01 juli 2006

Galet Gott

Min smoothiehysteri går i vågor. Visst smakar de alltid underbart friskt, men det är förbannat jobbigt att göra rent alla grejer.

Godaste Smoothien

Vilken som är den absolut godaste smoothien vet jag inte.

Men jag har en väldigt enkel favorit:
mixa 1-2 bananer, några jordgubbar och lite Valio Sommarbär (jag använder Electrolux Ice Crush).

Resultatet är underbart. Jag kan fördricka mig på just denna smoothie!

Haken? Att rengöra ice crushen. Ok ok SÅ jobbigt är det inte - egentligen. Fast på morgonen känns det så!

30 juni 2006

29 juni: Puckat!

Ibland är jag så puckad att jag förvånar mig själv!

Man ska inte ha så bråttom...

Jag hade tänkt träna på kvällen. Jag hade lite bråttom för innan träningen ville jag förbi en bekant med ett ärende.

I hallen stod många skor. Och många löpardojjor. Väldigt många svarta löpardojjor. Och de ser ju för sjutton likadana ut!

Jag sätter alltid på mig högerskon först. Och medan jag satte i foten tänkte jag för mig själv:

- Tänk på att sätta på dig rätt skor nu!

Och nog var den första skon min sko. Men vänsterfoten, ja där bidde det en annan...

Jag är inte så pass korkad att jag sätter på mig en vit löparsko och en svart. Nej, pojkvännen råkar ha exakt likadana (dessa skor har blivit förärade ett helt eget kapitel i denna blogg) - dock några storlekar större. Men det tänkte ju inte jag på... förrän jag hunnit iväg några kilometer...

Olika skor ger inte optimala förutsättningar...

Jag lyckades jogga från Södersjukhuset runt Danvikstull och sedan tillbaks via Vikingterminalen till Södermälarstrand. Men där tog det slut. Det var för omaka. Jag var tvungen att lyfta vänsterfoten mer än högerfoten och vartannat steg var ett snubbel...

Egentligen var det rätt komiskt. Och korkat. Det är nog bäst att jag inte berättar det för någon...

28 juni 2006

Lättfotade löpare...

Det känns som att jag tränar och tränar och tränar. Men inte fasen springer jag snabbare för det. Ibland blir jag så arg och frustrerad på allt och alla som tränar mindre - och springer snabbare än mig...

Lättfotade löpare lubbar snabbare

...men det är inte så konstigt att de springer snabbare. Förmodligen väger de också mindre!!

Tidningen I Form skrev på 90-talet att för varje kilo du minskar i vikt, så minskar också din miltid med ungefär 1 minut. På diskussionsforumet puls.se är de flesta övertygade om att 1/2 minut är rimligt.

Det betyder alltså att 58 minuter på milen idag betyder 48 minuter om jag så bara går ner 20 kilo!

Åh vad jag blir frustrerad på orättvisor!

27 juni: Rullbandstristess

Min höga ambitionsnivå förde mig till gymets rullband ännu en dag. Planen var att spendera ett längre pass på den rullande mattan. Men fy fasiken vad trist det var!

Tungt och långt - var planen

Hela dagen hade jag gått och längtat till ett tungt och långt pass. Jag såg framför mig hur jag svävade fram på rullbandet och sprang kilometer efter kilometer i ett lagomt tempo. I mina drömmar var det inte tråkigt. Nej det var en lätt resa som tog mig genom TV-program såsom Brasilien vs Ghana, Stilpoliserna, Room Service och Biggest Loser. Inte ens reklamen kunde jaga undan min vilja.

Tji fick jag.

Viljan till att springa långt ifrågasattes redan efter lunch. Jag var för hungrig. Knaprade lite sallad redan klockan två och försökte avnjuta en ljummen proteindrink klockan fyra. Mellanlandade här hemma efter jobbet trots att jag tänkt åka direkt till träningen. Jag var störthungrig.

Det var kvavt ute. Och mer kvavt inne.

Jäkla skit-piss!

De första 10 minutrarna gick bra. Sprang på 6min/km-fart. Sedan blev det tråkigt - och jag la av.

Hallå? Hur tänker jag?

Jag blev arg på mig själv för att jag slutade springa, men min kropp ville inte lyda mitt sinne och jag tog inga fler löpsteg. Frustrerad med mig själv fortsatte jag att gå. Jag hade ju gett mig sjutton på att detta skulle bli ett långt pass.¨

Det blev 130 minutrar på löpbandet. För det mesta i en hastighet på 6.5km/h och 3% backe. Jag brände nästan 800 kcal men kom bara 13 kilometer. Det är inte alls imponerande.

27 juni 2006

26 juni: Intervall & Fotbolls-TV

En av anledningarna till att jag gillar Sats Zenith är att man kan kolla på TV samtidigt som man tränar. Smart tycker jag, även om jag skulle föredra att ratta in min egen kanal (som på gymet jag tränade på i Toronto och Dublin) istället för att samsas med alla andra...

Höghastighetsintervall

När jag körde mina förra intervaller tyckte min inofficiella tränare att det borde vara större skillnad mellan mina intervaller och vilopauserna.

