06 december 2008

Lör 6 dec: Pumas Super Saturday

Ge mig lördag hela veckan, tack!

Pumas Super Saturday
- fuelled by Gainomax, sponsored by FyrverkeriDesign


Funbeats statistik talar för sig själv. Det är dags att lägga in en högre växel. Därför kom denna lördag väldigt lägligt. Idag skulle det tränas, tränas, tränas - och fikas. Det skulle bli Pumas Super Saturday. Det är ett koncept jag tänker behålla (som redan tränats, fast inte konceptualiserat) - och upprepa. Det är som ett konvent som man sätter ihop själv. Ett träningsmarathon.

Lördagar är inte helt optimala för sådana initiativ. De flesta klasserna ligger mellan 10 och 12 eller klockan 16. På varenda center. Men det är svårt att vara på flera ställen samtidigt. SATS Odenplan erbjöd flest klasser i rad så därför blev det:

9-10: Pump
Jag gillar den nya koreografin. Hela ryggdelen tycker jag var suverän. Lagom många reps (färre än vanligt) men frivändningarna gjordes på ett annat sätt. Mycket bra!

10-11: Spinning
När jag hörde upplägget trodde jag att jag skulle dö - av tristess. Vi skulle köra med hög kadens under hela passet. Jag är inget fan av snabb kadens. Men satan i gatan vad bra det var. Och vad jobbigt det var! Tiden gick fort och jag kan konstatera att av de 2 nya instruktörer jag provat den senaste veckan så var båda väldigt bra.


11-12: Muskel
Jag har bara varit på ett muskelpass förut och det var när klassen var ny. Jag kan med glädje konstatera att klassen utvecklats till att bli mer funktionell. Fast det var lite för många knäböj i olika varianter. Mina axlar började ta slut under den här klassen. Och stepbrädan som vi steppade lite på i början blev väldigt hög mot slutet...

12-12.30: Spinning
En kort men intensiv klass där jag kunde ge allt. Mycket tack vare att jag var bråkig och körde mitt eget race de sista 10 minutrarna.

12.30-13.00: Core
Upplägget är sprillans nytt och det är skitbra! Aldrig har jag varit på en coreklass där jag gillat så många av övningarna.

Jag är ingen morgonmänniska. Och jag råkade sova över imorse. Därför bestod frukosten av en Gainomax i bilen på väg till träningen. Pausen mellan passen var minimal och jag kände mig som den svenska familjen i Snowroller där de alla ska få till en bild på sig själva i fotoautomaten, under en och samma session. Jag hann knapp varva ner från ett pass innan det andra började. Men jag lyckades klämma i mig en Gainomaxbar på slutet. Efter passen laddade jag med en till Gainomax.

Strax efter lunchtid träffade jag Coola K som fått sin simteknik professionellt analyserad. Vi gick till Wayne's på Sveavägen (helt klart det trevligaste kedjefiket i stan!) och satt där och fikade. Vi var där i nästan 4 timmar. Lika länge som jag tränat! Snart anslöt sig nämligen VR-Terese, Sofy, Nilla, Ruth och Grabben.

Nu ska jag laga min nya favoriträtt. Fläskfilé med parmaskinka och medelhavspasta. Den bjöd jag på förra helgen. Då med ganska många flaskor vin. Ikväll ska jag inte dricka lika mycket vin. Grabben vill att vi ska ta fram en marknadsplan för nästa år för FyrverkeriDesign. Det är vår baby.

05 december 2008

Sista låten

Om jag vore (spinning)instruktör...

...skulle den största musikutmaningen vara att välja den sista låten. Den där låten som avslutar passet. Den där lugna låten. Då har man fått köra riviga låtar i nästan en timma, och så ska man avsluta med en lugn grand finale. Man har bara en chans på sig!

Om jag vore instruktör skulle Blower's daughter med Damien Rice ligga bra till. Men det finns typ 10 000 andra låtar som också skulle ligga bra till. Sista låten är helt klart svårast.

Vitaminvatten

Nu kan man köpa vitaminvatten på fiket på mitt jobb. Jag tycker det är bra. Jag tycker att Cola med vitaminer är bra också. Inte för att ersätta andra vitaminkällor. Men det är väl fasen så mycket bättre att köpa en dryck med vitaminer än att inte göra det?

Fre 5 dec: Sunkig simning

Jag har simmat. Sunksimmat.

55 min på Näcken

Simhallen i Saltsjöbaden heter Näckenbadet. Där har jag inte satt min fot sedan skolgympan i 9:an, förrän idag. Det var ingen som gillade simlektionerna i skolan. Den inställningen har suttit i så jag har inte tänkt på att det faktiskt finns en simhall rätt nära mig.

Saltsjöbadens IP ligger precis bredvid badet.
Här sprang jag intervaller för inte länge sedan.
Idag var här pitch black!

Det som kändes ganska stort när man var yngre känns oftast litet när man är vuxen. Näckenbadet var både mindre, mer slitet och sunkigare än jag minns det.

Fredagskvällar är bara kvinnor och barn under 8 välkomna. I praktiken betydde det att jag var den enda som simmade i baddräkt. Resterande klädsimmade. Fullt påpackade med smycken och huvudbonader plaskade de tillsammans med sina barn som även de klädsimmade. När jag gick kom en blondin i burkini och spejsade simglasögon. Det såg coolt ut. Fast jobbigt med outfiten.

Vad jag simmade var inte så spännande. Mest en massa längder tantsim till musiken från The Voice. Jag stod ut i 50 minuter. Sedan gav jag upp och åkte hem. Ikväll ska jag ladda inför morgondagens 4-timmarspass. Det blir kul!

Jag har gett upp och är på väg hem
(det är Grabben som är i luren).

04 december 2008

Tor 4 dec: Grym träning!

Jag visste när jag gick in i salen att detta skulle bli något stort.

Träning på SATS Sickla

Åkte direkt till SATS Sickla efter jobbet. Velade lite mellan 2 spinningpass på SATS Stureplan eller styrketräning + 1 spinningpass i Sickla. Men eftersom jag körde bil till jobbet imorse så blev det Sickla. Och tur var väl det!

Styrketräningen gick bra efter lite tips från er (tack!). Jag och femton muskelknuttar samsades om utrymmet. Sämst gick bicepscurlsen med stång (jag kände mig skitsvag) och bäst gick rygglyften på matta (jag brukar inte få kontakt med muskeln i denna övning men idag kändes det verkligen).

Jag skrev upp vilka övningar jag skulle göra på en post-it.

Men det var sedan det roliga började. Jag är alltid superskeptisk när jag testar nya spinninginstruktörer. Det är inte så att jag letar fel hos dem. Men jag har höga krav.

Killen idag hoppade långt över min högt uppsatta ribba. Redan när han stod i dörren visste jag att det skulle bli bra. Det berodde inte på att han var jäkligt snygg med otroligt mycket muskler (helt klart den största muskelknutten jag sett på en spinningcykel). Det var liksom hela kitet. Attityd och bemötande och allt. Allra mest upplägget på klassen och musiken förstås.

Det var fullt ös redan efter uppvärmningen. Öset fortsatte klassen igenom. Det var intervaller i olika former hela tiden, och det var motstånd på cykeln klassen igenom. Det var riktigt, riktigt bra.

Det var fler än jag som diggade klassen. Jag hörde två killar säga att klassen var "riktigt, riktigt rolig" och att instruktören var kul. Och "riktigt, riktigt rolig" är helt rätt beskrivning. Klasser kan vara jobbiga och plågsamma. Men den här var både rolig och jobbig.

Min färgglada träningsoutfit.

Den nästintill fullsatta cykelsalen är ett tydligt bevis på att klassen var bra. Att folk tjoade och hejade under tiden är ett ytterligare bevis på detta. Att jag dessutom höjer den till skyarna måste väl nästan vara avgörande?

Till och med musiken överraskade. Ofta uppskattar jag att träna till den typ av musik jag inte brukar lyssna på. Killen idag spelade den typ av musik jag lyssnade på förut. Lite r'n'b-aktiga låtar. Lite Justin och lite annat. Och det funkade så jäkla bra. Och jag blev så jäkla glad att jag satte The Voice på högsta volym när jag åkte hemåt. Jag tror jag måste gå på det där passet igen!

Styrketräning: era tips tack!

Planerar kvällens styrketräning. Rygg och biceps står på schemat. Det enda jag kan komma på just nu är superset på bicepscurls och rodd med stång. Önskar att min nya bibel Stora boken om styrketräning fanns hemma i Stockholm och inte i Halmstad.

Har du fler tips? Kommentera gärna! Helst innan klockan 16.30...

03 december 2008

Det var då det

En solig dag i somras.

Det är inget sjöodjur som simmar efter mig.
Det är Coola K som simtränar inför iron man.

All I think about is...

...running!

4 sekunder

4 sekunder tog det. Sedan hittade jag lösningen på mitt nyss beskrivna rosa elefantproblem. 4 sekunder tog det tills jag hittade glöden. Jag har ju för fasen en fullt fungerande twist stepper från Casall ståendes i förrådet i Halmstad. Den blir hur bra som helst att trampa på när jag kommer hem! Dessutom funkade det att tänka lite på min målbild. Min kommande träning kommer bli helt suverän. December ska bli en rekordmånad!

02 december 2008

Träningsstatistik

Funbeat är ett bra verktyg på många sätt.

Hur tränar jag?

Jag har varit medlem på Funbeat i evigheter - men började registrera min träning för drygt ett år sedan. Det är ett intressant verktyg. Med hjälp av en träningsalmanacka, staplar och pie charts kan jag hålla koll på träning och träningsformer och intensitet och framgång och utveckling och... en massa annat!

På Funbeat kan jag se att min träning följer en just nu nedåtgående spiral. Jag tränar rekordlite. Och det både känns och märks! November var skitkass. September var ännu värre. Va fan! I och med att jag har ont i foten och inte verkar komma på något vettigt att träna riskerar även december att bli en värdelös träningsmånad!
.

En stor del av kvällen har ägnats åt att kolla SATS-scheman och planera in sådant som inte kräver hopp, studs och spring. När det enda jag tänker på är att springa är min närmaste framtidsplanering svårjobbad. Det är som att bli uppmanad att inte tänka på en rosa elefant. Vad tänker du på? Just det, en rosa elefant!
.
Jag har drabbats av det rosa elefantsyndromet förut. Efter det att höstterminen började på högstadiet, och innan Friskis och Svettis släppte sitt träningsschema, levde jag i ett vakum. Jag kände att jag var tvungen att ha koll på träningen innan jag kunde planera in resten av vardagen. Och när jag kom tillbaka till Sverige 2005 och inte hade gymkort på ett halvår, kom jag inte på något alls att träna eftersom allt jag tänkte på var spinning och styrketräning - på gymmet. Snacka om att jag har en tendens att blockera min egen tankeförmåga.
.
Min begränsade tankekraft har gjort att mina följande träningsdagar innan julledighet ser ut såhär:
.
Tor 4/12: morgonpromenad (inte så snällt mot foten men va fan), spinning, styrketräning.
Fre 5/12: morgonpromenad, simning.
Lör 6/12: Eventuellt en marathonträningsdag vad gäller olika SATS-klasser.
Sön 7/12: Vila
Mån 8/12: Eventuellt ett Friskispass, crosstrainerträning.
Tis 9/12: Kommer inte på något vettigt. Nilla, ska vi ta vår lyxgymsträning här?
Ons 10/12: Vila
Tor 11/12: 30 min konditionsträning, 30 min styrketräning.
Fre 12/12: Samma som igår eftersom jag inte kommer på något bättre.
Lör 13/12: Spinning och styrketräning.
Sön 14/12: Kommer inte på något... kanske ska simma lite?
Mån 15/12: Spinning och styrketräning.
Tis 16/12: Vet inte...
Ons 17/12: Spinning och något mer.
Tor 18/12: Kommer inte på något vettigt.
Fre 18/12: Nu var det tydligen dags för julsemester och jag åker till Åre.

Jag har fått till ett okej schema. Men jag slår inte klackarna i taket av förtjusning. Det glänser inte av träningsglädje. Just nu vill jag bara springa. Och det beror enbart på att jag inte bör springa. Gräset är alltid grönare på andra sidan. Typiskt!

Upptäck Skistar Magazine

Det har snöat hela dagen här i Skövde. Passande nog finns det även en skidbacke precis utanför fönstret. Men det krävs nog en hel del mer snö innan liften drar igång. Snögaranti finns det däremot på Skistars nya nätmagasin. Här samlas träningsartiklar, skidmode och andra snötips. Och så bloggar såklart. Som denna träningsblogg till exempel!
.

01 december 2008

Är du en vinnare?

Jag tycker det är kul att tävla ut saker på bloggen. Samtidigt känner jag mig elak. Jag vill ju att alla ska vinna! Tyvärr har jag bara tre böcker...

De som skrivit "Stora boken om styrketräning" heter Marie Kjellnäs och Per Wikman. Marie är chefredaktör på Fitness Magazine som för övrigt har en bra blogg på hemsidan.
.

De tre lyckliga vinnarna av boken är: Kimmy i Tyresö, Josefine (jag kan rekommendera bloggen!) Andrea i Göteborg.
.
Grattis! Jag skickar er boken så fort jag kommit hem från Skövde...

Alla tävlanden delade med sig av sina favoritstyrkeövningar. Kimmy tipsade om hantellyft åt sidan (med PET-flaskor, gummiband eller hantlar) och gillar den för att den är både enkel och tuff. Josefines favorit är marklyft och skriver att hon fått mer muskler av den övningen. Andrea gillar utfall i olika varianter: gående, med hantlar eller i dragmaskin så att även tricepsen får jobba. Denna sista övning verkar svår... Andrea - kan du skicka mig rörlig dokumentation på den?

Mån 1 dec: 4km löpning i Skövde

Hello Skövde!

Billingens elljusspår

Halmstad igår. Stockholm inatt. Skövde idag (och imorgon och på onsdag). Vi är på konferens med jobbet. Nästa år ska presenteras! Nästa års träningsutmaningar bör även planeras in i almanackan...

Vi var en samlad tropp på tre personer som begav oss ut i Billingens elljusspår alldeles nyss. Jag tror att det var rätt så fina spår. Fast jag såg inte så mycket. Hade fullt sjå att hoppa mellan lerpölarna på marken. Runt omkring var det bara mörker.

Jag har sett att det finns en skidlift här bredvid också. Men det var knappt att den syntes för det har varit så dimmigt hela dagen att det kändes som om persiennerna var nerdragna för fönstret.

Konferens är för övrigt en bra grej att vara på. Ofta bjuds det på buffémat: då kan man välja bort kolhydraterna och äta protein och grönsaker. Dessutom kan man upptäcka nya löprundor. På gymmet här på anläggningen finns en power plate. Den ska jag testa imorgon!

Philips wake up light: test 2

Imorse vaknade jag till morgonljus mitt i vintern för andra gången.

Test 2

Jag var otroligt trött igår. Middagsbjudningen på lördagskvällen i Halmstad slutade vid 4 på söndagsmorgonen. Sedan upp strax före 10 för söndagsstök och sedan färd mot Stockholm. Anlände runt 22.30 och hade en del grejer att fixa inför nya veckan: betala en del räkningar, packa inför konferens och lite annat.

Kom i säng klockan 01.00. Ställde wake up light-klockan på 05.50. För säkerhets skull ställde jag vanliga telefonlarmet på 06.00, 06.05 och 06.10. Jag vet hur lätt det är att knäppa av larm i sömnen. Been there, done that.

