03 augusti 2007

Fre 3 aug: Ljummen lunchjogg

Svalt, avslaget och ljummet. Så sammanfattar jag dagens insats.

Runt Reimersholme och Långholmen

Dagens lunchjogg var energilös. Hittade inte rätta stämningen eller rätta motivationen. Men det är skönt att ha blivit av med dagens pass i alla fall. Och även om det kändes rätt så mediokert under passet, så känns det skönt nu. Som alltid.

Stockholm har allt!

Dublin har Phoenix Park. New York har Central Park. Men Stockholm - och Sverige! - har allt. Det är sjukt skönt att kunna springa på en liten, liten skogsstig längs med vattenbrynet där svalorna flyger mitt framför en och det doftar av prunkande vild grönska och man känner sig alldeles ensam, men fortfarande befinna sig mitt i storstan. Det är Långholmen jag pratar om. Ett riktigt coolt ställe!

02 augusti 2007

Tor 2 aug: Äkta svensk sommarjogg

Dagens 10km bjöd på sol och sommaridyll

Älgö

Jag och grabben tog med oss jobbdatorerna och åkte ut till mitt föräldrar-Saltis efter lunch. Det regnade rätt så ordentligt, men framåt eftermiddagen var det som om det inte gjort annat än varit soligt.

Framåt halv sextiden snörde vi på oss skorna för en runda fram och tillbaka till ön Älgö (nej man behöver inte simma över, det finns en bro över ett pyttepyttesund).


Om du tycker om böljande asfalt - spring här. Det var kurvigt och upp och ned och upp igen. Riktigt jobbigt alltså. Men på ett bra sätt. För när man tröttat ut sig efter en backe, så kom där alltid ett nedförslut. Man får se det från den ljusa sidan liksom. Och som grabben alltid säger - ju brantare backe, desto mer måste man jobba med armarna... alltid dessa armar!

Älgö var som en svensk sommaridyll. Palatsliknande villor blandat med enkla sommarhus med den gemensamma nämnaren att de pryddes av intensivt gröna gräsmattor och massor av färgsprakande blommor. Och så en ståtlig flaggstång förstås. Allt som fattades var lite folk och några jordgubbstårtor så hade bilden kunnat bli ett vykort.


Katten Chili ville också med på jogg. Eller i alla fall leka med skosnörena...


Teknikfreak

Jag är inte så nöjd med igår. Planen var att springa en runda på fem kilometer på kvällen också. Istället blev det en sväng ner till Pridefestivalen och en kopp te på ett fik nere i Tanto. Där sysselsatte vi oss med vår favoritaktivitet. Eller, vår och vår. Min. För jag är ju en sådan där teknikfreak. Det spelar ingen roll om det gäller skidåkning, löpning eller fickparkering. Jag vill att det ska vara perfekt. Så, vi satt och kollade löpare och olika löparstilar. Intressant faktiskt! Och man lär sig alltid något som man kan applicera på sig själv. En nördig hobby, jag vet. Men jag kan inte rå för det...

Bikram revolution

Ok någon revolution är det knappast, men nästan.

Mer bikram

I våras var jag helhooked på bikram yoga. Det är jag fortfarande, trots att jag inte praktiserar (men jag saknar det). Den glada nyheten är att fler studios öppnar. I Malmö och en till i Stockholm (på söder). Yey!

I'm so excited!

Vem sa att löpning var billigt? Man ska ha skor för dryga tusenlappen, träningskläder i funktionsmaterial för 500kr per del, sport-bh för 400kr, en schysst ipod i handen för femtonhundra och så en pulsklocka för runt 2000kr. Och folk säger att det är dyrt med skidåkning. Jojo.

Dyrt med löpning

Vem sa att löpning var billigt? Man ska ha skor för dryga tusenlappen, träningskläder i funktionsmaterial för 500kr per del, sport-bh för 400kr, en schysst ipod i handen för femtonhundra och så en pulsklocka för runt 2000kr. Och folk säger att det är dyrt med skidåkning. Jojo.

Jaså, håller ni inte med? Men håll med om att det är lite kul att faktiskt ha de där grejerna. Förut brukade jag lufsa runt på Friskis och Svettis med tunga jympabrallor och en urtvättad t-shirt. Till det ett par jäkligt slitna gympaskor. Det satte inte någon fart på min träningsglädje direkt. Därför hävdar jag att den där joggingturen kan bli dyr. Men - det är det värt!

Igår

Så till igår. Jag satt och slösurfade under en jobbpaus och hamnade på en Ipodsida. Just nu har jag en miniipod av något slag, men som är borttappad. Tack och lov har jag haft grabben med som pratsällskap under de senaste veckornas joggingturer men så kan jag ju inte hålla på. Den stackarn måste ju få träna själv också! Så, en ny Ipod är välbehövlig. Och jag slog till. Bara sådär. Det blev en grön en. Ärtigt. Piggt. Nu längtar jag tills den dimper ner i brevlådan för då ska jag fylla den med ljudböcker och gå ut och gå och springa lååångt.

Nyttigt och jobbigt

Nyttiga bakverksprylar är jobbigt på två sätt.

Nyttiga prylar


För det första ska det gå att äta och vara någorlunda gott så att även ens bekanta som inte alls bryr sig om vikt-, kalori- och fettsnack tycker om det. För det andra så är det ofta komplicerat att baka nyttighetsprylar. Man ska ha så många grejer i smeten, eller vad det nu kan vara, som man inte har hemma så när man väl varit på ICA eller Konsum så har man hostat upp alldeles för många sedlar för något som inte ens blev särskilt gott.

Men, min pessimissm till trots lägger jag ändå upp ett recept på en chokladkaka med apelsin. Hoppas den smakar. Och om du orkar laga till den så kan du väl skicka en kommentar med hur den smakade?

01 augusti 2007

Livet är orättvist

Bara för att man råkar ha två runda saker på framsidan som är modell större så blir man hänvisad till sport-bh:s av mormorstyp. Liver är orättvist. Jag vill också ha snygga sport-bh:s i färg med coola band.

Mormorsbh

Jag surfar runt på Timarco och kollar på deras leverantörers utbud av sport-bh. Jag blir inte så imponerad. På Stay in Place-sidan hittar jag något grått och svart som kan svara för mina behov, men jag minns att de fått rätt så kassa omdömen i något studstest. De har däremot snygga, färgglada sport-bh:s för folk som har apelsiner istället för meloner. Likaså hos Shock Absorber. Här blir jag också hänvisad til något trist och tråkigt och alldeles alldeles ospännande och oinspirerande i vitt eller svart. Varför måste jag ha en trist sport-bh bara för att jag har lite extra framtyngd? Går det inte att göra dem lite roligare?

Tråkig bh - Stay in Place support:


Tråkig bh - Shock Absorber max support:


Lite roligare bh - Stay in Place racerback och strapback:


Klamp, klamp, klamp

Jag tycker inte om att springa på plattor. Ja, sådana där som brukar finnas på vissa trottoarer ibland. De är stenhårda. Och ojämna. Så man måste planera sina steg. Finns det en cykelväg i asfalt brevid brukar jag alltid använda den. Asfalt är mjukt och gott i jämförelse.


Men, har man sprungit på asfalt ett tag och sedan måste springa på grus, ja då blir det jobbigt. Det är svårt att hålla tempot uppe på grus!

Ons 1 aug: Lunchjogg

Jag har aldrig gjort det förr. Lunchjoggat alltså. Att springa mitt på dagen är ju inte min grej, har jag alltid sagt. Men, ska man springa mycket så måste man väl offra lite lunchlathet.

Runt Tanto och Eriksdalsbadet


Jag vet inte varför jag inte "kan" springa mitt på dagen. Jag har funderat på det där rätt så mycket. Den psykologiska faktorn har nog det fetaste fingret med i spelet. Jag har liksom ingen ork. Och den där portionen envishet man måste ha, den vill aldrig följa med ut mitt på dagen.

Anyhow, med beslutsamhet drog jag på mig träningskläderna i samma stund som Ekot gav 11-nyheterna. För en gångs skull var det varmt och soligt ute, så jag provade en ny träningsoutfit. Lämnade den svartvita löparjackan hemma och drog en längre v-ringad huvtröjgrej över huvudet. Och så en bandana. Svartvit var jag förvisso fortfarande, men ändå.


Mentalt sett så känns Tanto/Eriksdalsbadsrundan på lite dryga fem kilometer ganska kort, så jag bestämde mig för den. Alla mentala hjälpmedel behövs när man ska springa såhär mitt på dagen.

Det var varmt ute. Folk låg spridda i bikinis överallt och ungar badade i Årstaviken (hur vågar man låta dem bada där? Avloppsvattnet släppts ju ut precis bredvid och det finns ju en "bada ej här"-skylt precis bredvid) och folk satt och sippade sköna drinkar på Reggaefiket Tubbys som är omtalat (och som fanns med i SJ-reklamen förra året). Vid Eriksdalsbadet var det riktigt högtryck. Folk och barn och färgglada handdukar överallt.


Det var mycket att titta på medan jag sprang så det gjorde inte så jättemycket att jag varken hade sällskap eller Ipod idag. Ipoden ja, den har försvunnit på något märkligt sätt. Suck!!

Hurtigbullar i Tanto

Det är lite småroligt att springa längs Tanto. Det är så många hurtigbullar där så man inspireras verkligen (fast barnvagnarna är inte så roliga - de går oftast i bredd och är mest i vägen). Medelålders kvinnor och män som i sakta mak joggar fram, äldre kvinnor i solkeps som med gamla men raska ben går med stavar, unga killar som springer fort som tusan... ja - en jäkla massa motionärer helt enkelt. Sådant är kul!

31 juli 2007

Hate it 'til you make it...

Ha förtröstan - även om sex veckor är lång tid.

Topphälsa skriver som det är:


Tis 31 juli: 7+7=11

Nej jag har det inte svårt med matematiken. Bara svårt att komma upp på morgonen.

Elva och en halv runt Kungsholmen

Jag hade tänkt att springa 7km i morse och 7km på kvällen. Men eftersom jag inte har någon träningskompis som väntar på att jag ska morgonträna, så snoozade jag som vanligt i två och en halv timme.

Istället blev det ett längre pass (men inte lika långt som 7+7-passen) sent på kvällen. Planen var att springa runt Kungsholmen. Det finns ju ganska många varianter på den rundan beroende på var längs Kungsholms strand man väljer att springa upp. Vi svängde upp ganska tidigt och sprang tillbaka till Rålambshovsparken via Stadshagen.


Elva och en halv km blev det till slut och det får jag väl känna mig nöjd med. Tröttheten gick lite upp och ner men det var inte på långa vägar lika jobbigt som de två längre passen förra veckan. Tempot var (nu liksom då) bra på första delen av rundan, sedan sjunker det lite för att bli något bättre på sista kilometern. Det är inte flåset det är fel på, för det hänger med. Nej jobbigast är nog att släpa runt på benen.

Sofia Wistam sa i en intervju i ToppHälsa för ett tag sedan att om man funderar på Lindingöloppet så vore det nog bra att tappa de där 5 kilona om man funderar på det. Jo jag tackar, säger jag. Jag skulle nog behöva tappa de där 20 som jag funderar på. Tänk vad jag skulle flyga fram då!

Frågespalter

Frågespalter är roliga. Trots att det för det mesta frågas om samma saker dyker det ibland upp godbitar bland svaren.

Vilken proteinshake?

Från ToppHälsas frågespalt:


Gå ner i vikt?

Den eviga frågan - hur tränar man bäst för att gå ner i vikt (också från ToppHälsa):


30 juli 2007

Utanför rinken

Träning är så mycket mer än bara svett och flås.

Shopping

Träning är mer än svett och flås. Det är att ha en deo som faktiskt håller, bra käk så att man orkar och rengöringsprylar som gör vad de ska. Bara för att nämna några saker.

Blic Soleil

Jag är ingen fan av engångrakhyvlar, fast det är ju praktiskt egentligen. Men sådana där som man bara byter rakbladen på är jag inte så bra på heller. Jag tappar bort dem jämt vilket är dumt eftersom de är så dyra. Men efter någon löpartävling fick grabben några prov-ex av Blic Soleil engångsrakhyvlar (fast jag använder dem mer än en gång) och de är superbra!


Proteindrink

Såg på IcaMaxi att min favorit proteinshake såldes för 29kr för två stycken. Inte illa. På SATS kostar de 25kr styck eller något ditåt. Men jag köpte inga... måste spara slantarna till några nya sport-bh, en Ipod med en massa minne och gärna ett par till löparskor.


Schampo och sån't

Det absolut sämsta med träning är att det tar stryk på håret. Antingen måste man tvätta det varenda dag, eller så går man ständigt runt med skitigt hår. För min del känns det som det sistnämnda. Och det är synd, för jag vill ju vara snygg i håret! Jag har blonda slingor i mitt hår vilket gör det extra trassligt (bokstavligt talat alltså) så jag brukar köpa L'oreals hårprodukter och är nöjd. En gång köpte jag Schwarzkorpf och det gör jag inte om (glisserien). Funkar inte alls på mitt hår.


Flytande vetebullar!

Det bästa tipset har jag sparat till sist. Jag är en sucker för chailatte-te och älskar att dricka det ute på café. Men tyvärr sockrar de dem lite för mycket. Därför har jag köpt hem det istället. Har provat att köpa det i lösvikt både på Konsum och NK och det får båda mycket väl godkänt. Tillsammans med mjölk och honung blir det som en flytande vetebulle. Mums!

Hooked on a feeling

Det hjälper inte att jag kunde blivit omsprungen av en snigel igår och att det gick skitkasst. Jag vill ut idag igen. Jag är fast i joggingträsket. Men, det kunde varit värre.

Hooked on a feeling

Träning är som en drog. Men en konstig drog i sådana fall. För i början vill man inte alls träna utan måste liksom piska sig själv för att komma igång. Men sedan, ja då vill man inte sluta. Då känns varje dag utan träning som en väldigt tom dag.

Idag har jag tänkt att vila. Men jag vete fasen. Vad ska man då göra liksom? Gå ut på en promenad? Det verkar ju helt meningslöst. Det tar ju så lång tid! Det går snabbare att springa...

29 juli 2007

IFormprenumeration

Jag har precis gått i gratis är gottfällan, som vanligt.

IFormprenumeration

Nappade på ett sådant där erbjudande man inte kan tacka nej till. En prenumeration på tidningen IForm (som jag annars mest läser i väntrum) för 40kr. Den stora bonusen, och anledningen till att jag nappade, var en träningsjacka från Newline. Ganska snygg faktiskt - i rosa och svart. Vi får se hur snygg den är när den väl kommer på posten. Någon annan som nappat på samma erbjudande och redan fått jackan?

Sön 29 juli: Sega 10 km!

Vissa dagar är dagsformen nere i botten. Benen känns som trästockar och löparsteget känns klumpigt, hårt och kantigt. Idag var en sådan dag.

Veckomålet uppnått: 40km!

Den sista milen fullbordades idag. Då har jag sprungit 40km denna vecka. Idag, när benen var som allra segast kan jag inte förstå hur man ska kunna springa ett helt maraton sådär på en gång. 42km på bara några timmar. Va fan, jag har ju precis behövt en hel vecka!! Men jag ska fortsätta mala på. Nästa vecka kör jag 50km, med fler snabba och korta pass - men också långpass i snigelfart. Måste ju testa och se vad som händer...


Supersegt

Idag gick det inte fort. Benen liksom bara släpade. Därför är det lite ironiskt att den sista kilometern faktiskt blev den snabbaste. Men den gick på asfalt (vilket jag inte alls blir lika trött av) och med många utförslut (till skillnad från igår där sista kilometern bara gick uppför).

Idag var det faktiskt så segt att det knappt var roligt att gå ut och springa, hör och häpna. Såhär efteråt är det dock superskönt. Men jag måste nog erkänna, att hade jag inte skrivit här på bloggen att jag skulle springa 40km denna vecka... då hade jag nog inte gett mig ut på den där sista milen idag. Tänk vad bra det kan vara med en blogg!

Shake it!

Jag försökte återskapa lite Thailandskänsla igår mellan regnskurarna i Stockholm.

Watermelon shake

Jag fick supercravings efter en vattenmelon igår så grabben fick gå och köpa en. Han konstaterade att det var det dyraste vatten han köpt. Vadå vatten, menade jag men var nog innerst inne ganska törstig.

Efter att ha skivat upp en fjärdedel av melonen tröttnade jag på rinnandet och skalknaprandet och kom på den briljanta idén att göra watermelon shakes istället. Det är nog det godaste man kan dricka i Thailand (banana shakes är också gott i och för sig). Vattenmelon blandas med is och sockerlag. Men jag hade varken is eller sockerlag utan ett annat sötningsmedel som var mjölkbaserat så det blev inte lika gott. Sockerlag ska man ju undvika ändå, så kanske var det lika bra. Nästa gång ska jag prova med sötningsmedel!


Lilla Lunchlådan

Jag har inspirerats av mitt egna augustitips och grävde fram en till rolig kokbok (på framsidan står där: "varning, den här boken kan göra dig mätt och glad hela dagen"). Lilla Lunchlådan heter den och den gav jag min mamma i julklapp för några år sedan. Mycket mumsigt, framförallt recept på bra energibars och mellanmålsmuffins... och mycket annat.