28 april 2007

Träningsshopping

Om det är något jag kan shoppa utan att få dåligt samvete så är det träningskläder.


Träningsshopping


Jag tycker att det är fullständigt onödigt att få dåligt samvete av att köpa träningskläder. Jag funkar i alla fall som så att köper jag träningskläder så tar även min träningsmotivation ett skutt framåt. Och att träna är ju bra för hälsan. Min slutsats är med andra ord att träningsshopping är hälsosamt!


Bästa shoppingen


Jag köper kläder lite varstans. Gällerdet joggingskor så går jag till Runners Store eller Löplabbet. Är det inomhusskor så brukar jag gå till Stadium. Jag gillar även Stadiums klädesmärke SOC, det är både funktionellt och prisvärt.


Men allra allra bäst gillar jag att browsa bland träningskläder på Åhlens vid Sergels Torg/T-Centralen i Stockholm. Förutom ett stort sortiment finns här träningskläder som passar mig -det är basic (dvs kläder man faktiskt kan använda utan att se ut som en extrem modeslav) men också trendigt (bara basic blir tråkigt) och utbudet "generellt" (dvs ingen speciell sportinriktning). Röhnisch, Casall, Puma, Adidas och mycket annat. Åhlens eget märke gillar jag dessvärre inte (passformen passar inte mig) så därför brukar jag tyvärr inte gilla övriga Åhlensvaruhussortiment.


Jag åkte förbi Åhlens en snabbis i förmiddags eftersom jag alldeles strax ska på en lång Bikram Yogasession inte har någon bra top. Jag hittade alldeles för mycket jag ville ha, men som jag ine behövde (t.ex. en fräck superrosa tröjjacka från Puma). Efter att förnuftigt ha rannsakat mig själv blev det ett silvermetallic linne från Röhnisch för ca 300kr. Jättefint med schysst fall. Väldigt slinkigt material (som svalkar, enligt expediten) men som ändå inte sitter åt och avslöjar en överflödig mage. Jag som i vanliga fall har överarmskomplex ska försöka våga mig på att ha den på mig!


(Såhär ser linnet ut, fast mitt är inte i brunbrons utan i silver)

Från en riktig tränare

Lorenzo Nesi är tränare för Studenternas IF och kommentator för många löptävlingar på Eurosport. På marathon.se har han skrivit en miniartikel om hur du på ett bra sätt kan träna löpning på en halvtimma. Jag har varit fräck osh saxat hela artikeln - men erkänner också att vartenda ord nedan kommer från herr Nesi himself. Läs och lär!

Fartlek för motionären

Med ont om tid gäller det att hålla kvalitet på träningen. Fartlek låter kanske inte seriöst, men är kanske det bästa en motionär kan göra av en halvtimma.

Den som tränar inte mer än en tre gånger i veckan kan få ut mycket av en halvtimme. Kombinera nytta med nöje och ge dig på en fartlek. Spring i ett naturskönt område, mjukt underlag är att föredra. Fartleken kan visserligen springas i strukturerad form med ett specifikt antal minuter som ska löpas i upprepade former, men det är en motsägelse av ordets innebörd. Låt dig i stället inspireras av den omgivande miljön. Efter att ha lunkat lugnt i uppemot tio minuter kan du under en kvart leka dig fram med olika ryck. Sprinta uppför en backe, tävla med träningskompisen till nästa lyktstolpe, rulla i god fart nerför en lång svacka, spring om den där karln som just passerade er och flyg iväg tills du är utom synhåll - allt det fartiga som du inte roar dig med på andra pass. Huvudsaken är att du stimulerar kropp och knopp till högre farter. Utnyttja de sista fem minuterna till att jogga tillbaka.

Fre 27 apr: Lyxträning

Jag och grabbhalvan åkte ut till Lidingö för lite lyxträning. Och då pratar jag inte om någon exklusiv spaträning eller något annat som kostar pengar. Nej jag pratar vanlig hederlig jogging på klassisk Lidingölopsmark

Lidingöjogg

Det känns lyxigt att åka iväg någonstans och träna. Det är något visst med att träna på ny spännande mark. Förra veckan var det skavsårsjogg på Djurgården, och nu ikväll blev det underbar solnedgångsjogg där Lidingöloppet går.
Det var fantastiskt mysigt att jogga i skogen utan att behöva snitsla sig mellan barnvagnar eller se upp för bilar och motorcyklar. Istället hejade vi till flera vettskrämda rådjur och såg en och annan ensam fiskare vid vattnet. Dessutom kvittrade fåglarna fint, och sådant hör man aldrig hemma. Allt detta gör att det blir en annan stämning kring träningen. Det blir mer än träning faktiskt - det blir en upplevelse!

