07 april 2007

Nollad cola

Cola light och Pepsi Max. Nu finns det en till sockerfri version på marknaden.


Coca Cola Zero


Jag vet egentligen inte vad det är för skillnad på Cola light och Cola zero, annat än att den nya nollcolan är godare! Den är mer lik originalcolan i smaken. Jag körde ett inofficiellt blind test på grabben och han kände ingen skillnad på de två varianterna (tills jag visade honom att det inte var originalcola han drack. Då kände han helt plötsligt en massa skillnad. I wonder why...)


Kcalvärdet per deciliter på nollkolan är 0.3 (jämfört med 42 på originalet) så en massa ohälsosamma sötningsmedel innehåller nollan ändå, precis som alla andra lightprodukter. Så valet mellan socker/sötningsmedel står man inför precis som vanligt.

06 april 2007

Fre 6 april: Snö- och träningsyra

Det blåser idag med. Men man får inte vara för bortskämd med vädret. Vi gav oss ut både i backen och i löparspåret!


En massa centimetrar puder


Idag var det en skidåkares dröm. Ja nästan i alla fall. Om man bortser från snålblåsten, den grå himlen (fast ibland nådde solen faktiskt igenom) och den alldeles för långa liftkön. Det var mååånga centimetrar nysnö och man kunde åka orörd pistsnö ända fram till lunch. Det var "pow pow" för hela slanten!


Orörd snö utanför pisten kommer man förmodligen att kunna åka ett par dagar framåt... helt fantastiskt! Bort med de frasiga ljuden när skidans kant skär mot hård pistsnö. Fram för de ljudlösa svängarna när man nästan flyter fram på de mjuka snökristallerna. Underbart! Men tyvärr så innebär inte utförsåkning så mycket kardioträning. "Bara" benträning.


Träningsyra i snöblåsten


Det är något med luften här i Åre. Jag blir alltid så trött. Efter en eftermiddagstupplur på några timmar bestämde jag och grabben att vi skulle ge oss ut på en löpartur. Då blåste det bara lite, och det var inte så många snöflingor som yrde i luften.


Vi bestämde oss för att springa gamla vägen mot Åre. Fram och tillbaks blir det nästan 10km. Men vi höll på att vända redan utanför dörren. Det var halt som sjutton! Det var inte is, utan snarare riktigt hårt packad snö som har smält för att sedan frysa på igen. Efter att ha kanat runt nedför en liten backe bestämde vi oss för att köra på ändå.


Det gick ganska bra faktiskt. I alla fall när vi sprang till Åre. Jag hade musik i öronen och både sprang och försökte sjunga tillsammans med Marie i Trying to recall (ingen taktfasta dunkadunkarytmer i min Ipod för dagen inte). Försökte var ordet (det hade gått bättre om jag för det första kunde texten, och för det andra kan sjunga någorlunda rent). Men, när vi skulle vända hemåt bestämde sig vädret för att jävlas lite. Det började snöa. Och blåsa. Rakt emot oss. Det var inte lönt att blicka framåt för att ha koll på vägen utan det var bara att dra ner mössan över ögonen och hålla koll på nedåt. Och på marken var det bara vitt, vitt och vitt. Vitt var det förresten om man tittade uppåt också.


Även om grabben, som önskar sig stilla vindar och varmt solsken när han springer, svor över blåsten och snöyran, så mådde jag tiptop. Okej, det var väl lite eländigt. Men det är ju det som gör att man mår så bra när man kommer hem. Man känner att man faktiskt klarat av en riktig utmaning!


05 april 2007

Tor 5 april: Home sweet home

Så var man hemma igen.


Home sweet home


Kom upp till Årefjällen igår natt. Hem kära hem. Men av dagens träning blev intet. Eftersom det nära på blåste orkanstyrka utanför dörren så höll jag mig inomhus och passade på att äta av både pizzabuffé och smågodis. Från en extrem (den nyttigt träningsglada) till en annan (som mumsar på pizzaslices och godisbitar) med andra ord.


Däremot hittade jag gott sällskap i form av både tidningen SportGuiden och ÅRE Idag, och här fanns ett och annat att inspireras av!


Work Out Åre


I ÅRE Idag fick jag nys om att det anordnas en träningshelg i Åre nu i sommar. Den 1-3 juni närmare bestämt, på Holiday Club i Åre. Det är första gången som eventet anordnas men tanken är att det ska bli ett årligt och rikskänt träningsevent.


Bland annat läste jag att det planeras för en megastor spinningklass med 80 cyklar samt kanske även spinning högst upp på fjället. Det låter riktigt häftigt och jag funderar starkt på att anmäla mig (anmälan måste ske senast 1 maj). Enligt siten så uppdateras schemat fortfarande och det är tur för just nu ser det inte så väldans imponerande ut. (Men Åre inbjuder till mer träning än vad som anordnas just denna helg)


Krångliga benövningar


Jag gillar tidningen SportGuiden. Kanske för att den är gratis, men framförallt för att den är så allsidig. Bland annat så hittar man Elin "Amber" Sundell i det senaste numret (2/april). Hon visar några benövningar. Dessvärre är det övningar av det mer krångliga slaget och varken bilderna eller texten gör dem begripliga. Chansen att folk kommer att utföra dem rätt i gymmet är ganska liten.


