16 maj 2006

Mer Te - Mindre Cancer!

Visste du att...

Te minskar cancerrisken med 46 procent

Är du typen som njuter av en ångande het kopp te två gånger om dagen?
I så fall löper du avsevärt lägre risk att utveckla cancer i äggstockarna, jämfört med kvinnor som inte dricker te varje dag.

Budskapet kommer med anledning av en gigantisk färsk undersökning med över 61 000 kvinnor mellan 40 och 76 år som har besvarat ett frågeformulär om sin kost. Forskarna följde kvinnorna under 15 år och kom fram till att två koppar te om dagen minskar risken för cancer i äggstockarna med 46 procent medan en enda kopp te minskar risken med 24 procent. De flesta kvinnorna i undersökningen drack svart te, men forskarna säger att alla sorters te har den positiva effekten, vilket de tillskriver teets stora innehåll av flavonoider. Flavonoider är bland de kraftigaste antioxidanter man känner till.

(Källa: Reuters Health)

Teets många fördelar

I mer än 5000 år har vi människor druckit te. Te har massor av goda egen­­skaper och förebygger till exempel cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom stärker te ditt immunförsvar och sätter fart på både ämnesomsättningen och fettförbränningen.

Den bittra smaken

Det är ett utbrett missförstånd att garvsyran gör teet bittert. Den bittra smaken som kan finnas i teet härstammar från flavonoiderna. Huvudparten av dem friges från tebladen under de första minuterna som teet står och drar.
Svenskarna dricker i genomsnitt 0,3 kilo te per person och år.

(Källa: JordbruksverketFrån I FORM 7/2006)

Inga kommentarer: