21 april 2007

Fre 20 apr: Viktigaste träningen

Idag har jag sysselsatt mig med den viktigaste träningen...

Viktigt

...idag har jag vilat! Det var nog ganska välbehövligt. Träning är nedbrytande för musklerna och det är just under vilan som de har chans att bygga upp sig. Ofta brukar man säga att det viktigaste för en idrottare är just vilan... så fy fn vad jag kommer bli bra nu när jag vilar!

(Jag har fortfarande träningsvärk på baksidan av låren...)


20 april 2007

Mera löpning

Löparfrossan tar aldrig slut...

SATS-loppet

Det har gått inflation i löp- och motionstävlingar och alla, från löparklubbar till ung företagsamhet på gymnasieskolor och snabbmatsställen som Mc Donalds, anordnar lopp. Sist ut är SATS som satsar på "en skööön joggingtur" som kommer att gå mellan olika träningscenter. Mer info kommer att ges den 2 maj (det finns tid att träna med andra ord!).


Ok, nu ska jag sluta skriva om löpning...

När jag ändå är inne på det här med löpning...

"Nu är det 20 veckor kvar till Stockholm Halvmarathon S:t Eriksloppet. Det betyder att Anders Szalkais träning inför halvmaran den 1 september börjar denna vecka." Så började ett mail jag fick i veckan...

S:t Eriksloppet

En halvmara är en bra distans. Det är tillräckligt långt för att man ska klara den. Och det är tillräckligt långt för att det ska kännas som en bedrift och ge en riktig wow-jag-gjorde-det-känsla. Jag sprang förra året och det var det bland det bästa och det värsta jag gjort. Det bästa var känslan efteråt, det värsta var att loppet krockade med en av de värsta mensvärksdagarna jag upplevt. Ingen bra kombination... Om jag bara får ordning på min höft så ska jag springa igen!

Innan S:t Eriksloppet kan man följa Szalkais program (finns för de som både vill springa på 1 tim 30 min till de som har som mål att springa på 2 timmar eller helt enkelt bara fullfölja loppet, vilket inte är så "bara") eller vara med på de löparkvällar som började för några dagar sedan. Just löparkvällarna kan jag tänka mig funkar som skitbra inspiration (jag har aldrig kunnat gå på en tråkigt nog...)


Kvällstidningsträning

Aftonbladet har invigt våren på riktigt och skriver idag en massa om vårträning på siten.

Bästa joggingen

Aftonbladet har sammanställt läsarnas joggingtips (på olika orter i Sverige) och bjuder på dem i listformat (plus tipsforum). Man behöver tydligen inte vara särskilt kunnig för att jobba på Aftonbladet för här finns både flertalet stavfel och minimalt med efterforskning. Som ett tips finns till exempel "Milspåret", och var i Stockholm det finns ett vederatget milspår har då jag ingening aning om. Men som sagt, det är alltid bra med listor (faktum är att just ordet lista är det som används flitigast på kvällstidningarnas löpsedlar - just för att det säljer. Inte för att det har någonting med träning att göra, men ibland kan det vara roligt med lite värdelöst vetande)...

Vinna PT

Dessutom kan man vinna en PT! Jag har redan gett mig in i tävlingen och kontrollräknade mina max 20 ord sjutton gånger innan jag skickade in bidraget.

Träningsschema

Som grädde på moset kan man läsa/spara/skriva ut/plugga in ett träningsschema (både kondition och styrka) på fyra veckor som PT:n lagt upp. Det är ganska bra, traditionella övningar som funkar utan gym. Passar väldigt bra som kom-ihåg-dokument när man ska ut på resa faktiskt för även om man vet att det finns styrkeövningar så att det räcker och blir över, så brukar jag aldrig komma ihåg dem när jag väl behöver dem.

Yoga!

Allt som är gratis är gott...

Yoga på TV

Jag visste inte om det förrän jag läste nya Fitness Magazine, men TV4 har yoga i rutan varje morgon. Alldeles gratis! För den som är morgonpigg så börjar yogan kl. 05.30 (lite senare på TV4+). Jag tycker det låter helt fantastiskt! Man kanske rentav skulle testa...

