13 januari 2007

Marathon en lördagskväll

Så sitter man här. En lördagskväll kl 23.18 och har precis kommit hem från en runda på stan. Slår på datorn, går in på www.stockholmmarathon.se och - betalar anmälningsavgiften. Och detta efter att bara ha druckit Ramlösa hela kvällen!


Now or never


Men jag har ju tänkt på det länge. Ja att springa maran alltså. It´s now or never. Det blev now. Jag var på teater med mormor och råkade få syn på min breda bak i en spegel och blev förfärad. Sen åkte jag hem och ja, the rest is history som de säger. Nu är det bara till att springa! Det ska bli kul - faktiskt.

11 januari 2007

11 jan: Aktiv Vila

Jag vilar idag. Aktivt.

Aktiv Vila

Jag har träningsvärk i magen (gjorde situps i 15 min igår innan spinningen), träningsvärk i mina triceps (har ingen bra förklaring till det men antar att det kan ha något att göra med spinningen det också) och känner mig trött i benen. Lustigt, jag som inte brukar ha träningsvärk efter ett spinningpass. Men jag pinnade nog på rätt så bra igår, och så var det också första gången efter ett rejält spinninguppehåll.

Nej det blev till att vila idag. Men inte sitter jag på sofflocket för det. Det blev dels en promenad till jobbet imorse (so far so good med mitt nyårslöfte om att gå mer) och sedan en timmes snabb gång mellan den engelska versionen av Du är vad du äter, och den svenska versionen av samma program. Det är skönt att vila!

Vad sägs om detta!

Smarrigt och nyttigt behöver inte vara varandras motsatser. Kolla bara på sidan NLife!

Chokladomelett med nötkesella

Visst låter det surrealistiskt gott! Jag har inte provat den än men det dröjer nog inte länge...

2 portioner:
4 ägg
2-3 msk kakao eller carob-Kakaoersättning som kommer från en växt som tillhör ärtsläktet
1 msk vatten

Nötkesella:
4 msk grovt hackade hasselnötter
1 msk kokos
1 dl kesella lätt
1/2 msk flytande honung/chokladhonung

Börja med att vispa äggen med kakao eller carob och vattnet. Värm upp en teflonpanna på medelvärme. Häll i lite av smeten och låt den steka i ca 2 minuter eller tills den stelnat innan du vänder på omeletten. Lägg över omeletten på tallrik och lägg till en klick kall kesella med hackade hasselnötter, kokos och ringlad honung på toppen. Färsk frukt är också gott till.

Fler recept

Som om choklad- och nötgrejer inte var nog. På Nina Alms hemsida finns också andra smarriga recept: linssoppa med äpple, smoothies, bulgursallad med mandel och en massa annat. Bra sida med andra ord!

Nina Alms favoriter

På NLife listar Nina vilka produkter hon tycker särskilt mycket om.

Här är några exempel:

  • Psylliumfrö (Ett vattenlösligt kostfiber som har en gelbildande effekt i tarmen och som påverkar blodsockerhöjningen bra. Sänker GI på det du äter om du strör en msk frö över. Lägg lite på morgonfilen, gröten, fruktsalladen etc)
  • Torkade aprikoser (Underskattad liten torkad frukt med god smak och stort användningsområde. Perfekt att klippa ett par stycken över morgongröten, att byta till i alla müsli-recept med russin eller att slänga med i degen när du bakar bröd. Jättegoda som ingrediens även när du lagar mat. Krydda med kanel och tillsätt aprikoser i köttgrytan så har du en helt ny rätt. Torkad frukt har ofta ett relativt högt GI men sammansättningen av sockerarterna i aprikoser ger ett lågt GI.)
  • Pumpakärnor (Supergott som snacks eller att strö i salladen, i müslin, i bröddegen, på brödet innan gräddning eller i grytor. Pumpakärnor innehåller mycket protein, vitaminer, mineraler och omättat fett.)

Go Nina!

Modern träning

Detta (se nedan) lär väl gå under begreppet modern träning.

Digitalt hopprep
Sportex kan du köpa ett digitalt hopprep. Det kommer inte att hoppa åt dig, men för 129 spänn så får du ett hopprep med digital display som visar antal kalorier, tid och antal hopp. Du behöver inte ens räkna själv. Du kan ställa in hur mycket du vill hoppa så piper nåt slags alarm när du nått önskat antal hopp - eller tid. Smart eller onödigt?
Bastutricket

Att man svettas ut en massa kilon i bastun vet de flesta. Men kvällens avsnitt av Du är vad du äter bjöd på en nyhet. Anna Skipper och Kicki Danielsson byggde en bastu med infraröd värme. På något sätt tränger det in i kroppen och du bränner 700-900 kcal per halvtimme(!!!!) utan att svettas. Om detta är sant eller bara bluff och båg vet inte jag, men nog låter det lite otroligt. Om det stämde borde väl varenda överviktig människa sättas i sådana här bastuer av sjukhusets överviktsenheter, för att inte tala om alla kändisar...

Förbättra dig

Läser i Fitness Magazine igen (det finns många godbitar här) och måste dela med mig lite.


Fett
För dig som är fettskrämd så skriver Fitness Magazine (FM) att du kan bli av med max 2kg överflödigt fett i månaden. Men då krävs massor med träning och strikt kosthållning (visste väl att det fanns en hake...).

Vill du både bli av med fett OCH bli starkare, ja då ska du sikta in dig på att tappa 1kg i månaden skriver FM. Om de menar 1kg i vikt eller 1kg i fett skriver de inte. Och då undrar jag, om man tappar 1kg, hur vet man att det är 1kg fett och inte 1kg något annat?
Kondistest

FM tipsar att du kan testa din kondis på två sätt i gymmet. 1) springa 3 000m så fort du kan eller 2) ro 1 000m så fort du kan. När du väl testat den, ja då är det en god idé att "testa sig" varje månad för att kolla utvecklingen på sina resultat. Det kan bli till en bra motivationsmorot i sig (det skrev i och för sig inte FM, men det anser å andra sidan jag)

1) 3 000m på löpband. Springer du det på 21min eller mer så kan du räkna med att förbättra dig med 30 sekunder per månad. Springer du på 18 minuter så kan du förbättra tiden med 20 sekunder och 15 minuter med 10 sekunder. Klarar du av sträckan på 12 min är du enligt FM en duktigt motionär och då är det inte lika lätt att förutsäga din förbättring men att målet är 5 sekunder.

2) 1 000m rodd. Enligt FM klarar den vältränade tjejen denna distans på drygt 4 min och kan förbättra sig med 5 sek per månad. Klarar du sträckan på 5 min eller mer så är målet att tappa 10 sekunder.

Get SET going

Inte bara mjölk ger starka ben. Nej det gäller att träna dem rätt också.
Rätt antal set

"Rätt antal set" står det som notisrubrik i nr 1/07 av Fitness Magazine. Där står att enligt en svensk undersökning så behöver benen tränas igenom med tre set för att nå samma resultat som överkroppen får efter endast ett set. I alla fall om man är nybörjare.

Det borde inte komma som någon nyhet, eftersom just 3-set-metoden är inbankad sedan första gången man sätter en fot på ett gym eller råkar slå upp en tidning med en träningsguide.

10 januari 2007

10 jan: Det rullar på...

Så har man satt sin fot på SATS igen då. För första gången i år. För första gången sedan oktober...


SATS Hötorget

SATS var sig likt. Fortfarande med de alltid något för onaturligt leende unga personalen bakom disken och med de färgglada väggarna. Det spelar ingen roll om man är på SATS i Götet eller på söder i Stockholm eller mitt inne i city. Det är sig alltid likt.

Det finns dock en fördel med SATS Hötorget. Det ligger mitt i tunnelbanenedgången och väldigt nära jobbet. No excuses alltså.


Spinning

Det blev ett spinningpass idag. Blått pass. Det var alldeles fullsatt. Och det är ju inte konstigt med tanke på att det är början av januari och allt. Knäcken och kolan ska väl bort, tycker folk, och de har naturligtvis nyårslöften att infria. Så även jag...
Trots att sadeln skavde mot min ovana rumpa så var det ett otroligt bra pass. Instruktören var en duktig tjej som heter Pia och hon körde på ordentligt. Lite drygt 8 minuter uppvärmning och sedan intervaller: 1 min, 2 min, 3 min, 3 min, 2 min och till sist 1 min. Alla med 1 min vila mellan, förutom mellan de två sista där det bara var 45 sekunder. Jobbigt som sjutton! Sedan hade vi några minuter där vi fick köra som vi ville innan den sista 3-minutraren som var stentuff. Det rullade på rätt ordentligt alltså!
Hemfärd
Jag tog mig hem till fots. Jag har hittat en snabbare väg än den jag brukar gå och det tog bara 35 minuter. Inte nog med det, jag går förbi både UD och Rosenbad och Operan och Slottet och Gamla Stan andra intressanta byggnader. Helt ok för att vara vardagliga promenader med andra ord.