Jag tog kritiken till mig. Denna gång vilade jag på 9km/h och inledde med två minuter på 12km/h. Sedan en minut på 13km/h, en och en halv minut på 13km/h. En minut på 13km/h och 13.5km/h och en minut på 13.5km/h och 14km/h och till sist en minut på 14km/h.

Mitt överambitiösa mål var att hålla på i en timma. Efter en halvtimme var jag trött, väldigt trött. Så jag avslutade med att gå i 10 minuter och sedan gick jag och försökte få snygga armar genom att träna mina biceps och triceps...

Min inofficiella tränare tycker inte att jag behöver gå över 14km/h på intervallträningen förklarade han då jag stolt berättade om mina prestationer på löpbandet. Han ser helst att jag springer längre intervaller på 12 och 13km/h.

Ajaj kapten, tänkte jag.

Underhållning

I vanliga fall springer jag med musik. Men på gym blir det lätt tråkigt. Jag behöver något omväxlande att vila ögonen på och det krävs mer än snygga grabbars vältränade ben.

Ett bra TV-program funkar till exempel. Ikväll var det spännande - Italien mötte Australien i en åttondelsfinal som jag hade sett fram emot hela dagen. Snygga fotbollsspelares vältränade ben duger alltså som underhållning!

(Matchen slutade 1-0 till Italien efter att Italien fått en straff 10 sekunder före matchen skulle blåsts av. Snacka om surt för Australien!)

25 juni 2006

23 juni: Galen midsommarträning

Vem sa att midsommar bara var till för aktiviteter såsom ölhävning och dans kring midsommarstång? Nej, midsommarafton duger lika bra till mer ansträngande aktiviteter!

Midsommarafton

Det blev ett lugnt midsommarfirande denna gång. Största delen av dagen spenderades på en båt i en vikt med vatten så försommarljummet att jag badade i ganska många minutrar!

Vid hemkomsten hade all energi försvunnit men jag tog mig i kragen och snörde på mig joggingdojjorna.

Ska här ätas (och det ska det ju! Vadå? Det är ju för fasen midsommar!) - så måste här springas!

Det blev ingen kort runda. Det blev 72-minutraren! Fast denna gång kapade jag tiden till att bli 66 minuter.

72-minutraren

72-minutraren går i blandad terräng. Första halvkilometern går i ett spår i Lidngöloppsstil och sedan en kilometer på cykelbana. Sedan följer ytterligare några kilometer i kuperad skogsterräng med fin havsutsikt och en sandstrand att längta till. Men den är snabbt förbisprungen. Snart smalnar det av och underlaget förvandlas till en bred stig med diverse stenar och rötter att hålla koll på. Det går uppför och nedför. Efter 25 minuter öppnar sig världen och framför oss breder en vinglande grusväg ut sig. En grusväg som känns olidligt lång och som innehåller två jobbiga backar. Här möter vi två cyklister som måste tro att vi är spritt språngandes galna! Till slut tar vi av från grusvägen och vi följer en slinga i skogen som går längs en golfbana. Fint och mysigt att springa i skogen även om man är ordentligt trött såhär på sluttampen. Rundan avslutas med en spurt förbi golfhuset, som idag på midsommarafton är ödsligt tomt.

Det är skönt att svettas lite på självaste midsommarafton och det gör att den goda färskpotatisen och de röda jordgubbarna smakar ännu lite bättre!

22 juni: Lidingöloppet mitt i natten

I takt med att frustrationen över att inte ha kunnat träna ökat, har ryggen känts bättre - äntligen kan jag träna!

20.49 pm

Ikväll - 20.49pm - slog rastlösheten till. Klockan var för sent för att göra något "riktigt" och för tidigt för att inte göra någonting alls.

Jag har länge velat provspringa Lidingöloppsbanan. Och med en bil till förfogande stod det mig mer eller mindre fritt att göra vad jag ville, ja, inom vissa gränser då. Betänketiden var inte lång. 3 sekunder var det enda som behövdes, och knappt det. Jag ville ut och springa! Sagt och gjort. Jag och min ledstjärna som redan sprungit Lidingöloppet några gånger satte oss i bilen, körde genom stan och parkerade i ensam majestät på det store gräsfältet.

- Här brukar det vara fullt med folk och en massa poliser, sade min ledstjärna.

Men denna kväll syntes det inte till en enda människa. Inga polissirener heller. Dock sköntjes några majstänger som väntade på att bli resta och dansade omkring. Men ännu härskade lugnet.

Banan

Jag vet absolut ingenting om Lidingöloppsbanan, annat än att den går i backig terräng. Abborrbacken hade jag aldrig hört talas om, förrän ikväll nar jag var mitt i den.
Banan är fin. Den påminner lite om den terräng jag springer i ute i Erstavik (Nacka). Det är kuperat, visst, men såhär i efterhand kommer jag bara ihåg två backar... men de mindre backarna kräver både kraft och energi och jag tog mig runt på över timmen. Ganska mycket över timmen. Inte speciellt imponerande alltså!

Det riktiga loppet

Jag funderar på att anmäla mig till loppet, men jag vet inte vilket. Jag står och väger mellan tjejloppet på 10km eller halva Lidingöloppet (15km)... om jag anmäler mig krävs det dock ett flertal besök till, och träningstillfällen, på banan!