10 januari 2009

Lör 10 jan: Löpning med pulsklocka

Jag har kommit på vitsen med pulsklocka!

Om en uppenbarelse i löparspåret

Sprang med pulsklocka ikväll. Sist jag gjorde det var i somras. Efter 5 kilometers joggande i lera och kvällsmörker ikväll fick jag en uppenbarelse. Jag kom på den verkliga vitsen med min pulsklocka!

Det händer ganska ofta att jag efter ett träningspass undrar om jag inte kunde gjort det lite bättre. Om jag inte kunde ansträngt mig mer lite mer. Som efter PT-träningen igår. Kunde jag inte lagt manken till lite mer vid upphoppen? Kunde jag inte sjunkt ner lite längre i jägarställningen? Och så håller jag på sådär. Vet inte om jag ska vara nöjd eller inte med vad jag nyss gjort. För jag vill ju att känslan efter ett träningspass, eller i slutet av en intervall, ska vara i stil med Petter Northugs finish uppför skidbacken och in i mål i Tour de Ski. Jag vill kunna ta ut mig lika fullkomligt.

Jag invigde de nya långa löpartightsen.
De funkade bra!
Fast jag kände mig lite out of place när vi
direkt efter löpningen gick till Hemmakväll och hyrde film.

Det var bara en sak som var fel med min outfit.
Töntmössan!
Missförstå mig inte, jag älskar mössan -
men det är för fan ingen mössa man springer i!
Det var dock den enda jag hittade.

Det är där pulsklockan kommer in. Pulsklockan är till för att stilla mitt träningssamvete. Jag skiter väl i hur fort jag springer - bara jag tränar effektivt ur förbränningsynpunkt. Snabbare blir jag automatiskt. Eller så får jag fokusera på det senare. Men står det på pulsklockan att jag ligger över 80, 85 eller vilken % av maxpuls det än må vara så ska jag vara nöjd. Och då spelar det ingen roll om jag sprang i 5.20-, 6- eller 7.20-tempo.

Jag sprang och sneglade rätt så mycket på pulsklockan ikväll medan jag kämpade med leran och det kuperade spåret på Galgberget. Jag låg och harvade rätt så mycket runt 170-177 i puls och jag undrade vad det var för fel. Varför var den så låg? Det var ju ingen söndagsjogg jag var ute på. Nej mitt mål var att springa rundan med så hög konstant puls som möjligt. Jag kom upp i 183 slag som mest. Va fan, tänkte jag. Det är ju ingenting.

Det var först när jag kom hem som jag upptäckte att det nog var ganska högt ändå. 185 i puls motsvarar 95% av max. Snittet för rundan låg på 82%. Så kan det gå när man inte fattar hur man ställer om klockan till att visa % av max istället för absoluta tal. Och inte heller kan räkna.

82% av max är väl helt okej ur förbränningssynpunkt. Jag tillhör inte den kategorin människor som tycker att långa lågintensiva pass är bäst för att gå ner i vikt. Det är mest slöseri med min tid. Framförallt är det inte den typen av träning som gör mig lycklig. Eller som löser mina problem. För att få en lysande uppenbarelse krävs med högintensiv träning. Som lite löpning i lera i mörkret en lördagskväll.

7 kommentarer:

Anonym sa...

82% måste ju ändå vara i pulszon 4, och det är ju rätt högt. Bra grejjat mao!

Har du inte redan läst Pulsträning av Camilla Porsman så gör det :)

Anonym sa...

Har du några viktmål?
Hur går det med dom isf?

Puma sa...

Dessi:
Ja, det är zon 4. Man är inte alltid så smart när man springer. Konstigt det där.

Anonym:
Ja jag har viktmål. -15 kg. Går sådär.

Snorkkis sa...

Oj, 82% av max. Det är ju jätte intensivt! Jag skulle vara typ död efter ett sånt träningspass. Tufft att du kör på med så bra intensitet; ingen maffe-träning här inte :) .

Anonym sa...

Det är så sant som det är sagt, högintenstiva pass bränner mer än lågintensiva. Vad än alla stavgångare säger :-) Se upp så att du inte alltid ligger på för hög intensitet i löpningen, då ökar risken för skador och sjukdomar. Men det vet du säkert redan.

Och pulsklocka är i alla fall för mig det optimala redskapet för att planera och genomföra träningen. Om du inte redan gjort det är mitt tips att göra ett riktigt maxpulstest. Det kan skilja enormt mellan de teoretiska beräkningarna i klockan och faktiskt maxpuls. Min klocka tror t.ex. att jag har en maxpuls på ca 190, medan den i verkligheten är 209. Skiljer en hel del om man är intresserad av % av max.

Tack för en superrolig och inspirerande blogg! Verkligen rolig att följa! Jag är imponerad av din viljestyrka.

Puma sa...

Veronica:

Nä, att gå efter någon formel funkar verkligen inte. Min maxpuls har jag uppskattat till 206. Verkar stämma ganska bra. Har inte gjort ett professionellt test men sprang tills jag nästan dog en gång, ökade på något slag till (eftersom jag faktiskt itne dog) och - voilá!

Jag försöker just nu klura på den magiska formeln för veckans 10 träningstimmar. Hur många timmar ska jag ligga på vilken % av max. Har du någon teori där?

Anonym sa...

Då stämmer säkert din maxpuls. Jag har tidigare bestämt min maxpuls ungefär på samma sätt som du. Av nyfikenhet hittade jag en metod att själv bestämma maxpulsen i en rapport från Örebros universitet (Institutionen för hälsovetenskap). Sök på "maxpulstest löpning" på Google.

Jag håller själv på att klura på din fråga, angående hur stor del av träningen som ska ske i de olika intensiteterna. Vad jag har förstått ska majoriteten av konditionspassen ligga på intensiteten 60-75 % av max, som dock även kan kombineras med 75-85 %. Kvalitetspassen (intervaller med intensitet 85-95 %) bör spridas ut och ligga runt 1-2 ggr/vecka beroende på hur många lugnare pass man kör. Som sagt, det kan nog löna sig att läsa någon bok, t.ex. tipset ovan. Jag tänkte själv läsa den.

Kul att diskutera träning! Jag får återkomma om jag hittar något mer matnyttigt.