17 mars 2007

17 mars: 5 km joggpaus

Lördagskväll och en Bondfilm på TV3. I en av reklampauserna stack jag iväg och joggade. Och knappt två reklampauser senare var jag tillbaka.Det här med maran...

Killen, som springer sin tionde raka mara i år med målgång bland de 2.5% främsta, säger att med knappt två månader kvar så är det dags att börja träna på allvar. Jag håller med, om det inte vore för höftjäveln - ursäkta språket. Min "morgonrunda", som fick bli kvällens runda, är på 5km och höften gjorde sig påmind som vanligt. Hur ska det då gå att jogga 42km? Den som lever får se antar jag...

Nu ska jag äta chokladglass med nougatsås. Det är ju faktiskt lördag!

Coolt marathon


Det är två månader till maran i Stockholm. Men den är väl ingen baggis när man jämför med det coola marathon som går av stapeln den 7 april.

Världens coolaste marathon

Den 7 april står 40-talet löpare på startlinjen till North Pole Marathon på Nordpolen. Då kommer temperaturen att ligga på runt minus 25 grader. Endast en skandinav är med, Joh Waerner. Rekordtiden ligger på 3 timmar och 43 minuter och förra året krävdes det snöskor på fötterna. Generellt blir tiderna det dubbla jämfört med ett "vanligt" marathon men beror mycket på temperatur och vind...

Bortsett från kylan så är de största problemen issprickor, isbjörnar och snöstormar enligt John Waerner. John befinner sig just nu i Abisko där han hoppas kunna hitta riktig kyla att träna i. Och vi som precis har fått vår...(Fotograf: Richard Donovan. Han var för övrigt den första att springa maran på Nordpolen, och gjorde det alldeles själv på 3 timmar och 48 minuter)

16 mars 2007

16 mars: Morgonpromenad i vårsolen

Det blev en fight med väckarklockan imorse.


Morgonpromenad

Planen var att gå upp vid halv sju för att gå en morgonpromenad. Halv sju kom - och gick - och det var alltför lätt att trycka på snoozeknappen. Väckarklockan hann faktiskt ringa flera gånger efteråt också, men det var ju det här med snoozen.

Vid åtta kom jag i alla fall upp och det blev en nätt men rask liten morgonpromenad om 30 minuter. En halvtimma är inte länge, men det är långt mycket bättre än ingenting.

Adidas ska springa förbi Asics

I dagarna gick startskottet för Adidas nya kampanj. Adidas ska satsa på löpning och målet är att springa om Asics som idag är jätten på marknaden.

Adidas satsning

Adidas satsar stort på löpningen och hoppas att löparfantaster ska samlas på deras hemsida(Fast när jag kliver in där är det mest fokus på David Beckham). Här ska det finnas tester, coachtips och träningsdagböcker. Dessutom åker Adidas på turné under året för att ge människor råd, tips och inspiration.

Adidas satsar just på löpning eftersom det är en okomplicerad motionsform. "Arenan ligger precis runt husknuten" enligt PR-chefen Moa Abrahamsson.

Juicefällan

Aftonbladet skriver om sockerfaran med juice - även om den är osötad.

"Hälsojuicen blir lätt en sockerfälla"

Så lyder rubriken i aftonbladet.se. Maria Carlqvist skriver att även om det inte är något socker tillsatt i juicen så är sockret från själva frukten kvar. Och det är "farligt" (ur kaloriperspektiv). Ett glas juice ger oss en tjugondel av vårt dagliga kaloriintag - och mer än det om vi försöker gå ner i vikt. Det vill säga, ett glas juice innehåller runt 100 kcalorier.

I artikeln säger dietisten Mary Hyll att det är bättre att äta kalorier istället för att dricka dem, speciellt om vi vill gå ner i vikt. Ytterligare en dietist, Josefine Jonasson, säger att det är bättre att pressa juicen själv, för då har man bättre koll på kalorierna. Men allra bäst är att äta frukten som det är för då får man i sig fruktköttet där det finns vitaminer och fibrer.


"Så mycket innehåller ett glas juice (2 dl)"

Pago Mango (sockrad) - 118 kcal
Brämhult apelsin/jordgubb (osockrad) - 100 kcal
God Morgon apelsin (osockrad) - 90 kcal

1 apelsin - 50.6 kcal

Hela artikeln finner du här.

