02 november 2007

Fett bra!

Ur tidningen IForm:

Fre 2 nov (forts.): Gymträning

Jag var tvungen att knuffa mig genom köprushen i stan för att komma till gymmet.

Gym


Det märks att det är röd helg. Stan är knökad. Drottninggatan igentäppt. Kön lång på Systemet. Men på gymmet var det rätt så lugnt. Lite för lugnt för att det skulle vara kul att stå på crosstrainern och köra halvjobbigt i mer än 20 minuter utan att det skulle bli för tråkigt utan Ipod. Så 20 minuter fick det bli. Hade en puls på 75% av max som hållhake.

Enligt planen skulle jag fortsatt cardioträningen 20 minuter till. Men, Ipoden var kvarglömd hemma så motivationen tröt rejält. Istället fick det bli några fler muskelgrupper än som var tänkt under styrkedelen. En rätt okej kompromiss enligt mig!

Ben & biceps

Det var länge sedan jag körde ben. Så det var dags för en omgång idag. 3 set med utfallsgång på 20 steg varvades med liggande benpress i olika varianter: med "vanlig" fotplacering, med hög och bred fotplacering, och med fötterna nära ihop. De olika varianterna tar på olika ställen på benen och rumpan - prova nästa gång ni är på gymmet så känner ni skillnaden! (Körde bara 2 set per variant på 100 respektive 110 kilo, ca 8-10 reps)


Så till bicepsen. Körde 3 set bicepscurl med stång. På SATS Hötorget finns vikterna 16 och 18.5kg (jag brukar köra båda), men på SATS Zenit som jag körde på idag, fanns bara 17 och 20 kg. Jämfört med 18.5 kändes därför första setet på 17kg ganska lätt. Jag tog mod till mig och gjorde set 2 och 3 på 20kg. 5 reps. Tungt. Jobbigt. Men liksom inte mjölksyrajobbigt utan mer "nähä nu tog det stopp"-jobbigt. Bicepsen är svår att få kontakt med...

Mjölksyran flyter lättare fram till tricepsen. Jag har haft ordentlig träningsvärk i tricepsen sedan träningen tidigare i veckan, och jag hoppas att jag känner av det imorgon också efter dagens 3 set på 17.5kg i pushdownen i kabelmaskinen.

Summa summarum:

Lite drygt 50 minuter. 400 kcalorier. Och gurglande hunger i magen.

PANIK!

Sitter och ska boka SATS-klasser och upptäcker i ren förskräckelse att mitt kort gick ut i förrgår. Panik! I ren desperation har jag pratat med både kundservice och företagssäljet. Det är ju katastrof om jag inte kan boka några klasser de närmsta dagarna! Hur ska jag överleva?

Samtidigt som jag skräckjagat konstaterat fakta skrattar jag också åt mig själv. Hur desperat får jag egentligen tillåta mig att bli? Är jag beroende? Borde jag åka in på rehab? Det skulle jag gärna göra. Bara det finns ett SATS i närheten....

Fre 2 nov: Morgonjogg i motvind

Imorse var det på håret.

Morgonjogg

Det gick bra att vakna. 05.45. Kände mig ganska pigg när jag öppnade ögonen. Men fasen vad svårt det var att kliva upp!

10 minuter senare stod jag ändå på fötterna. Drog på mig både underställströja och vantar tillsammans med med övrig löparstass.

Och så ut. Satan i gatan vad kallt det var! Och vad det blåste! Jag och grabben hann gå 50 meter, innan jag sa:

- Du, ska vi gå hem och sova igen?
- Okej, sa grabben utan att behöva vidare övertalning.

Och så började vi faktiskt gå hemåt. Vi hann till och med se ytterdörren när grabben frågade:

- Men du, vad ska du nu skriva i bloggen?

När jag inte hade något bra svar på den frågan hade vi inget annat val än att fortsätta joggen. Trots kyla. Trots blåst och motvind.

Men nu sitter jag här, en morgonjogg rikare och väldigt nöjd med mig själv. Sitter i soffan med lite morgon-TV i bakgrunden, DN framför mig och ett tomt glas som en gång innehöll en proteinshake på vaniljsojamjölk, banan och proteinpulver. Det har, trots allt, varit en bra start på helgen (för fredagar får väl ändå räknas som helg?)

Summa summarum

30 minuter 19 sekunder (en minut långsammare än i måndags): snittpuls 76%, maxpulsnotering 85%, antal kcal 340.

01 november 2007

Vilodag

Idag är det vilodag! (Det är nu jag blir starkare)

Äntligen kan jag tvätta håret

Det sämsta med att vara träningsfreak är att det aldrig finns bra tillfällen att tvätta håret. Oberoende när jag gör det vet jag med mig att inom 12 timmar kommer det bli svettigt och skitigt igen. Alltså går jag och drar på det i evigheter och använder torrschampo (världens bästa uppfinning) till max och tvättar helst bara efter sista träningen innan vilodagarna.

Idag är det just en vilodag och därmed är också håret tvättat, inpackat, fönat och plattångat och - nästan blont. För idag gick jag äntligen till frisören och gjorde någonting åt min tre månaders utväxt. Nästan fyra timmar tog det. Inklusive träsmak i baken.

Min träningsfria dag har också inneburit ett frukostseminarium i sökordsoptimering och kommer innebära någon smyckesdesignertävlinginvigning ikväll. Det är rätt skönt att gå på sådana grejer med snyggt hår, och utan gigantisk träningsväska. Däremot känns det väldigt tomt att veta att jag inte kommer uppnå maxpuls under dagen.

Långspinning

Tack för alla uppiggande kommentarer igår. Jag kör gärna långspinning fler gånger (benen känns faktiskt helt okej idag - förmodligen körde jag inte tillräckligt hårt?). Det vore kul om alla ni som är sugna hängde på någon gång!

Vad sägs om måndag till exempel? Då kan det bli 2xPia (totalt 110 minuter) för oss som vill...

31 oktober 2007

Ons 30 okt (forts.): Väldigt lång spinning

Jag lever!

Spinning + Spinning = Kul!


Nu är jag hemma igen. Efter mina 145 minutrar på cykeln. Det var alldeles fantastiskt kul och tokigt (jag ger "coola Karin" all credit för det var hon som började med detta underbara vansinne). Vi kör samma grej nästa vecka igen!

Orken var det inget fel på mer än att det som vanligt kom en liten dipp efter halva tiden. Men så brukar det vara och är inget märkvärdigt i sig.

Mer problem var det nog med nack- och skulderbladsontet. Det var liksom lite tråkigt att inte kunna kolla upp när jag satt ner och cyklade. Det gick bättre när jag stod upp. Så jag försökte göra det extra mycket.

Jag cyklade ståendes mycket av en annan anledning också: skavande troskanter. Antingen ska man byta sadel mellan passen, eller så ska man byta trosor helt enkelt...

Här är min trotjänare för kvällen. Laddad med en flaska vatten, en flaska sportdryck och så en Starbar som inte syns men som jag käkade mellan och efter passen.

Summa summarum

Detta vill jag göra om! Förhoppningsvis hjälper det min löpning på så sätt att det vänjer kroppen vid träning under lång tid.

145 minuter: medelsnittspuls 72% av max (något missvisande eftersom jag glömde stänga av klockan mellan passen), maxnotering: 89% av max, total kcalförbrukning: 1400.

Ons 31 okt: Powerwalk med Britney

Jag tog med mig Britney ut i solskenet.

Powerwalk

Lunchtimmen bjöd på en solig powerwalk längs Årstaviken. Jag hade sällskap av sångfågeln Britney vars album Blackout inte är så illa pinkat. Men sedan kom både Eminem och Rihanna och tog över.


När jag promenerar snabbt (än har jag inte rett ut när en snabb promenad kan kallas för powerwalk) märker jag hur höftböjarmuskulaturen får jobba. Det är liksom i det partiet jag skjuter ifrån. Till skillnad från löpning där jag främst jobbar med, och ofta blir trött i, vaderna.

