08 augusti 2006

8 augusti: Första gången på step

Idag chansade jag och provade något nytt!

Step it up!

Idag provade jag step för första gången. Det var en SATS gul stepklass. Inte så mycket koordination med andra ord. Mer rak träning. Rak fast på bräda...

Såhär efter att ha varit på en stepklass har jag mest ont i armarna. Jag trodde att det skulle vara upp-och-ner på bräda i 60 minuter. Men icke sa nicke. Vi höll ju bara på med steppandet i 30 minuter! Sedan var det lite styrketräning med kroppen som motstånd. Då var det kanske dumt att jag redan innan klassen hade styrketränat en timma. Det är nog därför jag är så trött i armar och axlar nu...

Utlåtande

Step är kul som variation men det är inte direkt någon hårdträning. Man måste tänka mer på vad man gör istället för att bara göra det känns det som att man förlorar på intensitet.. Men det är klart att jag blev svettig så att det skulle vara jobbigt förnekar jag inte!

Denna eviga styrketräning

Körde ju som sagt styrka innan. Denna eviga styrka och dessa förbannade eviga chins! Det känns inte som att det går framåt rent teknikmässigt för fortfarande känner jag inte att det är ryggen som jobbar utan mer hela kroppen. Och så glömmer jag att andas. Men lite framåt har det nog gått för jag kan göra ett komplett set helt själv nu - och det kunde jag inte förut.

Körde lite liggande benpress också men ligger kvar på 110kg och ökade därmed inget idag. Efter det blev det lite maskinträning för axlar och bi-/triceps. Känner mig faktiskt rätt så nöjd efter en ganska så komplett träningsdag!

Guld-Carro!!!

Kul att Carro lyckades ännu en gång! Missade hennes spjutkast men såg alla andra guldtävlingarna. Hoppas hon kan inspirera en massa ungar så att Sverige snart sprudlar av en massa friidrottsentusiaster!

Åh, min puls slår snabbare..

Åh vad jag trånar efter en ordentligt lyxig pulsklocka med alla (o)tänkbara funktioner. Vill ha, vill ha, vill ha!!

POLAR RS200SD

Av någon underlig anledning tror jag att hela mitt träningsliv kommer att förändras om jag får på mig en Polar RS200SD. Jag tror att varenda löparsteg kommer bli snabbare, varenda andetag lättare och varenda distans lite längre!

Denna tekniska lilla pryl som verkar vara helt oumbärlig för optimal träning går loss på nästan 2400kr. För detta får man, förutom klockan i sig, en fotsensor som mäter löpsträckan, möjlighet att kolla max- och snitthastighet (både i km/h samt min/km) och om du vill allt detta uppdelat i olika delar. Dessutom total träningstid, träningstid i olika pulszoner, snittpuls och maxpuls och kaloriförbrukning. Vill man inte veta någonting om distansen kostar klockan "bara" 1500kr.

Onödigt eller oumbärligt?

En RS200-klocka är dock långt ifrån extrem! Titta bara påPolar S625X (3500kr)! Denna lilla intelligenta sak mäter också höjden, antal stigningsmeter samt temperaturen och du kan föra över en massa information till mobilen och även få vetskap om du över- eller undertränar. Onödigt, tycker man nog när man läser det. Oumbärligt, säger man nog när man väl har den!

Det här med puls och fettförbränning

Alla träningsintensiteter bränner både fett och kolhydrater. Men när du tränar långintensivt använder kroppen huvudsakligen fett som energikälla. Kroppen behöver syre för att bränna fettet. När du tränar med högre intensitet - högre puls - så räcker inte syret till för att kroppen ska kunna bryta ner och använda sig av fettet. Kroppen måste nu också börja använda sig av kolhydrater!

Lågintensiv träning är den träning där du ligger mellan 60-70% av din maxpuls. Zonen för medelintensiv träning brukar vara mellan 70-80%. För att räkna ut din maxpuls kan du använda dig av standardformeln: 210 – (0,5 x ålder) = beräknad maxpuls (BMP). Jag, som är 24 år har således en BMP på 210 - (0.5x24) = 210 - 12 = 198.

Om motivation

Viktklubbens träningsexpert Alan Bergström har skrivit något riktigt smart om motivation. Så bra att jag har stulit vissa bitar och sammanfattat enligt nedan:

Motivationen sviker inte dig - Du sviker den

Tänker du kort - eller långsiktigt?

När det handlar om motionsvanor eller att äta sunt kan man tappa motivationen, eller bli sviken av motivationen. Men den är vare sig tappad eller en svikare när du istället väljer att äta en påse chips, ett paket glass, eller ett fat småkakor.

Vissa skulle påstå att det inte är samma sak, att det inte är motivation. Men det är det faktiskt. Det är bara målsättningarna som skiljer.

Vad är det som motiverar mig? Är jag motiverad att äta en påse chips? Ja, så är det. Men de flesta skulle nog ändå inte uttrycka det så. En påse chips kan vara gott. Detta är ett kortsiktigt mål. Det långsiktiga resultatet är ju inte sällan att man går upp ytterligare oönskade kilon – och DET ville man ju inte.

Att snöra på sig löparskorna, byta stugvärmen mot duggregn i oktober kan vara tråkigt, men det långsiktiga resultatet är att man mår mycket bättre – och DET vill man ju.

Resonerar man som så att jogging i regn är tråkigt, så innebär det att man lagt all motivation i själva aktiviteten och inte i resultatet.

Konsekvensanalys

Att istället fokusera på resultatet brukar kallas för konsekvensanalys. Föräldrar använder detta tidigt på sina barn. ”Äter du inte upp maten, blir det ingen efterrätt.” Detta gör de för att ställa om fokus från rotmoset (det kortsiktiga) till glassen (det långsiktiga). Om det var en taktik som inte fungerade skulle inte så många använda sig av den. Den fungerar visserligen inte varje gång, men tillräckligt ofta för att resultatet blir tillfredsställande.

Ingen svikare

”Jag pallar inte, jag skiter i alltihop” är en känsla du inte är ensam om. Men det viktigaste att komma ihåg när hopplösheten överfaller en är att; motivationen inte sviker om man inte sviker den först.

För det är faktiskt så att även om man känner att man är på väg mot ett misslyckande, så har man ännu inte misslyckats. Det är först när man verkligen ”skiter” i det som man misslyckats.

Ett av Stephan Rössners mer kända citat är: ”Man kan äta allt, men inte alltid.” På samma sätt kan man byta ett träningspass mot soffan och fjärrkontrollen, men inte alla träningspass, alltid.

”Den som inte står för något faller för allt”

Motivation beror på vilja. Vilja kommer av en önskan. En önskan utan en målsättning är bara en dagdröm. Det är först när man har en målsättning man kan ställa fokus.

Att alltid hitta motivationen att prestera är inte lättare för Kajsa Bergqvist, Stefan Holm, Annika Sörenstam eller Zlatan än den är för Dig. Men alla som har idrottat på lite högre nivå har lärt sig en sak säkert. Om du ska titta på fötterna hela tiden kommer du att snubbla. Titta dit du ska. Och håll hårt i motivationen så tappar du den inte.

07 augusti 2006

7 augusti: Superspinning

Idag var det dags att inviga spinningsäsongen.

Satan i gatan vad kul det är med spinning!

Inspirerad av Carolina Klufts optimistiska idrottsivrighet var jag riktigt träningssugen idag. Jag kände en extra längtan till att träna spinning. Jag har inte varit på en spinningklass sedan i våras. Maj typ. Att sitta på en cykel instängd i ett kvavt rum med icke-fungerande luftkonditionering är ingen dröm. Idag var det förvisso lika varmt som det brukar, men jag kände ändå att det var dags att trotsa den icke fungerande AC:n och sätta mig på spinningsadeln.

Det blev ett blått puls-pass på Zenith. Sjukt bra! Sjukt kul! Sjukt jobbigt! Det är något speciellt med pulsspinning. Den där vetskapen om vilken pulszon man ligger i ger en lite extra pepp. Att veta att man ligger i högintensiv pulszon är, förutom väldigt jobbigt, otroligt skönt. Man får ett slags kvitto på att man faktiskt jobbar hårt!

