28 oktober 2006

Gratis är gott

Allt som är gratis är inte alltid gott - men dessa gratisflingor är det faktiskt.

Flingor från Weetabix

Ni som har SATS-kort bör se till att få in en träning på Zenit inom en snar framtid. Där delas det nämligen ut gratis flingor, dessutom goda sådana.

28 okt: Spinning

Idag fick Odenplan sin tredje chans...

Odenplan

Ja Odenplan fick sin tredje chans idag - det är nämligen tredje gången som jag begav mig hit för att träna. Jag skulle inte gjort det om det inte vore för att de hade ett spinningpass på en tid som passade både mig och min träningskamrat.

Men, jag gillar inte stället bättre för det. Det var lika skitigt som förra gången (kolla bara dammet på "brandgrej" i damernas omklädningsrum. Dessutom var en av receptionisterna (en kille) väldigt otrevlig. Han har definitivt inte gått SATS Servicekurs...


Spinning

Jag tränade med en kompis idag. Vi var där en hel timma innan klassen började men jag vet inte vad vi gjorde av den timman för det gick väldigt fort och det kändes som jag (styrke-)tränade väldigt lite. Det är svårt att både ha träningsdisciplin samtidigt som man pratar igenom vad som hänt sen sist. Dagens lärdom: effektiv träning kräver disciplin - speciellt om man tränar med en kompis.

Vi körde en gul 45-minuters spinningklass. Egentligen borde jag ha hållt mig till en långpromenad idag för jag har lite ont i halsen men jag tog det medvetet lugnt på spinningen idag och lyssnade på när kroppen sa ifrån. Det var norskan som hade passet - en ok instruktör. Det finns sämre, men det finns också bättre...

Nu ska jag dricka te med massor med honung, äta några pannkakor och fortsätta att vara hälsosam mot mitt hjärta med ett glas rött.

Thailand

Jag planerar, och packar, för min Thailandsresa för fullt (avgång på onsdag). Jag såg i senaste DV att nu kan man åka till Thailand på träningsresor. Låter lockande. Själv ska jag "sätta ihop" min egen träningsresa dit.


27 oktober 2006

Träna så slipper du bli förkyld

För den som inte redan visste...

27 okt: Lagom träning

Det är en härlig stormig fredag. Fredagseftermiddagen gjorde dagen till en skön höstdag och min träning har gått i samma sköna förtecken.

Lunchträning

Dagen startade lugnt. Sov till framåt 8-tiden och avnjöt en lugn frukost med mosad avocado på två WASA Sport knäckebrödsskivor och ett stort glas fullkornsvälling tillsammans med en tjock DN.

Pulshöjaren kom under lunchen. Då blev det 55 min core puls på Zenith. Ett pass med ett ganska lågt deltagarantal. Vi hade gott om plats i salen att hoppa runt på våra vingliga corebrädor.

Eftersom jag gått på klassen förut visste jag vad jag hade att vänta mig - och jag kunde använda mina muskler på rätt sätt denna gång och bli lagomt trött. Däremot tycker jag att klassen är jobbigare för benen än för just coredelen. Men kanske är det ett tecken på att jag måste gå på fler corepulsklasser för att få in tekniken?

Efter-jobbet-promenad

Jag promenerade hem från jobbet idag. Duggregnandet hade upphört och solen lyste starkt över Västerbron. Det var friska vindar och det kändes som en riktig höstdag!Fredagslugn

Jag älskar lugna harmoniska fredagskvällar. Dock har jag för avsikt att öka välbefinnandet för mitt hjärta, och det gör jag som sig bör - med ett glas rött vin! Trevlig helg på er!!

26 oktober 2006

26 okt: Skönt med vila

Det har varit en sådan där mulen, regnig höstdag då allt man vill är att krypa upp i soffan med en massa tända ljus, varmt te och en bra film eller massa tidningar. Med andra ord är det en optimal dag för vila!


Aktiv vila

Jag tror på aktiv vila. Innan det var dags för mys i soffan begav jag mig således ut på en promenad. Jag upptäckte till min glädje att gårdagens nyinköpta träningstass var vattentät och medan mössan inte direkt var lika vattenavvisande var den åtminstone varm. Inget regn i världen kan stoppa mig. Nej tvärtom så gillar jag att motionera i regn - gatorna är lugnare då. Däremot är regn min värsta fiende när frisyren är nyfixad, sminket nylagt och skorna nyinköpta...


Hälsotallrik

Många är de caféer och andra "ätställen" som erbjuder "hälsotallrikar". Ikväll erbjöd mitt residence (ehum - snarare min storstadsminikrypin) detsamma. En tallrik full med blandade bönor, broccoli, majs, tonfisk och ägg toppat med naturella cashewnötter.