Skönt att jogga - en vanesak

Vi sprang milspåret. För er som aldrig sprungit där börjar rundan med en sjuhelvetes backe. Sedan är det lite terrängigt och upp-och-ner om vartannat tills runt 5 km. Då kommer den vida omtalade Abborrbacken. Den är inte att leka med. Sjukt brant och väldigt lång. Sedan är det ganska skön terräng med bara lite upp och ner innan sista backen vid typ 8 km.

Jag har inte joggat 1 mil sedan jag vet inte när. Nyår typ. Om jag hade kommit på det innan vi började jogga hade jag nog "fasat" lite mer inför rundan än jag faktiskt gjorde nu. Men jag har ju tränat andra grejer så på så sätt är 1 mil ingen fara. Samtidigt så kräver löpning att man "kommer in i det" för att det ska kännas "skönt" och naturligt. T.ex. märker man ofta skillnad efter några gångers löpning. Det börjar liksom kännas lite lättare. Men man kan också känna skillnad under en joggingrunda. De första kilometrarna ikväll var nämligen ganska sega och ovana. Jag flåsade mer än under ett spinningpass, men var mindre "trött i hjärtat" än under ett spinningpass (beror på ovanan). Efter abborrbacken släppte det och jag började komma in i travet. Det rullade liksom bara på.

Såhär i efterhand är jag helnöjd med rundan. Visst, den tog lite tid men jag sprang hela rundan förutom den första och brantaste delen av Abborrbacken där den tog musten ur mig lite för mycket. Men det är inte illa pinka för att vara 1 mil terräng för någon som inte joggat på riktigt sedan 2006.
Vardagslyx

Jag skulle vilja lyxträna en gång i veckan. Njutträna liksom. Jag mår så himla bra av det och känner att det inte gör något att det tar lite extra tid. Det är värt det!

Men det finns fler småsaker i vardagen som jag uppskattar och som är värda sitt pris. Min favoritvardagslyxgrej just nu är tvålar från Lush. De är gudomliga!! Favoriterna heter "I should coco" och "honey I washed the kids". Dyra? Ja, runt 100 kr för en tvål får man lätt betala. Men - de är oändligt dryga och man blir bara så glad när man tvättar händerna.
En annan lyxgrej är ett bröd jag är förälskad i. Men med ett pris på 48 kr är det inget jag köper till vardags. I mit lokala bageri kallas det för danskt rågbröd och har en massa solrosfrön runtomkring. I själva brödet finns torkad frukt som t.ex. aprikoser. Det smakar underbart med en ostskiva och kanske kanske en tesked marmelad om man tränat duktigt.
Brähults juicer är också lyx för mig. De smakar fantastiskt och eftersom många av dem innehåller frukt och inget annat (detta varierar dock - så kolla alltid etiketten!) så känns det okej att de får kosta lite mer... men det var länge sedan jag drack någon juice nu, för mycket fruktsocker och därmed högt GI har jag fått berättat för mig.

25 april 2007

Istället för träning

Så har helt plöstligt halva veckan gått, hur det nu kunde gå till, och det är onsdag och dags för både Adidasgrej och Sthlms Finestevent.

Adidas

För en gångs skull rör jag mig på stan utan träningsväska. Annars brukar den hänga med i ur och skur och vara allmänt otymplig och jobbig att släpa runt på. Jag skulle behöva en jäkligt bra träningsväska förresten, men det tar vi en annan gång.

Det som var en VIP-kväll på Adidas Concept Store var egentligen inget annat än en kväll med 25% rabatt på VISSA produkter. Typ de som hade med löpning att göra. Vilket var bra i och för sig. Men jag har inget behov av några nya löpargrejer just nu, speciellt inte då jag nyss investerat i mina fötter för många dyrbara tusenlappar. Det skulle ha varit roligt om vi som gäster fått träffa några av Adidas löparcoacher eller andra kunniga som också medverkar på deras running-site men då jag var där syntes inga andra till än SATS-medarbetare och Adidasbutiksjobbare. Jag hittade faktiskt två snygga träningströjor som jag skulle köpt om rabatten gällt även dem. Men det gjorde den typiskt nog inte. Så jag gick därifrån utan träningströjor, men glad i hågen att jag faktiskt "sparat" 800 spänn. För särskilt billiga var de inte...

