16 maj 2006

Brämhults


Jag erkänner. Jag är fast i juiceträsket! Jag är helt otroligt ofantligt väldigt mycket såld på Brämhults juicer!

Brämhultshistorien

Det började egentligen väldigt simpelt. Sigvard Berggren, som senare startade Borås Djurpark, bestämde sig helt enkelt för att pressa juice ur några morötter. Det uppskattades och folk började fråga efter fler juicer. Enklare kan det väl inte bli!

Idag är Brämhults också Kunglig Hovleverantör. Grattis!

Min favorit är blandningen apelsin/jordgubb. Den innehåller inget tillsatt socker vilket ger den extra plus!

Juice

När man snackar juice vet folk ofta inte vad de pratar om. Färskpressat? Koncentrat? Nektar? Vadå?

Jag har rett upp det hela:

Nypressat

Nypressad juice är juice som pressats så nära konsumtionstillfället som möjligt.

För att klara det fraktas den färska frukten till det land där juicen ska pressas. Inom någon dag har frukterna pressats och tappats på flaska för kyltransport ut till butikerna.

Smaken på nypressad juice förändras i takt med årstiden. Det beror på att juicen pressas av olika fruktsorter beroende på säsong. När apelsinerna är finast i Spanien köps de därifrån, andra delar av året kommer de från andra delar av världen.

Nypressad juice behandlas mycket varsamt för att smak och vitamininnehåll ska bevaras.

Nypressad juice håller cirka 2 veckor vid kylförvaring. Eftersom nypressad juice är en naturlig produkt, kan den börja jäsa vid varmare förvaring.

Färskpressat

Färskpressad juice pressas i samband med skörden. Det innebär att frukterna pressas i de länder där frukten växer.

För att uppnå en konstant smak över året, kan fruktjuicer från olika pressningstillfällen sparas och blandas. Det gör att man kan erbjuda vissa smaker året runt, trots att rätt färsk frukt inte finns att tillgå.

Efter pressning pastöriseras den färskpressade juicen innan den kyls eller fryses. Sedan fraktas juicen till tappningsanläggningar där den pastöriseras igen innan den förpackas. Aromer och fruktkött som separerats från juicen under processen får återföras till samma juice igen.

Färskpressad juice bör oftast förvaras i kyla och håller då cirka 1 månad. Längre hållbarhet kan uppnås via kraftigare pastörisering och val av förpackning samt förpackningssätt.

Koncentrat

Frukten pressas i anslutning till skörden.

Direkt efter pressning extraheras merparten av vattnet i juicen bort. Juicen koncentreras flera gånger till önskad koncentration uppnåtts.

Kvar blir ett juicekoncentrat som packas på aseptiska tankar eller fat. Dessa fraktas till tappnings- anläggningar där man tillsätter nytt vatten och återför aromer och fruktkött som avlägsnats vid koncentrations- processen.

Man får dock inte tillsätta mer vatten och arom än vad som tagits bort. Därefter pastöriseras juicen och tappas på förpackning.

Juice från koncentrat kan antingen förvaras i rumstemperatur eller i kyla, beroende på förpackningsteknik och hållbarhetsbehandling.

Juicen håller upp till 6 månader.

KONCENTRAT

Koncentrat görs på samma sätt som juice från koncentrat. Skillnaden är att konsumenten själv får tillsätta vattnet.

Koncentrat kan förvaras i rumstemperatur och hållbarheten är lång, ofta upp till 1 år. När man väl öppnat och spätt ut produkten bör man dock förvara den i kylskåp och konsumera den inom 1 vecka.

NEKTAR/DRYCKER

Nektar och fruktdrycker består av fruktjuice, koncentrat och/eller fruktpuré med vatten och socker som blandas till önskad smak.

Nektar ska innehålla minst 25% frukt eller bär. Denna procentsats beror dock på typ av frukt eller bär. För vissa frukter gäller högre gränsvärden.

(Källa: www.bramhults.se)

Inga kommentarer: