04 september 2008

Vardagslyx


Jag var berövad riktig duschcréme under min uppväxt. Ni vet, sådan där dyr Palmolive eller Dove man förmodligen alltid tar för mycket av. Hemma hade vi hade bara torr tvål som man tvättar händerna med.

I mitt hem finns det numer alltid duschcréme, kosta vad den kosta vill. Jag ska bara ha! Helst ska den dofta så som jag minns att mina kompisars duschcrémer doftade. Min egen tvål luktade alltid bara vanlig, tråkig tvål.


För mig är duschcréme en riktig lyx. Varenda gång jag ser duschcrémen i duschen tänker jag på hur väldigt lyxigt jag har det. Så har jag tänkt sedan jag flyttade hemifrån för nästan 9 år sedan.
Däremot är det inte alltid jag använder duschcrémen. Den är för speciella tillfällen. När jag tränat riktigt hårt och är riktigt trött. Jag måste liksom förtjäna den. Tänk vad uppväxten sitter i! Och tänk vad sjukt att jag sitter här och skriver ett jäkla inlägg om duschcréme.

Ultralopp

Om man tycker att 24-timmarslöpning utomhus på 1200-metersbana verkar vara för roligt kan man springa 24 timmar på en drygt 500 meter lång bana i en kulvert inomhus i Bislett i december. Den som lätt blir uttråkad behöver bara springa i 12 timmar.

Tor 4 sep: Styrketräning för benen

Kort och effektivt och skitbra.

Förträfflig benträning

Rent teoretiskt borde benträning vara THE styrketräning att satsa på om man vill gå ner i vikt. Benmusklerna hör ju till kroppens större muskelgrupper och muskler bränner som bekant fett. Rent teoretiskt borde jag gå ner mer i vikt av att köra mycket ben än att köra mycket underarmsträning. Men - vad som funkar i teorin är en sak. Vad som är bäst i verkligheten en helt annan.

Jag hade en plan innan träningen efter jobbet. Planen var att känna mig ordentlig trött efter varje set oavsett övning.

SATS Stadshagen

Jag började med superset: benböj + jägarställning med pilatesboll bakom ryggen. För att göra det hela extra skönt och härligt ökade jag på med 2 reps och 4 sekunder för varje set. Det blev totalt 3 set.

Jag såg fram mot de 6 seten i benpressmaskinen. Jag körde 3 set på en vikt där jag med marginal klarade 12 reps och såg till att vara explosiv i frånskjutet och gå tillbaka till utgångsläget riktigt långsamt. Sedan 3 set med riktigt tung vikt så att jag bara klarade 6 reps.


Den riktiga pulstoppen kom i mina upphopp med benböj. 12 x 3 med kroppen som enda tyngd.

Jag har fel teknik i mina utfall. Främst när jag kör statiska utfall. Jag blir inte alls trött i det främre benet som är böjt 90 grader. Jag blir trött i den bakre vaden. Fick hjälp av en träningsvägledare för att se om hon kunde ge några tips men nja, det blev inte mycket bättre. Hon sa att jag skulle trycka fram höften mer men jag kände ändå inte så mycket i det främre benet. Utfallsgång funkar något bättre, så jag gick 3 vändor á 15 utfallssteg istället.

Jag avslutade det hela med några tåhävningar som pricken över i:et.

På vägen hem kilade jag in på Lemon och köpte med en thaiwok hem. Thai house wok några hundra meter längre bort är helt klart godare trots att Lemon har en sandstrand på väggen. I min egna kyl är det tomt, sånär på en Coca Cola Light med vitaminer jag fick på Coca Colas mingel i våras. Den som spar han har.

Min vikt!

Det har inte gått en vecka sedan jag tog mig i kragen. Bara tre dagar. Men jag var ändå tvungen att tjuvkika lite, lite...
Tack för att ni förstör, Länsförsäkringar

Jag har precis varit hos Länsförsäkringars nya kontor på Stureplan. Fast det är inget kontor. Det är som en butik och just nu byggs där ett fik. Rådgivningen får man på köpet. Och var man först till kvarn fick man även Leilas bok "Leila bakar" på köpet. Informationen gick ut i ett riktigt coolt och nytänkande utskick med en stor latte på framsidan. Tack för det Länsförsäkringar, nu är hela min planerade nedåtgående viktkurva förstörd. Allting i boken såg sjukt gott i och nu när jag flyttar från min oas på söder till ett annat ställe med ugn - lär ju jag inte göra annat än att baka (och träna).

Cool bank och smarrig och riktigt tjock bakbok.