(Bilden nedan ska föreställa Operan, men det ser ut som vilken byggnad som helst. Så går det när man mobilfotar i nattmörker...)

09 januari 2007

9 jan: Jogg (tillsammans med halva Stockholm)

Så har man varit ute och joggat längs E4:an. Ja inte bokstavligt talat alltså, men det var så jäkla många joggare ute att promenadstråken kändes lika trafikerade som en motorväg!


Riddarfjärden Runt
Det var roligt att se så många joggare ute. En efter en mötte jag dem. Man undrar om folk har avlagt joggingnyårslöften? Många hade reflexvästar på, vilket är duktigt av dem. Själv lämnade jag min hemma idag (bakläxa för mig alltså).
Idag blev det slingan runt Riddarfjärden. Den är runt 7-8 km lång och är väldigt lagom. Den är väldigt lättlöpt nu när jag tänker efter. Här bjuds inte på några andra backar än Västerbron och - om man vill - backen upp från Söder Mälarstrand till Mariatorget.
Bästa vyn
Den bästa vyn över Stockholms husfasader får man längs bron där tågen går mellan Slussen och Gamla Stan. Den är oslagbar! Jag ska försöka få fram en bild som gör vyn rättvisa men tills dess får denna bild duga.

Gott Nytt Liv!

Jag vill passa på att tipsa om en smårolig site!

Gott Nytt År

Ica är prisbelönt för sin tv-reklam, och det med all rätt. Nu har de även en rolig hemsidegrej. Kika in på deras Gott Nytt År-sida!

08 januari 2007

Fröjdefull shopping

Precis hemkommen efter några veckor till fjälls välkomnades jag av ett alldeles tomt och övergivet kylskåp. Några burkar öl (som jag aldrig dricker) och en halv tub med Kalles Kaviar låg alldeles ensamma och saknade sällskap. Men det är slut med det nu. Jag har precis varit och investerat i matvaror som självaste Anna Skipper skulle tänkas köpa!


Roligt med nyttigt

Det var roligt att shoppa mat idag. Det var som om jag hade drabbats av Du är vad du äter-sjukan när jag gick omkring bland hyllorna (i mitt förvisso väldigt dyra men lokala innerstadskonsum) och köpte kravmat och ekologiskt och bönor och grejer.

Vad sägs om borlottibönor, stora vita bönor, ägg (12 st för 13 spänn!! Det måste ha varit en felmärkning) från sådana där sprätthöns, kravmärkt mjölk, grovare än grövst knäckebröd, avocados, mandel och hasselnötskärnor (att ha i min fil), psylliumfrön (sväller i magen/tarmen och gör så att man blir mätt. Säkert så "skiter" man mer också...), fikon (till halva priset eftersom det är efter jul), adzukibönor, morötter och sådan där sötpotatis med rolig form som Anna Skipper alltid pratar om.
En Bregott med havssalt åkte ner också. Jag tror den är 80%-ig. Men det är bättre att äta lite av riktiga grejer än att ha en massa konstgjorda lightprodukter i magen (säger jag som jämt och ständigt dricker Cola Light...)


Bästa nyttighetsgrejerna
De bästa nyttighetsgrejerna har Saltå Kvarn. De har allt från roliga mjöler till bönor av alla de slag. Dessutom är grejerna ekologiska! ...eller kanske var de kravmärkta... bra för magen är de i alla fall!

Ikväll
Ikväll blir det nog en god morotssoppa på - just det, morötter - och potatis. Jag lägger nog i några stora bitar kyckling och om det passar - lite fetaost (är inte säker på den smakkombinationen än).

Sådant man inte vill veta...

Nyttiga bakterier är bra på sitt sätt, men andra bakterier vill man helst slippa undan. Jag vill inte hindra folk från att sluta simträna, men när man får nys om nyheter enligt nedan, så önskar man helst att man inte läst det alls. Det man inte vet mår man inte dåligt av...


Enligt Metro Stockholm: 29 av 30 badhus underkända

- Höga klorhalter gör gästerna sjuka.

Johan Lindblom skriver för Metro att de flesta badhus har för höga klorthalter, för smutsigt vatten eller att det är något annat som inte är bra som gör att badhusen får underkänt av Miljöförvaltningen.

Bland de underkända baden finns Sturebadet och Centralbadet tillsammans med 27 andra . Bara ett enda blev godkänt och det var Liljeholmsbadet.

Hela artikeln finns här.