25 augusti 2007

Tjurruset

Detta är vad som gör killar till män. Eller nåt.


(Jag funderar på att anmäla grabben...)

23 augusti 2007

Bortrest

Nu tar jag två vilodagar och åker ner till Halmstad och kollar hur det går med byggandet av vår lägenhet. Vi hörs på söndag!

Tor 23 aug: Intervall

Jag är en lycklig ägarinna till ett par för dagen tunga ben.

Intervaller

Hade visst bokat in en lunchspinning på Hötorget men det hade jag helt glömt bort. Istället hade jag ägnat förmiddagen till att ladda inför intervaller på lunchen. Bovetegröt på morgonen. Sedan två ägg och en bit skinka till mellanmål. Och så iväg till gymmet.

Gårdagens skavsår har utvecklats till en snygg blodblåsa så jag tog med mig mina Pumaskor istället. De är ganska oanvända och tyvärr mer snygga än sköna (alldeles för varma)...


Cykel, cross och skidor

Det var jag och en snygg bicepskille på gymmet. Och så trevliga Camilla i receptionen som springer både maror och ultramaror.

Jag började med min favoritcykel. Den där smidiga saken jag skrivit om förut. 15 minuter varav 7 minuter uppvärmning och så resten intervaller. Jobbigt! Benen kändes pigga till en början men när jag på en av intervallerna gick upp på maxintensitet och försökte snabba på pedalandet märkte jag att de var ganska trötta. Hoppade av, trött och svettig.


Sedan blev det 15 min crosstrainer. Intervaller även här. Tog i som en tok och välkomnade vilopauserna. Efter det körde jag på skidmaskinen. Fy satan vad jobbig den är. Man vet liksom inte var man ska ta vägen. Det riktigt känns hur benen får jobba med andra muskler än vid löpning och cykling.

Till sist hade jag tänkt köra 15 minuter på crosstrainern. Men vid det laget var jag supertrött, supersvettig och hade världens tyngsta ben. Så... jag hoppade den.

Gröt är gott!

Jag har återupptäckt gröten!

Havregryn

Den klassiska varianten är ju havregrynsgröt. Jag brukar använda AXA Sportgryn. Och så har jag tagit fasta på ett tips jag först upptäckte i Thailand. Jag låter nämligen en skivad banan ligga med från start. Det blir supergott och smaken förstärks så man behöver inga andra prylar på, förutom mjölk (om man vill).

Bovete

Köpte lite bovete häromdagen. Har läst att Life of a Fitness star-Linda äter sådant. Fast Linda verkade inte överväldigad. Men det var förmodligen för att hon inte stoppade ner en skivad banan, från start även här (men det får nog inte plats inom Lindas kostramar). Eftersom bovetegröt ska koka längre än vanlig gröt så hinner bananens smak att sprida sig ännu mer och det blir faktiskt hur gott som helst. Nästan som efterrätt. Fast, bara nästan...


Polenta

Har köpt polenta också. Men inte testat det än... någon som provat polentagröt? Eller polenta-något-annat och som gillar det?

22 augusti 2007

Ons 22 aug (forts.): Nattjogg

Dansköret på TV gav mig en energiinjektion. Det gjorde lite Valio hjortonyoghurt med äpple också. Så det blev en jogg. Såhär klockan 23.


Nattjogg

Jag gillar att springa sent på kvällen. Helst när det är mörkt. Och gärna ganska kallt. Och lite lätt duggregn. Allra helst allt det där tillsammans. Ikväll var det bara mörkt.

Kände mig relativt pigg i benen, trots spinning och benstyrketräning. Men det där var ju flera timmar sedan, typ sex eller något. Så det är klart att man kan gå ut och springa fem kilometer då. Det är ju inte så långt liksom. Och så sover jag mycket bättre efter lite nattluft.

Jag sprang runt Erikdalsbadet. Det är klart att jag vände mig om och kikade över axeln lite nu och då. Det var ju så mörkt och tomt runt omkring mig. Som sällskap rullade både Beyonce och Eminem i min Ipod, vilket kändes uppiggande. Just Eminem är riktigt bra att springa till faktiskt.

Inlägg

Stoppade inläggen i mina Asic Nimbus för första gången på ett halvår. Och för andra gången totalt sett. Första gången gav de mig gigantiska skavsår och då var jag ute på Djurgården och sprang och hade väldigt långt hem.

