23 juni 2008

Mån 23 jun: Snabbdistans med fart

Inspirerad av Coola Karins tydliga utveckling vad gäller löptempo begav jag mig ut på snabbdistans med grabben som hare.

Snabbdistans + backträning

Jag kan tycka att långpass är relativt lätta pass eftersom man inte behöver komma upp så mycket i puls - det är med andra ord ganska lätta pass rent flåsmässigt. Men jag tycker också att snabbdistanspass är relativt lätta pass eftersom man inte behöver hålla på så länge. Det är med andra ord ganska lätta pass rent nötmässigt. Men lätt i någon annan mening är det inte.

Jag hade tänkt mig en snabbdistans på några kilometer som skulle gå i ett tempo som är 15 sekunder under min bekvämlighetsfart. Så blev det inte. Det gick snabbare. Jag sprang snarare 45 sekunder snabbare per kilometer än vad jag vanligtvis anser som bekvämt. Det kändes jäkligt bra mentalt, även om jag inte kan springa milen i den farten - i dag.


Vi sprang 5-kilometersrundan med start i Tanto där en Friskisklass just startade i parken, förbi hypade (och överskattade) Street, runt Reimersholme med en massa motvind och sedan längs med evighetslånga Söder Mälarstrand till Skinnarviksberget dök upp på högersidan.

Uppvärmning i gult.
Snabbdistans i rött.

De många parallella strecken visar
Skinnarbacken
som finns där någonstans...

Skinnarviksberget is the shit. Perfekt backträning. Fantastisk trappträning. Vi körde lite av båda. Först sprang vi uppför trapporna: de är långa och erbjuder på bra lungträning. Men man ska akta sig för att bli för trött, jag skulle inte gärna snubbla i sådana stentrappor. Sedan sprang vi uppför Skinnarbacken 6 gånger. Grabben sprang hela medan jag sprang halva. Det kändes fint att se honom svettas lite för en gångs skull.

Det är efter sådana här pass, när man verkligen känner att man utmanat sig själv lite, jag mår som allra bäst! Jag mår så pass bra att jag nyss köpt två liter jordgubbar som jag tänker knapra i mig utan några som helst tankar på hur mycket de kostar. Jordgubbar är bra för kroppen och bra för själen.

8 kommentarer:

Magda Gad sa...

Powerpass!
Powermat!

Dubbelt härligt!

Sanna sa...

"Det är efter sådana här pass, när man verkligen känner att man utmanat sig själv lite, jag mår som allra bäst!"
Jag håller med! :-)

Cizzi sa...

Vad härligt det låter! kanonbra jobbat! Hoppas gubbarna smakade :P

Karin sa...

Bra jobbat! 45sek snabbare än din bekvämfart? Gött ju!! Jag tycker vi får köra träningsläger snart, jag längtar! =)

Löpning & Livet sa...

Härligt! Snart kommer du springa lika snabbt mycket längre!! :) Jag kanske också borde anställa min grabb som hare.. :)

Sofy sa...

Vilket härligt pass! Backar is the shit, så är det! Förresten är det snart dags för ett långt långpass i lugn fart för min del. Måste testa om knät funkar med såna aktiviteter också... När ligger nästa långpass för dig? Jag kanske kan haka på en bit? ( långpass för mig är nu max max max 1,4 km...medan du gladeligen springer 2 mil på dina, ha, ha...)

M sa...

shit va du är insprerande vill bara sticka ut och springa snabbdistans och backar nu direkt. men tror inte man får göra det när man är hemma från jobbet och ligger sjuk =). tror inte det skulle uppskattas av varken kroppen eller cefen haha...

MarathonMia sa...

Härligt! Det är sånna här inlägg som får en att vilja boka in lite fler harepass! Tack för inspirationen!