25 maj 2007

Fre 25 maj: Morgonspinning

Dags igen för tidig morgon och en dos spinning i ottan.


Bästa grejen

När klockan ringde 05.30 imorse tänkte jag, precis som i måndags, att om jag inte bestämt med en nyfunnen vän att vi skulle gå på spinning tillsammans, så finns det inte en chans att jag skulle gått upp och morgontränat. Att jag faktiskt bestämmer med Pernilla att vi ska ses på spinningen är den enda anledningen till att jag kommer upp. Så det är ett supertips: träna tillsammans med någon på morgonen! Har du ingen kompis som är tokig nog att träna då? Det hade inte jag heller, men jag "gjorde mig" en kompis (för jag kände inte Nilla innan jag bestämde mig för att haka på henne och hennes morgonträningar). För trots allt så måste det vara någon som tycker om att träna, så att man inte känner att det är alltför lätt att ringa och säga "äh, vi skiter i det här idag".Michel

Det var Michel (han med de ruskigt vältränade armarna) som ledde morgonens pass. Vi var runt sju stycken tappra själar som hade tagit oss dit. Ett helt annat scenario än måndagens fulla klass med andra ord! Men vi körde på ändå såklart. Och svettades. Nästa vecka är det dags för ny musik på alla gula pass, yey!


Helgen

Ikväll åker jag och grabben när till härliga Halmstad för en helg med sköna joggingturer på bästkusten. Jag längtar redan till joggingstråken på det kuperade Gallberget, eller på den natursköna Prins Bertilstigen längs med havet, som jag ännu ej provsprungit - men som jag har höga förhoppningar om. ...just ja, vi ska ju på bröllop också.

24 maj 2007

Intervallträning bränner mer fett

Det går en hype i intervallträning just nu. Inte bara på min blogg, utan överallt. Jag hittade en bra artikel på e-health som jag vill dela med mig av:

Snabbaste sättet att komma i form

15 minuters intensiv träning eller en timme i lägre tempo – vad väljer du? Den tidssparande träningen är minst lika effektiv som den längre när det gäller att komma i form. Men bara om du pausar!

Högintensiv intervallträning, eller HIIT som den också kallas, är lösningen för dig som vill bränna fett, spara muskelmassa och förbättra konditionen.


Kanske har du också roligare saker för dig än att beundra dina medtränande i speglarna medan det enda du tänker på är de röda siffrorna som räknar minuterna framför dig.
10 h lika som 2

Forskare vid McMaster University i Ontario, Kanada, jämförde tränande som under två veckor motionscyklat sammanlagt 10,5 timmar med tränande som kört intervallträning i 2,5 timmar.
Deltagarna i intervallträningsgruppen trampade allt vad de kunde i 30 sekunder och vilade i 4 minuter, vilket de upprepade 4 till 6 gånger medan uthållighetsgruppen trampade på i ett lagom jobbigt tempo under 90 till 120 minuter per tillfälle.


Identisk förbättring

Resultaten visade att grupperna uppnådde identiska förbättringar när det gällde kroppens förmåga att syresätta musklerna, vilket är ett mått på hur god kondition man har. Andra studier visar att uthållighetsträning visserligen bränner fler kalorier men att intervallträning, beroende på intensitet, kan bränna tre gånger så mycket fett totalt sätt eftersom musklerna fortsätter att jobba i flera timmar efteråt.Bränn fett, inte muskler

Du riskerar inte heller att förlora muskelmassa när du intervalltränar. Tänk Michael Johnson så förstår du att det ligger sanning i påståendet att mängden testosteron och framförallt tillväxthormon, får sig en ordentlig skjuts vid explosiv träning som ett sprintlopp. Tillväxthormon har även effekten att hämma lipoproteinlipas (LPL), ett enzym som lagrar in fett i cellerna.

Variera intervallerna

Löpning, cykling, roddmaskin, spring i trappor, hopprep, stavgång i branta backar, inlineåkning och lättare styrke-träningsövningar går utmärkt att köra i intervaller för att maximera fettförbränningen, flåset och höja mjölksyratröskeln. Tycker du att det är roligare att träna i grupp är spinning, aerobics och viss gruppgympa utmärkta exempel på intervall-träning. Likaså bollsporter som innebandy, fotboll, badminton, squash etc där explosivitet varvas med lugnare tempo.