Denna vecka har jag inte haft vare sig bakbok eller ugn och att jag faktiskt tagit mig i kragen visar sig redan på vågen. Jag var 1.3 kilo lättare imorse än i måndags morse. Ändå har jag käkat jäkligt mycket ost. På grund av flytten försöker jag äta mig ur huset - bokstavligt talat. Jag vill inte fylla kylen utan hellre tömma den, och då får man ta vad man har. Det har varit rena LCHF-middagarna med stekt kyckling och tärnade cheddarbitar. Det var ingen direkt kulinarisk upplevelse men jag är inte så kräsen av mig.

Igår jobbade jag konstant från 07.15 till 01.00 och när jag skulle hem märkte jag i min bedrövelse att tunnelbanan slutat gå. Jag som trodde Stockholm var en storstad. Hur som helst, idag slutar jag 16.30 och då ska jag köra ett supertungt benträningspass. Så pass tungt att jag känner av det i benen till söndag då mitt nästa förmodade pass blir.

02 september 2008

Adidas Bounce Ikewa

Något spännande väntade på mig på posten så jag gick omvägen dit bara för att se vad det var.

Gymskor

Jag har numer två par Adidasskor i min ägo. Mina Adistar och ett par sprillans nya Adidas Bounce Ikewa. Löpardojjorna har jag köpt. De senare har jag fått. Jag hämtade ut dem på posten alldeles nyss. Jag är väldigt excited. Jag har aldrig fått någonting förut. Eller jo, jag fick två sportdrycker på triathlontävlingen förra helgen och jag fick några prover på bars från Paulún i våras. Men aldrig något i paritet med ett par skor. Det är sådant som Blondinbella och Kenza får. Men jag behövde faktiskt ett par nya gymskor (fast när gör man inte det?). Att köra hopp- och studspass i joggingdojjor är ingen bra idé - de är dämpade på fel ställen.

Den som inga gymskor har, den får gå med foten bar.

Jag i en mycket tråkig ICA-affär (den på Hornsgatan)
med ett mycket spännande skopaket.
Och en förpackning te.
(Varför skulle jag hålla i det för, Grabben?)

Adidas Bounce Ikewa

Naturligtvis har jag fått dem för att jag ska skriva om dem. Det gör jag redan nu - men det återstår att testa dem! Utseendemässigt är de helt okej även om luftrullarna under hälen gör att skon ser lite klumpig ut. Men jag gillar att den är svart, och jag gillar att den är skön. Tydligen har designen utvecklats för att passa den skandinaviska marknaden. Jag förstår inte riktigt vad som menas med detta. Vad är det med denna sko som är typiskt skandinavisk? Det skulle vara att den är svart då. Vad tycker ni?

Tis 2 sep: Maxad styrketräning

45 effektiva minutrar känns i armarna!

Styrketräning för överkroppen

Styrketräning är rolig träning. Än roligare blir det med sällskap. Och effektivt blir det när man har uppskrivet exakt vad man ska göra och en överenskommelse med träningsällskapet att nu fan gör vi det här effektivt. Skippa skitsnacket - hitta fokus.

Jag och Nilla är bra på sådant. Därför blir det bra träning när vi kör ihop - som idag. Det är fokus och det är "fan kom igen nu då" och det är lite ynka, ynka hjälp på traven i sista repetitionen som mycket väl kan vara skillnaden mellan träning som känns och träning som inte känns alls.

Jag hade bestämt vad vi skulle träna och allt stod uppskrivet på en grön liten post it: bicepscurls, hammercurls, rodd med stång (vi körde i smithmaskin), sittande rodd, "ryggflyes", axeldrag med stång och axellyft åt sidan.

Jag försökte ha som mål att lyfta tyngre än vanligt och att köra färre reps än vanligt. Ofta brukar jag ligga på 12 reps men jag vill testa på runt 6 repetitioner. Muskler? Ja tack!

En latte mellan lunch och efter jobbet-träning räcker inte.
Jag använde mig av första hjälpen-metoden och
köpte en Maxim energibar med äpple/kanelsmak på 198 kcal.


Snygga strumpor man har...
(Pappa, jag hoppas du inte ser just detta...
jag vet att du är allergisk mot hål på tårna)

Survival kit

En kaffe och lite styrketräning jagar bort stressen.
Ett träningspass ger mig tid när jag egentligen inte har tid.
Det är som trolleri.
Träning är nog det bästa receptet på allt.

01 september 2008

Kaos

Det kommer bli ganska träningstomt denna vecka.
(Ganska tomt - inte totalt tomt)
Dubbelt upp på jobbet och min rådande flytt på lördag stjäl all tid.
Men det gör inte så mycket.
Det känns ok att prioritera bort träningen NU
när jag vet att den åter hamnar högst upp på listan SNART.

Flyttkaos!

Kenenisa Bekele (igen)

Här sitter Grabben, klockan 00.20 en söndagskväll, och kollar hur Kenenisa Bekele vinner 3000 meter på någon kall GP-gala i England. Han vinner typ allt - oavsett distans och bana (eller avsaknad av bana). Han är cool. Kenenisa alltså. Grabben är inte lika cool (men nästan).