Jag tycker att de funkade bättre idag. Men nu har jag precis upptäckt att jag blöder ganska mycket på hälen så jag har visst fel. Och särskilt bekvämt kan jag inte påstå att det var. Dessutom så märkte jag inte att de hjälpte min supination på högra foten heller. Så mycket för de 1600 kronor de kostade...

Springnödig

Jag är springnödig. Vill ut och jogga lite. Får se om känslan sitter kvar efter kvällens Let´s Dance...

Springa 6 timmar

Träffade en kompis till mig idag. Om några veckor ska hon springa 6-timmarslopp. Det verkar skitcoolt.

6-timmarslopp

Jag har hört talas om ultramarathon. Och lopp där man springer i evigheter. Men aldrig om 6-timmarslopp. Men det verkar skitcoolt. Om jag var i lite bättre form (=hade sprungit några fler långpass och haft bättre koll på mig själv) skulle jag också vilja vara med.

Det aktuella loppet går i Åby och genomförs tillsammans med löparklubben Solvikingarna från Göteborg (f.ö. grabbens gamla klubb). Det verkar grymt coolt och väldigt inbjudande. Eller vad sägs om: "prova på att gå/springa i hela 6 timmar med målsättningar och i en takt som bara du bestämmer. Loppet avslutas på signal och alla löpare stannar upp där de befinner sig"//"Detta är ett ypperligt tillfälle för dig som funderat på marathon men kanske varit osäker på om du ska klara det"//"Alla går i mål samtidigt"//. Och de som springer längre än marathondistansen kan titulera sig ultralöpare. Hur grymt är inte det??


Karin - om du läser detta måste du berätta hur det var!

Ons 22 aug: Spinning + ben + armar

Sugen på ett riktigt bra spinningpass? Testa Pia!

Pia!

Det blev efter-jobbet-spinning på Hötorget idag. Pernilla var där. Jag var där. Men framförallt - Pia var där. Och det var fruktansvärt underbart!

Pia är cool. Inte purung. Men cool. Och hennes pass? Jobbigt! Precis som Glenn som jag körde för för någon vecka sedan, så är Pia lugn, rak och jäkligt bra. Det är ganska långa block. Men hon håller reda på tiden för oss så vi vet hur vi ska köra. Och på något sätt får hon de där åtta minutrarna ganska tråkig lång raksträcka att kännas bra, roliga och ja - nästan lite spännande. För man sitter där på sadeln och är liksom förväntansfull och exalterad på vad som ska komma, hur pass tufft det ska bli och hur mycket man kan ta ut sig. Och så har hon jäkligt bra musik!

Styrketräning

Jag känner faktiskt av gårdagens ryggträning, och det gör mig lite förvånad. För jag kände ingenting igår. Alls.

Och jag var dum att lägga in triceps idag. Dumt, eftersom när ryggen inte kopplade in sig igår så var det ibland triceps som fick jobba istället. Jaja, man lär så länge man lever.

Körde tre tricepsset (push downs i kabelmaskin) före spinningen och tre efter. Körde tyngre idag än jag gjort förut vilket var roligt, men jag måste ha koll på magstödet. Och andningen!

Körde också tre bicepsset innan spinningen. Där märker jag verkligen hur muskeln tar slut fort. De första setet går bra och jag kör 12 reps. I andra setet sjunker antalet reps jag klarar av och i tredje setet kan jag köra sex eller sju innan det bara inte går mer. Hur ska jag bäst träna då? Byta vikter? Eller bara köra på?

Sedan var det lite benträning. Me like. Körde benpress, vadpress, abductor och adductor. Mellan seten kom en kille fram till mig och sa att jag var en kopia av hans syster. Lite ironiskt då killen hade ett väldigt sydeuropeiskt ursprung och jag har ju inte direkt någon bränna att skryta med.

Tis 21 aug: Intervall

Finns det något bättre än sköna, svettiga intervaller?

SATS Söder

Jag tog med mig huvudvärken och åkte till SATS Söder. Tog med mig bilen också. Hittade en lucka på Götgatan, parkerade och gick in på gymmet. Det fanns bara ett par skor vid skohyllorna. Och så mina såklart. I omklädningsrummet ekade mina fotsteg. Klockan vara bara tre. Det var tyst, tomt och lugnt.


Intervall

Jag vet inte om tyst, tomt och lugnt är så bra egentligen. Det blir liksom för lugnt. Nästan lite oinspirerande. Men jag var peppad och motiverad redan innan jag gick till gymet. Och som pricken över i:et visste jag vad jag skulle köra: intervaller på löpband. Åtta stycken. En minut långa. En minuts vila (för långt enligt tränar'n men vadå, jag måste ju börja någonstans - har ju inte kört riktiga, fokuserade intervaller på löpband på evigheter). Men först fem minuter uppjogg och till sist fem minuter nedjogg.

Intervallerna gick bra. Jag valde ett av de äldre löpbanden för de andra står så nära väggen. Men de nyare har bättre knappar som går "snabbare" att trycka på.

Det svåra med intervaller är att få till det så att det blir perfekt jobbigt. För planerar man att springa åtta ska man köra så hårt att man verkligen inte kan köra en nionde. Och det där med att ta ut mig är jag jäkligt kass på. Visst blev jag trött. Och ja, väldigt trött till och med. Men dödstrött? Nä. "Jag var 85% dödstrött", sa jag till tränar'n när han förhörde mig om hur passet gick.

Tips från coachen

Mitt problem är att jag springer likadant om jag så ska springa fem eller femton kilometer. Tränar'n säger att jag måste vänja mig vid ett annat rörelsemönster för att få mer fart på benen. Intervaller är bra. Men han tipsade mig om att istället för att t.ex. köra 13km/h på plant rullband, köra 1-2% nedförslut(!) och så 14 eller 15km/h istället. Konditionsmässigt är det ganska likartat, men det är lättare att få in rörelsemönstret med högre hastighet som i sin tur behjälps av lite, lite nedförslut.

Styrketräning

Körde lite styrketräning också. Rygg stod på schemat. Körde lite omvända pec decss (eller vad det heter), lite olika former av rodd och ryggresningar. Men jag fick liksom ingen kontakt med muskeln. Det är svårt med ryggstyrka. Har ni några tips?

21 augusti 2007

Taggad!

Jag är så taggad!!

Träna träna träna!

Var alldeles superstressad igår. Klev upp halv fem imorse för att förbereda det sista och läsa in mig på körschemat innan kursen som jag skulle hålla. Var sådär typiskt nervöst och kunde bara äta en kopp yoghurt (gillar att äta i koppar och muggar, lite skumt - men så är det).

Och nu sitter jag här. Kursen är slut. Jag har fått bra utvärderingar och jag bara längtar och längtar till att åka till gymmet och göra något riktigt hårt och häftigt. Som att springa intervall typ. Ett mjukt långpass lockar inte alls. Nej, nej, just nu ska det vara 25 tuffa minuter på löpmaskinen så att lungorna får jobba. Och tung, tung styrketräning. Åååh vad härligt. Vill gå från gymmet med darrande muskler. Fast... eftersvettningen får gärna ha lagt sig.

Käk

Har fyllt på energibehovet genom att äta lax och quinoa. Fort som satan gick det. In med den frysta laxfilén i micron på fyra-fem minuter. Och i med quinoan i en kastrull. Och sedan - klart. Visst skulle man kunna haft på någon krydda eller så, men nä. Var bara hungrig. Fast nu sitter jag här och har ont i huvudet istället. Det är stressen som släpper. Och det försvinner nog på väg till gymmet. Åååh jag är så taggad!!

Utmanad

Jag har blivit utmanad. Inte i löparspåret eller i cykelsadeln, utan här - på bloggen.

Utmanad

Det var Emelie (med kanske nätets klokaste blogg?) som utmanade mig genom att lista min blogg som en av hennes favoriter. Utmaningen består i att jag också måste lista några favoriter. Nämligen fyra stycken. Svårt!!

Fyra favoriter

Det är inte lätt att plocka fram fyra godbitar. Oftast gillar man ju liksom mycket från många bloggar.

1. Löparbloggar: Jag gillar ju det här med löpning. Det är en sådan enkel och kravlös träningsform. Man behöver inte passa några tider eller sälla sig till några andra. Löpning är liksom träning när den är som bäst. Så därför gillar jag verkligen löparbloggar. I den här kategorin har jag två favoriter: 42195 och Forss. Bloggarna är skrivna av grabbar - och det märks (det är mer "straight forward" och mindre "krångel" på något sätt...). Medan 42195-bloggen nästa bara handlar om löpning, sub-tider och rundor så är Forss mer allsidig och lite rappare i språket.

2. Skvaller...: Jag gillar inte kändishysteri och vrider knappast på huvudet när jag ser en kändis ute på stan. Men, lite kul är det med kändisbloggar. Inte för att jag idoliserar någon eller blir "va? har hon gjort det? då måste jag också!!". Utan mer för nyfikenhetens skull. Jag kollar dem inte dagligen, utan mer lite då och då. Mina favoriter är Perez Hilton och Trent. Fast om det ska ha med kändisar och träning att göra, ja då blir det en skinnyblogg.

3. Instruktörer och träningspolare: Det är rätt kul att läsa om hur instruktörer tycker och tänker. Träningskompisar likaså. För även om jag uppfattade ett visst pass på ett eller annat sätt, så kan ju instruktören eller träningspolaren uppleva det som helt annorlunda. I den här kategorin uppdaterar jag mig ofta hos Terese som är instruktör på SATS, och Nilla, som är den enda anledningen till att jag klarar av att gå upp före sex på morgonen för att morgonträna.

4. Mysiga bloggar: Min sista kategori får bli bloggar som är mysiga att läsa bara för att. Punkt. Det är lite dagbok, lite real life och viktigt - både uppgångar och motgångar (för hur kul är det att läsa en blogg där allt är perfekt? Perfektheten är inte något jag kan identifiera mig med och då tappar jag också intresse). Här finns bloggar som Emelie och Mrs Ebba och Spring i Bena.

Oj då. Det blev visst fler än fyra. Och då har jag ändå inte listat ALLA mina favoriter...

20 augusti 2007

Choklad

Jäkla choklad.

Stress = choklad


Jag har precis ätit en hel chokladkaka. Fan.

Förutom att äta choklad sitter jag här och försöker förbereda en utbildning som jag ska hålla imorgon. Är lite stressad. Vill vara maximalt förberedd. Vill att det ska bli maximalt bra. Är lite småmaximalt pressad. Och då är choklad bra att ta till. Eller nej, det är inte alls bra. Det är helt jäkla fel för jag blir så arg på mig själv. Och det är det minsta jag har tid med just nu. Varför kan jag inte bara äta en morot när jag blir stressad? Aaargh!Joggingturer funkar när man är stressad. Men så läser jag i nya Fitness Magazine att man ska träna lugnare när man har hög mental belastning. Jaja. Imorgon är det i alla fall över. Ser fram emot intervallpasset jag ska bränna av precis efter att jag avhejat alla mina förhoppningsvis nöjda kursdeltagare.

19 augusti 2007

Lukta gott

Eftersom jag omger mig med så mycket svettighet känns det viktigt att försöka dofta gott.

Ättiksprit


Svettlukt kan fastna i gamla träningskläder. Varken tvättmedel eller sköljmedel hjälper och det spelar ingen roll hur mycket du överdoserar. Ta hjälp av ättiksprit istället. Häll upp någon deciliter ättiksprit i handfatet tillsammans med varmt vatten och lägg i dina stinkande kläder ett tag. Tvätta sedan som vanligt. Alternativt kan man dosera med ättiksprit direkt i tvättmaskinen. Googla på det så hittar du instruktioner.

Dove

Dove doftar rent tycker jag och nu finns det hur många varianter som helst att välja bland. På lågprisbutiken Eden (finns bl.a. på Hornsgatan och vid Fridhemsplan) har jag köpt superbilliga Dovevarianter som nog importerats från Tyskland. En är blå och är en nattduschcreme eftersom den enligt flaskan är soothing (den doftar lite lugnande också) medan den andra är ljus och heter något i stil med energy glow (doften är uppiggande). De båda utgör bra alternativ till mina andra duschfavoriter från Lush.


Victor & Rolf

Jag har precis investerat i en ny parfym som var svindyr och när jag gått in i spraymolnet frågade jag grabben om jag doftade 745 kronor. För så mycket kostar en ganska liten flaska Flowerbomb från Victor & Rolf. Men vad betalar man inte för något man älskar?

Däremot är jag inte så förtjust i den spraydeo från Nivea som jag också köpt. Den är riktigt dålig faktiskt, och åker rakt ner i Sverkers soptunna.


Måste däremot skriva om Cake-serien igen. Doftar underbart... men jag vill liksom inte använda crémerna för då tar den ju slut så snabbt och det blir ganska dyrt att ta en sväng till Kanada för att hämta hem en sketen (men ljuvlig) bodylotion.

Midnattsloppet: spurtpris

Jag fortsätter med ännu ett inlägg om Midnattsloppet. För i år fanns det ju spurtpris också!

