09 mars 2007

9 mars: skidor på alla håll

Jag har kommit hem igen. Ja till Åre alltså. Härligt!

Utför

Började dagen med att vakna och dra på mig pjäxorna och så ut i backen. Kylen ekade tom imorse så vi körde en tidig lunch i backen. Det positiva var att jag valde lax. Det negativa var att det serverades tillsammans med dillstuvad potatis.

Det är någon plusgrad vilket gör att snön blir tungåkt för den typ av pistskida jag har. Bra för benmusklerna förvisso, men jobbigt i längden. Jag ska nog ta och köpa på mig en bredare skida för offpist och sockersnö.
På längden

Trots att jag blir helt lyrisk när jag åker - eller pratar - skidor så har jag aldrig riktigt åkt längdskidor. Jag har länge pratat om att jag vill göra det men inte fått tummen ur. Tills idag.

Jag pusslade ihop mammas längdpjäxor med pappas skidor och så åkte vi till Björnens längdområde. Här skulle det minsann testas skidåkning på platten!

Det är svårt (vingligt och svårt med fästet när det går uppför). Men framförallt så är det jobbigt. I hela kroppen! Superträning med andra ord! Jag är inte alls förvånad varför längdåkning räknas som en av de "bästa" motionsformerna.

Vi körde två varv i 3-km-slingan och jag har definitivt fått blodad tand!!


08 mars 2007

7 mars: En sen joggingrunda

Dagen är inte över förrän klockan är midnatt. Och inte ens då.

Nattjogg

Jag såg fram emot att jogga ett lite längre pass idag. Klockan blev eftermiddag och klockan blev tidig kväll. Klockan blev program Mullvaden på Kanal 5 (dvs 20.00) och klockan blev Top Model (dvs 21.00) och jag såg fortfarande fram min långjogg.

22.20 snörde jag på mig mina joggingskor för att se om en del av marabanan låg kvar. Det gjorde den. Jag sprang inte hela varvet, men väl utvalda delar (sträckan i lila på bilden nedan). Det blev runt 13 km.

Höften sade ifrån rätt så tidigt så jag gick hela Strandvägen och i stort sett resten också. Därför kom jag inte innanför ytterdörren förrän efter midnatt. Nu är jag pigg och vaken och ska se till att packa inför min lilla Åretripp till helgen.

07 mars 2007

Götet i särklass - igen!

Göteborg brukar stå i en klass för sig. Så även när det gäller Göteborgsvarvet!

Bästa tipsen

Göteborgsvarvet är en enorm löparfest. Inte bara det, de har också en av de bästa hemsidorna och skickar dessutom ut en tidning som står sig väl i jämförelse med de träningstidningar som finns i handeln!

Jag har plockat några av godbitarna från Göteborgsvarvets träningstips:

Kläder

Folk gör i allmänhet två fel i sitt val av kläder. De klär på sig för mycket, och de väljer plagg av bomull. Bomull blir lätt tungt och svettigt och när det fryser på blir vi kalla. Bomull suger nämligen upp svetten bra, men har ingen som helst förmåga att transportera bort den.

Välj ett fukttransporterande material närmast kroppen och så en vindtät jacka ovanpå. Det är nämligen oftast vinden som kyler. Dessutom blir du varm när du springer...

Är vädret lite knepigare? Ta då del av dessa tips:

  • Blåsigt väder: en kort- eller långärmad tröja närmast kroppen som ej är av bomull. Tights på benen.
  • Kallt väder/regn: som ovan, men komplettera med mössa och vantar i tunt material, bomull är fortfarande bannlyst.
  • Mycket kallt väder/snö: börja med tröjan som inte är av bomull, och sedan en tunn fleecetröja eller väst. Ovanpå det en vindtät jacka. Stoppa benen i ett par vintertights (lite kraftigare material) och använd mössa och vantar i ett tunt material (nej, inget bomull). Komplettera med reflexer eller reflexväst så att du syns!
Skor

Vi vet nog alla vikten av bra skor men jag tänkte ändå presentera dessa siffror som kan vara värda att ta i beaktande. När vi springer sätter vi fötterna i marken 70-80 gånger per minut med en kraft som är 3-4 gånger kroppsvikten. Det är alltså värt att investera i ett par schyssta löpardojjor!

04 mars 2007

4 mars: Riddarfjärden runt

Söndagar är sköna. Långa och härliga. Det finns gott om tid till träning!

Visningsmotion

Dagen inbjöd till marathon i tv-tittande. 5-milen klockan 05.15 (denna gång vaknade pojkvännen i tid och jag både sov, tittade och halvtittade) och sedan Vasaloppet vid 10 och friidrotts-em mellan 14 och 18. Men däremellan skulle vi gå på en himlans massa lägenhetsvisningar också. Och lägenhetsvisningar kräver ofta stressiga promenader. Det blir så när man ska kolla på 5 lägenheter inom en timmas tid (varför är alla visningar alltid klockan 14?). Men det blir bra med vardagsmotion! Så pass bra att den där bullen vi delade på från Pressbyrån mellan lägenheten på Lidnersplan och Stagneliusgatan inte gjorde någonting.

Riddarfjärden Runt

Det blev en joggingrunda idag också. Runt Riddarfjärden (Västerbron - Norr Mälarstrand - Gamla Stan - Söder Mälarstrand). Enligt bloggen riddarfjärden runt är det 7 km. En skön och lagom flack runda (ja förutom Västerbron då). Det gick helt ok faktiskt, tempot var bra och jag sprang och lyssnade till pojkvännens maraberättelser. Höften kändes lite mer än igår men gjorde inte ont (jag vet inte om den faktiskt inte gjorde ont eller om det berodde på iprenpillret jag knaprat på innan. Men det gör det samma - det som inte dödar en härdar en!).