09 november 2007

Fre 9 nov: SATS Sickla

Likt ett vardagsrum med panoramavy över Sicklas köpkvarter höjer sig SATS Sickla som ett gigantiskt vardagsrum med plats för alla.


Rotex

Det var alltför länge sedan jag var på SATS Sickla. Det är en riktigt trevlig anläggning faktiskt. Ny och fräsch men med låg hipfaktor känns den både hemtrevlig och mysig.

Maskinparken är ny och det mesta står på ett ganska fint träparkettgolv. Bara en sådan sak gör att gymmet känns kul!

Sickla får ett litet minus för total avsaknad av crosstrainers MEN här finns en rotexvariant jag aldrig provat på förut. Fotplattorna rör nämligen på sig (de är liksom lite lösa)! Detta gör att man måste hålla balansen medan man "rullar runt" vilket definitivt involverar fler muskler och gör träningsresan mycket jobbigare. Superbra!

Core

Efter cardion blev det ett hederligt, gammal corepass. Det var länge sedan jag gick på det men fasen vilken kick jag fick! Passet bjöd mig på en tvättäkta aha-upplevelse och en påminnelse om att corepartiet är skitviktigt att träna. Så nu blir det jag som ser till att gå på fler corepass. Så det så!

Intervaller på löpband

Friskispressen bjuder på det mesta (den finns att hämta gratis bl.a. på Stadium för oss om inte är några gympare)!

Intervaller på löpband

Friskispressen är bra på alla sätt och vis. Reportage blandas med personporträtt och plocksidor med riktigt roliga prylar. Här finns också gott och blandatsidor med lite småtips.

Bland annat hittade jag en ruta om intervallträning på löpband. Löpbandslöpning är ju trots allt lite annorlunda än "verklighetslöpning".

Till exempel så fryser man oftast inte. Man blir inte heller blöt om fötterna efter att ha missat en vattenpöl och inte heller får man grus i skorna, snubblar på bucklor i asfalten eller riskerar att bli påkörd vid övergångsställen.

Dock bör man ta i beaktning punkt tre (se nedan). På löpbandet blåser det nämligen aldrig motvind och mattan går liksom av sig självt. Så liite lättare är det nog allt att springa t.ex. 6km/timmen på löpband än i verkligheten (dock tycker jag personligen att tristessen på löpband utjämnar detta).

Punkt fyra ställer jag mig väldigt frågande till. Just nu är jag nämligen väldigt oviss om det här med hällöpning. Är det inte bättre att försöka springa lite mer på hela fotbladet...

Framfotslöpandets vara eller icke vara debatteras flitigt på många ställen just nu. För mina supinationsfötter passar ett steg som inte involverar hälen allt för mycket rätt så bra. Dock säger vissa att det är mindre bra för benhinnorna att löpa på framfoten. Men kika på långloppseliten nästa gång ni får chans - tåspringandet dominerar!

Cyckling utför

Skulle ni vilja testa detta?

(Det vill inte jag)

Träningsplanering

Hjälp! Jag är vilse!

Dagens träning

Att jag är planeringsberoende märks tydligt just nu. Idag vet jag nämligen inte hur eller vad jag ska träna och det gör mig alldeles frustrerad och olustig.

Fast jag tror att jag har en plan ändå. Ikväll ska jag nämligen husera hos mina föräldrar i Nacka så förmodligen blir det en sväng till SATS Sickla (mitt gamla "vardagsrum") på vägen dit. Och kanske lite jogging förbi gigantiska villor med strandtomt och panoramafönster, hi-techbelysning längs dubbelgaragen och gallergrindar mot den välputsade vägen. Det vill säga något helt annorlunda än miljön hemma hos mig på den mest trafikerade gatan i Stockholm, med fullbylten som trillar hem från publen på kvällarna och ständig kommers runt omkring. Ombyte förnöjer.

08 november 2007

Att göra-lista

För er som fått Stadium Magazine hem i brevlådan - läs ledaren! Det finns så mycket roligt att göra!

