08 september 2006

Krav Maga

Idag blev jag påmind om Krav Maga på siten Viktklubb.se

Krav Maga

Jag brukade träna Krav Maga när jag bodde i Kanada och det var tufft, jobbigt men otroligt roligt. Dagens påminnelse om Krav Maga har så smått börjat få mig att fundera på att kanske ta upp det igen...

Modernt Självförsvarssystem

Krav Maga är ett sorts självförsvar. Eller självförsvar genom att själv attackera som jag har fått det berättat för mig. Israeliska armén använder sig av Krav Maga, och många polisstyrkor använder sig av tekniken (t.ex. den amerikanska).

Siten www.krav-maga.nu skriver såhär: "Krav Maga är en modern och explosiv kampart och självförsvarssystem med rötter i 1900-talets bistra verklighet. Systemet har varit ett av de officiella närkamps- och självförsvarssystemen inom delar av den israeliska försvarsmakten alltsedan staten Israel bildades 1948. Systemet utvecklades av och för den israeliska försvarsmakten och säkerhetstjänsten med både offensiva och defensiva tekniker och tankesätt.

Krav Maga används idag i stor utsträckning även utanför Israel, bl.a. av FBI, DEA, GIGN, förband ur ex. svenska, finska, irländska och polska försvarsmakterna, piketen i Finland, delar av svenska piketen, m.fl. världen över. Svenska Försvarsmakten anammade Krav Maga officiellt år 2002 och förfogar numera över många licensierade, militära instruktörer.
Krav Maga betyder närstrid på hebreiska: krav - strid; maga - nära, kontakt.
Krav

Maga karakteriseras av att vara realistiskt, aggressivt och ha en kort inlärningsperiod.

Eftersom träningen syftar till försvar i verkliga situationer, läggs stor vikt på mer realistiska typer av situationer, såsom ex. olika typer av hot, försvar mot attack bakifrån, mot attack med kniv, mot attack från två eller flera motståndare, i mörker, i trånga utrymmen, etc etc. Vid mer avancerad träning lär man sig också att försvara andra människor mot övergrepp. "

Träning

Krav Maga är bra träning. Dels är det en ordentlig pulshöjare men det är också bra självförsvarsträning. Och inte bara det, det är bra självförsvarsträning under realistiska situationer!

Inga kommentarer: