25 april 2008

Greetings from Halmstad

Idag har vi åkt hem.


Halmstadhelg

Jag pratade med en kollega från södra Sverige igår som skröt så väldans om att våren kommit dit. Perfekt tänkte jag och väntade mig en totalförändring jämfört med Stockholm när vi bilade söderut i eftermiddags. Men nä, jag måste säga att Stockholm håller jämna steg med västkusten. Det grönaste trädet jag sett är fortfarande det som stoltserar vid Mälarpaviljongens entré.

Det känns lite konstigt att Halmstad ska bli mitt nya hem. De pratar lite konstigt här. Och man kan gå från en sida av stan till den andra på 5 minuter. Det är förvisso rätt så praktiskt. Idag var vi inne i Hemköp mitt i stan och tänkte att bland dessa hyllor med havremjölk och kikärtor kommer jag nog gå många gånger i framtiden.

Samtidigt är jag trygg i att vårt beslut att köpa en lägenhet här nere var rätt. Att jag vill kolla med mäklaren vad den ett år gamla lägenheten som ligger nära vår och med i stort sett samma vatten-, sol- och balkongläge, gick för när den såldes för ett år sedan, betyder inte alls att jag redan nu vill sälja den lägenhet som är vår och som inte riktigt är klar. Jag vill bara få bekräftat att vi inte köpt en lägenhet i en småstad till Stockholmspris förgäves.

Anyhow, imorgon har vi ett digert schema: kolla in bygget av nya lägenheten (verkar som vi fått väggar nu!), springa och sedan middag hos en god vän på kvällen. Jag vet, det låter inte jättemycket men eftersom jag gärna vill få in ett 30 kilometers långpass vet jag med mig att det kommer ta sin lilla tid...

Boot Camp

Blogger boot camp närmar sig med de rätta stormstegen. I min värld har det redan hänt. Inatt drömde jag nämligen om det. Det är Sofys fel - eller förtjänst - eftersom jag hade nöjet att prata med henne under dagen igår. Som alla drömmar var det en konstig dröm och trots att upplevelsen var glasklar precis när jag vaknade har det mesta av drömmen fallit ur mitt medvetande nu (varför blir det alltid så?). Märkligt nog tränade vi aldrig i drömmen, men vi var alla ute och åt på lördagskvällen och jag fick av någon anledning sitta vid ett annat bord tillsammans med min arbetskollega - och prata jobb - medan ni andra pratade träning och annat roligt (om det nu finns mer till livet än träning?). Betyder det att jag ska jobba mindre?

24 april 2008

Tor 24 apr: Jobbjogg

Det bästa med att springa hem från jobbet är inte själva löpningen i sig.

Kilometerjakt


Jag hade löparkläderna med mig i ryggsäcken i morse. Noga packat så att allt ska få plats. När jag springer vill jag ju springa med så lite packning som möjligt såklart. Men inte för lite. För då skumpar innehållet bara runt. Lagom är bäst.

Det bästa med att springa hem från jobbet är inte att jag springer. Nej det allra bästa är det extra välbefinnandet jag får över att vara sådär hälsosamt duktig medan alla andra åker bil eller buss (nåväl, ganska många cyklar ju också...). Bara det ger mig en kick. Sedan att jag effektiviserar min tid riktigt duktigt ger en effektivitetsmaximerare som mig en riktig high. Nu kan jag vara träningsfärdig 45 minuter efter att jag gått från jobbet!

Som jag skrivit förut bor jag ganska nära mitt jobb. Typ 3 kilometer. Bra, eftersom man också kan gå dit och hem. Men, ska man springa får man leta lite omvägar. Förra gången hittade jag mina extra kilometrar i Kristineberg och Lilla Essingen. Idag sprang jag Västerbron och sedan rundan runt hela Långholmen. Det var lite häftigt att springa alldeles ensam på en skogsstig och se, Essingebron långt borta och hur trafiken verkligen stod still. Men jag stod inte still.

Bra löparstig på Långholmen!

När jag gjort min runda och konstaterat att den bara var på futtiga 5 kilometrar ringde grabben. Han, med sällskap, fikade på utomhusstället Mälarpaviljongen vid Norr Mälarstrand, så jag gjorde Västerbron en gång till (totalt blev det Västerbron 4 gånger idag) och sprang dit. Svettig och dan, med bandana och löpartights, gjorde jag dem sällskap - och stod ut inte så lite bland de övrigt väldigt chict klädda gästerna i vårsolen. Men jag trivdes ändå, ibland är det skönt att helt skita i vad andra tänker och tycker!

Premiär för korta(re) löpartights! Tyvärr med kritvita ben...

Äntligen har träden blivit lite gröna!

Tor 24 apr: Gym(mande) på jobbet

Det känns effektivt att lägga träningen i anslutning till jobbet. Jag älskar effektivitet (lika mycket som jag hatar ineffektivitet).

Träning innan jobbet

I förrgår blev det ingen träning. Då la jag mig ju på sängen och sov mellan 20.00 och 07.00. Igår blev det heller ingen träning. Då satt jag hos frisören mellan 17.00 och 20.00 och sedan var jag "tvungen" att prova ett nytt vin jag blivit supertipsad om. Nr 6950 på Systemet. Riktigt gott. Innehållet i flaskan försvann väldigt snabbt (tillsammans till min kyckling, tomater, avokado, paprika och light-halloumi)... Tvånget att prova beror på att jag tänkt ge bort vinet till en bekant som vi är bjudna på middag till, men jag kan ju inte hypa det om jag själv inte provat det. Vin betyder i alla fall ingen träning och det var lika bra för håret låg väldigt slätt och fint efter de många timmarna i frisörstolen och jag kände inte alls för att svetta ner det. Därför blev en vilodag till två.

Men imorse satte jag igång. 45 minuter snabb promenad till jobbed med Adam & Gry i öronen som gjorde att jag gick skrattandes över Västerbron. Sedan körde jag expresstyrketräning på jobbgymmet: bicepscurls med stång, hammercurls med hantlar, två axelövningar med hantlar, tricepspushdowns och omvände tricepspushdowns i cc och slutligen en axelövning till. 10 reps/2 set av varje övning. Tog 25 minuter. Duktigt jobbat tycker jag själv.

Jobbgymmet!Jag har med min springryggsäck. Där ligger löparutrustningen väl packad. Gissa vem som springer hem ikväll!

23 april 2008

När kroppen säger ifrån

När kroppen talar ska man lyssna. Och sova. Jag hade planerat för 8 km fartlek igår. Och eventuellt ett bodypumppass imorse. Men när jag kom hem 19.30 igår ville inte kroppen höra på det örat. Istället lade jag mig på sängen och somnade och gick inte upp förrän imorse. Att träningen uteblev gör mig inte så mycket. Jag tycker ju om att sova! Jag borde däremot ta igen träningen ikväll. Enda kruxet är att jag ska till frissan efter jobbet och det vore ju synd att förstöra nya frisyren med ett 12 km fartlekspass...

21 april 2008

Mån 21 apr: SATS spinning

Glädjen och adrenalinet kunde räckt hela kvällen.

110 minuter spinning

När jag lämnade jobbet en minut över halv fem hade jag siktet inställt på en timma styrketräning och en timma Piaspinning. Men när jag kom till gymmet tio minuter innan den första av de två Piaklasserna började, gjorde jag en rövare och bokade in mig på den klassen också, på bekostnad av styrketräningen.

Jag hade inte planerat för 2 spinningpass och hade därför heller ingen extra energi med mig. Men det behövdes inte. Jag körde på adrenalin i 2 timmar. Det var inte utspätt en enda droppe! Jag kunde kört hela kvällen om så Pia bara velat sitta kvar på instruktörscykeln ett tag till.

Känslan under ett riktigt bra spinningpass är starkt beroendeframkallande! När jag har det där flytet känns det som att jag är starkast i världen. Och när jag sitter där i salen, med alla mina spinnngkamrater (jag känner igen ganska många nu) bredvid mig och framförallt Coola Karin, ja då taggar vi varandra genom vårt fokus, genom vår tystnad eller våra spontana hejarop och genom flåset och svetten. Det är en obeskrivlig och förbannat skön känsla som inte är så lätt att uppnå, och som man inte får på så många klasser. Och när den ena medryckande låten efter den andra spelas, ja då kan jag inte annat än ge allt jag har. Det bara går inte. Jag cyklar mig alldeles trött i benen, men i huvudet är allting glasklart och benen återhämtar sig lika snabbt som om ingenting hade hänt innan jag är fit for fight igen.

Fokus för dagens pass var fartlekar och bestod av "fart 1", "fart 2" och "fart 3" (nära max) som vi körde under olika block på mellan 6-9 minuter. Vi växlade mellan de olika farterna under en lång flackkörning, en ganska lång backe, en kort flack, en ganska lång backe och en lång flackkörning. Tungt och underbart! Och så allt en gång till under pass 2.

En av de där låtarna jag inte kan köra o-lugnt till är Mitternacht. Terese har den på sitt pass. Pia har den på sitt. Den låten har "det där"!

Lång funktionströja

Klev in på Jogg.se och blev lite glad över att någon annan har samma problem som jag. Glad är väl inte riktigt rätt ord, men det känns skönt att inte vara ensam om att tycka att alla funktionströjor för kvinnor slutar vid naveln. Det är inte så kul att köra axelpressar då. Igår, medan jag var i full färd att stånka och pusta och klara alla mina reps under styrketräningen, fick Nilla inte bara passa utan även dra lite i min tröja som envisades med att vilja sluta högre upp på naveln än byxlinningen. Var hittar jag en lång, snygg funktionströja i damstorlek?

20 april 2008

Klara marathonsträckan

Jag har så svårt att förstå att kroppen, efter att ha sprungit drygt 20 kilometer några gånger efter i stort sett vilket marathonprogram som helst, sedan ska kunna springa 42 kilometer utan större problem och i samma hastighet. Hur kan det vara så? Logiken går inte in i mitt huvud, trots att jag vet att i stort sett alla träningsprogram säger samma sak: att det räcker med 20-nåntingkilometerpass innan.

20 apr: Styrketräning för bröst, axlar, biceps och triceps

Det var en diger styrketräningstimme jag och Nilla hade framför oss när vi sågs på SATS Zenit strax före lunch.

Styrketräning

Det är något speciellt med bröststyrketräning. Jag får träningsvärk så fort jag tittar åt en bröstövning. Det är som att muskeln skriker efter att bli starkare och att det inte kan gå fort nog. Jag ökade på vikten lite idag. Lite lagomt, för att fortfarande kunna använda mina armar någorlunda imorgon.

  • Dagens bröstövningar: bänkpress med stång + superset: bröstpress med hantlar och flyes med hantlar.

Axelstyrkan är inget jag skryter med. Den är urkass. Men idag körde vi baksida axel och det var inte så farligt. Det kan jag till och med tycka är kul.
  • Dagens baksida axel: Framåtlutande flyes med hantlar (vi tänkte även köra flyes i kinesismaskin men den var så upptagen så det blev inget där)
Nilla kör liggande framåtlutande flyes och jag kör stående.

Jag är heller ingen hejjare på tricepsövningar men idag var jag envis när det gällde just tricepsen. Det är lite för mycket daller på min arm så om jag bara kunde tighta till dem lite skulle jag bli mer än nöjd.
  • Dagens triceps: Superset french press med z-stång och någon annan tricepspress där man går ner mot naveln (vad heter den?) + tricepspushdown i cc
Det är kul att träna biceps så det gör jag gärna. Jag ser tyvärr inte musklerna växa på armen men det beror nog på allt annat som också finns där (som inte borde finnas där).
  • Dagens biceps: bicepscurl med stånd + hammercurls med hantlar
En megaportion vår!

Efter inomhusträningen fortsatte jag och Nilla utomhus. Vi gick längs med Norr Mälarstrand och hade picknick på kajen vid vattnet. Solen sken och det var fullt och trångt med människor, barnvagnar och solglasögon.

Bara någon timma senare var det grabben som ville ut i solskenet efter att ha kommit hem från långpassträning med Team Stockholm Marathon så vi begav oss ut igen, både han och jag på lite trötta ben. Vi tog med oss en glass ned till Långholmen, låg på en brygga och tittade på den blå himlen innan vi tog oss runt ön och hem igen.

Det har blivit rätt mycket sol och promenad. Nu känns det som att våren är här!

Nilla fixade lunchen (bulghurblandning med kräftstjärtar)
jag fixade sällskapet (mig själv).
Det var trångt på Norr Mälarstrand.
Okej, inte metern framför oss men längre bort så...

Vilken fin utsikt. Västerbron!


På eftermiddagen bytte jag promenadsällskap till grabben, och en glass.
En god Magnum (den nya med kanel) på ganska "bara" 247 kcal!

Det växer fint och blått på Långholmen. Undrar om många pinkat just där?

Den eviga Västerbron. Syns överallt jag är!

Vi låg på en brygga och såg blå himmel, och ganska många flygplan...

Söder Mälarstrand. Den jobbigaste av de två mälarstränderna tycker jag...
(men ganska fin ändå)

Skavsår från sport-BH

Det märktes inte alls under rundan igår. Men när jag kom hem lyste de som små röda ilskna streck mot mig. Skavsåren jag fick från sport-bh:n. Ändå hade jag den som hittills inte orsakat mig några sår: shock absorbers variant. För att undvika skavsår när man cyklar ska man tydligen köra utan trosor. Men jag tror inte att springa utan sport-bh är en smart idé...
Min vikt!

Vågen är snäll mot mig denna veckan med.

Veckans resultat

-1.2 kilo har förlorats. Grabben frågade mig var på min kropp de togs från denna vecka men det har jag inget bra svar på.

Totalt har jag gått ner något hekto mer än 3 kilo på 3 veckor, och kanske märker jag skillnad på riktigt när jag gått ner 5 kilo? Det är ju inte mer än logiskt att syns det inte att jag går upp några kilon, så bör det rimligtvis inte heller synas att jag gått ner 3 kilo.

Om det låter som att jag förringar mitt resultat så är det inte meningen. Jag tycker att jag själv är duktig som lyckats så bra hittills. Jag är stolt över de val jag gör varje dag och jag är positivt överraskad över att det inte känns svårare att välja sallad istället för pasta, te utan kaka istället för te och kaka och så vidare. Det känns inte som att jag gör några uppoffringar. Jag har ännu inte drabbats av cravings eller sötsug. Jag har heller inte märkt av mitt minskade kolhydratsintag, annat än på de långa träningspassen. I det vardagliga (tränings)livet funkar min anpassade kost bra. Så pass jäkla skitbra att jag går in kommande vecka med gott mod. Det kommer nämligen bli en supervecka men en superavslutning till helg!

Men nu först ska jag lyfta skrot med Nilla och sedan ut och jaga lite solstrålar på småtrötta ben.

Lör 19 apr: Stadsorientering

"Saturday night I feel the air is getting hot..."

Långpass

Jag hade laddat energidepåerna ordentligt för lördagskvällens äventyr. Ätit en rejäl frukost, en lunch med kolhydrater och till på köpet en smörgås, som annars är bannlyst numera, innan det planerade långpasset med Coola Karin. Att depåerna var fyllda märktes. Huvudet var med hela vägen ikväll, benen också. Alla de 24 kilometrarna till Sundbyberg och Solna och tillbaka. Eftersom vi inte rörde oss i vår egen "hood", hade vi med några vägbeskrivningar och långpasset blev därför till en spännande stadsorientering.


Det största problemet jag (vi) hade idag var faktiskt att hitta en bra löprutt. Vi hade inga idéer alls. Till slut kom Karin på den goda idén att springa runt halva Kungsholmen, över till andra sidan kanalen och springa längs med vattnet tills vi kom till Sundbyberg. Då vek vi av från kanalen och lirkade oss igenom Sumpans esplanadstråk och sprang sedan Råsundavägen tills vi kom till Solna (eller nåt) och sedan försökte jag överleva den mycket tråkiga transportsträckan förbi Karolinska Sjukhuset till St Eriksplan. Den biten var passets jobbigaste och här hade jag egentligen min enda egentliga "low". Men vi klarade den ändå. När vi kom in till lördagslivet på St Eriksplan kändes benen lätta igen och sedan var det "bara" omvägen runt halva Kungsholmen kvar. Här gick det lite segt också men det var mest för att jag visste att det var sista biten.

Jag hade med mig drickabälte idag. Hade gärna haft dubbelt så många flaskor...

Vårsol när vi startade, nattsvart när vi slutade. Ändå var vi bara ute i drygt 2.5 timmar...

Jag är nöjd. 24 kilometer med snitthastighet på 6.39min/km. Totalt 2 timmar 40 minuter. Inte illa med tanke på att jag i onsdags sprang mellan 14-15 kilometer på mellan 6.40-6.50min/km och snabbt blev trött. Tänk vad lite extra mat i kroppen kan göra. Om det nu var det som gjorde skillnad? Jag hade ju faktiskt en vilodag igår också. Samt att jag var mindre stressad idag eftersom det var lördag och inte jobb-hela-dagen-plus-extra-jobbmöte-efter-jobbetstress. Hur som. Det känns bra nu!

Klockan 22.20 tog jag bussen hem, tillsammans med tidiga barhemvändare, från Fridhemsplan. Nattklubbskön ringlade lång till billiga Nivå 22 och under passet sprang vi även förbi några andra discokulor. För min del blev det inga andra drinkar än den proteindrink på Double Pro (både snabba och långsamma proteiner), minimjölk, banan och lite havregryn jag blandade som fylla-på-energi efter passet.