15 mars 2007

15 mars: Power walk

Torsdagar är bra dagar. Anna Skipper på TV och nästan-helg-känsla.


Power Walk

Idag var det grabben som fick en kick av Anna Skipper. Helt resolut övertalade han mig att gå ut på en powerwalk och jag var inte sen att haka på. Jag har ju ett nyårslöfte att infria - fler promenader och mer vardagsmotion, för er som inte hänger med (det går ganska bra med nyårslöftet faktiskt, jag ser till att vardagsmotionera rätt så bra).

Klockan 22 tog vi på oss jackorna och gick med rappa steg runt Reimers Holme. En nätt liten power walk på 50 minuter. Snabbt, lätt och enkelt! Fröken Skipper skulle vara stolt över oss!


(Foto från Reimers Holme i vinterskrud av Kerstin Wilton)

14 mars: Jobbig jogg

Ibland kan joggar vara jobbiga av andra orsaker än backar och tempo...


Jobbig Jogg

Jag och pojkvännen tog rundan runt Hammarby Sjöstad idag. 13 jobbiga kilometrar. Inte för att rundan är backig eller så (den är tvärtom ganska flack!). Nä, orsaken låg i att jag var för pratglad. Jo jag vet, man ska hålla ett tempo så att man samtidigt kan prata. Men - när jag blir riktigt engagerad i något ämne lever jag mig in i det så till den grad att det blir jobbigt utan att jag samtidigt joggar. Det positiva är att det i alla fall inte blir långtråkigt när vi är ute och springer...

Mysteriet med rundan om Hammarby Sjöstad

Rundan kring Hammarby Sjöstad är en av mina favoriter. Lagomt långt och ganska flackt. Men, det finns en grej jag inte blir riktigt klok på. Rundan både börjar och slutar med sträckan mellan Liljeholmsbron och Eriksdalsbadet. På utvägen är den sträckan ganska lätt avklarad, men när man springer den åt andra håller tar den aldrig slut. Den känns så mycket längre. Varför är det så att en sträcka kan vara längre åt ena hållet, än den är åt andra hållet?


Vårdeppig

Jag lider av en ganska ouppmärksammad åkomma. Jag blir vårdeppig. Inte nog med att jag "tvingas stå ut med våren", jag tvingas stå ut med alla som kvittrar om hur härligt det är med vår också. Från och till under våren drabbas jag av en mildare version av apatiskhet. Orkar inte städa, orkar inte fixa mat, orkar ingenting. Igår var en sådan kväll. Tulpanerna stod vissna på soffbordet och jag orkade inte laga någon annan mat än att koka potatis... det är bara att hoppas på att imorgon blir en bättre dag.

14 mars 2007

Hälsovakten

Testar en ny site - hälsovakten

Hälsovakten

Jag gratistestar siten Hälsovakten i en vecka för att se om det ger något. Här fyller man i det man äter och kan på så sätt se kaloriintag, vilka näringsämnen man får i sig och en massa annat. Man kan också lägga in träning och få mattips och andra idéer. Men det kräver att man fyller i nästintill maniskt för bästa effekt...

Hittills har jag fått veta att för att behålla min vikt ska jag äta 2800 kcal per dag (man tackar). För att gå ner 10 kg på 10 veckor (ja tack) ska jag minska till 2100 kcal per dag (alltså långt ifrån svältkurer á la 1300 kcal per dag).

12 mars 2007

Stockholmshemma

Är Stockholmshemma igen (vill gärna att Åre ska bli mitt riktiga hem...)

Hemma

Kom hem runt 02.00 inatt och är således seg idag. Är stel i nacken och har superträningsvärk högt upp på högra låret och i vänstra delen av rumpan. Nej, det är inte på grund av längdåkningen eller utförsåkningen. Det är liftträngselns fel.

När Olympiagondolen blir full så blir den riktigt full. Mest synd är det om de (bland annat jag) som får stå längst in. Det finns liksom inte plats att stå ordentligt. Det är för många pjäxor i vägen. Jag hade oturen och stod så otympligt till att jag vilade på ena fotens framkant hela färden uppför skutan och när jag väl kom upp darrade hela låret av muskelansträngningen... det går att bli fit i liften! :-)

Kvällsplaner

Ikväll blir det nog något lågintensivt träningspass. En långsam jogg kanske, om höften tillåter det, eller en långprommis. Men nu först ska jag gå och inspireras av en PT.