Het yoga

Den som är uppmärksam har läst att jag vill testa på Bikram Yoga. Nu ska det faktiskt bli av. Nästa helg går det en bikram yogahelg av stapeln för nybörjare och jag är anmäld.

19 april 2007

Tor 19 apr: Fuskträning

Jag erkänner. Jag har fuskat - igen!

Vila?

Det stod vila på schemat idag. Men det höll inte. En vän till mig som är icke-SATSare har länge velat prova på SATS dans och eftersom ett sedan länge inplanerat eftermiddagsmöte blev inställt sedan några dagar tillbaka så passade vi på att dansa. På mysgymmet (för att det är så litet) Tule. Men att dansa är inte att jättefuska tycker jag. Det är ju inte så att man får mjölksyra någonstans (fast det stramar fortfarande väldigt mycket på baksidan av mina lår). Men det där beror å andra sidan på hur bra man dansar. Jag är inte så bra på dans. Det är lite för mycket koordination. Lite för lite raka rör. Men det är förbaskat roligt ändå! (Och trots att jag inte hade för avsikt att ge allt så rann svettdropparna ändå)


Mat?

Det är dags för min bekännelse nummer två: dagen har varit riktigt skräpig när det gäller maten. 2200 kcal har det blivit (eller runt 2000 med dansen inräknad). Det är några hundra kalorier ifrån mina 1500 Viktklubb-kalorier. Men så har det varit en riktigt lång dag också! (Jag är egentligen inte så upprörd av antalet kalorier, snarare vad de består av!)


Den börjar bra. Frukost i sängen med två kokta ägg och ett glas fullkornsvälling. Så har frukosten sett ut hela veckan och jag står mig bra på det. Hungern slår in precis lagom till lunch. Idag äter jag frukost lite tidigare eftersom jag pluggar på torsdagar. Så vid 10.30-tiden knaprar jag på en halv Naturdietbar som blivit över sedan någon gång i helgen. Hasselnötssmak. Det låter godare än vad det är.

Så lunch vid 12 och jag äter en pastasallad vilket jag inte ätit på evigheter och känner mig alldeles proppmätt. Pasta liksom, det existerar inte i mitt liv längre. Jag kan inte komma ihåg när jag åt vanlig vit pasta sist, och fullkornspastan ligger ganska orörd i mina hemmaskafferier.

Under eftermiddagen lyssnar jag till en väldigt intressant föreläsning om grävande journalistik men matkoman slår in och jag försöker med både ett glas nypressad apelsinjuice och en tjugofemgrammare guldnougat. Jag lyckas sådär och några timmar senare hittar jag ännu en Naturdietbar med chokladsmak (mycket godare). Man ska ju äta var tredje timme försöker jag påminna mig och jag känner mig nöjd med att jag åtminstonde fått med mig någonting ätbart i min väska.


När alla lektioner är avslutade har jag lite dötid innan jag ska träffa väninnan på SATS för kvällens danspass. Det regnar ute och jag känner inte för att gå i affärer med min stentunga väska så jag sätter mig lämpligt nog på ett café. Thelins konditori. Livsfarligt! Är omringad av smarriga tårtor och fantastiska bakverk och suktar men nöjer mig med en rabarber- och gräddte. Och en chokladboll. Oops.

Träningen går bra och efteråt rusar vi vidare till ett kvällsmingel och det blir inga proteiner alls efter träningen utan bara kolhydrater i form av ett glas bubbel. Jag förtränger att kroppen börjar bli lite småhungrig till klockan är runt 23 och jag sitter på tunnelbanan på väg hem. Det har börjat snöa nu och vädret är allmänt jävligt. Jag småspringer hem från tunnelbanan och försöker analysera vad som finns i kylen och konstaterar dystert att utbudet är magert men att det får bli två grova smörgåsar med en tjock, tjock skinkbit (mina proteiner!) och ett stekt ägg. Och så lite Valioyoghurt med Paulúnmusli. Medan jag äter min mackmiddag fyller jag i Viktklubbsdagboken och inser att morgondagen i alla fall inte kan bli sämre än den här. Den har ju bara varit fylld med choklad och oriktig mat!

ToppHälsa

Jag var så glad igår. Både nya numret av ToppHälsa och nya numret av Fitness Magazine landade på mittt hallgolv!

Den enda topptipset från topptidningen

Jag har inte läst ToppHälsa så länge. Köpte den mest som lösnummer lite nu och då förut, men sedan kom erbjudandet om fyra nummer för 49 spänn så jag slog till på en prenumeration.

Men jag måste säga att det bästa som tidningen bjöd på denna gång var Blossoms tips om hur hon dricker mycket vatten. Hon har som "regel" att dricka ett glas vatten varje gång hon kommer, och lämnar, ett nytt ställe. På så sätt undviker hon att dricka allt vatten på en gång.

I övrigt fanns det inte mycket att hämta i topptidningen (som ej ännu blivit lusläst, endast småbläddrad igenom). Såhär spontant känns det att felet med numret är att det är för brett. Det gömmer sig en barnbilaga fastklistrad på en sida samtidigt som nästa sida är dedikerad till klimakterieförändringar och hälsa. Det är för brett! Man har försökt vända sig till så många kvinnor som möjligt, i alla målgrupper, så till slut når man inte fram till någon.


PS!

PS. Jag har suuuuperträningsvärk i baksidan av låren från gårdagens kinesiscirkel. Jag misstänker att de kommer från höftlyft på stepbräda samt Good Morning-övningen där man har en stång över huvudet och med rak rygg böjer sig lååångt ner framåt. Den övningen måste jag fortsätta med! DS.

PSS. Jag känner i triceps också... DSS.

18 april 2007

Ons 18 apr: Högpulsträning

Jag erkänner - jag fuskade imorse!


Pulsspinning

Det blev ingen morgonjogg imorse. Inte ens en morgonpromenad. Det var för skönt att sova helt enkelt, och ibland måste man tillåta sig det också (dessutom regnade det imorse).

Men det jag inte gjorde på morgonen tog jag igen på kvällen. Det var konditionsdag på SATS och pulsspinningen på Zenit bjöd på dubbla instruktörer (rödhåriga Jessica och dreadlocks-Lina). Det blev intervaller passet igenom med pulstoppar på mellan 85-90%. Svetten droppade och vattnet i flaskan tog slut alldeles för fort. Men det var sååå skönt (det är det alltid)! Pulsspinning måste nog vara det bästa som finns!

Proteiner

Jag har fått dille på det här med kesella och hade en burk med mig i väskan idag som jag åt till mellanmål. Med hallon såklart. Ganska gott, men godare när det kommer direkt från kylen! Nu ska jag surfa in på Gymgrossisten och kolla runt bland proteinerna där. Dessutom blir det kyckling och broccoli till middag... sedan måste jag nog gå och köpa mer kesella...

17 april 2007

BUSigt!

Jag skulle inte säga att jag är besatt av, men dock benägen att få till, en snygg bränna.


BUS

Jag har en sådan där irriterande blek hy. Som inte vill bli brun. Trots alla envisa försök. Och visst vet jag att det är farligt med sol och jag med mina fräknar ligger i den absoluta riskzonen för hudcancer. Så genom åren har jag varit en flitig testare, och användare, av BUS - brun utan sol.

Därför är en hel hylla i mitt badrumsskåp ägnad BUS-varianter. Förra året kom ju bodylotions med BUS stort, så därför har jag mycket sådant. Både Dove, Nivea och Neutrogena. Jag gillar dem, BUS-nyansen blir snygg och diskret och man kan använda dem ofta. Men jag gillar också L'oreals BUS mycket. Här hemma finns den som en genomskinlig gelé men när jag bodde utomlands köpte jag den som en brun créme med mycket skimmer i (dock var tuben i samma format) och det var toppen (man såg ju direkt var man applicerade eftersom crémen var färgad).


Snyggast färg fick jag dock för några år sedan då jag använde Fake Bake. Den färgen var verkligen djupt brun och inte alls sådär ljusorange eller gyllene som resultaten ofta blir idag. Men Fake Bake är inte perfekt - den är inte särskilt vattentålig och det blev ofta lila(!) fläckar på lakanen...

En mindre bra grej med alla BUS-produkter är att de faktiskt färgar av sig. Speciellt när man svettas på gym och har vita t-shirts. Då blir svetten brunfärgad och det är inte särskilt trevligt.

Men som sagt, testandet och användandet av BUS går vidare. Tipsa gärna om ni har testat riktigt bra BUS-produkter!

Tis 17 apr: Morgon- & kvällsträning

Gårdagens benträning bjöd på tunga ben idag. Därför var det extra skönt att "gå av" lite bentrötthet, både imorse och senare på kvällen.

Morgongång

Morgonstund har guld i mun heter det. Och nog bjöd denna morgon på guld i form av lite solsken, trots att väderleksrapporterna spått regn.

Liksom igår så blev det en morgonpromenad av morgonens planerade jogg. Men det är nog så bra det. Kanske även lite bättre för fettförbränningen eftersom det är en lågintensivare form av träning. Jag gick runt Tanto för att komma bort från bilbruset lite (50 min blev det), och där mötte jag även Kayo. Hon var ute och powerwalkade och hade verkligen lagt gasen i botten!

Kvällskinesis

Jag körde ett kinesispass ikväll. En slags styrketräning i cirkelform. Det är ett pass med runt 12 deltagare som leds av en personlig tränare och sker i intervallform. Skitbra faktiskt! Man övar både styrka (självfallet) men också balans och en massa massa teknik (där kommer PT:n väl till pass). Lite roligare än en bodypumppass (och definitivt mer personligt!).Kvällsgång

Kinesisträningen slutade kl 19.00 och den tiden är helig TV-tid. Då är det ju Anna Skipper som är kung (nja, drottning snarare) i rutan! Jag hade planerat in 50 min crosstrainer men där kan man inte höra ljudet på TV:n så det fick bli 50 min rullband istället. Jag hade med mig mina halvnya joggingskor med de väldigt nya inläggen (för att "gå in dem") men de är fortfarande obekväma. Foten kommer liksom för högt upp. Så det blev skavsår på nytt...

Jag varierade hur som helst gång med 0% incline på 7.0 km/h med incline på 3-5% på 6-6.5 km/h (variera måste jag, annars blir det tråkigt) - och allt med Anna Skipper i lurarna. Perfekt!


Kesella


Sporty Spice tipsade mig om att äta kesella med några droppar Fun Light i, för att jag skulle få upp mitt proteinintag. Ett superbra tips, men som jag modifierat lite. Jag hade nämligen ingen Fun Light hemma - men däremot frysta hallon. Så jag tinade upp några stycken och blandade dessa i min kesella. Det såg supersmarrigt ut - och var faktiskt jättegott!

16 april 2007

Mån 16 apr: Måndagsträning

Ny vecka, nya tag!

Rivstart

Välkommen vackra måndag! Det var trevligt att du kom, men ännu trevligare att du gick. Nu vill jag ha någon annan dag istället. Måndagar är alltid hektiska. Mycket morgontrafik som yr damm i min morgonpromenad, och knallfullt på gymmet. Med all denna trängsel känns det definitivt som om veckan rivstartats igång.

Morgon

Började morgonen med frukost och en promenad, i just den ordningen. Enligt planen skulle det ju varit en jogg och sedan frukost. Men man tager vad man haver, eller nja - man tager vad som bliver snarare. Jag var faktiskt duktig och gick upp kl 05.50, satte på mig träningskläderna och - lade mig på sängen för att "vila lite". Jag "vilade lite" i drygt en timma, och missade således joggen. Men som sagt, det blev en ganska så rask promenad i morgonsolen istället. Dock tillsammans med bilar, bussar och morgonavgaser.

Kväll

Jag var på gymmet lite före kvällsrusningen vilket var skönt. Jag kunde därför köra mitt benpass i lugn och ro utan att behöva köa för maskinerna. Jag satte igång med benpress (3 set med 12 reps på 100, 110 resp 120 kg), abductor (3 set, 12-15 reps på 70 kg) och adductor (3 set på 12 reps på 50, 55 och 60 kg). Sista benpressetet brände duktigt i baken och abductorn och adductorn ska vi bara inte prata om! Sedan körde jag lite snygga kissande hundenövningar på mattan och ett gäng med situps. Idag var det de sneda crunchesen som brände bäst och jag riktigt såg framför mig hur min mage blev till en snygg tvättbräda med varje crunch. Fast sedan måste det ha hänt något för när jag tittade ner på magen såg den ut som vanligt.

Idag gjorde jag enligt skolboken och körde styrkedelen först och kardion sist. Klockan 18.00 stod det nämligen pulsspinning på schemat. Kön till biljetterna på SATS Zenit var gigantisk och alla cyklar blev tagna. Jag var bland de sista att få biljett (eftersom jag inte köat vid dörren i 10 minuter) men var bland de första att få tag på en vettig cykel. Men det var ändå något som inte stämde på passet. Det var svårt att komma upp i puls och så fort det blev en halv minuts vila så rasade pulsen. Jag låg runt 75-80% under hela passet. Nu var i och för sig passet inte lika bra som det förra passet i torsdags, men ändå... och inte hade jag ätit optimalt före passet heller, så det kan nog också bero på det. Och så är det som de säger - dagsformen skiftar och så gör även pulsen.

Kcal

Jag har gått med i Viktklubb igen för att hålla koll på vad jag äter. Dels för att det inte ska bli vare sig för mycket eller för lite, men också för att ha koll hur mycket kolhydrater, fett och proteiner jag äter.

Som vanligt har jag blivit tilldelad lite drygt 1300 kcal men jag tänker öka denna dos till runt 1500 kcal. Det som är intressantast är hur svårt det är att få upp proteindelen. Den mesta lättillgängliga maten som är runt omkring oss är ju nästan uteslutande kolhydrater.

15 april 2007

Sol och sommar?

Idag har det varit sol och sommar för hela slanten!

Söndagsstroll!

Imorse sysselsatte jag mig med den delikata aktiviteten att inte göra någonting alls. Det var härligt! Medan grabbhalvan var ute på sitt långpass med löparklubben och jag gick och funderade på vad jag skulle göra med min gigantiska skoskavsblåsa på sidan av foten, så gick tiden alldeles av sig självt. Fram på eftermiddagen bestämde vi oss för att ta en liten promenad till vackra Vinterviken. Med tanke på mina sargade fötter och grabbens tjugoåttakilometertrötta ben, så blev det blev mer av en lång "stroll" än något annat.Det var som om sommaren (i alla fall tillfälligt) fullkomligen exploderat! Överallt låg avklädda människor på filtar på just nykläckta gräsmattor, och vinterstängda bryggcaféer stod öppna som om de aldrig gjort något annat. Det kändes rätt så konstigt att det varit snöstorm här för bara en vecka sedan!Det här med cykeln...

Cykelringen har annonserat om rea (med en massa rabatt) men när jag tittade in i deras butik på Hornsgatan fanns där bara tråkiga cyklar. Eller superhojjar för runt 10 000 kronor. Annars såg det rätt så tunt ut på cykelfronten, men desto mer människor. Men det är klart, det är nog fler än jag som vill köpa cykel på en ultrasolig söndag! När jag kom hem kollade jag in Blocket, och hittade en finfin mountainbike (helt ny) för 1150 kr. Vilket klipp tänkte jag, och mailade snabbt säljaren. Men fick alldeles nyss svaret att cykeln såldes för bara en timma sedan. Sicken osis!

Marathon-TV

Just nu visas Paris Marathon på Eurosport. Banrekordet ligger på drygt 2 timmar och 6 minuter. Galet! Tätklungan springer just nu på en fart kring ca 20 km/h. Om vi vanliga motionärer skulle testa det på löpbandet skulle vi förmodligen trilla av.

(Imorgon, måndag, är det dags för Boston Marathon!)