Sötsuget (som jag alltid drabbas av efter middagen) stillades med några rutor av Marabous 86%-iga choklad. Ju mörkare choklade desto bättre tycker jag...

25 oktober 2006

25 okt: Shop & Spin

Det känns som om mina armar har blivit en halv meter långa idag. Inte nog med att jag hade en tung träningsväska att bära omkring på, jag "råkade" också shoppa lika tufft som jag tränar...

Shop

Innan dagens träning tog jag mig en tur till Stadium. Jag hade siktat in mig på ett par skor för gym-/inomhusträningen och tänkte att jag skulle ta tillfället i akt och köpa ett par nu när lönen äntligen kommit in på kontot.

Det blev de Pumaskor jag siktat in mig på. Det "råkade" även bli en utomhusträningsjacka från Nike (en lång och rymlig modell så att jag får plats med några lager tröjor under och slippa frysa under höstens joggingrundor), ett par vida träningsbyxor från Nike (ni vet, den där prassliga varianten som det är skönt att byta om till när man tränat klart...) och slutligen ett par slimmade cykel/joggingbyxor (med trekvartslängd), även dem från Nike.


Spinning

Efter helgens idiotbra 90 minuters spinningpass bestämde jag mig för att prova det igen. Denna gången hette instruktören Andreas och platsen var Hötorget spinningsal. Det var helbra idag också. Lite annorlunda än Ulfs klass dock...

Det märks att Andreas är PT. Han förklarar saker och ting mer, t.ex. att man inte bör tappa för mycket i puls under de korta vilpauserna eftersom det är svårt att komma upp i puls igen.

För min del är det värsta med spinning att det lätt blir tråkig (t.ex. om musiken är dålig eller om instruktören är energilös). Risken att 90 min spinning ska bli tråkigt är direkt överhängande. De två 90 minutersklasser jag varit på har dock varit riktigt roliga och inte alls känts långa. Detta pass är inte lika högintensivt som de blå 55 minuterspassen. Intervallerna är förvisso längre - men det gör ju automatiskt att man inte ligger på samma höga puls. Men det är helt klart lika jobbigt!

Skor

Jag har upptäckt att jag vill - och måste - köpa nya skor. Min plånbok håller inte med men det är nog en investering som lönar sig i slutändan.

VINTERJOGGING

Jag tänker inte sluta springa utomhus bara för att det är vinter. För mig brukar inte kylan vara något problem (både mössor och vantar finns ju i garderoben) utan det är för det mesta halkan. För att slippa tristessen på rullbandet, eller undvika att halka och bryta benen utomhus vill jag köpa Asics Gel Arcticskor med dubbar (1200 kr). Smart idé, och ett par bra skor efter vad jag har hört!

AEROBIC

Jag kör aldrig aerobics (för mycket koordination för min smak - jag vill ha tuff, enkel och rak träning) men för mina box-, step-, pump- och annan inomhusträning skulle det vara bra med ett par skor som är bättre lämpade för ändamålet än ett par joggingskor. Dessutom är aerobicsskor lite snyggare än ett par löparpjuck.

Jag har spanat in framförallt två modeller. Dels ett kap från Puma (500kr) och en smidig variant från Nike (700kr).SPINNING

Jag har redan ett par spinningskor. Men de är rätt så klumpiga och klämmer lite på tån så jag skulle gärna vilja köpa nya. Mina nuvarande är snörade men jag vill gärna köpa ett par med kardborrfunktion istället. Det ser faktiskt lite snyggare ut - om man får lov och vara lite fåfäng.

24 oktober 2006

24 Okt: Box´n´Step

Härliga härliga träning! Just nu är det så otroligt kul att träna men jag bara önskar att det kunde hända något på vågen.


Dagens träning

Det var mycket träning på min träningsönskelista idag. SATS Zenith bjöd på box kl 17.30, step kl 18.30 och pump kl 19.30. Dessutom har jag ju kommit in i morgonjoggrutinen ganska bra.

Men det blev varken morgonjogg eller tre gympass (och det är nog lika bra). Jag försov mig imorse (igen) och vaknade 20 min innan jag var tvugnen att åka till jobbet. Sedan var jag för trött för pumpen. Jag insåg att om jag stannade skulle jag inte orka göra övningarna på ett korrekt sätt i alla fall så det var lika bra att åka hem och äta en stärkande återhämtningsmiddag istället. Men nu när jag sitter här är jag sugen på lite mer träning ändå... en kvällsjogg kanske? Nä ok. Jag ska inte. Men titta på Toppform ska jag i alla fall!Box

Boxen var grymt kul idag. Jag körde med en tuff tjej vars pepping nog slår alla rekord. Jag blev rejält trött och det var så härligt och så skönt. Vattnet i vattenflaskan har nog aldrig smakat godare än det gjorde under detta pass. Svetten rann, pulsen var skyhög och ledaren visade på lite Bootcampdrag. Underbart!Step

Jag kände mig seg i benen under hela stepklassen, det måste jag erkänna. Men det kändes skönt att vara van vid stegen så jag behövde inte tänka så mycket. Bara bita ihop och köra!