Träningstrender

Jag har varit inne på träningstrender förut i och med ett seminarium på SATS för dryga månaden sedan. Nu är det Stadium som trendspanar.

Årets 5 träningstrender

Årets idrottstrender innehåller kanske inte så många hippa nyheter. Nu handlar det mer om det som funkar (här siar man i enighet med SATS).

1. Yoga och tai chi
2. Enkelt och lättillgängligt och hårdintensiva intervallpass
3. Specialgympa: för mamma/barn, senior, dansklasser, barn/ungdom...
4. Funktionell träning - styrketräning så att vi orkar bära matkassar.
5. Upplevelseidrott: thriatlon, crosscykling, forspaddling.

Tor 24 maj: Vacker och lugn motion

Idag var en lagom dag med lagom väder för promenader.


Morgon och kväll

Morgonpromenaden imorse blev en kortis men istället kompenserade jag med en ganska lång och riktigt rask en ikväll. För en gångs skull hade jag inte med mig diverse tunga väskor (datorväska, handväska, träningsväska...) utan kunde faktiskt njuta av att slå två flugor i en smäll och gå hem från jobbet. Har man friheten att kunna pendla med armarna märker man hur mycket det faktiskt gör för farten!


Jag gick hem från Gärdet via Karlaplan och så ner till Strandvägen, Dramaten, Grand Hotell och Stadskajen. Kajen längs Strandvägen är ett vackert promenadstråk och det gör liksom motionen lite piffigare. Allt som fattades var ett par oversize solglasögon och lite plattångat hårsvall (inklusive löshår såklart) så hade man kunnat låtsas vara sådär cool och glammig som resten av folket i området.


Intervallerna som stod på mitt träningsschema "gör jag om" till träning imorgon bitti istället. Eftersom det kommer att bli högintensivt får jag se till att käka frukost i arla morgontid. Det får duga med en Starbar, för något annat finns inte i kylen och klockan är redan efter stängningsdags.

23 maj 2007

Personlig träning med Oskar Nilsson

Eftersom jag läser Fitness Magazine så flitigt fick jag nyss boken Personlig träning med Oscar Nilsson hemskickad.En väldigt subjektiv recension

Än så länge har jag bara bläddrat igenom boken. Men jag är inte vidare imponerad. Boken ska vara inspirerande, enligt förlaget. Men Oscar gör som Victoria Beckham och ser sur ut på varenda bild vilket är föga inspirerande. Dessutom gillar jag inte hans övningar. Så boken får tummer ner från mig. Men kanske ska jag läsa den lite mer ingående när jag är på bättre humör, så blir den möjligtvis något bättre...

Någon som läst/tittat i boken, som "tycker" något om den?

Ons 23 maj: Stress och panik

Idag var en dag med högkoncentrerade dåligheter.

Stress, panik och HJÄLP!

Idag har jag haft maximal otur. Och stressat järnet. Rapporterna säger ju att man går upp i vikt av stress och det skulle inte förvåna mig om jag gått upp minst 10 kilo idag.

Jag ska göra en lång historia kort: Idag var dagen med stort D. D som i dragning, eller presentation inför styrelse för en av våra största kunder för att tala klarspråk. Jag hoppade över morgonyogan för att komma till kontoret tidigt och fixa det sista på diverse powerpoints, exceldiagram och andra redovisningsdokument. Men datorn, där allt ligger på, är död. Hårddisken är kaputt enligt supporten. Så under 3 hektiska hyperventlierande timmar kring lunchtid försöker jag hålla tusen och en bollar i luften, samtidigt som internetet på kontoret säckar ihop. Nya dokument ska fixas, ny powerpoint skapas och allt ska gå jäkligt snabbt. Såhär i efterhand tror jag inte att 10 kilos viktuppgång räcker. Hela dagen har varit som en gigantiskt never ending mardröm.
(Ja, jag hann klart med presentationen men den blev såklart inte lika bra som originalet)

Jogg

Jag var länge tveksam till om jag över huvudtaget skulle orka ta mig ut på en joggingtur ikväll. Jag ville bara ligga i sängen och dra täcket över huvudet i en vecka framöver. Men 21.40 väcktes min jävlar anamma och jag bestämde mig för att åtminstonde gå ut och mjukjogga runt Reimersholme.Det gick bra tills jag kom halvvägs. Sedan började jag må lite dåligt och var tvungen att sätta mig på en parkbänk längst ut på udden och andas lite. Så det blev en promenad tillbaka hem. Det var nog ingen bra dag för en jogg. Så nu ska jag dricka te och kolla American Idol istället.

Adidas - reklamfilm

En härlig reklamfilm från Adidas - passar bra nu när löparvågen är i full gång!!

22 maj 2007

Finfint

Idag ska jag ju vila (bortsett från morgonpromenaden), så då passar jag på att tipsa om något som ligger lite utanför träningszonen!

Nice

Jag är ingen nagellacksbrud. Men jag älskar nyansen Nice (72) från Mavala. Superfint (lite korallaktigt)! Och för 39 spänn flaskan (visserligen en mini) gör det inget att jag av misstag skrapar upp det hela tiden.

Blossom says...

Fitnessexperten Blossom brukar ofta tycka till när det gäller träning.Blossomtips

Blossom säger att bästa sättet att gå ned i vikt är att jogga.

- Många tycks tro att man förbränner fler kalorier när man tränar lågintensivt. Så är det inte. Många bör faktiskt öka intensiteten vid träningen, särskilt om de vill förbränna fler kalorier på kortare tid, säger Blossom.

Vidare säger Blossom att ju fler muskelgrupper som är engagerade, desto mer energi går åt. Och medan cykling förvisso är bra, så går det åt mindre energi än till exempel när man joggar eftersom man sitter ner och inte har någon dynamisk rörelse i armarna. Så nu vet vi det.

Runner´s World

Jag brukar vika hundöron i mina tidningar när jag hittar något extra intressant. Jag har fått för mig att jag kommer ihåg det bättre då. Det senaste numret av Runner´s World har en massa hundöron!

Smarta grejer

Mycket av det läsvärda som finns i Runner´s World är inte nödvändigtvis tips och råd. Mycket handlar om inspiration, om igenkännelser och om sådant som ligger en nära.

På sidan 14 finns en skön krönikaaktig text och här är lite härliga citat ur den:

" Det är häftigt att träna intervall. Tänkte jag nyligen när jag hade gjort det. Det är nämligen inte så ofta jag gör det. Det är ju så förskräckligt jobbigt. Blotta tanken på att springa intervall tycker jag är jobbig. Den mentala förberedelsen inför ett intervallpass börjar flera dagar i förväg. Idag är det söndag och på onsdag ska jag springa intervall. Ojojoj, vad jobbigt det ska bli. Och man vill helst smita och rulla iväg på någon skön tvåmilare i stället. Men så följer man ett jämrans träningsprogram inför maran och där står det klart och tydligt 4x1000 meter på onsdag" // "Men som sagt, det är häftigt att springa intervall. När man väl kommer till skott. Intervall får en att känna sig som en riktig löpare. Att springa på gränsen till sin förmåga lämnar inga tvivel. Då lämnar man finlöpningen bakom sig. Ögonvitor på gränsen till sammanbrott, munnen på vid gavel, fradga i mungiporna. Så ser en seriös löpare ut."Intervaller och effektivitet

Och när vi ändå är inne på det här med intervaller så kan jag ju dela med mig med lite matnyttigt som jag läst i Runner´s World (RW).

För enligt RW så är inget seriöst träningsprogram komplett utan intervallträning (snabba pass där du inte orkar springa på max i några minuter). Konditionen består av flera komponenter, till exempel blodkärlens förmåga att föra ut syre med blodet och cellernas förmåga att omsätta energi. När man springer fort, typ intervaller, så tränas också en tredje komponent - hjärtats slagvolym: hur mycket blod hjärtat orkar pumpa ut varje slag.