Nu och då bjöds det på en minishow av SATSare på ett rullband och det var ju lite småkul. Undrar om vi som gymmar också får springa i par på rullbandet nästa gång vi är på gymmet?
Sthlms Finest

Efter Adidas så var det dags för Sthlms Finest på Reinholds Lifestylegym vid Odenplan. När jag kom innanför dörrarna slogs jag av att det var väldigt många äldre damer som bänkat sig vid goodie bagsen men lite senare så kom även gäster som var yngre än 40-50. Det bjöds på sportdryck i gälla färger i champagneglas och supersalta (yuk!) wraps från D-flex nya cateringprojekt. Det var säkert fler gympersonligheter än D-flex där men jag är omöjlig på att känna igen folk så jag "såg" inga. Jag väntade en stund på att blogg-Malin skulle prata lite om hennes blogg och nya hälso-föreläsningskoncept (som handlar om att våga vara sig själv) men jag hörde inget under den relativt korta tid jag var där. Och Miss Match missade jag också men det gjorde inget för min del...
I påsen vi fick med oss hem fanns det senaste numret av tidningen Leva, en proteinshake och kataloger och produktblad från diverse företag. Det mesta gick således till pappersinsamlingen...

Gymgrossisten

Idag hämtade jag förresten ut mitt paket från gymgrossisten med proteinpulver. Jag valde och valde men bestämde mig till slut för ett Whey 80-pulver som det var kampanj på. Jag har provsmakat och är mycket nöjd - det smakar nämligen som vaniljsås om man använder lite mindre mjölk än vanligt. Mums! (En portion blir lite drygt 100 kcal, lite drygt 20g proteiner, lite drygt 1g kolhydrat och typ 2g fett)

Hoppas man inte blir som han på bilden bara. Haha!


VIKTigt

Jag har varit med i Viktklubb i tiotalet dagar nu. Resultaten lät vänta på sig hela första veckan och jag försökte komma underfund med va fasen det var för fel på mig.

Att gå ner i vikt - a piece of cake?

Det här med att gå ner i vikt borde inte vara så svårt. Ekvationen är ju enkel! Det är ju bara att minska kaloriintaget, antingen genom mat eller träning. Man har till och med två alternativ!

Riktigt så enkelt är det inte. Diskussionerna om de bästa knepen går varma. Man ska inte träna för ofta och bara träna vissa grejer på vissa tidpunkter. Man ska inte äta vissa grejer och man ska inte äta på vissa tidpunkter. Huruvida vissa av dessa knep gör någon marginell skillnad kan diskuteras, och om man tycker att någonting funkar ja då ska man inte ändra. Men vad gör man om ingenting funkar?

Jag har länge tyckt att ingenting funkar. Visst har jag gått ned i vikt, men det var "förut". Senast för runt två år sedan då jag konditionstränade som en galning och åt helt åt fanders. För vad sägs om en bagel till frukost och lunch och sedan körsbärsglass till middag? Det var ren katastrofmat och även om jag gick ned i vikt var det en totalt ohållbar mathållning. Och nu senast (typ sista 6-12 månaderna), när jag försöker äta bra och tänker på både vitaminer och proteiner och styrketräning och antioxidanter och allt vad det heter, ja då funkar ingenting! Tills nu.


Minus 2 kg

Jag har, som sagt, varit med i Viktklubb i tiotalet dagar nu. Den första veckan hände ingenting. Trots att jag låg på drygt 1400 kcal efter träning (alltså runt 2000 kcal totalt per dag före träning). Jag förde beskedligt in allt jag åt. Från minsta tesked hallonsylt (osockrad såklart) till noga vägda brödskivor. Men efter en vecka stod vågen envist på plus minus noll.

Men i måndags, efter en helg med några bullar och utan viktklubbsdagbok så stod den på minus 2 kg. Skumt tyckte jag som visserligen hade tränat samma dag. Kontrollvägde mig igår morse igen, och då stod den på samma siffra. Och imorse, så står den fortfarande på runt minus 2 kg. Och jag fattar ingenting. Är det bullarna som ät framgången? Är det någon mental spärr som kontrollerar hormonerna i kroppen på något underligt sätt? Helt klart är att jag måste lära känna min kropp bättre......och lära mig skriva blogginlägg utan att tappa den röda tråden. För detta inlägg blev ganska yvigt.

24 april 2007

Tis 24 apr: Hard core spinning

Jag har sagt att jag älskar Ulf. Och förmodligen sagt att jag älskar Andreas. Men nu, ja nu älskar jag faktiskt Michel!


Hard core spinning

Det var en trött jag som stapplade in till gymmet ikväll. Jag hade en lång dag bakom mig och tunga väskor att släpa på. Kände mig inte direkt upplagd för 90 minuter tuff spinning, men det gör man ju ganska sällan.