Backspurt

De som spurtade snabbast uppför en 100m lång backe strax före nio kilometer fick pris för bästa spurt. En livsfarlig tävling i tävlingen! Vi som stod längs kanten kunde se hur de som sprang i början hade gott om plats för spurt om de så ville. Men ju längre tiden led, desto mer folk knökade sig uppför backen - och ju mer hårdhänt blev spurtarna som satsade på en bra tid uppför backen. Det plöjdes, knuffades och gnabbades.

Grabben?

Grabben i orange tokkostym ställde upp mycket för spurten. Men med sin maskeradplats så hamnade han i den stora folkmassan. Trots det gjorde han en tid på 16.85 uppför backen. Knappt en sekund efter den totala vinnaren. Men hans tid måste ha försvunnit någonstans, för på Zinkensdamm stod det att tvåan i grabbens grupp sprang på 18 sekunder... så det där måste vi kolla upp. Inte bara för hederns skull, utan framförallt för att man vinner ett Nike+-kit!!

Bra smörja

Axelontet har kommit tillbaka. Bästa botemedlet kommer från Thailand!

Istället för massageolja

Jag har fått ont i ena axeln igen, precis som efter båtlivet och kallbadet förra veckan. Bästa botemedlet består av två delar: en massör och thailändsk tigersalva. Jag är lycklig innehavare av båda. Men imorgon åker massören (dvs grabben) till Sydamerika, så det måste bli bättre tills dess...

Ontet är inte så illa att jag inte kan träna. Jag har kört både spinning och joggat förut när jag haft ont. Men det är inte så bekvämt precis... (så därför har jag vilat idag med - förutom en promenad på fyra kilometer)

Midnattsloppet

Så var det dags igen. Stockholmsloppens mesta festlopp kom över oss som en kort men intensiv influensa.

Midnattsloppet

Midnattsloppet bara växer och växer. Förra året slogs det deltagarrekord. Och det gjorde det nu igen.

Jag må vara supertråkig, men när jag stod vid Mosebacke Torg och tittade på, så kändes det så skönt att inte springa. Inte för att det är tråkigt eller jobbigt eller så. Nä, mest för att det är så satans mycket folk. Folkhopar är nog inte min grej...

(löpare på Götgatan trängs med festfolk som är för fulla att förstå att här pågår en löpartävling)

(uppför backen mot Mosebacke Torg kunde man vinna pris för bästa spurt. Men det var inte lätt att komma fram i trängseln...)

Maskerad

Grabben kom på att han skulle springa i maskeradklassen vid middagstid (loppet startar kl 22). Anmälan har varit stängd den senaste veckan men arrangörerna vill alltid ha maskeradfolk så det var bara att gå dit och be om att få vara med.

Jag föreslog att han skulle springa i en av mina käcka bikinis men vi hade inget löshår hemma så han lånade något orange pälsaktigt från sin gamla tränare (de brukar alltid vara utklädda till konstiga grejer på StOlavsstafetten som går från Trondheim till Östersund, så det kom nog därifrån). Det var en ganska konstig outfit, men han fick ändå pris bland bästa maskeradkostym så det var väl bra. Förra året var han utklädd till en tiger och då fick han också pris. Och eftersom det var samma pris (något boulespel eller liknande) så gav vi bort det...

(grabben i odefinierbar orange utstyrsel)

(grabben förra året - i tigerkläder)

Det var inte så fasligt många maskeradtävlande men bland de utstyrslade fanns en tjuv och polis (som sprang tillsammans med tjuven några meter före), en man som sprang omkring med en sopcontainer med ett par sprattlande ben), festprissar, en banan, en magdansös, en kräftbastu(?) och lite annat.

Jag skulle kunna tänka mig att springa maskeradtävlingen utklädd till bröllopspar. Men då måste jag ju ha grabben med mig...

Kaos

Lika fort som Midnattsloppshysterin börjar (typ vid 21), lika snabbt är det över (typ vid midnatt). Och det blir jäkligt skräpigt. Plast och bananskal överallt.

Men före start är det rätt så grannt. I år hade alla på sig röda tröjor från Nike (jag gillar dem inte alls, tycker att dammodellen är alldeles för kort) och det är en imponerande syn att bara se en massa svartrött (för de flesta har ju svarta byxor). Här och var längs banan finns sambadansare och vissa sträckor är bara belysta med dansande discoljus och härlig dunkadunkamusik. Det är rätt coolt. Om bara det inte hade varit så mycket folk...

(en härlig blandning bananskal, glassförpackningar och annat...)