Min att önske-att-göra-lista för 2007/2008:

  • Köpa längdskidor NU (så att jag kan åka mer sådant i vinter)
  • Åka på längdskidsläger (så att jag lär mig hur man gör)
  • Åka Vasaloppets Öppet Spår (för att det är coolt)
  • Springa ett 6-timmarslopp i mars (för att det är mindre hetsigt än en mara)
  • Springa GöteborgsVarvet i maj (för att det är en riktig folkfest jag vill uppleva)
  • Springa Stockholm Marathon i maj (för att jag vill ge mig fan på att jag kan)
  • Åka på träningsresa någon gång (för att få en massa energikickar)
  • Cykla Vätternrundan (för att det också är lite småcoolt)
  • Köpa cykel i vår (så att jag kan börja cykla på riktigt)
Är det något jag glömt?

(Vansbrosimmet tänker jag inte lägga till. Simning är inte min grej. Jag är så jäkla dålig på bensparkar. Men jag simmar gärna ändå. Bara inte någon kollar...)

Åka Skidor

Fitness Magazine i all ära. Men Åka Skidors träningssidor väcker lust - på riktigt.

Åka Skidor


Elin Sundell visar styrketräning i tidningen Åka Skidor. Jag tycker det är grymt. Inte att det är Elin Sundell som gör det, utan för att bilderna är så vackra! Miljön är annorlunda. Det är rått och tufft och fullkomligt underbart. Jag vill ut till Hammarbybacken och göra likandant - nu! (Och gärna se lika cool och snygg ut som Elin Sundell)

(Ovan är några sidor ur Åka Skidor nr4/2007)

07 november 2007

Ons 7 nov (forts.): Mera spinning

Under passen kände jag mig lite trött. Nu är jag superpigg.

145 minuter spinning

Jag älskar Pias intervaller. Det går inte att inte vilja ge allt. Och när intervallerna är två minuter långa kan man bli riktigt trött. Om man bara vill. (Jag vill!)

Men det går snabbt att återhämta sig. Till pass nummer två (90 minuter Tour de France) var benen pigga igen. Eller nja, inte i början. Eftersom pulsen sjunker så länge mellan passen är det svårt att komma igen och de första 10 minutrarna på pass två är mer eller mindre pest och pina (det är då träsmaken i baken känns som mest också).

Det som är allra härligast med spinningen är när jag mot slutet av passet känner hur benen verkligen jobbar. Att pulsen är hög och andhämtningen snabb tänker jag inte på just då. Allt fokus ligger på benen. Hur de går runt som en klocka. Hur det egentligen är varmt och svettigt men i benen sprider sig en behaglig kyla av mjölksyra. Det är grejer det!

Fruktkorg

Jag är överlycklig!

Fruktigt

Äntligen får mitt jobb också en fruktkorg i veckan. Den första kom idag!

Det är tokigt bra: korgen är nämligen gigantisk och fylld med clementiner, päron, äpplen, bananer och annat som är sprängfyllt med vitaminer, antioxidanter och sådant nyttigt. Men det bästa av allt är att vi bara är fyra personer på företaget.

Med en sådan fruktkorg och enligt "en frukt om dan' håller doktorn borta från stan'"-principen kommer jag aldrig behöva uppsöka läkare!

Ons 7 nov: Uppvärmning

Jag har varit och värmt upp!

Expresspinning

Det blev spinning till lunch idag. Ett 30 minuter gult pass. Kort och koncist. Och det bästa av allt - eftersom det är kort kan man göra det hur jäkla jobbigt som helst utan att få den där jobbiga dippen. Tokbra!

Jag känner mig lite stolt över att jag vågade gå på ett pass med en "ny" ledare också. Lunchinstruktören var väl ingen katastrof i sig men jag känner mig van och bekväm med stjärnor som Pia, Andreas, Glenn och Terese. Och jag blir allt mer övertygad om att de är ruskigt bra. Samtidigt är jag bergsäker på att det finns fler som är ruskigt bra. Så egentligen borde jag prova nya pass och anläggningar bara därför. Som SATS ute i Älvsjö till exempel...


Lunchklassen var en liten teaser inför kvällens härliga galenskap tillsammans med Coola Karin. Dubbelspinning är kraftigt vanebildande. Varning utfärdas härmed! Har man gjort det en eller två gånger känns 30 minuter som uppvärmning och 55 minuter som en barnlek.

