16 augusti 2008

Lör 16 aug: Årstaviken runt

Jag har morgonjoggat runt i en skattkista.

Jogg runt Årstaviken

För varje dag upptäcker jag att jag blir mer och mer lik min mamma. Medan hon hittar affärsidéer under var och varannan sten hittar jag nya träningsmöjligheter.

Min morgonjogg gick runt Årstaviken med start 11.47. Jag hade grundat med tre fudgebitar från gårdaksvällens överblivna godispåse som jag nog aldrig skrev om i bloggen. 20 000+3 personer och en fasan ska springa Midnattsloppet ikväll. Det måste finnas en jäklans massa löpare i Stockholm för slingan runt Årstaviken var full med löparfolk.

Precis vid båtvarvet på Årstasidan upptäckte jag en alldeles ny trätrappa som är som gjord för trapplöpning. Den är lång och den är rak och den är nog inte speciellt trafikerad. När jag upptäckte trappan kände jag mig som ett barn på julafton som precis upptäckt julklapparna. Och på Årstasidan hittade jag en perfekt intervallbit på den asfaltsträcka som går från vattnet upp till Zinkensdamms vandrarhem. Perfekt raksträcka som sluttar upp åt ena hållet - och därmed ner åt andra. Och jag hittade nya backar och nya raksträckor som i mitt sinne förvandlades till perfekta träningsredskap och det kändes som om jag morgonjoggade runt i en skattkista med träningsmöjligheter.

Nu är klockan 13.21 och jag ska äta frukost.

15 augusti 2008

Åka Skidor

Jag hittade en gammal goding i garderoben. Det får mig att längta till Åre. Till skidåkning, till brännande ben och till jakten efter känslan när det verkligen flyter. När skidorna går som på räls. När det är kraften som gör att det svänger av sig självt. När jag bokstavligt talat bara åker. Jag vill ha snö, vinter och -10. Nu! Jag vill ha morgontimmarna i Gästrappet och eftermiddagen i Stendalen. Jag vill ha hårdpackat under mina Nordica Dobermanns och mjukt och löst under mina Völkl Mantra. Jag vill åka skidor!

Åka Skidor!

Konstigt nog drömmer jag aldrig om längdåkning. När jag tänker på längd tänker jag på lätta nedförslut som blir till ruskiga stup eftersom jag inte greppat balanskonsten på plockepinnskidorna än. Ett spår som svänger i en nedförsbacke är en smal balansgång mellan omöjlighet och en fråga om tur. Det är vurpor, det är snorigt och det är svettigt och det är vind genom kläderna. Men nog sjutton ska jag ge mig på det ändå. Behärska tekniken, bemästra vackarna, bege mig hela vägen från Sälen till Mora.

Fabulous

Jag åkte raka vägen hem efter jobbet. Packade upp mina oanvända träningskläder och bestämde mig för att ägna kvällen åt min gigantiska tvätthög nedanför sängen och disken som står och trängs i köket. Tillsammans med lite fredagsvin, lite OS och annat småplock kommer jag ha en helskön kväll.


Mellan tvättandet ska jag planera helgens träning. Och den kommande veckans. Jag fick flås- och mjölksyrelängtan när jag läste om MarathonMias 10 Västerbrointervaller. Jag vill också! Här ska planeras!

Gratis träning på SATS

Har precis köpt ett nummer av ToppHälsa. Med på köpet fick man ett träninskort på SATS som berättigar till 3 pass (och vanlig gymträning).

Vill du ha det? Första mailet till: traningsblog@gmail.com får det!
Glöm inte att ange din adress!
Kortet gäller på alla SATS-center i Sverige t.o.m 10/10/08

*** UPPDATERING***
Kl. 18.07 avgjordes tävlingen - Grattis Teresa!
18.13 kom mail nummer två in men tyvärr har jag bara ett kort...


After work

Äntligen helg!

Hjälp

Idag har det hänt något som inte händer så ofta. Jag har med mig träningskläder - men vet inte vad jag ska träna. Om jag inte på förhand vet vad jag ska träna blir förvirringen större än motivationen - och det blir oftast pannkaka av alltihop. Därför försöker jag febrilt styra upp min träningsafter work.

Jag är sådan i stort sett alltid. Ska jag träna styrka men vet inte vilka muskelgrupper går jag runt i gymmet och kommer inte på en enda övning. Kommer helgen och jag inte har några planer försvinner den utan att jag hunnit bestämma mig. Ska jag ut och fika eller äta måste jag ha en idé i huvudet annars går jag bara planlöst runt i sökandet efter "något bättre". Så var det på min och Grabbens första dejt. Vi gick runt hela stan - i kyla och höstregn. Från Odenplan och Söder hamnade vi efter några timmar på Birger Jarlsgatan. Efter det blev jag ordentligt sjuk.

Nu måste jag se till att skaffa mig en träningsplan för eftermiddagen! Annars kan dagen sluta hur som helst.

14 augusti 2008

Spinninginstruktör - vad tycker du?

Jag har en fråga till dig som spinninginstruktör(och till dig som går på spinningpass):

- Vad tycker ni om deltagare som är med på klassen, men som inte alltid gör som instruktören gör?

Jag tänker egentligen enbart på deltagare (som jag själv) som väljer en annan position som instruktören, t.ex. står när instruktören sitter.

I början när jag tränade spinning gjorde jag alltid som instruktören. Kom inte ens på tanken att göra något annat. Jag vet inte vad som hände men helt plötsligt gick jag och blev olydig. Fortsatte stå upp medan instruktören sa att vi skulle sitta.

Jag gillar att stå. Det känns som att det är lättare att aktivera hela kroppen då. Dessutom får jag skav i rumpan av att sitta en längre period och tycker inte jag kommer igång när jag växlar för snabbt mellan sitta och stå. Därför går "8-sitta-8-stå"-varianter fetbort. Jag blir för upptagen med att räkna in. Låt mig fokusera för guds skull!

Så blir hösten 2008

Jag har en plan.

Hösten 2008

Hösten är inte här än. Men snart så. Och då gäller det att vara startklar. Hösten har en tendens att springa förbi!

Jag har funderat på mina mål med hösten och tänkte ta tillfället i akt att konkretisera dem. För er – för att ni är nyfikna. För mig – för att tydliggöra dem och ha dem lätt åtkomliga längst fram i minnet.

Målet med sommaren var att bli snabbare på korta distanser på runt 5 kilometer. Jag har blivit snabbare. Jag har tränat mycket snabbdistanser, tempo och fartökningar. Jag är nöjd.

Mina mål för hösten är:

Att träna effektivare. Mer strukturerat. Jag menar inte att alla pass ska vara de tuffaste jag någonsin kört, snarare att det ska finnas en uttänkt mening bakom varje pass. Varje pass ska ha ett syfte (lugnare återhämtningspass har också ett syfte).

Att bli snabbare på något längre distanser. Jag siktar in mig på distanser runt 8-12 kilometer och vill nöta min uthållighet på dessa. Intervallerna bör därför bli modell längre. Gärna 800 meter istället för 400 meter när jag springer på bana till exempel.

Att få starkare ben. Styrketräning kompletteras med löpträning som intervaller i backe och trappor och tunga växlar på spinningen snarare än hög kadens. Hög kadens känns som att det snarare tränar flås än ben (rätta mig gärna om jag har fel).

Att styrketräna i samma takt som nu. Jag känner mig nöjd med hur jag styrketränat under våren. Fokuserat och freqvent.

Att bli bättre på att upprätthålla konceptet 2 träningsdagar+1 vilodag. Det ger mig bättre tillfällen att köra flera pass per dag och det känns enklare (mentalt) att köra tuffare eftersom vilodagen alltid är nära.

Att lära mig crawla och ge mig i kast med simträningen.

Att fortsätta med framgångsmetoden 30% kolhydrater (eller något mindre), 30% fett och resten proteiner. Frukost + mellanmål + lunch + mellanmål + middag + nattmål. 1700 kalorier per dag – oavsett träning. Hur svårt kan det va´?

Om drygt en vecka öppnar SATS i Stadshagen. Om anläggningen är bra kommer det bli en kick i min höstträning eftersom det ligger nära jobbet. Jobbgymmet i all ära – men det är inte så ”yeah yeah, wow wow”. Det är mest praktiskt.

Den sista oktober går flyttlasset till Halmstad. Här finns alla möjligheter att träna. Så många gym, så mycket natur att springa i, så mycket allt!

13 augusti 2008

Längtan!

Jag längtar efter att få styrketräna lite.
Det var länge sedan nu.
(Några dagar sedan känns som länge sedan!)


Vilken träning längtar du efter?

Ons 13 aug: Spinning på SATS

Idag var vi nog många som satt med de svenska OS-medaljörerna i cykling på näthinnan i spinningsalen.

Onsdagscykling

Det är stressigt när jag ska ta mig från jobbet på Kungsholmen klockan 16.30 till SATS Hötorget och spinningpassen som börjar klockan 17.00. Men jag gör det snabbt. Från dörr till dörr tar det 15 minuter och då måste jag ändå vänta på tunnelbana, trängas med folk i en överfull tunnelbanevagn, åka ett par stationer, springa uppför alla rulltrapporna på T-centralen från den blå linjen i allra nedersta källaren och sen korsa och tvärsa alla människor på plattan tills jag äntligen kommer fram till SATS Hötorget. Väl där byter jag om med andan i halsen, glömmer hälften och sätter byxorna bak och fram. Eller något sådant.

Anyway. 16.50 satt jag på cykeln.

Terese bjöd på backar och intervaller och även om musiken inte var lika bra som den brukar (Mitternacht eller When you're gone saknades...) var det ett bra pass med chans på många pulstoppar. När klassen var slut undrade jag hur jag skulle orka göra allt en gång till. För det skulle jag ju.

SATS Hötorget

Uppvärmningen på andra klassen var olidlig. Ren och skär pina. Ok, inte lika stor plåga som för Gustav Larsson men ändå. Jag hittade ingen bra sittställning och det gjorde bara ont överallt. I rumpan och i händerna. Men så satte passet igång på riktigt och plågorna försvann. Och tiden gick fort. Vi hade knappt börjat på första blocket innan vi gjort klart det tredje och näst sista etappen. Och jag kom på mig själv att köra lite tuffare än förut.

Det är så "enkelt" att köra tufft på spinning. En backe varar ju bara i till exempel 3 eller 5 minuter. Nästan aldrig mer än så. Och det är faktiskt ingenting.

OS i Stockholm!

OS i Stockholm? Javisst, kolla in detta!

Nyttig frukost

Jag är ingen fan av gröt. Men min specialare imorse var jäkligt god!

Frukosttips

Koka vatten, havregryn och lite salt sådär på alldeles vanligt grötsätt. Häll i frysta hallon mot slutet av tillagningen, när gröten var nästan klar.

Servera gröten i en djup tallrik över en botten med fler frysta hallon. Under den varma gröten tinas de snabbt men blir inte sådär uppkokt mojsiga som de kan bli om de är för varma.

Hallongröten är god tillsammans med ekologisk mellanmjölk. Funkar säkert finfint till alla andra mjölksorter också.

Kruxet för min del är att inte stoppa i frukten för tidigt så att den smälter ihop för mycket med gröten. Men jag vill inte heller att frukten ska ligga kall ovanpå. Nej jag vill ha den lagom. Lagom och mellanmjölk är min grötfrukostmelodi.

Om man vill ha mer protein kan man ju äta några ägg också.

12 augusti 2008

Tis 12 aug: Kvalitetspass

Kvällen bjöd på ren och skär träningsglädje kryddad med perfekt jobbighetskänsla i ett fantastiskt sällskap under lagom enstaka och mjuka regndroppar. Det är såhär livet ska vara!

Back och trapprusher

Ikväll har jag och Coola Karin avnjutit konsten att vara riktiga livsnjutare. Det skedde på Långholmen och på Skinnarviksberget.

I behagligt snacktempo sprang vi från Zinken runt Tanto och Street till Långholmen. Här började allvaret. I de två backarna på Långholmens andra halva körde vi några rusher. Först gav vi järnet några gånger i en backe som var ganska kort så att flåset inte kom ikapp oss förrän på väg nedåt för att göra ytterligare en backspurt. Sedan i en längre backe som vi jagade varandra uppför och verkligen fick bekänna färg. Sköna, höga pulstoppar blandades med jogg i lagomfart däremellan.

Efter träningssnack i soffan.

Efter Långholmen blev det en snabbintervall längs med Söder Mälarstrand innan den stora finalen: trapplöpning uppför Skinnarviksberget blandat med backrusher uppför samma berg. Trots att jag inte kände någon påfrestande mjölksyra tog benen togslut efter några trapprusher vilket jag ser som positivt. Då borde jag bli starkare till nästa gång.

Trapporna uppför Skinnarviksberget är perfekta. Lagom för "varannat-trappstegs-löpning" och lite ojämna. Ojämnt är bra har jag förstått. Dessutom är trappan lagom lång och ganska rak. Och ligger ganska nära där jag bor. Jag vet vad jag kommer göra i höst!

(Springa i trappor såklart)

Antioxidanter

Jakten på antioxidanter krävde sina uppoffringar. Men nu har jag i alla fall blåbär till frukost.

Blåbär

Antioxidanter är bra. Antioxidanter finns i blåbär. Felicitas bor mitt i värsta blåbärssnåret så jag, Sofy och Ruth åkte dit i söndags för att plocka blåbär att äta och bli antitanter genom antioxidanter.

Det är inget direkt blåbärsår i år så trots ambitiöst letande och plockande ute i Tyresöskogarna kunde man nästan räkna bären jag hade med mig hem. Men det räcker för denna vecka i alla fall. Om morgnarna äter jag numera blåbär. Det har jag precis ätit till mellanmål också. Jag sitter här i soffan och låter antioxidanterna verka och hoppas de ska ge mig krut i benen. Snart kommer Coola Karin och vi ska ut på träningspass.

