08 februari 2007

8 feb: Mer choklad än träning

Ni tröttnar nog snart på mitt VM-tjat. Men det är allt jag kan skriva om nu när det inte råkar bli någon "riktig" träning...


Mer VM

Ni tröttnar nog snart på mitt alpina VM-tjat. VM fortsatte ju idag. Och det gjorde även mitt nätfixande. Jag har lite träningsvärk i underarmarna från det. Underarmarna är ingen del på kroppen jag önskar att träna extra hårt. Starka underarmar är snyggast på killar.

Det blev lite action idag också. Stog och höll koll på käppar och nät under herrarnas störtloppsåk i Superkombinationen och åkte lift med Stig Strand. Honom kände jag igen till skillnad från när jag mötte Ingemar Stenmark på stan. Jag är ett spa!



Choklad

Har ett otroligt choklad- och sötsug. Inte bra. Det har både blivit kexchoklad och dajmchoklad idag. Och en kladdchokladkaka. Varför får jag inte nog?

07 februari 2007

6 okt: 4 timmar nät

Idag jobbade vi inte så länge. Bara 4 timmar. I minus 22 grader och med en köldeffekt på minus 40 grader. Det var kallt.

Nät så långt ögat når

Det krävs en jäkla massa nät och staket när det ska ska köras skidrace. Det är nät från start till mål. På båda sidor. Ibland dubbla nät. Ibland tredubbla nät. Och någon måste ta fram näten. Någon måste rulla ut näten. Någon måste sätta näten. Någon måste slå av snön på alla näten. Någon måste "kjola" näten (man drar upp dem på natten så att de inte tar för mycket stryk av blåsten") och greja. Dessa måsten ingick i den lilla trupp som jag jobbar i.

Action

På bilden nedan ser ni några av dessa nät. Ni ser även morgondagens start för störtloppsdelen av Superkombinationstävlingen. Redan idag pågick här störtloppsträning. Det var kul att få se lite action för en gångs skull. Mer lär det bli imorgon!


Detta har för tillfället blivit mer av en VM-blog än en träningsblog, eller hur?

06 februari 2007

6 feb: Snöskottning - hela dagen

Såhär i februari kan jag vara på god väg mot beach 2007. I alla fall om jag fortsätter som idag - med många timmars snöskottning.

Hjältarna är i backen - stjärnorna ligger i sängen

Klev upp 05.30. En snabb frukost och sedan på med pjäxor och grejer och ut i -17 grader. Det är mörkt. Det är kallt. Och vi ska upp på fjället och skotta snö. Ett stort jäkla berg med snö som ligger bakom säkerhetsnätet i herrarnas Super G-backe. Det är hårt packat men med krafttag lossnar stora sjok. Vi fortsätter tills det ljusnar och vår gruppledare säger som så många gånger förr: stjärnorna må ligga hemma under täcket, men hjältarna är ute i backen och sliter. Och jag kan säga att det är slitsamt att vara en hjälte, jag är rejält trött i armarna nu!
Väder

Även om det var rent ut sagt svinkallt nere i Åredalen var det hur skönt som helst på toppen så fort solen kommit upp. Den kalla luften samlas nämligen nere i dalen. Vi var flera som tog av oss jackorna medan vi skottade vilket kändes bisarrt eftersom öronen höll på att frysa bort när vi kom ner till dalen igen.


Guld-Anja

Hon gjorde det igen. Tog VM-guld i Super G. Fn vad bra hon är!!

04 februari 2007

Du är vad du äter

Anna Skipper må vara lite för mycket ibland. Men jag gillar hennes program. De är så inspirerande! Jag har sonika kollat in hennes hemsida på
Proteindrink
2-3 skopor Holistics Proteintillskott
1/2 msk Holistics Linfröolja
1 msk Holistics Psylliumfröskal 4-5 dl vatten
Dinkelsemlor

Ca 16 st:
50 g jäst
3 dl havremjölk el sojamjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
honung
1 tsk stötta kardemummakärnor
75 g smör
1 ägg
+
1 ägg till pensling

Mandelmassa:
100 g sötmandel
honung eller agave sirap
inkråm av bullar
¾ dl grädde

2 dl grädde
bakplåtspapper

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt. Värm havremjölken till 37°. Lös jästen i lite av havremjölken. Häll på resten av havremjölken. Tillsätt dinkelmjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande honung, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 8 bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen. Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, honung och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå. Lägg sist på locket.
Fetaostöra att ha på mackan

Fetaost
Färsk basilika
OlivoljaMixa ihop med stavmixer till en jämn smet!
Nyttiga plättar med rårörda bär

1 dl havregryn ( som blötläggs i 2 dl vatten under natten)

Koka gröt av grynen på morgonen.
Blanda ner
0,5 dl nymalda linfrön
0,5 dl dinkelmjöl
0,5 dl sojamjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver

Rårörda bär
Hallon
Blåbär
Honung
Ev plättlagg, annars går det bra med stekpanna.
Dinkelgröt

2 dl dinkelflingor
4 dl vattenhavssalt/salt
Koka upp vattnet och rör ner flingorna och en nypa salt, kokas i ca 3 minuter, rör då och då. Gott att strö rostade solroskärnor över gröten! Använd även dinkel fullkornsmjöl till gröt, kokas i ca 1-2 minuter tills det är klart.
Linsgryta

1 dl röda linser
3 dl vatten
2 msk lök, hackad
1 vitlöksklyfta, mosad
½ tsk ingefära riven
Libbsticka
Blanda alla ingredienser i en gryta. Låt grytan koka i 3 minuter och sedan sjuda under lock i 30-40 minuter.
Rotfruktsplättar

4 portioner
400 g (5-6 styck) potatis
150 g (2-3 st) morötter
100 g (ca 1 st) palsternacka
1 tsk salt
1 krm timjan eller körvel
2 msk smör
Skala och riv potatis, morötter och palsternacka på fin eller mellangrov skiva i matberedaren.Blanda och krydda.Klicka ut smeten i svagt brynt margarin i en stekpanna. Stek plättarna på båda sidor på svag värme tills de är gyllenbruna och genomstekta, ca 10 minuter.
Levande chokladkaka

2 dl dadlar
2 dl mandlar
1 dl carob pulver
½ dl honung
Mixa dadlar med lite vatten till en smet. Mixa mandlar med lite vatten till smörliknande konsistens. Blanda ihop och rör i honung och carob pulver till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en låda och tryck ut smeten jämnt. Ställ in i kylen minst en timme. Ta ut och skär i små fyrkanter.
Citrondrink

Ingefära är en krydda som har läkande och utrensande egenskaper och som främjar matsmältningen. Citron är basbildande samt har en sammandragande effekt på magsäcken. Linfröolja innehåller essentiella fettsyror och hjälper till att föra ut skadligt fett från kroppen.
1 citron skalad (skär bort allt skal och dela i små bitar)
1 cm färsk ingefära (skalad och tärnad i små bitar)
2 tsk kallpressad linfröolja
½ glas vatten
Mixa alla ingredienserna med stavmixer ca 1 minut tills du har en slät skummande drink. Drink drinken det första du gör på morgonen.
Glory Morning

En härlig godmorgondrink innan träningen. Glutamin förbrukas vid intensiv träning, stress eller reducerat kaloriintag. Kan behövas av personer med starkt sötsug och under hårda träningsperioder.

1 mogen banan
1 apelsin
½ mango
1 dl vatten
2 skopor glutaminpulver ( = 2 tsk)
Skala banan, apelsin och mango. Mixa alla ingredienserna till en slät drink. Drick det första du gör på morgonen – därefter kör du ditt träningspass.

4 feb: Att skotta fram ett VM

Först klagas det här i Åre när det inte snöar. Och nu klagas det här i Åre när det faktiskt snöar. Och snöar gör det - non stop!



Skottning

Det snöar som aldrig förr. Och blåser. Uppskjuten Super G igår. Och uppskjuten Super G idag. Men för mig är ingenting uppskjutet. Nej, jag var uppe och i backen före 8.00 för att skotta fram VM-backarna tillsammans med alla andra rödklädda VM-arbetare.

Grovjobb och gödning


Det är jobbigt att skotta. Men jag klagade inte. Tvärtom faktiskt. När jag stog där i branten och skottade fram säkerhetsvajrar och grejer så tänkte jag att fy fn vad bra det här är. Här står jag och jobbar som satan i gatan men det är så skönt att bli slut i armarna, skönt när det mjölksyran bränner i låren och skönt när flåset ökar och pulsen går upp.


Det bjuds på bra med mat här uppe. Först åt jag en ordentlig frukost vid 6.30-tiden. Sedan några timmars grovjobb innan vi fick en fikapaus med en massa dubbelmackor, frukt och kexchoklad vid 10. Och sedan lunch vid 13. Vi göds - helt enkelt! (Vilket betyder att jag måste se upp)