Återhämtning

Här sitter jag och dricker proteindrink till mellanmål
och blir sund och vältränad.
Jag har vilodag och återhämtning idag.
Life is good!

Kreativ problemlösning

Spring!

Min vikt!

Måndag och nystart.

Min vikt!

Vågen visar mer nu än i början av augusti. Typ 2 kilon. Förra veckan var en dålig vecka så jag tar just 2-kilosuppgången med en nypa salt. Däremot ska jag ta mig i kragen och ta tag i viktminskningen igen. Jag är omreggad på Viktklubb. Fördelen med Viktklubb är inte deras metod (enligt min mening har de ingen speciell metod). Grejen med Viktklubb är att jag på ett smidigt sätt får koll på exakt vad jag äter. Både vad gäller kaloriantal och sammansättning mellan kolhydrater/fett/protein. Sedan skiter jag fullkomligt i deras experter och vad de tycker och tänker. Jag har min egen metod och den funkar (när jag följer den det vill säga): 1700 kcal/dag oavsett träning varav 30% kolhydrater, 30% fett och 40% protein.

Planen är att jag ska väga som jag vägde när jag träffade Grabben, tills vi flyttar till Halmstad. Det betyder 6 kilo på 9 veckor. Det blir en spännande resa.

Premiär!

Svenska märket Röhnisch öppnar eget! Roligt - men jag tycker den senaste kollektionen är ganska oanvändbar med för många sömmar vilket inte är särskilt träningsmässigt. Det är mycket färg (svart, vitt, cerise, knallturkosgrönt) men för egen del känns det inte särskilt 2008.

31 augusti 2008

Sön 31 aug: Träningsläger i miniformat

Idag har varit en bra dag. Träning hela dagen kan inte vara annat än bra.

Stora träningsdagen, version 2

Jag och Coola Karin hade sedan länge bestämt att vi skulle ägna dagen idag åt träning. Karin laddade upp med en halv ironman i Sala igår. Jag laddade med kräftskiva och ganska mycket vin (6950 såklart). Därför bjöd jag på sovmorgon och första passet blev 55 minuter spinning klockan 11.

Här står jag som en annan japan och gör v-tecknet...

Jag hade på mig pulsklocka dagen till ära och låg på en genomsnittlig puls på 76% av max passet igenom (pulstoppen på 205 slag, eller 99% av max, tror jag inte på). Det får väl vara godkänt pulsbetyg antar jag.

Direkt efter spinningen hade jag betämt att vi skulle köra pump. Karin och jag tog platser längst fram (iiih!!) och jag lassade på vikter för fullt. Instruktören var alldeles för mycket av allt och ju mer hon tjoade desto mer avtaggad blev jag. Men musklerna fick jobba och det är ju trots allt det passet går ut på. Medelpuls blev 67% av max vilket också få ses som okej. Jag ser fram emot nästa body pumpupplägg - en fågel har viskat i mitt öra att det nya passet kommer innehålla en av mina favoritlåtar!

Efter passen blev det dusch, lunch och latte och sedan en vilostund hemma hos Karin. Sedan iväg igen - ingen rast och ingen ro - nu skulle vi löpträna!

Fortfarande pigga...

Planen var att köra intervaller runt sjön Trekanten i Liljeholmen. Slingan runt sjön är flack på dryga 1500 meter (500 meter längre än vad jag på förhand trodde). Karin fick agera farthållare med sin Garmin. Jag beställde ett skönt 5.45-tempo till första intervallen (hela slingan runt sjön) men klockan visade lite som den ville och vi låg på 5.10-fart hela intervallen igenom. Jag hade helst velat sluta redan efter första intervallen men vi körde två till. Genomsnittlig puls blev 77% även här, med en maxnotering på 92%. Det tycker jag låter lågt, för det kändes långt mycket jobbigare.

Ganska fint. I alla fall på denna sidan sjön.
Andra sidan är inte lika fin...

Sist men inte minst blev det lite ben- och corestyrketräning inne på gymmet. Vi hann inte så mycket, för gymmet envisades med att stänga klockan 19. Jag hade laddat mentalt för ett tufft benpass, men tji fick jag.

Superset med benböj med pilatesboll
+ jägarställning tar bra i benen...

De har moderna cyklar på SATS Liljeholmen...

När jag kom hem var Grabben på gymmet och sprang långpass på löpband. Jag förstår inte riktigt hur han är funtad. Att springa långpass på löpband utan någon som helst underhållning i öronen måste vara skittråkigt. Men han körde på i 2 timmar och 27 kilometer. Det var lite för långt tyckte jag som kom hem och upptäckte att min nyckel var på fel sida om dörren. Därför hade jag Risifruttipicknick under de 40 minuter som jag väntade på att Grabben skulle springa klart sitt långpass och komma hem.

Picknick...