Men, och det här kommer att låta väldigt klyshigt, när jag kom in i spinningsalen 5 min före "avtramp" så kände jag att det här passet kommer att bli jädrigt bra! Det var ett schysst och modernt dunka dunka som mötte mig och som verkligen föll mig i smaken. Dessutom var det en instruktör som har hög ögongodisfaktor. Jag tänkte genast att de nästkommande 90 minutrarna skulle bli kul, men stenhårda. Instruktören Michel såg ut som en sådan där instruktör som kör tufft!


Jag hade rätt!! Det var 90 inte bara tuffa minutrar, utan stentuffa! Och det absolut roligaste spinningpasset jag upplevt (tillsammans med min allra första pulsspinning). Sjukt bra! Sjukt svettigt! Och sjukt skönt när det var över!!

Jag hade min Imsdalvattenflaska med mig när jag klev upp på cykeln. Den var tom efter 20 minuter så jag sprang ut för att fylla på. 20 minuter senare var den tom igen...

2 timmar!

För den som vill utmana sig själv lite extra så meddelade Michel att han planerar för en 2-timmars spinningklass på tisdag om 2 veckor (8 maj om jag har räknat rätt) på SATS Odenplan. Be there or be square! :-)

VIP-events

Imorgon (onsdag!) kväll går det två "VIP"-event av stapeln i Stockholm som har med hälsa att göra! Det är bara att anmäla sig!

SATS & Adidas

Just begreppet VIP känns lite 90-tal tycker jag. För VIP är inte alls särskilt VIP eller åtråvärt. Men det är väl känslan av att vara inbjuden, och anmäld, och allt det där som gör att man läser lite extra noga när det står VIP.

Det första eventet som går av stapeln imorgon är på Adidas Concept Store i Stockholm. Det är ett samarbete med SATS och anmälan går också via SATS. 19.30 börjar det.

Sthlms Finest Hälsoblogg

Kl 20.30 är det lansering av Sthlms Finest Hälsoblogg som leds av modellen (?) Malin (har tydligen varit med i bl.a. Robinson någon gång). Såhär stod det i inbjudan jag fick, och som ni gärna får ta del av:

"Du med sällskap hälsas hjärtligt välkomna att närvara vid lanseringen av Sthlmsfinest blogg Hälsa

De 300 första på plats erhåller en goodie bag, men alla som kommer får ta del av kvällens fina erbjudanden och underhållning. T e x köp 2 träningskort betala för 1. Prenumeration av tidningen LEVA för halva priset mm Kvällens sponsorer: Twinlab, SOS Sportswear, D-FOOD, LEVA, MissMatch och Reinhold LifestyleCa 22.30 avrundar vi på Reinhold och fortsätter till Solidaritet där vi bjuder på förfriskningar. (Biljett erhålles på Reinholds.)Inbjudan bifogas, vänligen OSA till: malin@sthlmsfinest.com"Den bifogade inbjudan ligger här som bild (ovan). Om ni vill ha den per mail, så skriv er mailadress som kommentar så vidarebefodrar jag!

23 april 2007

Mån 23 apr: Svettig träning

Jag gjorde det! Motivationen vann över latheten och jag gick till gymmet!

Gymträning

Men däremot kom jag några minuter för sent till boxingen. Sak samma. Jag körde ett ganska bra pass ändå. Började med 10 min rodd för att värma upp överkroppen. Jag, som är en enda stor anti-rutin, hinner tröttna redan efter 10 minuter så jag gjorde tiden kortare med intervaller. Tiden blev ju inte kortare egentligen, men det kändes så.

Sedan var det dags att gå in till grabbarna i styrkerummet. Först bicepscurls, sedan triceps i multimaskinen och hanteldrag. Sist men inte minst blev det axlar i maskin. Det som är härligt med arm- och axelträning är att det inte bränner lika mycket som när man kör benen, utan det känns precis efteråt istället. För då känns armarna och axlarna alldeles slut.

Sist men inte minst så blev det crosstrainern. Jag körde på en annan typ av crosstrainer idag, det kändes mer som att springa. Men utan pendlarna för armarna. Svettigt var det! Det är inte ofta som det praktiskt taget rinner längs armarna...


Nu när jag sitter hemma i TV-soffan så känns det hur skönt som helst att jag faktiskt tränat! (Det är något jag ska försöka komma ihåg till nästa gång då motivationen tryter)

Trött i ögonen

Jag var trött redan imorse. Ja det är ju jag ju alltid men det brukar gå över när jag väl kommit upp. Men imorse satt jag bokstavligt och sov i bilen med ögonen öppna.


