02 juni 2007

Helgtankar

Helger är inte min grej. För mycket att göra, för mycket "ta igen sig från förra veckan och ladda inför nästa" och alldeles för lite hinna med träningen.

Helgtankar

Imorse skulle jag varit på yogan klockan 10. Men när klockan visade 10.00 låg jag och snoozade för femtielfte gången. Så det blev ingen yoga. Och sedan åkte jag ut till mina föräldrar för lite helgrekreation vid strandkanten (bara 15 grader i vattnet så det blev inget dopp). Och efter ett glas mousserande i solgasset (vet inte vad vi firade egentligen, men mysigt var det) och ytterligare ett glas rött nu så har nog joggen sprungit åt fanders också. Vi får se hur det blir med självdisciplinen imorgon!

Trenden talar dock sitt tydliga språk. Helger och träning är inte min grej. Det är alltid då jag fuskar. Det är konstigt egentligen, för det känns ju som om det är på helgen man borde ha tid. Men jag antar att omgivningen spelar in. Om de inte prioriterar träning, utan ska göra en massa andra grejer, ja då blir det svårt för en själv också. Visst kan man morgonträna, men... helgen är ju den enda tid då man faktiskt får lov att sova ut!

Hur gör ni med helg och träning? Har ni mer tid, eller mindre tid?

Framtiden

Om mindre än två veckor åker jag hem. Ja, till mitt gamla hem i alla fall. Jag drar nämligen till Canada en sväng. Där allt är större och bättre... eller bättre vet jag inte, men dock större. Givetvis åker löpardojjorna med. Men tills dess får jag se till att sätta lite fart för när jag lämnade Canada förra gången så var jag 8 kilo lättare och min gamla kompis som jag ska vara hos en månad lär knappast känna igen mig...


01 juni 2007

Slí na Slánte

Slí na Slánte. Ni kanske undrar vad jag surrar om? Slí na Slánte är irländska (ett jäkligt konstigt språk för övrigt) och betyder "hälsans stig".

Hälsans stig

Slí na Slánte är en jäkligt bra grej som upprättades på Irland av deras motsvarighet till Hjärt- och Lungfonden 1995. Sverige har följt efter (de har funnits här ett tag) och idag finns det faktiskt några slingor som är utmarkerade som hälsans stig i nästan varje landskap!

Klicka här för att kolla var din närmsta slinga är.

Syftet med dessa markerade slingor är att få ett friskare Sverige. Genom att röra på oss minskar vi hjärt-/kärlsjukdomar. De flesta av slingorna ligger i "natursköna" områden och jag tycker att hela grejen är super. Allt som får oss att röra på oss är bra. Och detta är en sådan enkel men toppenbra grej! Det enda dåliga är att det inte finns några vätskestationer på vägen...Fre 1 juni: Kall sommar, varm yoga

1 juni och var fn är växthuseffekten? Det är kallt och blåsigt. Ja förutom inne på Du Calme där det är 40 grader året om.


Hot yoga

Medan förra yogapasset var en mardröm gick dagens pass både fort och lätt (relativt sett alltså). Vi var ganska många, trots att passet var klockan 10 en fredag (hallå, jobbar inte folk?) och mattorna låg tätt (inte så bra i de rörelser där man ska sträcka på armarna).

I vissa övningar märker jag verkligen hur jag gjort framsteg, men i andra har jag inte utvecklats en millimeter. Och jag, som är en sådan där som ständigt måste se förändringar för att tycka att något är kul, är frustrerad. Jag vill också kunna göra en schysst trädställning! Jag vill också kunna stå alldeles rakt med ett ben, och böja det andra rakt ut och se ut som ett L! Jag vill också kunna sitta på knä och sjunka igenom med häcken mellan fötterna så att rumpbenen når golvet och sedan lägga mig ned bakåt! Jag vill också, jag vill också, jag vill också! Men man får väl vara glad för det lilla. Och tänka att nog fan är detta skitbra för kroppen ändå. Som när vi genom att vrida och vända och sträcka och dra, stänger av vissa extremiteter och på så sätt masserar körtlar och nerver och andra jäkligt vitala system.

30 maj 2007

Att gå i trappor

Det är bra att gå i trappor. Det försöker jag påminna mig om varje gång jag envist trycker på hissknappen och svär att det tar så lång tid innan den kommer till mitt våningsplan. Egentligen borde man aldrig åka hiss. Man borde alltid ta trapporna. Då kanske man kunde undvika de där 10% som rumpan tappar i höjd med åren. Dessutom kan man bränna bra med kalorier. Metro skriver att 10 minuters trapptrask med matkassar bränner 90 kcal (förmodligen baserat på någon normalvikt). Så sluta svär över hissen och börja traska trappor istället!

Ons 30 maj: Morgontrött

Sitter här på jobbet 07.43, och har både hunnit med att träna och äta frukost medan mycket av övriga Sverige fortfarande sover.


Morgontrött


Vill man bli morgontrött ska man gå på spinning på Hötorget på onsdagsmorgnar. Då är det Apollo som kör. Gör man som han säger blir man garanterat trött. Han startar sina pass med budskapet "När ni är på mitt pass kör vi bara backe, och bara i min takt". Och inte kan man maska heller, för då hoppar han av sin cykel och kommer fram och lägger på mer motstånd på ens cykel. Jag tycker att det är bra att han vågar vara tuff och hård och framförallt interaktiv. Det gör klassen roligare. Speciellt när han på slutet sprutar en massa vatten över oss i sista intervallen.

Men jag var morgontrött imorse även utan Apollos klass. Hade jag inte bestämt med Pernilla att vi skulle köra spinning, ja då hade det gått som vanligt när jag ska tokmorgonträna: åt fanders. Igår var det dubbelavsnitt av Idol och det kan man ju inte missa. Men jag hade i alla fall vett nog att inte kolla the Jay Leno show som börjar efter midnatt. När klockan ringde 05.30 imorse snoozade jag lite och steg upp 05.46 (vad är väl en morgon utan snooz?). 05.56 hoppade jag på tunnelbanan!

29 maj 2007

Tis 29 maj (forts.): Jobbig yoga

Även jag är mänsklig. För idag tyckte jag att träningen var pest och pina!Jobbig yoga

Träning är inte alltid skitkul och härlig och underbar och alla andra fantastiska ord jag brukar använda för att beskriva den. Idag var den jäkligt jobbig.

Det var någon vecka sedan jag tränade yoga. Men nog märks det förändringar sedan första gången alltid. I vissa av övningarna når jag lite längre. I alla fall märktes det i början, för då gick det rätt så bra. Men sedan blev det jobbigt. Det var jäkligt varmt (40 grader är ju trots allt 40 grader). Och jag fattar inte hur det kan vara så ansträngande att sträcka på lite ben och armar. Och att man dessutom mår illa på köpet. När vi gjorde några av poserna sa instruktören att vi säkert kunda höra pulsen slå och visst kunde jag det. Snabbt som attan. Och ändå låg vi bara på mattan och lyfte på några ben.

När instruktören sedan sa att vi var inne på de tre sista poserna kunde jag äntligen andas ut och börja njuta. För under de 90 minutrarna som passet varade längtade jag konstat till den kalla lilla handduk vi alltid får när vi vilar på slutet. Det är höjdpunkten på hela passet!

Chict

Top Model-Freja var på passet som vanligt och såg lika söt och snygg ut som alltid. Till och med utan smink. Dessutom har hon alltid snygga yogakläder. Idag svarta hotpants och en svart trekantsbikinitop där snörningen liksom går omlott även på framsidan (fast även en modell som hon har celluliter). Väldigt chict. Annars är folk ganska ochica på passen. Allting funkar liksom. Vissa killar kommer till och med i tangakallingar... (yik!)

Communities - löpning

Internet är inte så bra. Man borde ju träna istället. Men om du någon gång skulle prioritera att vara soffpotatis istället för hurtbulle, så kolla in några träningscommunities.


Communities - löpning
Det finns en hel radda med träningstipssidor. De stora märkena inom skor och annan sportutrustning och mat har dem. Adidas, Kellogs K, ProViva, Reebok och AXA är bara några exempel.

Men det finns också många communities, forum, där man kan diskutera träning. Just löparforum har det poppat upp en del av den senaste tiden. Jag är inne på Puls ibland och läser inlägg (mycket löpning). Även Funbeat ska vara bra (träningsdagbok för all träning) men jag orkar inte fylla i en massa träningsstatistik och grejer. Jag har också hittat till Jogg (löpning)som jag tycker är rätt så schysst och så hittade jag nyss Tricket (också rätt mycket löpning) som jag tänkte nämna även om jag inte blev så imponerad av det.

Grejen med communities är att man förvisso kan sitta och tappa bort en massa värdefull tid, men desto viktigare kan man hitta jättemycket bra inspiraton och tips och få svar på alla sina oställda frågor!


Tis 29 maj: Morgonjogg

Bytte ut morgonens spinning mot en morgonjogg. Det var för jobbigt att gå upp kl 5!

Morgonjogg

Klockan 9 imorse begav jag mig ut på morgonjogg. Det är några timmar efter morgoneliten (med elit syftar jag inte på de som springer långt och snabbt, utan de som är duktiga på att kliva upp ur sängen i tid). Det var jag, motionerande skolklasser och stavgångande pensionärer som var ute.

Det blev min vanliga runda runt Tantolunden, Eriksdalsbadet och Södersjukhuset. Med mig hade jag min fickradio och jag hade tajmat in morgonjoggen till "Ring P1". Jag tycker om att lyssna till folk som pratar (istället för musik) när jag springer, men ibland undrar man ju vad det är för nissar som ringer in till det där programmet. Antingen så klagas det bara (visst är det bra att klaga, men man kan ju också lägga lite energi på att komma med en konstruktiv lösning) eller så tycks det väldigt konstigt. Men som sagt, mångfald är bra - även när det gäller tyckande!

När jag sprang förbi Eriksdalsbadet såg jag att de öppnat utomhuspoolen. Det var några som simtränade där men det såg kallt ut. Var är värmen och växthuseffekten??

Morgonens jogg på 6km gick för övrigt som smort. Det kändes skönt och lugnt i kroppen och eftersom jag inte hade ätit någon frulle innan höll jag medvetet ett lågt tempo för att kunna kalla det lågintensiv träning.

28 maj 2007

Strandjogg

Att jogga på stranden är väl varje löpares våta dröm? Skit samma att solen inte alltid skiner... eller att ögonblicket är fångad på en väldigt dålig mobilkamera. Såhär såg det i alla fall ut när det sprangs på stranden i Tylösand i söndags. I alla fall för ena halvan av sällskapet.

ProViva Melon & Tranbär

Jag gick på reklamen och köpte ProVivas (den där som ska vara bra för magen) nya smak melon och tranbär.

Blask

Jag köper den inte igen. Snacka om blaskig. Den smakade mest som smält isglass.

Sön 27 maj: Fartlek i Tylösand

Strandvägen vid Nynäs Havsbad i Stockholm får stark konkurrens av Prins Bertilstigen i Tylösand när det gäller Sveriges finaste och underbaraste jogging- (eller promenad-)stråk.

Prins Bertilstigen

Tylösand och stranden är fantastisk. Helt klart toppklass! Men idag badade vi inte. Nej vi joggade. Bakom Restaurang Salt på stranden, börjar (eller slutar om man så vill) Prins Bertilstigen som faktiskt går ända in till Halmstad. Det är en stig som ibland är smal grusväg och ibland skön asfalt. Den går in i lummiga skogar, i rhododendronparker (som jag inte kan stava till) och det bästa av allt - utmed havet, strandsand och klippkanter. Det är så sjukt fint att det inte går att beskriva, varken med ord eller bild - det måste upplevas!


Fartlek

Vi utgick från Salt och joggade 5km mot Halmstad i lugn och fin 6min/km-fart. Molnen som hängde regntunga över oss brottades lite med solen vilket gjorde att det var fina djupa färger på både hav och himmel. Terrängen var kuperad och branta backar varvades med sköna raksträckor. När vi vände efter 5km och tog 5km hem igen använde vi backarna och raksträckorna, och alla andra bitar för den delen, och gjorde fartlek av det så att pulsen steg och både armar och ben fick jogga. Sjukt jobbigt, sjukt härligt och sjukt roligt. Det ÄR skillnad att springa och nöta på löpband och att komma ut såhär - i den vackraste miljön man kan tänka sig. Träningen blir liksom en glädje och allting går så mycket lättare!


Jag hoppas åka ner till Halmstad många gånger i sommar, och då ska det bli jogga av. Både på Galgberget och utmed Prins Bertil, men också längs stranden på Tylösand. Den strandremsan är hur lång som helst - minst en mil!

27 maj 2007

Lör 26 maj: Vilse i skogen

Planen var att det skulle bli en tidig morgonjogg före frukost, på Galgberget i Halmstad. Visserligen blev det en jogg före frukost, men klockan 11.

Galgberget

Jag var sjukt trött efter veckan som varit och efter gårdagens långkörning från Stockholm. Därför blev inte träningen så tidigt som planerat. Men vad gör väl det? Vi stack iväg till Galgberget och grabben planerade för tre varv på slingan som är på 2km och jag planerade för två. Men efter att han stuckit iväg så kom jag på att jag ju inte visste hur slingan gick. På Galgberget finns där stigar och pilar till både vänster och höger, och grabben glömde påminna mig om att jag skulle följt elbelysningen högt upp på pålarna... nåja, det blev mellan 3-4km i den underbara bokskogen och runt lite grann på andra stigar och vägar eftersom jag hade noll koll på var jag skulle. Men fint och härligt var det i alla fall...På kvällen skippade vi alla träningstankar eftersom vi var på bröllop i vackra Falkenberg med tillhörande fest och drack friskt av vin och andra alkoholhaltiga drycker. Jag fick en expresskurs i foxtrot och valsade på men jag antar att sådana lugna danser inte bränner särskilt mycket...