18 maj 2007

Tor 17 maj: Gång och spring!

Idag har det blivit 12 km. Delat på två.


Morgonpromenad

Alltså, det finns en riktigt dålig grej med att träna ofta. Det blir jäkligt mycket tvätt. Det är handdukar som avverkas på löpande band, det är spinningbyxor, löparbrallor, andra byxor, sportbehåar, strumpor, t-shirts, yogatoppar, små handdukar till spinningen… det finns liksom ingen hejd på det. Och om man som jag är periodare vad gäller tvättandet så uppstår det kris lite titt som tätt. Som imorse. Jag skulle upp och morgonjogga men hittade ingen ren sportbehå. Vad gör man då? Jo, förutom att inse att det är dags att tvätta och sätta igång två maskiner på raken, så tar man på sig dubbla vanliga behåar och går en morgonpowerwalk.

Man vet aldrig vad som händer under en promenad. Det var någon (idiot) som tyckt att det var kul att välta alla papperskorgar längs gångvägen i Tantolunden så det låg stora skräphögar överallt. Sedan var det två hundägare som bråkade och praktiskt taget skrek åt varandra. Klockan nio en torsdagsmorgon.

Inlägg

Jag hade bestämt mig för att återigen försöka gå in mina inlägg som jag fixat på Runners Store i Stockholm och som jag varit tvungen att gå dit med att fixa igen eftersom de inte alls passade min fot. De passar inte nu heller. Halvvägs in i promenaden, efter 2.5 km har jag rejäla skavsår och liksom stapplar fram. Inombords svär jag. Men jag stapplar på, ända hem.

Kvällsintervall

På kvällskvisten blev det samma runda som på morgonen. Den längs Årstaviken, uppför backen vid Eriksdalsbadet och så Ringvägen förbi Södersjukhuset och Zinkensdammarenan. 6 km är den. Vi har mätt! Grabben har köpt en ny pulsklocka och den är kanon! Det är en Polar RS800SD och den mäter allt: hastighet, sträcka, puls, tid… vi körde intervaller och det var hur kul som helst – nu kan vi ju se hur fort vi (jag) springer!!


Vadslagningsmiddag

Ikväll hade vi vår vadslagningsmiddag. På något sätt råkade jag bestämma att vi skulle gå och äta på Grill på Drottninggatan vilket vi också gjorde. Vi började med en festlig fördrink (en passion-champagnepunch för min del) och sedan grillat och så till Tranan för lite efterdrinkar (jag kunde inte gå så långt med mina klackar efter morgonens skavsår och Tranan låg närmast).


Anledningen till middagen var en deal som jag och grabben hade. Om han sprang under 1 tim 23 min på varvet sa jag att jag skulle bjuda honom på middag och blev det över den tiden… ja då fick han lov att bjuda mig. Tyvärr (för hans del) blev det någon minut över.

16 maj 2007

Ons 16 maj: Pulsspinning... och buns of steel!

Arbetsveckan avslutades på ett ypperligt sätt: på gymmet med styrketräning och spinning.


Spinning

Ah härliga Zenit. Efter SATS Kungsholmen var det skönt att komma hem. Ja till Zenit alltså. Stod i valet och kvalet in i det sista om jag skulle ta och springa en runda eller åka till gymmet. Gymmet vann (jäkla skithöft som inte tål att springas med)!


Det var Lina som ledde pulsspinningen. Med sina långa rastaflätor och sköna sätt påminner hon mig alltid om Thailand. Konstig association kanske? Men det är något lite laid back och avslappnat över henne. Hennes pass gick i intervallernas tecken och jag låg uppe i 87-92% av max ofta. Skönt. Men det visar också på hur olika dagsformen kan vara. Ibland är det skitsvårt att komma upp i puls, och ibland går det av bara farten.

Jag har varit lat och inte orkat tvättat, vilket har resulterat i en gigantisk hög med kläder på badrumsgolvet och ingenting som man kan ha på sig i garderoben. Jag hade heller inga schyssta spinningbyxor tills idag utan fick ta ett par jazzbyxor (som jag inte haft på år och dar) och sätta upp dem med gummiband precis under knät. Det funkade, men jazzbyxor saknar den där lilla - men viktiga - förstärkningen i grenen som är så viktig för att spinningen ska vara behaglig!

Rumpan

Jag gillar rumpträning. Det känns som att den sidan (baken) man inte ser är viktig. Därför gillar jag abductormaskinen. Det bränner riktigt bra i rumpan! Och med lite töntiga kissande hundenövningar, utfall och benpress på det så blir det buns of steel, eller nåt.



Stadium Runningkvällar

Jag vet, jag har fått bloggfnatt. Jag bara skriver och skriver och jobbar inte som jag borde. Shame on me. Men... jag måste bara få dela med mig av detta tipset också!


Stadium Runningkvällar

På några olika ställen runt om i Sverige anordnar Stadium "inspirerande runningkvällar" med tips, information och löparprofiler som föreläser (Maria Akraka, Malin Ewerlöf och Lisa Blommé)

Löpningen är i fokus mellan 19-21 på dessa ställen:

28/5: Stockholm (Täby) och Malmö (Triangeln)

29/5: Stockholm (Drottninggatan) och Göteborg (Sisjön)

30/5: Stockholm (Farsta) och Karlstad (Bergvik)

31/5: Uppsala (IKEA) och Norrköping (City)
  • För mer information om runningkvällarna, klicka här.
  • För att komma till Stadiums löparsite, klicka här.

Stiletto runs och en riktig promenad

Medan 200 tjejer kutar järnet i högklackat tar jag på mig mina fotriktiga gympadojjor och går en sväng i solen.

Stiletto Run - och en promenad

Tidigare i våras skrev jag om Glamours Stiletto Run - en tävling där man ska springa i högklackat (klacken måste vara minst 7cm hög, och får inte vara en kil- eller klossklack). Idag, mellan 12 och 17 avgörs det hela i Kungsan i Stockholm. Men jag är inte där. Nej istället var jag ute och gick en power walk under solen på lunchtimmen (morgonjoggen blev försenad, och lite långsammare, kan man säga).

Charlotta Flinkenberg, chefredaktör för Glamour har testsprungit Stiletto Runsträckan på 23 sekunder. Springer man inte snabbast kan man vinna för snyggaste skorna eller bästa outfiten. Men det slår inte de 100 000 kronor man kan shoppa loss för, om man nu är den som kutar snabbast det vill säga.


Bikram Yoga Dallas ABC 8 News Feature Story

Här är ett inslag om Bikram Yoga från ett amerikanskt nyhetsprogram. Några rörelser visas och deltagare intervjuas. Bland annat en man som gått ner en massa kilo efter bara 60 dagar. Tjusigt för honom. Själv har jag inte gått ner ett enda gram. Men så har jag inte hållt på i 60 dagar heller.
Dock är det lite lustigt hur "alla" håller med om att träningen är "hemsk" i början. Det tyckte (och tycker!) jag med. Och det pratades det även om i omklädningsrummet efter yogapasset igår. Men skam den som ger sig - pain is good!

Testa banan inför Maran

Igår skrev jag en liten blänkare om att man imorgon kan testspringa Marabanan (det är 24 dagar kvar till det riktiga loppet). Idag kommer mer info!


Testa banan inför Maran

Imorgon bitti, kl 08.00 samlas de ambitiösa löpare som vill testkuta Marabanan i Stockholm. Och det bästa av allt är att man inte behöver ha anmält sig till årets mara för att springa. Inte heller behöver man föranmäla sig. Bra va!

"Starten" går 08.45 och det är varvet rund Djurgården som testas (21 km). Den riktiga Stockholm Marathon löps två varv, varav ett är något längre eftersom den går mer ut på Djurgården är det andra varvet. Precis som på riktiga Maran så serveras vätska (vatten och Maxim) längs med banan (3 vätskekontroller på testvarvet, fler på riktiga Stockholm Marathon).

Mer info hittar du här.

15 maj 2007

saab commercial - great music (Relase me)

En tokbra låt: Oh Laura - Release Me som hörs i SAAB-reklamen. Den går inte att springa intervaller till (har testat) men funkar kanon när man tar sig till gymmet!

Tis 15 maj: Ordningen återställd med intervaller, styrketräning och yoga

Så var ordningen återställd. Gårdagens försovna träning blev till hårdkokt träning i eftermiddag istället.

SATS Kungsholmen

Jag har varit på alla SATS citygym, förutom Kungsholmen. Tills idag. Och det hade jag kunnat vara utan! SATS Kungsholmen är en av de tråkigaste SATS-gymmen jag varit på. Bara Liljeholmen är värre. Här finns noll träningsglädje. Zilch! Och sådana där hantlar och stänger av järn (eller vad det är) som gör att man stinker i händerna efteråt.

Men jag tränade ändå. Började med lite intervaller men märkte att Ipoden var full med Marie Lindberg (bra platta!) och Sonja Aldén (tråkig platta!) och det är ju inte direkt någon intervallmusik. Mer ligga-i-sängen-innan-man-ska-sova-musik. Som tur var hade jag också Iglesias senaste pingpong-sång som fick gå på repeat. Och så Oh Lauras låt Release me (SAAB-reklamen), såklart. Den är het! Men passar bättre för stretching... eller promenaden till gymmet.


Det blev några intervaller ändå. Kände lite i höften efter joggen i söndags vilket verkligen inte är något jag vill kännas vid. Så jag försöker glömma det. Körde lite styrka efteråt, lite armar, lite axlar och lite rygg. Och så sit ups såklart.

Yoga

Yoga är en morgongrej och jag förstår varför. När jag går på yogaklasser på eftermiddagen, eller kvällen, mår jag bara illa. Inte bra. Det är för mycket skit (läs mat) i systemet eller något. Klassen ikväll var packad och det är roligare att göra yoga med mer space. Nu slog vi nästan i varandra...

Det finns en tjej som jag alltid hamnar i samma klass som. Hon är en sådan där tjej som ser otroligt jäkla bra ut. Brunbränd, slank, total avsaknad av celluliter och skitsöt. Nu vet jag vem det är - Freja som vann Top Model. Som vanligt har jag noll koll på kändisar!


Maratips

Ett litet tips för er som joggar och är i Stockholm på torsdag: på morgonen kan man testspringa ett varv på Marabanan med vätskekontroller och allt. Hett - och jobbigt - tips!

Ingen intervall

Klockan är 00.00 och jag har precis gått upp.

Ingen intervall

Det blev ingen intervallträning ikväll. Jag råkade somna förbi den. Somnade som en gris klockan 7 ikväll och har sovit tills nu. Känns lite konstigt. Hoppas jag inte är på gång att bli sjuk. Medan jag sov tänkte jag, ja eller drömde egentligen, att det var ok så länge jag kom upp till klockan 23 för då kunde jag gå och träna på Odenplan som har öppet till midnatt.

14 maj 2007

ToppHälsa

Det damp ner en tidning idag...




ToppHälsa

ToppHälsa tillhör inte min favorittidning, men samtidigt så är alla tidningar som har med träning och hälsa "roliga". Dagens nummer är jämfört med det förra numret långt mycket bättre. Mer tips - och bättre recept!

Kanske är det bästa av allt att man inte behöver köpa tidningen för att ta del av redaktionellt innehåll. ToppHälsa satsar krut på sin site, och har som mål att bli Sveriges ledande livsstilssite. Det är bra att ha ambitioner...

"Renée Voltaires supernyttiga kalastårta"


Det bästa i tidningen finns på sidan 37. En smarrig bild. Ett smarrigt recept - och ett nyttigt recept dessutom påstås det. Det är en hallonmousse tårta med jordgubbar, och om ni lovar att testa receptet - så ska ni få det här (det verkar vara lite krångligt att göra... och innehålla lite udda ingredienser, men bilden ser lovande ut):



Tårtbotten:

2dl solrosfrön
1dl mandlar
3 torkade aprikoser, blötlagda i ca 4tim
1dl linfrön
1dl valnötter
1 nypa mald kardemumma
1vaniljstång
1msk honung, för den som gillar sött

Gör såhär:

Sila bort blötläggningsvattnet. Mal linfrön till mjöl i en elektrisk kaffekvarn. Lägg linfrömjöl, valnötter, solrosfrön, mandlar och aprikoser i en matberedare. Tillsätt kardemumma, hela vaniljstången i bitar (ja det funkar att lägga ner den hel!) och eventuell honung. Kör till en grynig massa. Tryck ut massan i en pajform. Torka i vanlig ugn under natten, på låg värme. Fyll med hallonmousse.

Hallonmousse:
2avocado
1dl osalta cashewnötter
2dl frysta hallon
1l jordgubbar till servering

Gör såhär:
Skala och kärna ur avokadorna. Mixa dem tillsammans med cashewnötter och frysta hallon till en härlig mousse. Fyll pajformen medm ousse och lägg på jordgubbar.

Mån 14 maj: Jäklig(t tidig) yoga

Det är så svårt så svårt. Men så skönt så skönt.


Jäklig(t tidig) yoga

Klockan ringer kvart i sex. Inte än, tänker jag. Ljuset flödar i rummet. Bara några minuter till, tänker jag och snoozar en gång. Klockan ringer envist igen. Obarmhärtigt. Den vill inte sluta. Jag vill inte vakna. Min medvetenhet väcks sakta till liv. Ögonen är trötta. Kroppen är trött. Huvudet är trött. Just det, yoga på morgonen. Tanken är pigg. Måste dit. Måste upp. Vill hinna!

Tårna landar på ekparketten. Kallt. Stel i benen. Stela anklar. Mår lite illa. Är trött. Ska jag verkligen orka åka? Ja klart jag ska! Men det vore ju så skönt att krypa ner i sängen... Nej nej, yoga är roligt, härligt och skönt! Och tänk hur bra jag kommer må efteråt. Försöker övertyga mig själv. Kom igen nu. Sova kan du göra sen.

Klär på mig. Försöker skynda. Ser ut som ett lik i spegeln. Skiter i det, sätter på mig skorna och går. Har största ryggsäcken i världen på ryggen. Med gympadojjor för kvällens intervallträning, yogamatta och smink för dagen. Morgonpigga bilar på gatan. Buss om 5 minuter. Halvfull. Får plats med väskan. Skönt.

Det är lugnt på yogan. Jag kommer först. Hittar min egen plats. Lägger mig ner och slappnar av. 32 grader i studion. 40 grader sen. Varmt och skönt. Råkar blunda. Råkar somna. Klockan är 7. Vi är bara fyra stycken. Jag är stolt över att vara en av dem.

13 maj 2007

Sön 13 maj: Underbar morgonjogg

Det var någon som skrev i en blogg att när man tränar på en söndagsmorgon så känns det som att man bränner mer. Det är så jäkla sant!


Morgonstund har guld i mun

Det är jobbigt att komma upp ur sängen på morgnarna. Det spelar ingen roll om det är klockan 6 en vardag eller klockan 9 en söndag. Känslan av stelhet och lite lätt illamående finns där ändå. Håret är rufsigt och munnen torr och man kan på sin höjd tänka sig lite frukost på sängen tillsammans med tidningen.
Men imorse hade jag bra självdisciplin. Träningskläderna åkte på utan tvekan och jag garderade mig med både MP3 och fickradion. Utifall liksom. 9.25 stod klockan på microvågsugnen på när jag stängde ytterdörren, och det är starkt jobbat för att vara mig en söndagsmorgon.

En nätt liten runda

Jag hade i förväg bestämt mig för rundan runt Årstaviken. En nätt liten sak om ca 8 km. Första halvan, nedanför Tantolunden och mot Eriksdalsbadet är en flack historia som alltid är välbefolkad. Det är joggare, barnvagnar, stavgångare och cyklister. Så också en söndagsmorgon.

De första försiktiga stegen är alltid lite trevande. Lite stapplande. Men det underlättar att min startsträcka bjuder på en svag nedförslutning. Utsikten bjuder på vattenglimt och välskötta kolonilotter.

Det går ganska bra faktiskt. Jag provar mig fram genom att växla och byta mitt löpsteg. Jag testar hur det känns att jobba mer aktivt med benen, att trycka ifrån lite extra i varje steg, att springa med ett rundare löpsteg och att som när jag är riktigt trött, släpa benen efter mig. Genom att testa mig fram så känner jag hur olika det kan vara att springa. Jag möter löpare, tjejer som håller knytnävarna knutna precis framför bröstet och som gungar fram och tillbaka med axlarna, tjejer och killar som liksom vevar sig fram med armarna, och löpare som håller sina händer nästan nere vid byxfickorna när det springar. Det påminner mig om att tänka på mina egna armar. Jag försöker hålla dem aktiva, med 90 graders vinkel i armbågen och pendlande åt samma håll som jag faktiskt springer. Jag försöker påminna mig om detta särskilt mycket i backarna, för det är då armarna behövs som mest!


I den korta backen upp till Skanstullsbron ovanför slussen sticker pulsen iväg rejält. Det är härligt att få kippa efter andan. Jag vet att den bit som kommer nu, slingan i skogen som följer vattnet tillbaka mot Liljeholmen, kommer att bjuda på fler tuffa backar. Men den mesta och bästa backen finns i slutet på rundan. Liljeholmsbron. Och sedan Hornsgatan upp. Det är sega backar. Tack vare sin lagom lutning kan man utmana sig själv och öka farten, utan att det tar kål på en riktigt på en gång. Men bara för att det inte är jobbigt de första 50 metrarna ska man inte bli för kaxig. För backen upp är lång. Väldigt lång när man är trött.