Någon som känner igen sig i detta? Eller någon som tycker något helt annorlunda? Teknikfreak som jag är tycker jag sådant här är roliga diskussionsämnen...

Aj

Sol i all ära. Det var faktiskt lite kallt ute och eftersom jag har en tendens att vara totalpuckad ibland konstaterade jag snabbt att jag hade för lite kläder på mig. Eftersom jag är känslig för blåst mot rygg och axlar känns det som att området kring skulderbladen kan komma att knäcka till och låsa sig när som helst. Därför har jag precis stoppat en vetekudde i micron.


Jag vill inte, inte, inte, inte, inte, inte, inte den ha skulder-nackspärr jag haft förr!! (Det blir så jobbigt att komma ur sängen då)

Summa summarum

50min powerwalk: oppulsnotering på 76% av max. Medelsnittspuls på 64% av max. 416 kcal.

Dagens meny

Idag är det dan´före dan´.

Hårdkörning

Idag är det dagen före min uppskattade vilodag. Därmed blir det hårdkörning. På riktigt. Tänkte bege mig ut en sväng på lunchen för att lufta benen. Sedan blir det final ikväll: två och en halv timma spinning. Det ska bli spännande att se hur ont i rumpan jag får. Stay tuned!

30 oktober 2007

30 okt: Löpband, bodycombat och snygga bröst

I eftermiddags var det full fart på gymmet!

Löpband


Det var tomt och tråkigt på jobbet så jag smet tidigare till gymmet. Tänkte jag skulle se hur motivationen på löpbandet var. Hade bestämt mig för en lite lätt fartlek. Ipoden funkade ju och allt!

Jag smiter från jobbet...

När jag springer fartlekar och intervaller måste jag överlista hjärnan. Oftast är det den som säger "nej, stopp, jag är trött!" och inte kroppen. Istället för att dela in intervallerna i tid delade jag upp dem i meter. En intervall var 1km lång. Var 200:e meter ökade jag farten ett snäpp. Jag körde en alternativ variant och ökade farten var 100:e meter en gång också.

Tempot jag kom upp i var långa vägar från snabbt. Men jag försöker vänja mina ben vid snabbare tempo i lagoma doser. Dessutom väntar flera fartpass denna vecka.

Bodycombat

Efter intervallerna väntade en halv Starbar och sedan direkt till ett bodycombatpass med Nilla. Jag tror vi har ungefär lika mycket koordinationsförmåga båda två (typ ingen). Passet var roligt ja. Men - box är så mycket roligare... När jag gick från salen saknade jag wow-känslan. Lyckoruset inföll sig aldrig. Men det krävs kanske några pass för det?

Glad. Men inte euforisk. Jag är bortskämd med träningseufori.

Styrketräning

Bröst- och magträning stod på schemat för idag. Det blev :
  • superset: liggande flyes (tack Nilla för teknikkorrigeringen): 7kg - 3x10-12 reps och bänkpress med hantlar: 7kg - 3x8 reps
  • bänkpress med stång: 11kg 1x20 reps och 16kg 2x12 reps
  • crunches på boll: 25st
  • sneda crunches på matta: 40st
  • bakåtvända situps: 2x20st
  • benpendel för mage: 20st
Här står jag och kollar in vilka övningar som ska köras idag.

Jag har bra med träningsvärk från gårdagens bi- och tricepsträning. Det känns skönt och jag riktigt ser framför mig hur mina armmuskler har ökat med flera gram!

Summa summarum

120 minuter och 1200 kalorier blev dagens träningspass. Känner mig, likt igår, oförskämt pigg i benen. Jag vill mer!

Sidor att surfa på när du har tråkigt

Jag sitter och har rätt så tråkigt. Både kontor och mailbox är tom. Därför slösurfar jag.

