25 maj 2006

24 maj: Vanlig Hederlig Prommis

Det var ett bra tag sedan jag var ute på en vanlig promenad. Men de dagar då suget efter hårdträning gömmer sig är det både skönt och lätt att bege sig ut i ett långsammare tempo...

Långholmen

Jag bor på söder i Stockholm och har nära till både Långholmen och Reimersholme. Fina promenadstråk och schysst utsikt. I sakta mak vandrade jag och pojkvännen förbi både båtar och piknikfiltar. Optimalt sett ur välmåendeperspektiv men kanske inte direkt någon högbränning av kalorier.

Långholmen slutade upp med fängelseverksamheten så sent som 1975!

Långholmen är egentligen en väldigt stenig ö, men fängelseinternerna fick till uppgift att gödsla den med en massa slam och lera från farlederna utanför och idag så är den både grön och lummig. Ibland sägs det att det exotiska växtlivet är en följd av de frön som förbipasserande handelsfartyg tappade i vattnet och som fastnat i leran.

23 maj: Blod Svett och Tårar

Blod, svett och tårar. Det låter dramatiskt och tufft och det är den känslan jag vill uppnå när jag tränar. För då riktigt känner jag att jag tränar. Underligt hur jag vill att min träning ska bli till en slags obarmhärtig pina för att jag ska må riktigt bra mentalt.

Svettigt värre

Det var inte så mycket blod och tårar idag. Men dock en jäklans massa svett! Lågtrycket som rådder under Stockholm gjorde luften kvav och lealös. Det blåste, men det fläktade liksom inte.

Sats Zenith var som en bastu. Jag blev svettig bara jag tog av mig skorna. Men va fasen, det är väl just därför man är på gymet - för att svettas! Jag kämpade på crosstrainern i 40min och på cykeln i 20min och snart såg det ut som jag hade duschat med kläderna på.

TV

Att träna kondition på gym är grymt jäkla tråkigt och så monotont att man kan bli knäpp för mindre. Men idag kollade jag på TV samtidigt och det underlättar. Att köra 1 minut stenhårt på crosstrainern med intensiteten maxxad på 25 blir en smalare sak om man kan kika på Vänner eller Runway Project samtidigt... hädanefter ska jag alltså planera in min konditionsträning på gymet efter TV-tablån.

22 maj 2006

Smal Snabbt!

Att vi kan klä oss smala är ingen hemlighet. De flesta av oss vet att tvärrandiga plagg "gör" oss lika breda som att svarta kläder "gör" oss slankare...

Djungel

Slimshopping.se har guidat mig runt i plaggens djungel. I den riktiga också, för det första tipset jag hittar är att kvinnor i Burma trär på sig stela halsringar så att deras hals sträcks ut och gör dem… ehrm, smalare.

Tjocka armar

Slimshopping riktar pekpinnen mot oss med degiga armar med uppmaningen att undvika allt som är ärmlöst. Istället bör vi köpa på oss plagg där armen slutar vid armbågen (låter tantigt). Vi bör undvika allt som är tight och i slinkiga material såsom lycra.

Istället ska vi helst ha på oss uppknäppta långarmade skjortor och blusar och klänningar med lång ärm. Låt de tre översta knapparna i skjortan vara oknäppta. Om vi tycker att långa ärmar är trist, så kan vi också välja ärmar som är högt slitsade. Vi bör dock alltid undvika puffärmar och ärmar som slutar mitt på gäddhänget.

När det gäller assocearer tycker Slimshopping att vi ska undvik tjocka och breda armband eftersom vi då döljer våran smalaste del av armen. Det är sannerligen ord och inga visor!

Bilringar

Om vi har bilringar kring magen säger Slimshopping åt oss att undvik säckiga t-shirtar som inte visar någon midja alls. Luftiga cardigans och kavajer som knäpps vid höften är också stora no-nos eftersom de skapar en elefantillusion. Istället ska vi införskaffa lite längre figursydda tröjor som når ner till höften. Gärna i svart färg och med v-ringning. Ett extra tips är att fälla upp kragen om det finns en sådan eftersom det gör din kropp längre.

Fet rumpa

Vi med feta rumpor ska undvik mjukisbyxor som sitter tight runt benen eftersom rumpan då ser oproportionerligt stor ut. Vi ska också låta byxor med hög midja hänga kvar på galgen. Low cutbyxor passar oss bättre, gärna med en halvlång tröja till.

Slimshopping råder oss att köpa byxor där fickorna på baksidan sitter tätt ihop eftersom detta har en förminskande effekt. Fickor lång ifrån varandra gör att vår rumpa ser bredare ut. Ju längre ner fickorna sitter – desto mindre blir din bakdel. Långa byxor smickrar rumpan men byxor som är tighta runt vaderna "gör" den större. Lägg till klackar till dina långa low cutbyxor med boot cut och tätt sittande fickor så får du en rumpa snyggare än
J Lo!

Vad Jag Tycker

Slimshopping är hänsynslösa i formuleringen av de klädråd de så frikostigt delar med sig. Inte särskilt inspirerande ens för någon som verkligen vill klä sig snyggt smal. Många av deras tips passar på äldre damer och de är inte särskilt trendiga i tänket. Mitt tips är att satsa på en stil och kläder som du själv trivs i istället för att bli placerad i en outfit som inte är du.

Over and out.

21 maj 2006

21 maj: Tramp och Träningsvärk

Aj aj vad det gör ont i alla mina muskler sedan i torsdags. Men ut i spåret skulle jag ändå, trots att benen kändes som bly...

Dagens Träning

Trots att varje steg var en pina (en skön pina dock) så skötte jag mig och hade disciplin nog att springa som jag tänkt. Eller nästan som jag tänkt i alla fall. Det blev 5 varv på 1.37km-slingan vid Golfklubben i Saltsjöbaden och sedan en 5 km lång runda runt Lundsjön, också den i Saltsjöbaden. Tillsammans med pojkvännen hoppade jag över stock och sten vilket var ett roligt alternativ till den ibland lite tråkiga tramp-tramp-slingan där man knappt behöver lyfta fötterna.

Jag måste erkänna att det var grymt jobbigt idag. Kroppen kändes tyngre än vanligt. Träningsvärken gjorde sig ordentligt påmind.

Träningsvärk

Fredrik Paulún har skrivit en hel del om träningsvärk. Han menar att det finns två typer av träningsvärk - den akuta och den fördröjda. Den akuta känner vi under själva träningen och beror på mjölksyran. Den fördröjda kommer 1-2 dagar senare och kan ofta stanna kvar i kroppen upp till en vecka.

Paulún skriver att det främst är otränade muskler som drabbas av träningsvärk eftersom dessa inte är beredda, eller tränade, för den belastning de utsätts för. Så ju mer du tränar musklen - desto mindre/mer sällan får du träningsvärk. Dessutom är det endast när du "håller emot" som du får träningsvärk. Tänk på en bicepscurl till exempel - det är när du sänker vikten som du riskerar träningsvärk (kallas för excentrisk fas).

När vi tränar våra muskler hårt får vi träningsvärk eftersom muskeln och fibrerna i den skadats. Den skadade vävnaden måste ersättas med en ny så immunförsvaret bryter ner den. Vi kan märka att muskeln under detta skede är svullen - det är för att immunförsvaret jobbar på högfart. Troligen är denna aktivitet en anledning till att träningsvärk uppstår och det är lätt att förstå varför det är bra att vila mellan passen. Utan vila hinner kroppen inte bygga upp ny muskelvävnad och kroppen bryter ner muskler men hinner aldrig reparera dem.

Paulun hävdar att många upplever att massage minskar träningsvärken men att stretching inte har någon bevisad effekt för mindre träningsvärk och inte heller uppvärmning innan träningspasset. Inte heller kan man träna bort träningsvärk...