dricka flytande vätskor har han gått ner mer än sju kilo. Samtidigt berättar en kollega till mig om hennes vän som gått med i Itrim och genom att hålla sig till en väldigt low-calorie-diet (främst genom soppor) gått ner åtta kilo på arton dagar. 8 kilo! 21 dagar!

Den sida av mig, hjärtat, som så desperat längtar efter att gå ner i vikt tänker - "Wow, man kanske skulle prova!". Men den förnuftiga sidan, hjärnan, vet att det inte håller i längden. Dels kommer dessa personer förmodligen att gå upp i vikt när de börjar äta "normalt". Men framförallt så går det inte att träna, och bygga upp kroppen, genom att inta en diet på minimumnivå. Och träning är något som jag inte kan vara utan!

Matplanering

Inför den kommande veckan har jag försökt lägga upp min egen kostplan. Tanken är att ju att jag ska äta mindre kalorier än vad jag gör av med, att äta de mesta kolhydraterna i början av dagen samt att fokusera på proteiner och goda fetter.

Såhär ser planen ut:

(Ni som läser bloggen får väldigt gärna ha synpunkter och tips - det uppskattas!)

Frukost (07.00): Två fibermackor med 1/2 mosad avokado. 2 ägg.

Mellis (10.00): Två frukter.

Lunch (13.00): "Utelunch" (strävar efter en nyttig sådan med så lite kolhydrater som möjligt). Ca 600-700 kcal.

Mellis (16.00): Kesella eller keso med skivad banan.

Middag (19.00): Soppa (t.ex. morotssoppa eller liknande) med protein såsom kyckling/lax eller annat.

Veckoträning

Listmani som jag har så har jag även redan planerat nästa veckas träning. Förra veckans träning gick faktiskt nästan helt efter planerna med undantag av att jag blev sjuk på torsdagen. Men inte dödssjuk. Jag är stolt att kunna säga att jag var ute på entimmarspromenader på både torsdagen och fredagen och även idag (lördag).

Måndag: Morgonjogg (30min). Dansklass på kvällen och styrketräning med fokus på ben och rumpa.

Tisdag: Spinningklass på kvällen och styrketräning med fokus på armar, axlar och mage.

Onsdag: 45 minuters relativt lågintensiv konditionsträning på gymmet på morgonen. Kort kvällsjogg (30min).

Torsdag: 60 minuters relativt lågintensiv konditionsträning på gymet på morgonen. Spinningklass på kvällen och styrketräning med fokus på mage och axlar.

Fredag: Morgonjogg.

Lördag/Söndag: Oplanerade än så länge...

23 mars 2007

Fre 23 mars: Höstpromenad

Eftersom jag inte är riktigt kry idag heller så har jag mest suttit i soffan och druckit te. Men på kvällningen gick jag och grabben en timlång rask promenad. En riktig höstpromenad trots att det faktiskt är vår.

En promenad på Google Earth

Förra sommaren gick jag ofta runt Långholmen i Stockholm och då var där fullt med badande och solande folk. Idag var här tomt och ödsligt och vattnet såg jäkligt kallt ut. Det kändes som om det var höst!

Jag kollade upp promenaden på Google Earth, och såg hur bra som helst. Vartenda hus och vartenda träd syns! Ett perfekt redskap när man ska planera sin nästa promenad eller joggingtur!

Tränings-TV

Det var sista avsnittet för säsongen av "Du är vad du äter" igår. Men ha förtröstan! På måndag startar nämligen Elixir!Elixir på fyran

På måndag drar Elixir igång. Vanliga motionärer - som också råkar vara kändisar - ska hårdtränas tillsammans med eliten för att se hur bra de kan bli. Under tre veckor tränar de, och sedan får de en utmaning på slutet. (Träningstips till TV-tittarna utlovas också!)

Programledaren Victor Åkerblom Nilsson ska bli bra på slalom med hjälp av Anna Ottosson och Anja Pärsson-teamet. Utmaningen blir parallellslalom mot Ola Rylander som är handikappåkare.

Mathias Fredrikson tränar Thomas Hedengran i längdskidåkning och slutmålet blir Vasaloppet.

Artisten Gladys del Pilar får hjälp av Josefine Lillhage i simning och ska försöka sänka sitt personliga rekord med 10-20%.

A-teensexet Dhani vill delta i en big air-tävling (snowboard) och får hjälp av ett proffs.

Ernst Billgren tränar tennis med Vinciguerra med målet att gå en match mot Stefan Edberg och ta minst ett game.

Amanda Renberg (skådis) tävlar mot Jenny Kallur i häck och tar hjälp av häcklöparen Robert Kronberg.

Jessica Folcker får boxningshjälp av Paolo Roberto och åker sedan till NY för att "slåss" mot Åsa Sandell.

22 mars 2007

Ut med vågen - in med måttbandet!

Glöm BMI-uträkningar, nu finns det ett bättre sätt att få en siffra på din hälsonivå!


WHTR


BMI är inte det optimala sättet att räkna ut hur hälsosam du är. Enligt bloggen fettskrämd så säger till exempel BMI-metoden att Brad Pitt är överviktig medan Tompa Cruise faktiskt räknas som fet. Nej får du en siffra som anger din hälsonivå genom att dela midjemåttet med längden. Den siffra du får ut ska inte vara över 0.5.

Förklarat i andra ord, enligt Dr OZ på The Ophra Winfrey Show, så kan man säga att midjemåttet inte ska vara mer än hälften av din längd.

Mellandag

Idag är en sådan där mellandag

Halsont

Jag har ont i halsen idag, så det blir ingen pulsspinning för mig ikväll. Trist. Men - jag var i alla fall ute och gick imorse i 50 minuter. Gick bland annat över Västerbron vilket inte var någon höjdare då det blåste kallt som attan...

VIKT-igt

Sedan jag flyttade hem till Sverige för snart två år sedan har min vikt smugit sig uppåt nästan 8 kg. Det är katastrof! Ikväll är det jag som sätter mig ner och lägger upp ett ordentligt styrkeprogram, för nu går det inte att bara mala på med en massa konditionsträning.

M for Madonna

Jag var på H&M på lunchen och kollade M by Madonnakollektionen. Stilrent enligt vissa, alldagligt enligt andra. Personligen så gillar jag den. Det är kläder man kan ha - varje dag. Så jag köpte på mig både trenchcoat, kavaj och byxor - allt i äggslaksvitt/vaniljgult. Problemet är att jag har för stora höfter för byxorna. Men där kommer å ena sidan den planerade viktnedgången lägligt. Jag är lite tveksam till att köpa kläder som inte passar, med tanken att använda dem som en morot i viktnedgången, eftersom detta tenderar att inte funka. Men nu gjorde jag det i alla fall.

21 mars 2007

Axplock

Jag kan ju inte läsa alla tidningar utan att dela med mig! Här kommer således lite axplock ur Runner's World (RW) och Fitness Magazine (FM):

  • Minst fem timmar motion (såsom simning eller jogging) per vecka, minskar risken för att på lång sikt utveckla bröstcancer. (RW)

  • Hur mycket man svettas varierar från person till person. Om en otränad person springer i samma tempo som en tränad person, kommer den otränade att svettas mer. Men om de båda springer i sitt "eget" tempo svettas de ungefär lika mycket. Men, vältränade personer börjar svettas tidigare eftersom deras kroppar är mer vana vid att reglera kroppstemperaturen. Vältränade svettas också ofta mer vid lägre kroppstemperaturer. (RW)

  • Maratonträning är inte en bra bantningsmetod. Långpassen sliter för hårt på kroppen om man inte ser till att få i sig tillräckligt med energi. Istället är det bättre att kombinera en bantningsperiod med lättare träning. (RW)

  • Vältränade personer kan äta mer snabba kolhydrater än otränade, utan att blodsockret svänger lika mycket (de behöver ofta mindre insulin för att sänka blodtrycket efter en måltid). (RW)

  • Undvik att äta eller dricka någonting sött närmare än en timme före ditt träningspass. Insulinet sänker blodsockret så kraftigt att du kommer känna dig trött. (RW)