Blåbär och keso tillsammans med det allra sista av yoghurten.

Jag hoppas också antioxidanterna hjälper mot fästingen som bestämde sig för att hugga in på mig. Jag plockade med mig dem hem från Tyresöskogen. Igår upptäckte jag den. Fästingar är inga trevliga sällskapsdjur. Snarare det värsta jag vet. Jag hade en fästing i huvudet när jag var liten. Snacka om fast lane för borrelian. Så vitt jag vet är jag inte sjuk. Jag hoppas jag inte blev det nu heller. Jag har inte tid med sjukdom och förlamning och andra skräckhistorier jag hört efter fästingbett. Jag har fullt upp med att leva livet. Och snart fullt upp med en ordentlig genomkörare för benen.

Bild på fästingbett borttagen.
(Den var för grotesk)

11 augusti 2008

Jag orkar inte!

För en gångs skull blev det för jobbigt.

Måndagschock

Det är måndag och jag behöver helg. Jobbdagen gick fort men att-göra-listan var lång och powerpointpresentationen jag skulle uppdatera på 98 slides. Stress och press och inget mellanmål och klockan 18 var livet ganska surt. Visst lockade trappavsatserna uppför Skinnarviksberget. Jag önskade mig både back- och trappträning efter jobbet. Jag orkade bara inte ta mig dit. Nu sitter jag här och klockan är 22.19 och det är egentligen inte så sent ur träningssynpunkt för en galen Puma som mig men idag ska jag faktiskt gå och lägga mig istället. Idag har knoppen sagt sitt. God natt.

Trött?

Grabben, är du trött?
Bra.
Då kanske du blir lite snabbare...

Mån 11 aug: Balans- och benträning

Det blev sen lunch idag. Ja, sen träning alltså. Det är sådant jag håller på med på "lunchen".

Jag försökte i alla fall...

Mycket inspirerad av Sportys benträningstips var jag inte sen att byta ut mitt för dagen tråkiga bi- och tricepsträning mot något roligare: benträning på balansbräda. Sporty snackar mest om bosuboll men någon sådan har jag aldrig sett i verkligheten. Mitt jobbgym har tyvärr bara en balansbräda - vilket gör det klurigare...

Knäböj på balansbräda var väldigt roligt - och väldigt vingligt. Jag kom inte speciellt djupt ner men tror att det kan gå med lite övning.

Enbensböj på balansbräda var lite lättare. Men eftersom jag tycker det är svårt att göra enbensböj som det är (det är tungt!) nådde jag inte 90 grader här heller...

Utfall med bakre benet på pilatesboll är svårare än det låter - helt klart! Det var mindre vingligt när jag gjorde fel (hade främre benet för nära bollen vilket gör att knäet går längre fram än foten i böjt läge) och jäkligt vingligt när jag gjorde rätt. Till slut ställde jag pilatesbollen i hörnet för lite stöd.

På slutet hittade jag på min egen övning och gjorde utfall med främre foten på balansbräda. Den övningen var minst vinglig av dem alla.

Efter mina balansövningar kom en man fram och undrade vad det var jag egentligen tränade. Var det ryggen, undrade han? När jag lite senare gick förbi honom stod han själv på balansplattan och försökte böja benen utan att trilla.

10 augusti 2008

Nu har det hänt igen!

Nästa ultralopp ligger redan i pipe line - i egen regi. Coola Karin kläckte idén på sin blogg och jag drog genast igång på alla cylindrar. När blir det av? Jag är så PÅ! Ska vi ta en 12-timmars?

Är du också puckad?

Ibland undrar jag om folk är rent ut sagt dumma i huvudet. Men... kanske är jag det också.

Träning - bara för smala?

Jag läste för ganska länge sedan en kommentar på Ebba von Sydows blogg. Den fick mig att undra hur puckade folk egentligen är.

Ebba skrev att hon skulle börja träna och en tjej undrade i kommentarsfältet varför Ebba tyckte att hon behövde träna: hon var ju redan smal.

Är det så unga människor tänker? Att smala personer inte behöver träna. Hur fan ska det gå med Sverige, undrar jag.

Men så i duschen efter fredagsträningen började jag själv fundera lite. Var kommer varmvattnet från? Blir vattnet varmt på vägen eller finns det en gigantisk varmvattenstank någonstans?

Jag är nog inte heller så smart. Kanske vet alla var varmvattnet kommer ifrån? Kanske är det bara jag som inte fattat det. Hur fan ska det gå med Sverige?

Puckad?


Så gick det

Det gick ju bra! Fyrverkeriet i fredags kväll och damernas linjelopp idag. Första OS-medaljen. Mer hinner jag inte skriva, inte heller träna - OS-sändningarna har tagit över vårt liv.