Spinningklassen är på 55 minuter. Men den effektiva träningstiden ligger väl någonstans kring 50 minuter. Dessutom kör vi inte intensiv träning hela tiden så 50 minuter spinning, nivå ”lätt” betyder 520 borttränade kalorier (nivå "medel" skulle ha resulterat i -756 kcal).

Nya scheman

Jag blev sådär löjligt glad när jag upptäckte att höstens SATS-scheman låg prydligt uppradade i receptionen. Superkul! Nu måste jag studera dem ingående för att se om jag redan nu kan utgöra vilka klasser som ska bli mina favoriter i höst! Jag vill gärna gå mer på PT-cirkel, Box, Body Combat, Kinesis och Dans. Ja förutom spinningen och styrketräningen och Body Pumpen och Core-klasserna och Yogan då. Det blir visst rätt mycket...

Kluftan

Apropå sport och träning så var det skönt att se att Carro kunde avsluta sin första sjukampsdag med att leda tävlingen men även om Barbers hoppade av pga av skada så känns Carro inte lika förkrossande överlägsen som hon har gjort tidigare.

Norskan

Roligast att se var nog norskan som spurtade in på en silverplats i 10 000 metersloppet. Fy fasen vad starkt jobbat. Strax över 30 minuter sprang de på. Norskan putsade sitt personliga rekord med över 2 minuter. De tiderna skulle man göra om!

06 augusti 2006

Sport hela veckan lång

Så var EM officiellt igång...

Fullt ös - medvetslös

Nu när EM-invigningen avslutats med det hej dundrande fyrverkeri som sig bör så kan det riktiga EM börja! Nu är det dags för såväl de tävlande, som publik, att ge allt. Fullt ös, medvetslös! Eller nja, kanske inte riktigt så mycket. Det har ju snackats en del om flertalet guldmedaljer så det ska bli spännande att se vilka som infriar förväntningarna - och vilka som floppar...

Skidor

Samtidigt som det var svettigt varmt här hemma så visade sig en tillfreds (tillfreds men samtidigt inte jätteglad) Anja Pärson på TV. Hon körde friåkningsträning i alperna. Anja är min stora förebild och alpin skidåkning är min stora passion. Jag hoppas verkligen att hon kan komma igen från den knäoperation hon gick igenom i mars men man förstår verkligen hur hård och tuff den alpina idrotten är när man som 24- (eller om hon är 25)åring går och måste ha konstant ont i knät under resten av livet. I fjol varnade hon för att denna säsong kan komma att bli hennes sista. Men Anja är som Anja är, hon klagar inte - hon konstaterar faktum, och går vidare.

6 augusti: Stekhett långpass

Så var det återigen dags för långpass...

Jäkligt lång uppladdning

Jag hade egentligen tänkt att bege mig ut på långpass igår. Jag satt och laddade och väntade på att den där jävla-anamma-stämningen skulle infinna sig. Den gjorde aldrig det, tyvärr. Men idag så, då fanns den där!

2 timmar

Jag satte på mig träningsskorna vid 4-snåret. Jag var ute i Saltis hos mina föräldrar och mamma tyckte att jag var galen. Solen gassade och det var ruskigt varmt. Skönt, tyckte jag. Jag gillar ju att svettas när jag tränar.

Men det var nog lite för varmt, för det hela blev lite jobbigt. Jag varvade min långsamma jogging (långsamt var ordet - det var ju långpass jag var ute på) med lite snabb gång. Jag försökte att inte vara avundsjuk när jag sprang förbi stranden i Erstavik och det badande strandfolket...

Så jäkla varmt men så jäkla skönt

Trots att det tog längre tid än jag tänkt mig, och trots att munnen kändes lika torr som Sahara, så var det ändå väldigt, väldigt skönt - speciellt såhär efteråt. Det är ju som det brukar vara, efter varje träningspass känns det så jäkla skönt så det är värt "allt blod, all svett och alla tårar" - tusen gånger om! (Blod och svett förekom - men inga tårar!)