15 juli 2006

15 juli: Marathonvarv i gryningen

Undrens tid är inte förbi - ett mirakel har skett denna dag!

05.50!

Igår kväll, efter dagar av träningstristess, kom jag på att jag ville ut och provspringa ett marathonvarv (ca2 mil). Denna idé slog mig vid midnatt. Min eviga ledstjärna i löparspåret tyckte att jag var galen (som alltid) och ville åtminstone vänta till imorgon bitti.

- Jaha, suckade jag uppgivet.

För jag vet ju med mig att jag inte kan gå upp på morgonen och vara hurtig och motionera. Jag har ju för fasen försökt med detta var eviga morgon sedan i mars!

Men jag ställde klockan ändå, 05.50. Ville ut klockan 6 för att inte behöva trängas med en massa folk.

Mycket riktigt så ringde klockan 05.50. Jag drog täcket över mig. Men till slut blev jag upptjatad. Och väl var väl det för innerst inne ville jag ju ut och springa! Jag har aldrig provat på ett marathonvarv och var väldigt nyfiken på banan.

Ett av två marathonvarv

Marathonbanan är som bekant 42 195m och avgörs på två varv. Det första varvet är lite kortare och det andra lite längre. Vi sprang det längre.

Den riktiga starten går vid Stadion. Men min start gick vid början av Västerbron. Det var lite småkyligt på morgonkvisten, och oj vad det blåste! Det var skönt att komma ner till Norr Mälarstrand för här låg solen på och gassade och det var inte många morgontidiga bilar vi mötte. Fleminggatan är visst en jobbig höjdpunkt (och då menar jag höjd som i backe) för många. Men för mig, som just då bara avverkat en halv mil så gick det ganska bra. På Valhallavägen började jag undra var alla vätskekontrollerna var. Jag hade ju dittills inte sett till en enda. Min kompanjon i denna galenskap var alert och skaffade hastigt fram en flaska sportdryck. Tänka sig vilken lyx! Att springa på Djurgården är alltid fint, om än lite tjatigt eftersom vart eviga lopp envisas med att gå här (SpringCross, Tjejmilen, Blodomloppet...) men nu började det kännas i benen att man sprungit långt! Kanske inte trötthet, utan mer i höftkulor och leder. När man väl är på Strandvägen är det inte långt kvar (iaf inte mentalt) men människorna hade vaknat. Särskilt turisterna. De hopade sig både här och vid Skeppsbron. Nu var det också ganska eländigt att springa. Söder Mälarstrand var sista hindret innan jag äntligen var i mål.

Det längsta jag joggat, men det jobbiga kom efteråt

Jag har aldrig förut sprungit 22km så att springa imorse var stort. 22km är trots allt 22km. Det kändes extra skönt att ha avverkat dessa på en snittfart på 9km/h och samtidigt känna att jag hade kunnat jogga med lite mer fart i benen.

Trots längden så var det jobbigaste med hela rundan nog trapporna upp från målgången och hem. Aldrig har trappstegen varit så branta - och så många - som nu! Men bra kändes det iaf! Sådana här galenskaper vill jag göra fler gånger. Och det bör jag göra. Ett långpass i veckan säger min coach, helst mellan 90-120 minuter. Idag sprang jag 150 (och brände 1600 kalorier)!

14 juli 2006

Magstarkt

Vem drömmer inte om ett sexpack på magen?

Mage

Ok, så det sitter inte i tjejers direkta gener att ha sexpack men drömma kan man ju!

Sit-ups i all ära men visst blir det lite tråkigt i längden. Jag vill att det ska bränna riktigt ordentligt i musklerna på en gång! En sådan där ab slide är perfekt! Det tar ordentligt i de djupa magmusklerna som är viktiga för bland annat vår hållning. Jag behöver inte ens göra 12 stycken så känns det ordentligt. Det kan kännas surt att man orkar med så få, men om man vänder på det så är det bra att det inte behövs så många för att muskeln ska växa sig starkare!

Hemma hos mig finns två stycken ab slides. Den vänstra är en lite mer avancerad sak medan den högra (Casall) är en enkel variant som bara består av två hjul bredvid varandra med hantag. Den är ganska vinglig. Den vänstra är mer stabil och det känns som att man kan koncentrera sig mer på just magen när man tränar med den.

(Ja, idag infriade jag faktiskt gårdagens löfte och ambition om att träna magen varje morgon. One day down, every other day to go...)

Deffade Marion Jones har grymma magmuskler. Jag spanade in dem när hon sprang på kvällens (14 juli) Golden League-gala! Magmusklerna till trots vann hon dock inte sitt lopp...

14 juli: Apatisk promenad

Tänkte träna igen gårdagen...

Promenad till gymet

Tänkte träna igen gårdagskvällen vinaigrettemarinerade sallad med en promenad till gymmet. Det gick sådär. Jag känner mig fortfarande helt apatisk. Som om att det fysiskt inte går att göra mer än långsamt sätta ena foten framför den andra. Viljan är det inget fel på. Jag vill ju ut och springa, kuta, lubba, kalla det vad du vill.

Promenad utan gym

Det blev inget gym. Men promenaden var ganska ordentlig ändå. Start vid Zinkensdamm. Hornsgatan ner och sedan Västerbron över till Rålis och Norr Mälarstrand. Stadshuset vandrades förbi och sedan längs vattnet vid Gamla Stan, Slussen och så till sist Hornsgatan hem. Jag gick bara in i en endaste affär!

12 juli 2006

12 juli: Halvfart på gymet

Idag letade jag mig tillbaks till gymet... och tänka sig - trots att jag inte varit där på evigheter (nåja, en vecka) så stod det kvar!

Snabbt och fort

Jag hade som ambition att köra lite intervaller på rullbandet och köra lite styrka.

30 minuter hade jag tänkt mig. 30 minuter tempo med en fart på mellan 10-12km/h. Det gick bra. Väldigt bra. Ja, de 5 första minutrarna alltså... sedan började jag må lite illa. Det var nog egentligen min motivation som spökade. Jag gav dock upp rullbandsidéen.

Summa summarum: det gick snabbt - och var fort över

Starkare på styrka

Jag gick över till PT-hörnan istället. Där gick det bättre!

Körde 3 set med bicepsövningar (12kilosstången börjar kännas lätt så kan nog gå över till 15kg nästa gång) och 3 set triceps (kör på 15kg där vilket är ganska lagom).

Jag körde också 3 set benpress. Jag är inte direkt vän med den fasta benpresstången. Mina coremuskler vill inte direkt samarbeta vilket gör att ryggen har en tendens att vika sig. Inte bra! Men idag kom jag på hemligheten - om jag bara har lite mer luft mellan fötterna kan jag spänna coremusklerna mycket mer och rörelsen faller sig mer naturlig. Dessutom känner jag att jag jobbar med benmusklerna och det är nog det som är tanken. Men varför har min PT aldrig kommit med detta råd?

Sist ut var magen. Körde situps på swiss medicine-bollen och det var lika spännande som vanligt. Det vill säga inte alls. Jag tycker att det känns lite onödigt att köra mage- och plankövningar på gym. Sådant kan man lika gärna göra hemma. Därför har jag en tendens att hoppa över dessa övningar på gymet. Problemet är att de aldrig blir av hemma! Men nu har jag en strategi - en lösning på mina problem! Jag ska köra situps och plankan på morgonen innan jobbet. Målet är att det ska bli lika mycket rutin som det är att applicera mascara på mina ögonfransar!

Efterlysning

Jag vill gå ut med en efterlysning!

Borttappad

Häromveckan tappade jag min motivation. Det skedde i samband med tusenkaloriutmaningen. I samband med denna utmaning åkte jag även bort över helgen så motivationen kan nog finnas var som helst utmed Sveriges vägnät.

Har du sett min motivation? Plocka gärna upp den och sänd till mig. Jag står självfallet för frakt och hittelön.

Jag saknar min motivation jättemycket. Trots att den är oersättlig får jag försöka hitta ny motivation, men det hela känns väldigt tråkigt...

11 juli 2006

Off Topic


Tre små söta underbara bedårande kattungar söker ett nytt, tryggt och kärleksfullt, hem.

Charlie (kille) Chili (tjej) och Chino (kille). Alla tre är grå-svarta med vita teckningar i ansiktet. Charlie har en fläck över nosen, som om han varit busig och stoppat nosen i en skål med smält choklad. Chili har en lite mindre fläck precis under nosen medan Chino är helt vittecknad.

Vill du ha en lite krabat att ta hand om? Hör av dig!

10 juli 2006

Tusenkaloriutmaningen

Av förra veckans utmaning blev det inte mycket av. Måndagen och tisdagen prickades av, men sedan rann dagarna iväg och jag hann inte alls med. Den motion som blev av var mest smygmotion.

Nu är det en ny vecka - och det innebär nya tag!