Som motionär behöver man inte vara petnoga med tiden för de uttänkta intervallerna (annat är det för eliten) - huvudsaken är att de blir av.

För att kunna springa snabbt ska du egentligen ha så lite markkontakt so möjligt. Då springer du nämligen effektivare. Mellan en uppvärmning och nedvarvning på 10 minuter vardera, koncentrera dig på att springa 10 steg med minimal markkontakt, löp långsamt en minut, sedan 20 steg med minimal markkontakt, därefter 25 och till sist 30, med en minut mellan varje. På så sätt övar du upp ett effektivt löpsteg - och ett snabbare löpsteg.

Tis 22 maj: Morgonpromenad

Är det klockslaget som gör morgonpromenader till underverk. Eller är det att man går innan frukost? Det är sådana frågor jag ofta ställer mig. Ni, kära läsare, sitter ofta inne med ovärderlig erfarenhet så vad anser ni?

Morgonpromenad

Måste man gå upp klockan 6 för att morgonpromenaden ska ha någon effekt? Eller funkar det lika bra att göra som jag gjorde idag: gå upp klockan 9, gå hemifrån 9.30 och sedan äta en sen frukost på jobbet 10.15? Var ligger det magiska med morgonpromenader - är det tidpunkten eller är det att man gör något innan frukost?

21 maj 2007

Mån 23 apr (forts): Trötta ben på spinningcykeln

Nästan 12 timmar efter dagens första träningspass var det dags för dos nummer två.

Pulsspinning

Det blev pulsspinning efter jobbet. Det och lite armstyrka. Måste ju jobba på att få bort gäddhänget, om inte till sommaren så i alla fall till någon gång nästa år. Armarna var fräscha men oj oj vad benen kändes trötta. Grabben som cyklade bredvid mig sa att det kanske inte var det allra bästa att köra långpass igår och så två spinningpass idag. Han har förmodligen rätt, men va fasen, jag vilade ju hela helgen och ska ju (typ) vila imorgon.

Återigen talar pulsen sitt tydliga språk. I vanliga fall kommer jag upp i både 80 och 85 och 90 och runt 95% av max. Men idag var jag uppe och nosade på 82% men låg och slet på runt 74% konstant. Det är inte speciellt högt. Men det gick bara inte att få upp den mer. Det var inte hjärtat som sa stopp - det var benen. Trots de blygsamma pulstopparna svettades jag som en ångbåt och det brukar jag inte göra annars på denna nivå. Intressanta observationer!

Käk!

Ikväll har jag gjort världens enklaste fiskgryt-sopp-grej. Koka upp några potatisar i vatten så att det blir knappt mjuka, lägg i lite broccolibitar och lite strimlad purjolök och lax skuren i bitar och någon/några matskedar hummerfond. Koka eller sjud i några minuter bara (inte för många) tillsammans med lite creme fraiche. Voilá!


När jag skulle köpa laxen ikväll sprang jag på Valios laktosfria mjölk som Pernilla från igår predikat om. Hon säger att mjölkprodukter med laktos ger henne svullen mage och jag har aldrig ens tänkt på att välja bort laktosen. Men... i korgen tillsammans med min laktosfria mjölk hamnade också Valios senaste yoghurtsmak - rabarber. Mmmm! Jag är en yoghurtman men det rimmar väldigt illa med laktosstrategin...


"Människohår och fiskfjäll i din mat"

Metro pryder löpet med en smaskig artikel om alla äckliga tillsatser som finns i vår mat:

"De hemliga tillsatserna finns i läsk, öl och bröd"

Metros Andreas Jelvefors skriver idag om allt äckligt som finns i maten. Och då menar jag inte de äckligheter som hamnar där av misstag.

I Fanta finns gelatin som är baserat på fisksjäll. Bröd och andra bakverk innehåller ofta en aminosyra som tillverkas av människo- och djurhår eller kycklingfjädrar. Och spriten Campari får sin röda färg från krossade skalbaggar. Mums!

Mån 21 maj: Morgonspinning

Under ett ambitiöst ögonblick igår lovade jag Pernilla att jag skulle haka på och köra morgonspinning idag. Hade jag inte sagt att jag faktiskt skulle med, hade jag aldrig lämnat sängen när klockan ringde 05.15 imorse.


Morgonspinning

Det är söta Caroline som kör spinningen klockan 06.30 på Hötorget på måndagmorgnar. Ett pass som var helt fullt. Och som brukar vara helt fullt. Det finns alltså många dårar som tycker att det är kul att morgonträna.

Jag bor på en av Stockholms mest trafikerade gator. Men när jag gick hemifrån var där alldeles tomt. Lite småhäftigt faktiskt, och nästan värt att gå upp bara för det.

Själva morgonträningen i sig är inte så mycket jobbigare än träning på mer mänskliga tidpunkter. Det tar bara lite längre tid att komma igång. Och jättejobbigt är det bara de fem första minutrarna man försöker ta sig ur sängen. Sen går det av farten. Och SATS Hötorget har, liksom många andra center, faktiskt öppet från 05.00!!

Morgonmat

Eftersom spinning är högintensiv träning så är det bra att käka något innan. Pernilla propagerade för riktig mat under vår söndagspromenad igår. Men eftersom kylen ekade tom så tog jag det sista av mitt proteinpulver tillsammans med en halv Starbar. Ingen riktig mat där inte - jag får nog ta och handla lite efter träningen ikväll.


20 maj 2007

Helgen 18-20 maj: Lyxlir och slitjobb

Det stod lugn yoga på min träningslista för helgen. Det blev inget lugn. Och ingen yoga. Istället blev det flyttlass och halva släkten och till slut en långjogg.

Flyttkaos

Grabben och min familj prickade in exakt samma helg för sina flyttlass. Han till 34 innerstadskvadratmetrar. De till väldigt många fler kvadratmetrar vid strandkanten en bit från motorbuller. Så istället för yoga på fredagen så bar jag flyttkartonger, micro och lådor och tvättkorgar fulla med löparskor. Allt fick plats i en släpvagn om nio kvadrat så det var ganska lugnt. Värre var det hos föräldrarna. Möbler och långt mycker fler än 200 flyttkartonger kräver en del organisering. Och även om "riktiga" flyttgubbar (eller packmästare som de kallas) gjorde grovjobbet så är det jobbigt att packa upp och flytta om lådor hit och dit. Det är en effektiv form av vardagsmotion, så har du kompisar som ska flytta - anmäld dig som frivillighjälp! (Dock är de obligatoriska fikapauserna livsfarliga)Lyxlir

Torsdagens middag på Grill har jag redan skrivit om. Kvällen efter blev det underbar mat på stamstället Koh Phangan. Ah härliga Thailand!! Igår blev det middag med efterätt hos föräldrarna och ikväll blev det pizza i stora lass när alla samlades hos föräldrarna (åter igen) för middag innan alla som hade varit med och hjälpt till skulle tillbaka till sin del av Sverige.

Men jag hann också med en annan form av lyx. Idag gick jag nämligen en solig promenad med en annan bloggare och utbytte träningserfarenheter och diskuterade viktminskningstips. Det är härligt med motivation och inspiration inte bara från egna träningsresultat, utan också från personer i ens omgivning! Nästan 6 km promenad blev det, och en liten vätskestation på vägen såklart. Och så råkade jag lova att jag ska upp och köra spinning imorgon bitti... ooops.

Söndagsträning

Ibland vet jag inte vad som flyger i mig. Och inte i eftermiddags heller. Men jag fick i alla fall för mig att jag skulle ut och springa långpass. Så jag laddade Ipoden med fem och en halv timma (utifall liksom) Anastacia och gav mig iväg. 16 kilometer på cykelbana, grusväg och över stock och sten. Och inte en enda gång under rundan funderade jag på om jag kanske skulle svänga av lite tidigare så det blev lite kortare. Däremot gick jag vissa bitar - speciellt på en grusväg som var spikrak i en evighet och där det blåste så jag höll på att springa i diket. Och så saknade jag vätskekontrollerna! Halvvägs in i rundan var jag så törstig att jag bara sprang runt och tänkte på hur gott det skulle vara med vatten och den sista biten satt tungan som klistrad till gommen...