23 oktober 2006

23 okt (cont´d): Kvällsjogg

Det spritter i benen! Jag hade inga som helst planer på att träna en gång till idag men när jag kom hem efter jobbet drabbades jag av en obeskrivlig träningslust så jag hade inget annat val än att dra på mig joggingdojjorna och gå ut. Det berodde på (a) vädret (b) att jag laddat ner ny music och (c) att jag börjat om på nytt idag.

TRÄNINGSGLÄDJE

Träningsglädjen resulterade i en runda kring söder. Med start vid Liljeholmsbron, sedan förbi Skanstullsbron och längs med Hammarbykajen. Uppför backen till Viking Lineterminalen och så till Slussen för den slutliga biten längs med Söder Mälarstrand och sista backen upp till Mariaberget. En skön runda med en schysst avslutningsbacke.


(a) VÄDRET

Det är något speciellt med lätt duggregn. Ok, visst är det ett typiskt sitta-inne-och-mysa-väder, men det är också världens bästa joggingväder! Nej - jag är inte galen. Jag tycker faktiskt så. Men det ska dugga lagomt! Det gjorde det ikväll! Det var ganska behagligt ute, lagomt kallt. Det märktes för det var joggare överallt!

Jag invigde min mössa för säsongen. Det är en Vattenfall/Ski Swedenmössa som jag fått från siten Hepp Hepp (svenska skidlandslagets bloggsite).

(b) MUSIK

Bra musik gör under för träningen i allmänhet och joggingen i synnerhet. Jag laddade ner lite nytt till min Ipod igår och idag kändes det som om jag flög fram till Cascadas discobeats, Beyonces r´n´b-sound och Roxettes välkända greatest hits.

(c) BÖRJAT OM PÅ NYTT

Min 6 månader långa abbonemang på Viktklubben har precis gått ut. Jag började i april. I början av juni hade jag gått ner nästan 5 kg. I juli hade jag gått ner 3 kg och nu har jag gått upp 1 kg. Nej, jag skrev inte fel. Jag gick först ner - och sedan upp. Fråga mig inte varför. Jag är lika undrande... och väldigt frustrerad (kläderna börjar bli väldigt tighta)!

Jag vill gå ner 15 kilo men jag hade inte väntat mig att lägga på mig en massa kilon på kuppen.

23 okt: Morgonjogg

Så var det dags igen. Måndagsmorgon och dags för nytt försök till morgonjogg.

Tidigt

Jag hade ställt klockan på 5.20 men när jag vaknade var hon strax före 6. Det var morgontidningen som dunsade genom brevinkastet som väckte mig. Jag låg i sängen några minuter och undrade om jag skulle orka gå upp eller inte. Men när jag insåg att om jag hoppade över joggen skulle jag vara sur och vresig hela dagen så det var lika bra att ta sig upp.

Riddarfjärden Runt

Det blev en längre runda imorse. Riddarfjärden runt - ca 7-8km. Det är lätt i början. Hornsgatan sluttar nedåt nästan ända fram till Västerbron. Sedan följer en stigning över bron som är härlig tack vare utsikten. Det är ganska folktomt men jag möter ändå en joggare och en rask "promenadist" i morgonmörkret.

Jag väljer att springa på cykelbanan längs Norr Mälarstrand. Cykelbanan är bättre upplyst och dessutom är asfalten jämnare. Norr Mälarstrand är flack men samtidigt väldigt segt. Jag minns hur jobbigt här var på StEriksloppet...

När jag närmar mig Gamla Stan börjar min axel att göra sig påmind. Jag har, som så många gånger förr, sträckt någonting bak i skulderbladet/axeln och det börjar göra ont. Jag tar mitt sunda förnuft till fånga och bestämmer mig att gå härifrån via Slussen till Söder.

Det har varit en skön tur, lagomt jobbig och som vanligt en fantastisk start på dagen. Det märks att klockan börjar närma sig 7. Bilarna blir fler och det har även människorna som väntar på bussar och tåg. På Hornsgatan sitter till och med folk utomhus och äter frukost på ett och annat fik. Hemma hos mig väntar morgontidningen och ett stort glas välling!