  • Vill du förbättra din löpning? Då är två pass per vecka ett minimum om du förväntar dig någon form av resultat. Tre pass per vecka är bättre och allra bäst är det om du fördelar dessa på ett lugnt pass, ett intervallpass och ett längre pass. (RW)

  • Enligt Pauline Nordin är "kort men intensivt" det bästa sättet att bränna fett. Den traditionella metoden för fettförbränningsträning är 45-90min mellanintensitet. Men då måste du träna både ofta och länge, konditionsförbättringarna uteblir och du får lägre efterförbränningseffekt. Kör du kortare - men intensivare, så höjs efterförbränningen maximalt. Ämnesomsättningen går på högvarv och musklerna använder energi. (FM)

  • Ju bättre kondition du har, desto bättre bränner din kropp fett! (FM)

Ons 21 mars: Svettigt på lunchen

Att det är skönt med morgonträning är redan konstaterat från min sida. Idag har jag, återigen, insett att det är grymt bra med lunchträning. Det är skönt med en svettig paus från kontorsstolen!


Lunchspinning

Det blev lunchspinning idag. Enkelt, snabbt och bra. Och jobbigt! Väldigt jobbigt! Vid lunchtid har jag fortfarande energi kvar och motivationen är grym. Eftermiddagsdippen har ju inte kommit än. Dessutom är många av SATS lunchpass på 45 minuter, så man ger verkligen gärnet passet igenom. Härligt!


Träning med trycksvärta

Nu på eftermiddagen känner jag att det börjat bli lite raspigt i halsen så jag skippar kvällens inplanerade danspass och dricker chailattete hemma istället. Mysigt! När jag kom innanför ytterdörren såg jag att både nya Runners World och Fitness Magazine kommit, plus ett erbjudande om 4 nummer av ToppHälsa för 45 spänn. Yey!

20 mars 2007

Tis 20 mar: morgonpromenad i solhav

Vaknade upp till ett Stockholm som badade i solhav. Klockan visade på 06.15 och det var bara att snöra på sig skorna. Här ska morgonpromeneras á la Anna Skipper!

Morgonpromenad i solhav

Stockholm sjuder av liv redan klockan halv sju. Det är byggjobbare, det är joggare, det är folk som går till jobbet, det är cyklister, det är Punkt.se-utdelare och det är hundar som rastar sina hussar och mattar. Och så är det jag.

Det blev rundan runt Reimers Holme. En trevlig runda, för att låta lite tantig och tråkig. Var ute i 55 minuter och jag tyckte mig förnöjt kunna känna hur fettet brändes bort på låren. Eller inte. Men något gott gjorde morgonpromenaden säkert!

(Jag måste dock känna att känslan efter att ha varit ute, den där "skön-känslan" och den oslagbara "må-bra-känslan" inte på långa vägar är lika stor efter en morgonpromenad som en morgonjogg. Men nöjd - ja det är jag helt klart)

19 mars 2007

Mån 19 mars (forts.): Lunchträning

Det energiregn som dragit över mig håller i sig.

Lunchträning

Jag spädde på morgonens lättjogg med lättspinning på lunchen (lätt = 30 minuter). Efteråt följde lite coreträning. Nu sitter jag här och äter thaimat och vitt ris (sprintsnabba kolhydrater!) med gott samvete. För jag känner att jag har tränat. Hårt. Spinninghalvtimman var som en energibomb och alla (klassen var totalfull) lade gasen i botten. Instruktören var bra. Musiken var toppen och svetten flödade. Underbart!


Coreträningen var också bra, om än mindre svettig. Jag påmindes om ett par bra övningar som definitivt kändes. De var som omvända situps. Man hade utgångspunkt i när man nästan satt upp (men fortfarande lite bakåtlutad så att magen är spänd) och gick nedåt (så långt du kan samtidigt som du "håller i" bålen - nudda ej marken). Vi varvade raka sådana med sneda. Skitbra för magen!

Mån 19 mars: Morgonjogg i triumf

Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid.