Styrka

Jag hann med lite styrketräning innan passet. Med fokus på lite. För det blev bara fyra set med pushdowns i kabelmaskinen för tricepsen och sedan några set med crunches i maskin. Inte så mycket att skryta med alltså...

Crunchesmaskinen känns som en åkattraktion på Liseberg.
Det är bara att spänna fast sig och åk... nä - jobba.


Summa summarum:

Imorse hann jag inte packa ned pulsklockan i träningsväskan. Men jag gissar att total kaloriförbrukning låg på 3-400 med en maxpuls på runt 80-85%.

06 november 2007

Träningsresor

Glöm Greklandscharter. Jag vill åka på träningsresa!

Resa + träning = Underbart!

För precis ett år sedan var jag och sprang på några av Thailands härliga stränder under 6 veckor. Den resan lever jag fortfarande på!

Här är det grabben som springer - på Koh PhiPhi

Det motionerades på hårt underlag också...

Lunch

Jag är en dålig människa. Jag orkar inte hålla på och mecka med matlådor.

Lunch


Lunchen är ett evigt gissel. Jag är för lat för att hålla på med matlådor. Därför köper jag min lunch. Jag försöker göra det bästa av det hela. Så fullkornspastasallad står ofta på mitt lunchbord.

Men. Man ska inte tro att en sallad är en sallad. Nej tyvärr är köpta sallader som finns på t.ex. Konsum mer än så. Idag blev det en couscoussallad med skaldjur, avokado och keso. Och smakförstärkare E621, arom, modiferad stärkelse, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel E412, E415, konserveringsmedel E202, E211, E224, modifierad stärkelse E1422 och smakförstärkare E621. Trevligt va!


Dryck

Det debatteras flitigt om kranvatten vs flaskvatten. I senaste IForm vinner det kolsyrade flaskvattnet pluspoäng. Tidningen säger nämligen att det är bra att dricka kolsyrat vatten när man tränar mycket eftersom sältan behövs. Här på jobbet är kylen fulladdad med kolsyrad Loka... (samt en och annan Cola Light)

Snack om träning

Varför höjs det på ögonbrynen?

Om "duktiga" träningskillar och "dumma" träningsbrudar

Jag kan tycka att jag tränar mycket med mina dryga 500 träningsminutrar per vecka. Men de är peanuts! Vill man - så kan man så mycket mer.

Ta en bekant till grabben till exempel. Han ligger och nöter på 13-15 mil löpning i veckan. Det motsvarar cirka 700 minuter - i veckan! Det är andra grejer det. Men han är inte på något sätt ensam i träningstoppen. De flesta löparfantaster ligger där uppe någonstans. Många längdåkare också. Och många, många fler idrottare med dem.

Därför tycker jag att det ter sig lite ironiskt att läsa kommentarer på ihärdiga hälsobloggar som i stort sett säger "men du tränar ju alldeles för mycket, du är ju dum i huvudet".

Är man en rätt så bra och ansedd löparsnubbe så är det acceptabelt att träna mycket och man ser upp till deras driv och förmåga. Men är man en ung tjej utan elitsatsning så går det tydligen inte för sig, då är man dum som inte fattar bättre.

05 november 2007

Mån 5 nov (forts.): Spinning

Dags igen för dubbla spinningpass. Denna gång i sällskap av tre andra galningar!

Spinning x 2

Instruktörs-Pia börjar känna igen oss nu. Vi galningar som gärna kör dubbla pass. När hon fick veta att vi skulle hänga på båda hennes pass idag också såg hon till att lägga om passen lite. Istället för två intervallpass fick vi två intervallpass. Same same but different.

Det var kul att både blogg-Nilla och anonyma instruktören "ms" anslutit sig till utmaningen tillsammans med mig och "Coola Karin". The more the merrier!

Första passet bestod av intervaller. Två minuter långa. Åtta stycken. Visst låter det skönt och tokjobbigt? Det var det också... Istället för att köra samma intervallupplägg till det andra passet ändrade Pia om. Nu var det 70/20-intervaller som gällde. Tio stycken. Korta men tunga.

Benen kändes ganska bra idag om än lite sega från i fredags. Den logiska läxan som jag borde ha lärt mig är att sällan köra benpass eftersom benen lider i flera dagar efteråt. Men den logiken känns knasig. Starka ben är väl bra? Men hur tung benträning ska passa in i ett träningsschema förstår jag inte.

