10 september 2008

Ons 10 sep: Spinning på SATS

Återkomsten till Pias pass var jobbig.

Tvärtomträning

Jag har inte kört Pias pass sedan början av sommaren. Hon har haft alldeles för lång semester. På ett sätt kan man säga att Pia förstört alla andra pass jag går på. Jämför med Piapassen bleknar de andra spinningklasserna något så kolossalt så det finns inte.

Jag och Coola Karin diskuterar ofta vad det är Pia har. Jag tror mycket på att hon leder klassen - men att hon signalerar att man tränar under eget ansvar. I andra klasser uppmanas man inte att tänka själv - just själva grejen med gruppträning uppfattas som att man faktiskt inte behöver tänka själv, vilket är lite absurdt. Jag gillar inte grupper. Något händer med folk i grupp. Man tappar all förmåga att tänka själv. Man följer bara alla andra. Jag har sett i normala fall fullt fungerande chefer hamna i en grupp och inte veta var det ska ta vägen på konferensen trots att alla har ett "hit ska du"-kort runt halsen likt små ensamma barn som flyger själva utan vuxet sällskap. Karin tycker att Pia har en förmåga att "se en". Hon är personlig. Det är skillnad på att säga hej och att säga hej. Jag har varit stammis på många pass, och vet att många instruktörer känner igen mig. Men det är fortfarande ett distansierat hej. Det är när man blir sedd som man presterar. Det är väl det som är ett av de stora problemen i skolan.

Trots att Pia är super gjorde jag tvärtemot vad hon sa hela klassen igenom. Hon hade planerat för någon form av uppbyggnadspass som bestod av något lägre puls än superhög puls (förutom på slutet) och sedan sittande cykling i en kvart för få in nötet. Här var det planerat för cykelträning alltså. Jag har dock inte för avsikt att bli bättre på att cykla. Jag tränar spinning. Och jag ville köra så nära maxpuls jag kunde så länge jag kunde. Istället för att sitta och nöta i 14 minuter bestämde jag mig för att stå och nöta i 14 minuter (eller hur många minuter det nu var). Det gick bra de 5 första minutrarna. Ett par minutrar till också. I mitten undrade jag om jag tagit mig vatten över huvudet men bestämde mig för att köra på ändå. Herregud det handlade ju bara om några minutrar - inte en evighet. Med 3 minutrar kvar kändes målet nära och med 1 minut kvar ökade jag kadensen. Jag var ju långt ifrån slut för sjutton!

När jag satte mig i sadeln igen flashade det förbi en krampkänning i ena vaden och jag kan nog inte komma ihåg att jag haft kramp i benen på träning förut - förutom när jag simtränade med Karin och hade benen låsta i någon flytmojäng med syfte att jag inte alls skulle använda dem. Då fick jag också kramp. Känningen försvann lika snabbt som den kom och det var bara att ställa sig upp och spurta hem i backen på slutet - då hade jag riktigt tung belastning på hjulen och när jag gått över mållinjen kändes lungorna alltför små.

Det blev snabbdusch och minimal tid för eftersvettning och en sak är säker och det är att det inte är lätt att lägga på foundation när man inte svettats klart. Den går inte in i huden utan lägger sig som ett inte särskilt smickrande täcke på ytan. Lite löst puder fick bli lösningen och sedan snabbt iväg till Nacka Strand och ett infomöte och vad möter mig där om inte en backsprintstävling på rullskidor. Det såg väldigt jobbigt ut. Backen upp från Nacka Strand är både brant och lång och innehåller vägbulor. Men det var kanske tur att de inte åkte nedför... hur bromsar man på rullskidor?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vill bara tipsa om min sida som snart öppnar upp, närmare bestämt den 20 september. Gratis prylar i form av biobiljetter, menybiljetter och presentkort ges ut till medlemmarna, som tack för att dom slutför kampanjer, erbjudanden, tävlingar och besöker andra hemsidor. Allt gratis! Presentkorten som finns kan du använda i över 60 butiker (kläder, smink, hemelektronik och mycket mer). Och i ditt fall, träningskläder/redskap/kosttilskott eller ja, vad som helst. www.gratissajt.se

Susanna sa...

Skönt att hon är tillbaka, hennes pass låter väldigt inspirerande och medryckande.

Mela sa...

Undra om jag är den enda som INTE gillar Pias pass. Jag gillar överhuvudtaget inte när instruktörer är så personliga, och hejar på dem de känner - vilket gör att de som är där för första gången känner sig utanför. Nä, usch. Bättre med en mer profesionell attityd, tycker jag.

Puma sa...

Susanne:
Jag blir aldrig så trött som då.

Mela:
Vad som är professionellt är nog inte hugget i sten. Hon är bland de mest professionella instruktörerna JAG träffat. Förklarar alltid upplägg och syfte med klassen så att vi vet VARFÖR vi tränar som vi gör just idag. Hon får med bakre raden och främre raden och pushar gruppen som ett team. Jag älskade hennes klass från dag 1 - då "kände" jag inte henne.

Men som sagt, smaken är som baken och det är väl en jäkla tur!

MarathonMia sa...

Fighting spirit igen!

Karin sa...

Bra jobbat på spinningen! Jobbigt att du fick kramp, dumma vad!

mela: Jag har aldrig känt mig utanför på Pias pass, även första gången. Det jag även menar med att hon "ser en", är inte om hon känner en eller ej, men att hon vågar möta de tränandes blick, och heja och ge energi, utan att säga så mkt. Vissa instruktörer är mer stilen "där för att köra sitt pass" och blir ser nästan obekväma ut om man söker ögonkontakt. Eller så får man en tom blick och ett stelt leende. Nä, Pia är annorlunda!