PT i mobilen


Nu kan du få en PT i mobilen. Kolla in sidan PT on net för mobil-PT och en massa annat som har med träning att göra. Jag har hört talas om PT i mobilen förut, men länken hittade jag först nu i samband med Elin Sundells krångliga benträning.

04 april 2007

Bra bloggar!

Det är härligt med bloggar. De är ofta fulla med bra tips, goda råd och härlig inspiration! (Och så är de gratis)

Crosstrainertävling

Kändis- och modebloggar i all ära (det finns så många så man blir snurrig), men bäst är ändå träningsbloggarna. Här finns något som jag kan relatera till!

Jag läste just ett underbart blogginlägg som handlar om crosstrainertävlingar. Och det är ändå bara ett i mängden av de toppenbra inlägg som finns här.

03 april 2007

Tis 3 april: Trött-i-benen-träning

Det är så skönt att vara trött i kroppen!

Ben

Körde lunchträning idag. När jag kom till gymmet klockan 11 var där jag och en till. Ibland är det riktigt tråkigt och oinspirerande att vara själv på gymmet, men idag var det rätt så skönt. Inget stök och ingen kö.

Började med benpress. Körde igång med ett lättare set och sedan två tunga (fick ett bra tips av en av er läsare om det faktiskt!). Efter seten körde jag skidåkarställning. Hade noll koll på klockan men försökte hålla den i tolv låååååånga andetag. Det brände rejält mot slutet kan jag säga - skönt!


Sedan var det dags för abductormaskinen som också har en tendens att ta väldigt bra. Jag brukar variera mina reps mellan att köra långa rörelser kombinerat med små rörelser (typ som situps och crunches). De små rörelserna tycker jag känns mest faktiskt...

Körde också lite kissande hundenövningar och situps. Just kissande hunden kanske inte är den coolaste grejen man kan göra på ett gym men so what. Jag är här för att träna, inte för att se snygg ut!


Spinning

Jag kände mig lite lagomt mör i benen till klockan tolv då det var dags för 55 minuter blå spinning. Jag har aldrig kört just detta lunchpass förut men redan efter fem minuter visste jag att den instruktör som satt framför mig var superbra. Connie hette han. En lagomt snygg och lagomt tuff grabb. Musiken var bra. Intervallerna bra och han hade en förmåga att få oss att ta ut oss till max. Svetten rann redan efter 10 minuter och så fortsatte det passet igenom. Hur härligt som helst!!


02 april 2007

Mål

Det är bra med mål. Och belöningar.

Mitt mål

Förutom att jag älskar att träna så har jag mål. Ganska många mål faktiskt. Förutom att springa Stockholm Marathon och milen under en viss tid så har jag också som mål att gå ner 15 kg. När jag väl gjort det, ja då ska jag ta upp min gamla passion igen - nämligen ridningen.

Jag har funderat på det många gånger. Att börja rida igen alltså. Men i helgen var jag på den otroliga hästshowen Hommage Apassionata och då gick det upp för mig hur gärna jag vill det. Men inte nu. Nej - om 15kg!
Målsättning

Enligt många personliga tränare och andra förstå-sig-påare så är det viktigt med målsättning för att upprätthålla motivationen. Men målen måste vara något man verkligen vill själv och realistiska. Då lyckas man bäst.

Mån 2 april: Morgonjogg så som den ska vara

Det finns vissa drömjoggscenarion. Det kan vara att jogga längs med en underbar sandstrand. Eller att jogga på en lugn och lummig skogsstig längs vattenbrynet. Imorse fick jag uppleva det sistnämnda.

Morgonjogg så som den ska vara

Jag har turen att ha växt upp nära skog och hav, men samtidigt bara 20 minuter från Stockholm. Nu när jag flyttat innanför tullarna är det riktigt skönt att ha kvar mina föräldrar utanför stan. Det är otroligt härligt att komma dit, och jag uppskattar den vackra naturen mer idag än någonsin förr.

Jag var ute hos mina föräldrar hela helgen. I lördags och söndags tog vi härliga promenader men imorse så räckte min träningsambition till en morgonjogg. Och det var underbart! Rundan kring Årstaviken på Söder, eller kring Riddarfjärden kan slå sig i väggen. Imorse var jag ute på en morgonjogg så som den ska vara. Jag sprang på mjuka stigar, under höga träd och längs tysta vägar. Vattnet glittrade inbjudande i solen (men det vara bara fyra kalla grader) och de mjuka klipporna försökte locka mig till att stanna upp och njuta av utsikten. Så fantastiskt! Det är en morgonjogg som jag kommer att bära med mig de dystra dagar då jag joggar bredvid tunnelbanevagnar, hyreshus och Seven Elevenbutiker!