Triumf

Imorse vaknade jag fem minuter före väckarklockan, 06.15. Jag var helt förvånad. Att jag över huvudtaget vaknat - och varit människa - för åtta hör till ovanligheterna. Jag var förvånad - och överlycklig. Hade energi så det räckte och blev över och satte på radion på högsta volym och försökte få upp pojkvännen (han som alltid måste fightas för att få upp mig) för en morgonjogg.


Joggen

Det blev rundan runt Liljeholmsbron - Tanto - Erikdalsbadet - Ringvägen - Hornsgatan. Perfekt för "snabba" morgnar.

Höften var väl inte överlyckligt över min envishet att gå ut och morgonjogga men screw it. Jag tycker ju att det är så kul att jogga! Jogging är för mig den bästa av tillfällen för brainstorming och redan på uppvärmning gick hjärnan på högvarv.

Efter halvtimmesrundan var jag full av energi och laddade upp inför dagen med ett glas havrevälling (jätteäcklig, men jag köpte den framför den vanliga osockrade fullkornsvällingen eftersom den var nyckelhålsmärkt samt billigare. Ett misstag jag inte ska göra om!) och en smoothie på kiwi och äpplen.

Till nästkommande morgnar ska jag banne mig se till att påminna mig själv om att den känslan som sitter i kroppen - och i huvudet - efter en morgonjogg är det mest fantastiska som finns!!

18 mars 2007

Go Tyra!

Tyra Banks är i hetluften. Inte bara för sina programledarroller, utan även för sin vikt.


Fit!

I amerikansk press har löpsedlarna skrikit ut att Tyra Banks lagt på sig. Hon har reagerat med ilska. Inte för att hon tar illa vid sig, nej snarare för att hon undrar hur massmedia resonerar. Om hon blir kallad för tjock och kurvig, hur ska då resten av Amerikas unga (och normalviktiga) känna att de duger?

179 cm långa Tyra väger idag 73 kilo. När hon var på framsidan av Sports Illustrated 1997 var hon nere på 59 kilo. (För nyfikna undrare så har hon jeans i stl 32)


Tyra säger att hon är nöjd med hur hon ser ut. Det är när hon provar de jeans hon hade på sig förr som hon känner sig missnöjd. Precis som hos oss vanliga dödliga, så fluktuerar även Tyras vikt. Enligt henne själv mår hon bäst när hon är lättare, hon sover till exempel bättre och snarkar mindre.

När massmedias löpsedlar skrek ut att Tyra var tjock och dessutom fick en riktigt ofördelaktig bild på henne svarade Tyra med att visa upp sig i baddräkt hos Oprah Winfrey. Go Tyra! säger jag.

Veckoträning

Det är söndagskväll och det märks att jag är född i jungfruns tecken. Jag gillar att planera, jag gillar listor. Jag har såklart gjort en plan över den kommande veckans träning!


Veckoträning


Jag har en tuff vecka framför mig (träningsmässigt alltså). Det ska bli skitkul! Morgonjoggar varvas med spinning, dans och en del styrketräning. Den största utmaningen blir inte någon av träningsformerna i sig, nej det är att komma upp till morgonjoggingen. Vi får se hur det går...

Höjdpunkten

Veckans höjdpunkt blir till helgen. Då är det löning och jag ska lägga lite slantar på ett par nya joggingskor. Mina gamla trotjänare Asics Gel 2120 läggs på hyllan och jag tänker investera i ett par Asics Kanyano eller Kinsei. Kinseien är nog snyggast, men kostar också mest... (2000kr, men på Runners Store på Vasagatan i Stockholm får man 10% rabatt)
Om Kinsei säger Löplabbet såhär: "Asics mest dämpade sko. God stabilitet." Pris: ca 2000kr.

Om Kayano säger Löplabbet såhär: "Många av världens bästa löparstjärnor väljer ASICS GEL® Kayano som träningssko. Varför? Svaret är hög stötupptagningsförmåga och hög stabilitet kombinerat med perfekt passform och låg vikt. Det vill säga, just de egenskaper som är svårast att kombinera i en och samma sko. Med Solyte och ASICS nyutvecklade IGS." Pris: ca 1700kr.