Kortvarig och långvarig motivation!

Helst vill jag gå hem och sova. Men jag vet hur arg jag skulle bli på mig själv om jag gjorde det. För jag är ju pigg i kroppen och så redo för ett träningspass jag bara kan bli, ja ögontröttheten borträknad!

Sådana här gånger måste man se till sin motivation. Den kortvariga motivationen säger - gå hem och sov (och lata dig kanske liiite lite i soffan framför TV:n). Men den långvariga är ståndaktig och ber mig snällt att gå och träna för jag vill ju få snyggare spiror och tuffare armar. Vilket av de två alternativen vill jag mest? TV-soffan eller spirorna? Det är ett lätt val!

Det kan vara ett bra tips att se till sina två motivationer i ett sådant här läge. För det gör genast att den långvariga motivationen har ett litet övertag...

Vardagsmotionshelg

Ibland behöver man inte träna, för att träna. Ibland är träningen bara en bonus.

Helgaktiviteter

Tränande på gym och joggingflås i springskor i all ära, men många motionskalorier går faktiskt av bara farten. Om man bara lägger manken till lite. Städa till exempel, bränner mellan 93-192 kcal i halvtimmen för mig, beroende på hur mycket jag anstränger mig. Och jag läste i en ovetenskaplig tidning, att en alldeles vetenskaplig rapport, visar att om vi är medvetna om att den aktivitet vi gör faktiskt bränner kalorier (och hjälper en att gå ner i vikt) så gör vi det med lite mer energi - och bränner på så sätt lite fler kalorier.

Jag tillbringade faktiskt någon timma åt just städning i fredags och lördagen gick åt till att gå många, många varv på stan. Från spatserande på Hötorget till runt-runt i butiker, till vackra trädskådning i Kungsträdgården med fluffigt gräddrosa nyutslagna körsbärsträd och sedan djurgårdsvisit med kaffespårvagn. Om jag hade haft en stegometer på mig hade den gått på högvarv. Att "gå lätt" bränner 114 kcal per halvtimma för mig. Och här blev det några timmar... och faktiskt inga onyttigheter mer än en Cola light.

I söndags ägnade jag mig till stor del av renovering. Och sjösättning av en båt. Just sjösättningen hittar jag inga kaloriuträkningar på, men att renovera bränner 242 kcal per halvtimme om man är som mig. Den siffran är dock inte korrekt just i detta exempel för eftersom jag själv inte är en fena på att renovera så stod jag mest och agerade handledare (och hantlangare)...

Andra hushållsaktiviteter som kan bränna bra med kalorier är lek med barn, 168 kcal per 30 min, klippa gräs med handjagare, 267 kcal per 30 min, måla eller tapetsera, 192 kcal per 30 min, skyffla, runt 300 kcal per 30 min (ja - att skyffla är skitjobbigt och därmed också skitbra! Det märkte jag när jag skyfflade bort vad som kändes som all snö i Åre under VM i februari). Alla siffror som är angivna är beräknade på mig, min längd och vikt och allt sådant där och stämmer nog inte på de flesta. Men de funkar bra som en påminnelse om att allt man gör bränner!

Klädestips!

Det är dyrt att gå ned vikt. Och då syftar jag inte på proteinpulver, gymkort eller personlig tränartimmar. Nej jag talar om kläder. Ju finare man tycker att man blir (oavsett om man tappar i vikt eller formar om kroppen) så ökar lusten till shopping. Så funkar i alla fall jag.

Smarta shoppare brukar ofta kolla tvättråden i plaggen innan köp. Det gör inte jag. Jag kollar istället in hur lätt plagget är att sy om. För har man en lång kurvig figur, ja då är det snårigt att hitta kläder som sitter bra. Köper man en storlek så passar den kring höften, men är för stor kring midjan. Köper man en annan så är den bra runt midjan men går inte om kring bysten eller höfterna. Och ju större storlek man köper så kan man ge sig katten på att plagget blir allt fyrkantigare. Därav mitt sy-om-behov. Det är faktiskt lättare än man tror och gör att kläderna sitter kanon. Funkar på allt från hoodies till klänningar!

Efter dagar med mensmonstret i magen och tillhörande köttbulleeffekt så kände jag mig ganska fin och slog till på både klänningar, kjol och tröjor. Jag märkte också att många butiker förstått att ju finare man känner sig i kläderna i provhytterna desto mer benägen är man att köpa. För även om kläderna satt bra när jag kom hem, så gav de faktiskt en något slankare siluett i butiken. Konstigt!