Promenad

Eftersom jag lämnat busskortet hemma fick jag gå hem från gymmet. Det är inte så långt egentligen. Lite drygt 30 minuter bara. Men det blir jäkligt jobbigt om man har en väska som väger ett halvt ton (jag skulle ju kunna se det som extra träning i och för sig). Och evighetslånga trappor ska vi bara inte prata om...


Summa summarum:

110 min spinning: pulstoppnotering på 91% av max, medelpuls på 78% av max och 1200 bortcyklade kalorier (1500 med promenaden inräknad).

Brämhults Blåbär/Acai

Jag har testat och tyckt!

Brämhults Superfruits

Om jag fick välja skulle jag vilja vara produktutvecklare på Brämhults. Tänk att få sitta där hela dagarna och dricka alldeles färska juicer. Utan socker. Utan E-nummer. Vilken dröm va!

Jag har testat Brämhults Blåbär/Acai. Acai är ett mirakelbär från regnskogen med en massa mineraler, vitaminer och antioxidanter. Tillsammans med vårat svenska blåbär blir det en superdryck!


Jag erkänner motvilligt att blandningen inte är supergod. Drycken är alldeles o-söt vilket inte är så konstigt eftersom det varken innehåller socker eller sötningsmedel. Men jag känner heller inte av fruktens sötma. Dock smakar den väldigt nyttig och efter en liten flaska känner jag mig väldigt hälsosam.

Mån 5 nov: Morgonträning

Mjukstartade veckan med gymträning på trekvartsfart.

Morgonstund har guld i mun

Det känns mänskligare att ställa klockan på ringning 06.15 istället för 05-någonting. Därför kändes det också lättare att gå upp i morse. Dessutom hade jag en plan som inte fick gå fel.


Ekvationen bil+parkering vid jobbet i stan brukar oftast ha en matematisk lösning på runt 600 spänn (så mycket kostar en dag i P-garage) eller 0kr med en tillkommande riskfaktor på 750kr om man skulle chansa på att inte betala eller stå där man inte får parkera och få p-bot. Min strategi var att åka in och parkera på gatan för 12kr/tim innan alla andra (att göra det strax före kl. 07.00 räcker faktiskt) och sedan gå till gymmet och träna lite.

Sagt och gjort. 07.10 knep jag den sista lilla platsen på en tvärgata till Hötorget. Sedan var SATS Hötorgets rotexmaskiner alldeles mina att välja och vraka mellan.

Jag körde en lugn halvtimme på en medelpuls av ca 70% av max. Men jag lyckades bli svettig ändå.

Sedan körde jag några set med crunches innan jag upptäckte hur otroligt skönt det var att bara ligga där på den mjuka mattan och blunda till Lars Winnerbäcks "Om jag lämnade dig nu" och låten "Delilah".

Summa summarum

30 min rotexträning + 10min crunches= 300kcal, en maxpulsnotering på 75% och medelpuls på 69%.

04 november 2007

Tänkvärt

Jag läser på Jogg och hittar två riktigt, ruskigt bra inlägg. Så bra att jag återger dem här.

1km är långt, 5km är för de flesta en dröm:

"På senare tid har det blivit en hel del långlöpning, och många undrar väl är det möjligt, är det sunt, kan jag, etc.. Som en gång sprinter, numera långlufsare och inblandad i löpning i över 50 år är min uppfattning att ett varv på en arena = 400m är baske mig redan det långt, 5 km är så långt, att det klarar mer än 90% av svenska folket ej av.

Så sträck på er ni som kan lufsa, jogga eller springa 5 km - OAVSETT TID. Sikta gärna uppåt, men jämför er neråt. Var stolta för det ni kan."

Människor som imponerar:

"Det finns få människor som imponerar så mycket på mig som överviktiga/otränade personer som ger sig ut och springer/in på gymet!! Jag tänker på det varje gång jag ser någon : det är så starkt gjort! Och jag tror dom allra flesta tänker som jag. Hoppas alltid att personen ifråga inte tror att någon ser ner på dem för att de inte är lika vältränade och smala som många andra på t ex gymet. Ni är de verkliga förebilderna!"