Bra länkar som får tiden att gå:

Jogg.se
: kul community för löpare. Stämningen på forumet är lättsam och alla är inte supererfarna ultralöpare. Här kan man dessutom mäta sin löprunda!

Puls.se: kul community för löpare, cyklister, skidåkare och andra motionärer. Många besökare och aktivt forum med många självutnämnda experter.

Ebay.com: kul site kort och gott. Här kan man köpa det mesta. Vad sägs om en Canada Goosejacka för 200 amerikanska dollar? Eller ett par boxningshandskar för 99 cents?

Emlicious
: bloggar är toppen. Dels tack vare skribenten på andra sidan skärmen. Men också för att man via en blogg kan hitta till ett helt gäng andra bloggar. Det är som en väldigt effektiv kedja. Emlicious blogg är en bra startpunkt. Här finns många andra bloggar listade, som i sin tur listar andra bloggar, som sedan listar fler bloggar... ja - ni hajar.

DN: Lättsam nyhetsportal - faktiskt.

Altrec.com: mer shopping. Skidgrejer. Jippie!!

Funbeat: Logga din träning och se en massa kul statistik, chatta i forum och hitta träningskompisar. Kul!

Facebook: No further comments required.

Ingen jogg imorse!

Klockan ringde svinigt tidigt imorse med. Men jag gick inte upp.

Morgonen


Imorse blev det ingen jogg. Även fast jag varit ambitiös nog att ställa klockan. Jag hade inte nog med vilja. Främst berodde det nog på att det faktiskt inte stod inpräntat i mitt träningsschema att jag skulle upp och jogga (träningsplanering och träningsfokus är oerhört viktigt för mig - jag är dålig på att spontanträna). Men det berodde också på färre timmars sömn än igår natt, eftersom grabben satt uppe sent och jobbade på ett fyrverkeriprogram som ska skjutas på ett glitzy bröllop om någon vecka.

Istället gick jag upp någon timme senare. Försökte fixa mig fin i håret (vilket är i stort sett omöjligt eftersom min slingor fått växa fritt sedan augusti!!!) men blev trots alla fösök platt och glåmig när jag gick ut i duggregnet. Min iver att verka glamorös var tillägnad en visning på NK:s juvelsalong imorse. Bland guld och diamanter stod jag och smuttade rosa champagne, klockan halv nio på morgonen, tillsammans med min gigantiska träningsväska och utväxta slingor. Men så sa också den (vackert glamorösa) smyckesdesignern att kontraster är inne.

Syns det att jag gillar träning?

Folk tror inte att jag är en ihärdig motionär. Det syns ju inte direkt på mig. Inga rutor. Inga wow-biceps. Inga millopp på 47 minuter.

Men, kanske kan man lista ut det efter en blick på mitt diskställ (inte för att jag brukar visa det offentligt...). Här står ett lass vattenflaskor och torkar.

29 oktober 2007

Mån 29 okt (forts.): Box & Biceps

Eftermiddag. Dags för mer härlig och endorfinväckande träning!

Box

Eftermiddagen gick åt till att vara frustrerad över en betalning på Ebay som gått vilse. Inte bra. Men sedan laddade jag om med en Starbar och så var det dags för boxpass.


Förra veckans måndagsbox var strålande roligt. Idag var det fortfarande roligt, men det gick inte lika bra. Jag gick inte till 110%.

Ska jag fortsätta boxas (klart jag ska!) borde jag dessutom skaffa mig ett par egna handskar. SATS-handskarna stinker så in i bomben och dessutom måste man alltid se till att vara först vid handskväggen för att få tag på ett par i passande storlek. Det kan vara värt några futtiga hundralappar för händer som inte stinker kattpiss...

Biceps och triceps

Efter boxen var det dags för biceps och triceps. Okomplicerat och bra (relativt med andra muskelgrupper).


Jag körde bicepscurls med stång (två set på 16kg och 12 reps, ett set på 18.5kg och 6 reps) och hammercurls (två set på 7kg och tio reps, ett set på 8kg och fem reps).

Sedan triceps. Pushdowns i kabelmaskin med stång (ett set på 12.5 kr och 15 reps, ett set på 15kg och 12 reps och ett set på 17.5kg och 6 reps), sådana där tricepscurls över huvudet med stång (tre set, 11kg och 12 reps) och till sist pushdowns i kabelmaskin med rep (det blev bara ett set på 11kg och fyra ynka reps).

Summa summarum

Dagens träning har resulterat i runt 100 träningsminutrar och strax över 1000 kalorier. Jag var lite darrig i armarna på vägen hem från gymmet men jag är pigg i benen och kan tänka mig en joggingrunda till. Grabben tycker att jag bör avstå och han har nog rätt...

Mån 29 okt: Morgonjogg

Jag fick med mig grabben ut på en snabb morgonjogg imorse. Men han höll på att vända i dörren. Det spöregnade.

Snabb morgonjogg

Min träningskiller week inleddes med en snabbdistans klockan 05.30 imorse. Fast grabben tycker inte man ska kalla det för snabbdistans. Inte för att det inte gick fort. Snarare för att den utfördes i arla morgonstund.

Jag har höjt min maxpuls på klockan. Ändå visar den 89% av max i medelpuls (jag kom upp i 92% av max som mest vilket tyder på att både farten och underlaget var jämnt). Jag kanske borde höja mer? Svårt det där. För jag låg ju ändå jäkligt nära allt vad tröskel- och mjölksyragränser heter.

Nu har jag varit duktig och stretchat både lår och höftböjare. Tvättat håret och druckit frukost i form av proteindrink med både långsamma och snabba proteiner blandat med havremjölk i ett gigantiskt glas.

Veckan kan börja!

28 oktober 2007

Sön 28 okt: Team Stockholm Marathon

Sådär. Då var min marathonsatsning igång - på riktigt.

Team Stockholm Marathon: lätt distanspass

Löparstjärnorna Alfred (har vunnit maran två gånger) och Rubin (f.d. Nya Zeeländsk landslagslöpare och numera tränare i Hässelby) tog emot oss, runt 300 löpare, på Östermalms IP idag (egentligen ska vi husera på självaste Stadion men där ska det spelas fotoboll i eftermiddag): Team Stockholm Marathons premiärsöndag.


Det var en skön höstdag: solen sken på självaste höstmanér och luften var krispig. Löpartightsen dominerade och bredden på löparlåren varierade men de flesta var förhållandevis långa, slanka och avslöjade att med dem hade det sprunigts många mil. Men det fanns också många som var som jag. Glada motionslöpare som inte riktigt vet vad de ger sig in på.

Såhär på premiärdagen stod det lätt distanspass på schemat. Det blev runt 5.2 kilometer på blandad asfalt och ja, nåt terrängaktigt.

Det kändes som en bra inledning. Trots att farten var tokhög (relativt sett). Trots att vi hade noll uppvärmning. Men - jag kom ur min comfort zone lite och det är precis vad jag behöver.

Jag ser fram emot söndagsträffarna med Team Stockholm Marathon. Självaste Ruben har lovat att maila mig lite supinationshealande övningar och han ska kika på hur jag springer nästa vecka. Alfred berättade också att det kommer finnas både naprapater och andra specialister och att man som löpare får specialpriser på behandlingar. Det kan ju vara lägligt för en sådan ickelöpare som mig!

Det som var mindre bra med upplägget var egentligen det praktiska: ingen uppvärmning, bara farthets. Precis det jag var så arg över efter att jag sprang Tjejmilens löparträffar.

Planering

Resten av dagen ska jag multitaska. Städa och kolla TV - herrarnas andra åk i världscupen och senare längd. Jippie!

Nästa veckas träning är redan planerad (gjordes igår natt). Jag har mitt livs tuffaste träningsvecka framför mig. Mitt sedan tidigare personliga rekord på 510 högintensiva träningsminutrar ska slås med råge. Jag har tänkt att köra två tuffa veckor - och sedan en lugnare. Man ska veta att man lever. Häng med!