Jag somnade innan jag ens lagt huvudet på kudden och vaknade av att det var ljust i rummet. Visst var jag trött, men jag var vid medvetande! Utan ljus hade jag vaknat och varit omedvetandes... Strax började fåglarna kvitta dessutom. Jag snoozade en kvart men behöll ljuset på absolut högsta styrkan. Då kändes det lättare att gå upp efter 15 minuters snoozande.

So far so good vad gäller Philips wake up light alltså. Jag ser fram emot fler morgnar!

30 november 2008

Den godaste aprikos och hasselnötslimpan!

Det kan vara så att jag bakade det godaste brödet i mitt liv till helgen. Jag har gjort liknande frukt- och nötbröd förut, men det här var oslagbart gott. Förmodligen på grund av, eller tack vare, den mörka sirapen. Ett underbart helgbröd!

It never snows in L.A

Jag gillar den här mössan.
Så jag köpte den.
Eller... jag och Grabben köpte den.

Vi ska dela på den... typ ha den varannan dag eller nåt.

(299 spänn från butiken Tretton i Halmstad.
Märket är känt, men jag minns inte vilket)

Grabben gästbloggar:

O jäklar, nu är det snart fullt. Jag fattar inte vad folk håller på med, hur lurade vi alla blir! Det blir fullt både till Göteborgsvarvet och S tockholm marathon rekordtidigt. Bara för att de ska tjäna mer pengar på räntan!

Jag har faktiskt anmält mig, precis som många andra. Och jag ska springa, det brukar jag faktiskt göra. Men vad som händer när folk anmäler sig skittidigt är att det blir ett jättestort manfall, folk skiter i det av olika anledningar. Göteborgsvarvet har ett gigantiskt stort procentuellt antal som inte kommer till start. Samtidigt pratar man varje år om rekord, men det är alltid i antalet anmälda, för att de själva höjer gränsen till hur många anmälningar de tar emot.

Hur svårt är det då att slå rekord? De som har missat att anmäla sig, men vill springa, borde få göra det, det finns ju plats om man tänker på hur många som aldrig kommer till start. Arrangörer som Göteborgsvarvet och Stockholm marathon borde prata om antalet som faktiskt springer istället och inte om antalet anmälda som någon gång råkat anmäla sig på fyllan eller har anmält sig via jobbet bara för att företaget sponsrar med anmälningsavgiften.

Jag sprang mitt första lopp utomlands i höstas, i Berlin, men jösses vad mycket bättre organiserat det var än de svenska så kallade storloppen. Med dubbelt så mycket folk i Berlin än i Stockholm marathon fungerade organisationen ändå bättre. Och i Stockholm brukar de tjata om att Stockholm maraton är, eller snarare var, världens bästa marathon. Men det är nog i allra högsta grad var, för undersökningen är säkert 10 år gammal. Det är dags att sluta försöka leva på gamla meriter.

Har ni möjlighet så testa gärna att springa ett lopp utomlands. Det behöver inte vara ett marathon eller så långt bort. Känslan av att dra iväg en weekend och vara med i ett kul lopp någon annanstans är en semesterlyx. Och mycket mer en upplevelse än att springa i gamla vanliga fotspår på Djurgården, över Västerbron eller i snurra runt i Slottsskogen.

Men varför ska jag själv då springa? Ja, det är i alla fall inte för upplevelsen, för den lär jag inte få. Nej, för mig har det snarare blivit en tävling där jag är med för att springa mot en viss tid. Oavsett hur tränad jag är, springer jag mot klockan och kollar på placeringen. Vill jag ha upplevelse också, ja, då tror jag det är bättre att lyfta blicken till andra storlopp, utanför landets gränser.

Men ni som har tänkt springa Stockholm maraton 2009 bör anmäla sig snarast. Gå in på hemsidan och se hur anmälningsläget ser ut och anmäl er om ni har bestämt er för att springa. Det är snart fullt!