(Detta sista inlägg håller jag med om. Jag tänker ofta att jag blir så oerhört stolt när jag ser överviktiga, eller gamla, som kämpar på med träningen. Jag blir uppriktigt glad av sådant. Det är liksom jävlar anammaprincipen personifierad.)

Summa summarum

Min första killer week är över. Och jag har överlevt.

Summa summarum

Jag inledde veckan med målet att träna mer än 510 högintensiva minutrar. Jag konstaterar halvnöjt att jag har lyckats. Facit blev nämligen 588 minuter.

Riktigt nöjd är jag inte. Att mäta träningsveckorna i minutrar är som att jämföra äpplen och päron. Att powerwalka i 50 minuter ger fler minutrar än en snabbdistansjogg på 30 minutrar trots att det sistnämnda är bättre träning för mig.

Jag har tidigare varit inne på att mäta träningen i kilometer. Men det är inte heller bra. För mycket löpning skulle slita för mycket på mig (det är en svårt balansgång det där) och dessutom kommer jag inte många löpkilometrar under ett spinning- eller boxpass.

Kanske är kalorier det bästa verktyget? Kalorier är bra eftersom det står i direkt proportion till både intensitet och längd (denna veckan har jag t.ex. avverkat 5710 kalorier). Men att jaga och jämföra kalorier känns inte så "politiskt korrekt".

Styrketräningen har som vanligt gått si och så. Axlar och rygg glömdes bort på vanligt manér. Benen kom lite i skymundan och påverkar min träning negativt de påföljande två dagarna. Men det är bara att ta nya tag nästa vecka! Träningen är redan planerad..

Sön 4 nov: Team Stockholm Marathon

Söndag. Och dags för den andra träningen med Team Stockholm Marathon.

"5km snabbdistans"

Det stod 5km snabbdistans på dagens program. Men det gick skit-jäkla-kasst! Det berodde inte på att vi faktiskt sprang 50% längre än tänkt...

Jag har lärt mig en läxa. Att inte träna ben två dagar innan ett viktigt löppass. För har man träningsvärk i lår och rumpa och är allmänt trött i benen, så är det omöjligt att springa snabbt. Det kändes tungt, jobbigt och omöjligt.

Att det var tufft kunde jag konstatera när jag sprang "i mål" på Stockholm Stadiom. Pulsklockan avslöjade en medelpuls på hela 89% av max och maxnoteringar på 94%.

Även om dagens pass var pest och pina längtar jag som fn till nästa löppass!!

Lör 3 nov: SNÖ

Vintern är här?

Shopping

Trots att det var riktigt kallt i lördags brändes det hål i våra plånböcker.

Kvällen innan landade den första snön på biltaken i Stockholm och det fick mig att nästan hoppa högt av glädje. Under lördagen var det vinteryra som dominerade både mitt och grabbens sinneslag.


Jag är på jakt efter nya skidor och på Alpingaraget är jag som ett barn i en leksaksaffär. Jag vill ha allt. Jag står i valet och kvalet mellan 4 par skidor som till slut ska bli 2. Ett par pistlagg och ett par offpistskidor. På offpistsidan väljer jag mellan Dynastar Legend och ett par Head Monster. När det gäller pistskidorna är det antingen ett par Fischer RC4 WC eller Völkl Tiger Shark. Svåra val... livet är hårt!


Efter Alpingaraget åkte vi till Crossbutiken bredvid NK. Jag tror grabben provade i stort sett hela sortimentet innan han la halva månadslönen och blev outfittad från topp till tå. Så nu kan det börja snöa på riktigt tack!

Och motionen?

Dagen och eftermiddagen rann på i rätt så bra takt och jag började ge upp planerna på lördagsmotion. Klockan 22.30 kom grabben på att han ville gå ut ett slag och när jag föreslog en 50 minuters powerwalk sa han faktiskt jag. Så motion blev det till slut ändå!

Kalla fingrar

Eftersom jag ändå är inne på det här med snö och kyla passar jag på att tipsa om senaste numret av Iform. Ni som har hängt med bloggen vet att jag inte brukar höja den tidningen till skyarna men i senaste numret testar de både löparvantar och underställ. Underställstestet är läsvärt och det kan vara en idé att inhandla ett nummer bara för testets skull.

Här är testet av vantarna: