28 juli 2006

28 juli: Mera SATS

Om man inte vet vad man känner för att träna, ja då känns det tryggt att bege sig till SATS, för här finns ju allt!

Snabbis

Det blev en snabbis på SATS, eller "effektiv träning" om man ska se positivt på det hela. Jag körde 30 min på crosstrainern i intervaller mellan 10-18 (av 20) vilket resulterade i -300 kalorier. Sedan hade jag tänkt att köra lite styrketräning men jag hade träningsvärk från igår så det blev inte så mycket av det. 2 chinsets och 2 set med axelövningar och sist men inte minst min ab slide.

Nu sitter jag här hemma och kollar på friidrott från London och äter pannkakor med Kesella Vanilj istället.

"Ny" metod

I jakt på läsare skämmer kvällstidningarna ut sig genom att presentera "nya" metoder för att gå ner i vikt på löpet, varvat med en och annan sexundersökning.

Expressen

Expressen vill idag rädda våra liv med en guide om hur vi kan nå drömvikten med en ny metod. Denna "nya" metod kallas tvåstegsmetoden. Som vanligt går metoden ut på att äta mindre och träna mer. No kidding! Detta var ju verkligen "nytt"!

Tvåstegsmetoden

Lite cred får Expressen och deras expert för att de faktiskt delar med sig av konkreta tips såsom att man ska äta bakverk max 2ggr/v och att man bör vardagsmotionera minst 15min/dag. Som om inte svenska folket hört detta förut.

Enligt tvåstegsmetoden ska du varje vecka ändra dels en motionsvana och dels en kostvana. Detta för att din tappra livsomvändarstrategi ska bli hållbar i längden.

Modifast

Just nu kör jag själv med en metod som inte är speciellt hållbar, men det är jag medveten om. Jag ersätter nämligen en del av mina måltider med Modifast. Både drycker och bars. Det är väldigt skönt när man inte vet vad man vill äta men ändå är hungrig och måste äta något. Den senaste tiden har jag nämligen haft obefintlig motivation och fantasi att svänga ihop något i köket.

Modifasts chokladdryck rekommenderas starkt. Däremot tycker jag nog att Naturdiets bars är bättre!

27 juli 2006

27 juli: Styrka på Sats och motion i Hellas

Idag, första dagen efter min korta spontansemester, var det dags att ta mig i kragen på riktigt!

Morgonpromenad

Som vanligt ställde jag klockan på 06.00. Som vanligt lyckades jag inte ta mig upp för hurtig morgonträning. Men, och detta är ett stort men, jag gick istället hemifrån 08.15 och tog en jäkla omväg till jobbet! Det var kanske inte värsta powerwalken men det dög iaf som en morgonpromenad!

Vatten

I tid och otid basuneras det ut att vi ska dricka vatten. Minst en och en halv liter om dagen brukar det heta. Jag tog fasta på det och köpte med mig en stor flaska med kolsyrat vatten till jobbet. Ramlösa är min egentliga favorit men den gick på nästan 20kr så jag var ekononomisk och tog en flaska budgetbubbel från Coop/Konsum. Vatten som vatten liksom...

Under dagen försvann faktiskt varenda droppe i flaskan. Nu gäller det bara att fortsätta dricka - även imorgon...

Styrka på SATS

Jag har haft ett väldigt sug efter styrketräning de senaste dagarna eftersom det var ett tag sedan sist. Denna avsaknad har gett mig lite ångest så det var hög tid att lyfta lite skrot. Jag begav mig till Sats i Sickla!

Jag som bara brukar köra liggande benpress ganska sporadiskt fixade 3 set (15 reps) på 110kg. Det kändes faktiskt en hel del i baken/baksida lår (ett av mina problemområden) så benpressandet ska jag nog köra vidare på. Dessutom kändes det lättare att fokusera på rätt muskelgrupp i den liggande varianten. Men jag får se till att 110kg snart är ett minne blott!

Jag jobbade också på mina bi- och triceps. Dessa muskelgrupper är lika stora men det kan man knappt tro då mina triceps gömmer sig under en massa gäddhäng! Det blev dock 15 kilo på stången för mina bicepsövningar och lika mycket för mina triceps.

Jag gjorde också ett tapper försök till chins men... fn vad det tar emot!


Kondis i Hellas

Min ambitiösa hälft kom på att Hellasgården inte alls ligger långt från Sats i Sickla och att det kunde passa bra med lite konditionsförhöjande aktiviteter också. Sagt och gjort, snart befann jag mig vid Hellas.

Jag siktade in mig på den svarta slingan eftersom den bara var på 3.6km. Men någonstans gick det fel för snart fann jag mig letandes efter gula markeringar. Den gula utmärkta slingan är på 5km men jag är tveksam till om det var den jag orienterade mig efter. Stigarna stämde inte alls överens med hur det ser ut på kartan.

Det brukar vara fint att springa i Hellas men denna slinga passade nog bäst för långsammare tempon. Början var ganska bra med fint grus men snart växte detta till stora spetsiga stenar, branta stigar med rötter och ojämnheter och tvära branter med klättervarning. Inget för en tjej som vill jobba på att få upp farten på milen!

26 juli 2006

Tranbärsjuice

Det är inte bara Brämhultsjuicer, smoothies och linfrön som toppar listan över vad jag gillar...

Tranbärsjuice

Bland favoriterna finns också tranbärsjuice. Eller cranberry juice som det heter på Engelska. Det funkar finfint om man vill köra alkoholfritt i baren men inte vill hinka i sig den vanliga, sunkiga colan. Vill du ändå vara lite rolig - blanda i lite vodka! På så sätt får du en förhållandevis nyttig drink!

Tranbärsjuice är bakteriedödande och således bra mot urinvägsinfektioner. En av mina källor hävdar att simlandslaget är flitiga drickare. Tranbärsjuice förhindrar även plack på tänderna och är på så sätt ett slags functional food för munhålan!

25 juli: 6km på Galgberget

Halmstad är mer än Gessle och Tylösand. Halmstad är också Galgberget - en suverän oas att jogga i!

Grymma Galgberget

Mitt i Halmstad ligger Galgberget. Eller berg och berg, nog känns det mer som en kulle med trollskog. Här finns en 3km slinga som är helt suverän att springa på.

Lagomt bra underlag (grus). Lagomt lång (3km). Lagomt kuperad (det svänger lite, både i sidled och upp och ner). Men mer än lagomt bra! Helt enkelt skitbra!! För min del blev det 2 varv i dag, dvs 6km.

Härliga Halmstad

Det är nästan så att jag skulle flytta till Halmstad för slingan på Galgberget. Eller kanske inte. Tylösand drar också. Och staden som sådan. När jag tänker efter är nog allt med Halmstad bra. Jag kan faktiskt förlåta dialekten också!

Prins Bertil

Nästa gång jag är i Halmstad vill jag prova att springa Prins Bertilstigen som går längs med vattnet ut till Tylösand. Det lär vara väldigt fint!


23 juli: Vardagsmotion

Idag har här knallats. Både runt runt i Göteborg och fram och tillbaka i Trollhättan. Vardagsmotion kallas det - och är nog så nyttigt!

Götet

Att komma till Göteborg var som att komma utomlands. Söndagsstämningen var lite avmätt men passade bra till strosande och shopping och det gav poäng för vardagsmotion.

Trollhättan

Det blev en hel del promenixande i Trollhättan också. Samhället bjöd till fest och festival eftersom det var "fallens dagar". Fest och motion (och en och annan glass) - kan det bli bättre?


19 juli: Raksträckor i Halmstad

Jag åkte iväg på spontansemester i vårat härliga sommarsverige och tog naturligtvis löpardojjorna med mig. Fattas bara annat nu när jag har ett marathon på kroken!

Raksträckor

Efter ett antal timmar i bilen och ett stopp på McD var det dags för andra bullar!

För att kunna visa sig på härliga Tylösand måste här tränas! Det blev en runda på 8km på solgassande landsvägar strax utanför Halmstad. Det är obeskrivligt skönt att röra på sig men usch och fy vad det är tråkigt med raksträckor!! Då är det bättre med backar! Medan backarna oftast kan locka fram lite kämparglöd i mig så tappar jag motivationen helt på raksträckorna och fötterna bara stannar.
Jag får dock trösta mig med att 8km är alltid 8km - oavsett om man joggar eller går.